Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@suik ale ja necitim tlak v nemecku zadnej, jen vim, ze jsem si nebyla ani doktorka jista z ceho to presne je, tak pak proste nevis je to tim, je to po tatovi…
![]()
Oni me ani nikoho nenuteji, ale ve skolce musis mit ockovaci prukaz, to ty nemusis??to se divim ja ho musela ukazat nez sla mala do skolky, nez nastopila, no muze ti to projit, ale pak za veskere nemoce ti to daji sezrat si myslim
![]()
@suik píše:
Jako byt tebou neco si o ockovani nastuduju a zajimam se, co dceri budou pichat.ja jsem byla taky marna u prvnich ockovani dcery, nevedela jsem co a jak, doktorka byla urputna, proto ma MMR v roce a jeste s nestovicema, ktere bych uz normalne nedala.
a konec poucneho okenka
Vis dekuji ti za rozbor
jsi hodna, ze se bojis o me dite, ja nic jineho nedelam, protoze jsem mela prvni ditko ve 33 letech takze neboj, mam strach sama, ale neni to zatim opodstatnene…
kazdy rok je tam deti a kojencu plno a je to pruduskama, resit to budu po tretim zachvatu, to uz se resi na plicnim, mam uz kontakt…O dcerku se neboj ta je rozmazlena az beda ![]()
S ockovakem si to uz nepamatuju
, asi jsme ho ukazovali pri zapisu.
to s tim hrazenim je myslim vydirani, tomu moc neverim a slysim to teda prvne, navic ani ockovani ti nezaruci, ze se nenakazis
a to zadne. Toho ockovani je tolik a ja ani nechci aby mela vsechno, davam jen ty co jsou v CR jako povinne a ted i to se budu snazit osekat. Ja ockuju, ale s rozumem, nedala jsem rotarix, ten nam ani doktorka nedoporucila, nema pneumokoky.
synovi to odkladam hlavne proto, ze je casto nemocny - dcera to nosi ze skolky a malokdy se najde mezera, kdy neni.
hlavne nam doktorka nic takoveho nerikala, vzdycky vyjmenuje jak jsou nemoce nebezpecne, ale respektuje nase rozhodnuti.
@pomenkova tak ja se nebojim, jen mi to proste nedalo a tvemu pristupu jen nerozumim a nemuzu si proste pomoct. Ale uz toho nechme ![]()
Jo a ted ma pres tyhle epizody prudusek zadanku u pojisteni na tri tydny k mori -plati se jen 10 euro na jidlo denne jinak to plati krankenkasse..
takze my jedeme v cervnu na dvy tydny normalne, pak hned bude navazovat tri tydny jen ja a mala, vidim to tak ze stravim vetsinu leta u more ![]()
holky nebojte ja ji nedam
![]()
no na jinak myslim, ze rozbor na ockovani byl ukoncen
![]()
jo a jine tema jak dlouho jste kazda z vas v nemecku??jak se vam libi??
Ja sem tu 13 let, ziju v Ingolstadu tedy presneji receno ted uz ne, ted sem na vesnici v baraku asi 7 km za mestem, je to tu pomerne mrtve, ja sem spis mestky clovicek
![]()
No ja to neberu jako vydirani, je to jejich pravo pokud ty neockujes na neco co by byt melo, proste si to pak uhradis sama, manzel je nemec mel by o tom neco vedet, ja si to jeste najdu a prectu jak to je… ![]()
@suik píše:
@pomenkova tak ja se nebojim, jen mi to proste nedalo a tvemu pristupu jen nerozumim a nemuzu si proste pomoct. Ale uz toho nechme
jaky muj pristup prosim te ja ji proste nechala ockovat tak jako kdysi nas vsechny mamy, pristup maji jen doktori spatny, meli by rict co muzeme vynechat a co ne, ja kvuli tomu budu studovat asi medicinu ne??ja na to mam cas, litam denne po stavbe s manzelem, v kanclu a jeste si udelam diplom s mediciny prosim te nebud naivni, stejne se to clovek ani nedozvi z ceho to vubec dneska je, vzdyt kdo vi co sem uz davno nekdo vypousti, to vas nenapadlo, ze je toho najednou uz moc??ze nikdy dokud byli hranice takove problemy nebyli??jen aby za tim nebyli jine sajrajty…Vedci pora studuji virusy, porad se mutuji a deti uz nemaji vybudoovanou imunitu, protoze se doma vsechno moc cisti, chemikalie atd..zijou uz v takovcem poradku, navykle reklamama, ze si deti ani nestaci vybudovat imunitu proti prachu atd…
@suik Ano nezaruci, ze se z ockovani se nenakazi, ale uz to mas v prukaze a tim padem to proplati, nemas platis sama, to je ten rozdil a divim se, ze nevis ze jsi musela mit prukaz ke skolce tady je to povinnost, u zapisu,??to se dava hned prvni den a pokud ty tam nemas vsechno, tak ti ji nevezmou, prosim te odkad jsi?? presne v Nemecku??
ja jen ze Nemecko ma vsude stejne zakony
myslim ohledne ockovani a skolek…
@pomenkova my jsme v Berline…
to jako musim mit rotaviry, pneumokoky, meningokoky??? Pak uplne ztraci vyznam dobrovolne ockovani, stejne tak s tou pojistovnou. Ztraci vyznam i to, ze ja davam podpis - souhlas s ockovanim.
hodne veci kolem skolky zarizoval muz, ja v nemcine nejsem tak zbehla, tak proto si to nepamatuju. Prvni den, kdy tam byla to urcite nebylo…mozna u zapisu, ale tam byl pulrocni rozdil.
No ted si to slovo dobrovolny pochopila velice dobre, takovy system tady je a vsude..v domence, ze dobrovolne neco delas ztracis nekolik svych prav automaticky a myslim si ze takovy jeden tyden v nemocnici jako mela moje dcera by pak vysel zhruba na 7-8 tisic euro za tu moji dobrovolnost v neockovani…Prvni co je kouknou se do karty pojistence zjisti jestli byla nebo byl ockovany a pak ti prijde ucet, dost za to, ze dobrovolne neockujes, vis jsou veci, ktery by ti mel manzel pokud je nemec vysvetlit..
v dobrem psane ![]()
Ahoj holky, tak nám přišla nabídka od města na jesle, byly tam papíry i pro školku a takovou tu celodenní školku a nikdo žádné očko nechce. Tyhle pravidla si podle mě určuje vedení školky. a taky hodně záleží jestli jde o městskou nebo církevní školku. U nás to nechtějí. Jsem kousek od Weidenu.
A s tou pojišťovnou a očko při pobytu v nemocnini se mi to nezdá. Vím, že některé pojišťovny dávají bonus za očkování, ale neproplatit pobyt dítěte…
Která zdr. poj. to tak praktikuje?
Holky mala byla v jeslich taky to po telefonu po me nikdo nechtel a pak se me tam zeptali jestli to muzu prinest tak uz nevim teda ![]()
Oni vychazeji z toho, ze je to jasny, mne to rekli az kdyz sem s ni prisla, protoze sice neni povinne ockovani v Nemecku presto zakladni veci by ockovane byt meli napriklad sem ted cetla..tetanus, heuchhusten, diphterien, Roteln u holek, maji tam byt dve carky u O, ale ja mam cesky smejd pocitac a nenajdu to tady…a Papillomaviren, jinak je to strasne nezodpovedne vuci jinym detem, protoze pak se u nich zvysuje riziko nakazy veskerych jinych nemoci, vetsinou to pak dostanou od tech co sicxe zdrave jsou, ale jsou to pekny bacilonosi
Hlavne je to fakt nezodpovednost…
@pomenkova Ja si dovolim nesouhlasit. Druhorozeny syn je v nemocnici kazdou chvilku, neustale tam chodime na nejake vysetreni na plicni ci gastro a nikdo nikdy zadny ockovak videt nechtel - on ho ani nema a po jeho ockovani se nikdo jeste nepidil. Bydlime v Hessen.
Taky jsem ted cetla, ze privatni skolky si to delaji podle sebe, vetsina ale KIGA to chteji mit zalezi asi fakt kde, ![]()
U mne to chteli tady v Bavorsku a to je tady crno myslim cirkevne-a chteli to buh nebuh
jak v jeslich tak ve skolce prvni co bylo se me zeptali…myslim, ze ikdyby byli kdovi jak verici veri, ze se nemoci daji take prenaset bez ockovani nejsou infantilni bych rekla,
![]()
pak je nejvesti povinnost davat od tri let ockovat sice pisi dobrovolne, ale holky u nas v Nemecku na diskuzi to berou jako velikou nezodpovednost vuci jynym detem, vy mate sice sve zdrave, ale co ty ostatni deti???