Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Miska12345 Po 2 cisarich bys mela opeavdu problem najit gynekologa, ktery by byl ochoten jit do vaginalniho porodu, protozr riziki ruptury delohy je uz vyrazne zvysene… My teda trete planujeme a ja uz se ted psychicky smiruju s tim, ze to bude zase a uz naposledy cisar… Od manzela mam dalsi pokus o spontanni porod striktne zakazan. Je anesteziolog a vloni mu ve sluzbe jedna rodicka s podobnym pokusem malem vykrvacela na stole… Dodnes zezelena kdyz si na to vzpomene ![]()
Ja mam dojem, ze jsme ty ceny resily, ale uz s nevzpominam kolik
neco z toho nakonec zaplatilo pojisteni-byla u me jeste asi 6 krAT NA NAVSTEVE, ALE JA MELA TAK MLADY TRDLO, KTERY SEM BRZO ODMITLA S TIM, ZE ANI NIC NEZNALA
No byla posledni a bylo to videt
![]()
Rikala sem si, ze sem mela vyberu venovat vetsi pozornost, docela me stavlo, ze jsem nezacala uz ve tretim mesici vybirat a nechala to na posledni chvili-celou dobu misto aby se starala o nas se tam seznamovala s anesteziologem
ten taky nebyl z ni nadseny a nakonec odvolala manzela, ze to bude trvat at se jde najist a kvuli ni prisel o porod, tedy o cisare
![]()
Ahojky holky, diky moc za vsechny informace. Mame ted bohuzel jiny problem. Vcera mi doktor rekl, ze mam mimi uz hodne nizko na to ze jsem teprve 32+5 (dneska).ze nemam nic delat a vydrzet 14 dni. Mimi je otoceny ale zase tohle. V tomto pripade na tu porodni asistentku asi kaslu. navic jsme uplne nahodou vcera u stejneho doktora potkali cesky par s prave narozenym miminkem, tak jsme se ptali na porodnici protoze chceme stejnou a oni se byli spokojeny atd.ale hlavne rikali ze vsechny sestricky umi anglicky. Ta holcina rikala, ze teda neumi ani ang ani nemecky a ze se rukama nohama domluvila. u porodu byl ale partner a prekladal. To je fuk, porodnice ted jde stranou, hlavne aby mimi jeste chvilku byli v prisku m
@Agrion no nekecej! ja mela taky vsechno gratis, peci v tehotenstvi - i jsem chodila k doktorovi, Hebamme za mnou domu, pak sestinedeli, kurzy a tak jou hrazene taky, ale na to jsem hodila bobek…ale kdyby se mnou jela k porodu, tak to bylo placene. Me to prjde logicke, v nemocnici hebamme jsou mistni, ona by musela drzet pohotovost. Jestli ne, byla bych dodatecne nastvana…to ze muz musel odejit mi pekne zbrzdilo porod ![]()
@Miska12345 tak to drzim palce, uf. Ale hebamme hledej aspon na tu poporodni peci, to je sluzba k nezaplaceni. Zvazi mimco, zkontroluje kojeni, utesi, vyslechne.
Ja neumim ani poradne nemecky, ani anglicky, jako lepsi se to, ale obcas taky potrebuju tlumocnika. prvni porod bych bez muze asi nezvladla, ale na sestinedeli taky porad nebyl…takze ruce a nohy to jistili
, myslim, ze jsou celkem zvykly. Ja byla na pokoji s nejakou tureckou maminkou a ta neumela ani slovo. Muz byl ale furt s ni, i v noci
, druhej den jsem nastesti prchla.
Miska…tak at tam vydrzi co nejdele
to je fakt dulezite…
Holky domluva jde rukama nohama ze zacatku ![]()
ja tedy uz sprechtim vyborne, ale anglicky neumim ani slovo a vim, ze anglictina je tady uplne normalni druha rec, takze by jste se domluvit meli ![]()
ja umim jen par vet anglicky a prijde mi daleko lehci, nez nemcina
![]()
To vite ja sem jeste od komancu kde se pouzivala jen rustina, takze ja rusky rozumim, ale neumela bych uz rict ani fnnn ![]()
ono vam to pujde, chce to trpelivost, ja se nejlip naucila sledovanim televize a ctenim novin…zda se to nemozne, ale slovo od slova to jde nakonec
![]()
hebamme si urcite najdi, ja mela mladou fakt strelenou holku, ale je fakt, ze se plati pokud neni ze stejne nemocnice…coz je jasne, ja ale mela z nemocnice jednu
![]()
Ahoj holky, me to taky zacina, rozumim teda dost, ale nesprechtim, hlavne nemam klid, tak za mesic uz budem nekde konecne zabydleny. Dnes jsem byla v bance, neprisel mi pin ke karte, zacala jsem nemeky par prvnich vet co jsem dala dokupy, pak uz jsem komolila s anglictinou. Sranda. Takze hodne stesti. Uz se tesim jak malej bude zacinat ve skole, budu se ucit s nim ![]()
Tak hodne stesti, no oni ty zacatky sarndovni jsou ![]()
Hlavne moje mluva kdy sem rekla misto zvejkacky ze chci…ich brauchen gumi-to bylo pro ne k popukani, protoze sem rekla v prekladu -potrebovat gumu…
No byla to legrace, ted uz ze me zadne takove slovo nevyleti zato v cestine se bavi cela moje rodina…Misto hrube nmouky jsem rekla, ze chci hrubosrstou
![]()
takze az budete umet super jeden jazyk, budete mit problem ve svem vlastnim ![]()
ne ze bych neumela cestinu, ale nektera slovicka skomolim…napriklad nedavno venku se stmiva, jsem rekla, venku je tmavo ![]()
@pomenkova píše:
Tak hodne stesti, no oni ty zacatky sarndovni jsou
Hlavne moje mluva kdy sem rekla misto zvejkacky ze chci…ich brauchen gumi-to bylo pro ne k popukani, protoze sem rekla v prekladu -potrebovat gumu…
No byla to legrace, ted uz ze me zadne takove slovo nevyleti zato v cestine se bavi cela moje rodina…Misto hrube nmouky jsem rekla, ze chci hrubosrstou![]()
![]()
takze az budete umet super jeden jazyk, budete mit problem ve svem vlastnim
ne ze bych neumela cestinu, ale nektera slovicka skomolim…napriklad nedavno venku se stmiva, jsem rekla, venku je tmavo
Ahojky
,
tak to já jsem naprostý „břídil“, protože jsem sice v DE jen 3 měsíce, snažím se učit, to jo, ale je to brutus…
Takže si neustále pletu slovíčka…místo toho, že venku sněží, tak řeknu, že venku řeže, místo toho, že jdu do kuchyně, tak jdu do „zákusku“ apod.
Zkrátka, padají ze mě samé „perly“.
Jinak teda zaplaťpánbůh za ruce a nohy a prsty, protože ty v obchodě potřebuju hooodně, no a taky všem tykám, protože to „ihr“ mi nejde.
![]()
No a co no venku reze je roztomile
![]()
Takhle se ti zda, ze to nepujde, ale neboj do roka mluvis perfektne, pokud uz nejakou rec ovladas, nebudes mit problem
![]()
Ja si ze zacatku take rikala, ze to nezvladnu, ale porad pri ruce slovnik a porad sem se nutila, taky ze zacatku, protoze sem hlidala 4 deti a ty mi to usnadnovali…s tim ihr si hlavu nedelej oni jak poznaji, ze mluvit neumis, odpusti vsechno…mne uz by to bez IHR neodpustili, protoze vedi ze rozumim
![]()
Vis zacatky jsou legracni a ver mi, ze je to zabavny jen do doby nez nerozumis, pak zjistis nemile veci kolikrat, kdyz uz rozumis vsemu ![]()
![]()
@pomenkova
No právě, že se trochu bojím toho, až jednou rozumět budu.
Nicméně teď je to v pohodě, sice jsem „břídil“, jak už jsem psala, ale jinak mě to i baví takhle „komunikovat“.
A nejlíp se domluvím s panem pošťákem…
, s tím už jsme stačili probrat, odkud pocházím, co dělám atd., tak se mě pokaždé jen zeptá, kdy zas jedu do ČR a kdy se budu vracet a jinak, při přebírání pošty a balíčků pokaždé jen řekne…áááá, Marčéééla
, to tam napíše a hotovo. Žádné příjmení…nic.
No a jemu samo taky tykám (je to asi šedesátiletý pán
), nicméně si myslím, že se se mnou aspoň zasměje.
![]()
Ahoj holky, tak mi prislo odkleply kinder a elterngeld. Eltern neco pres 500 a kindergeld 184 od prihlaseni v De. 3 mesice mi nezaplati, tak budu zadat jeste ve Fi. Ale konecne je to vyrizeno ![]()
U me nemcina teda taky na zacatku, jeste jsem se poradne do knizek nepodivala, vubec nestiham, porad neco delame, nejlepsi je procvicovani v terenu, nakupy, byla jsem i v bance, prvnich par vet nemcina, pak anglictina, to uz bych nezvladla. No jen tak dal @blackmarse chce to jen praxi
.
Jsem ted u tchyne a kazdej tu na me hledi, at mluvim, to rada nemam, ja se rozmluvim, ale sama hezky v klidu..
Presne je to o praxi, ja se divala dost ze zacatku do knizky, jinak bych nevedela nic, ale casem to jde i bez..znam ale plno mych kamosu co jsou treba ve svycarsku i rok a jeste neumi coz je podle me dost divny, proste nekdo na to je a nekdo neni..pro me byla nemcina fakt docela jednoducha, ale ted casem zjistuji a nedivim se, ze anglinu kazdy pouziva, protoze ta je daleko lehci
zacinam se ji ucit pres znamou americanku co tu maluje obrazy
![]()
Ono to prijde samo, me ty slova pak litali samy v hlave a doplnovalo se to tak nejak
![]()
jak si psalal, ze jsi u tchyne akazdy se na vas diva, jako proc, ze jsi v nemecku???vzdyt dneska uz je kazdy nekde, ja mam treba polovinu pribuznych po Americe, anglii, my uz to bereme sportovne
![]()
Jo tak aby jsi mluvila, chteji
![]()
to znam od kamosky, kdyz prijede, tak mi cpe dceru abych ji zkousela z nemciny, ale ona nechape, ze to treba nekoho nebavi, kdyz sem v CR-chci mluvit cesky, ale kdyz to neudelam, tak si zase mysleji, ze nemecky neumim ![]()
takze jsem pak mluvila s manzelem a ty trapne otazky, jak to delas, ze mluvis??pritom by mela byt nemcina nebo anglina automatickou druhou reci v CR…tady jsou deti co mluvi v 5 ti letech trema jazyky a nikoho to tak nedrazdi jako v Cr…Porad tam na to nejsou zvykly nekteri
![]()