Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja jen vim o tom, pokud mas obcanstvi české tak mas nárok dokonce na Porodny v CR a nejake peníze ohledne materske jsem slyšela, ale nikdy toho nevyužila-skoda
![]()
jinak nevim presne co mas na mysli, jako a s cim konkretne chces pomoct???ohledne práce, nebo penez a naroku na ne??
@jankee No právě vím, že to zrušili, že je tam ta podmínka od 1.12.2012, cituji :
Podmínka trvalého pobytu a bydliště na území České republiky musí být splněna u oprávněné osoby a u dítěte zakládajícího nárok na rodičovský příspěvek.
Jako trvalý pobyt v OP mám stále v čr, ale to je jen údaj, protože k pobytu jsem přihlášená a bydlím jinde.
Já už jsem ale řešila na pracáku žádost a mám to poslat v září a nárok mám, tak nevím holky, mě to schválili a to mám pediatra v DE, já jsem odváděla daně i SP a ZP v CZ 8 let, ještě pořád, jak jsem psala tam mám spící pracovní poměr.
Ale moje otázečka zněla primárně jinak, tohle už se mi nechce rozebírat, řešila jsem to dost dlouho, to papírování mě ničí ![]()
@pomenkova moje otázka zněla, jestli můžu v DE pracovat na nezruší se mi rodičák v CZ, byť už nebudu pobírat dávky
@pikola Zalezi na tom, jestli jsi pred tim pracovala v CR a mas odpracovano… pokud ano a do zahranici jsi odesla az na materske nebo rodicovske tak je to tak v Nemecku, ze v De pak pobiras nemecky rodicak - ovsem jen ten min. 300E mesicne 10 mesicu + navazne na to ti CR pokud si pozadas doplati o kolik mene jsi v Nemecku dostala nez kdyby jsi pobirala svuj radny rodicak v CR…
JanulaMM To nevim… asi se budes muset poptat u odborniku uredniku
Ja se v ceskem rodicaku moc nevyznam…
@Agrion Nejsem v německu, ale neva. Pracovala jsem do listopadu 2011 (hodně let), takže jsem odešla a až po roce tu otěhotněla. Takže asi nic, že bych si jako nechala doplatit do 220t, co dávají v čr, to se mi prostě nezdá…
@pikola Ale je to tak… minimalne v Nemecku to tak funguje… fakt nekacam
Me osobne se to teda netyka, ja mam odpracovano v Nemecku ale mam tu kamaradku, ktera to tak ma-mela… a fakt ji to CR doplatila…
@pikola Zakladatelka říká, že její pracovní poměr stále trvá, tak to bude asi tím.
@jankee píše:
@pikola Zakladatelka říká, že její pracovní poměr stále trvá, tak to bude asi tím.
Pokud je to jeden z důvodů, tak beru.
@JanulaMM píše:
@pomenkova moje otázka zněla, jestli můžu v DE pracovat na nezruší se mi rodičák v CZ, byť už nebudu pobírat dávky
tak to fakt netusim, ale uz ti tady myslim někdo poradil ![]()
musim se podivat na nejaky příspěvky, treba bych ti mohla nejak pomoct…
![]()
@pomenkova myslím, že ne, ale neva pohledám, úředníků se zeptám v září jak budu vyřizovat ten rodičák jen tak nezávazně, stejně nevím, jestli nějakou práci, která půjde skloubit s malou najdu, jen mě to tak dopředu zajímalo, pak ještě jestli to co případně v DE odpracuju se mi bude počítat do elterngeldu při příštím dítěti? Asi jo, když se mi počítaly příjmy z ČR a v DE jsem neměla odpracováno nic. Nebo musím mít odpracovanou nějakou minimální dobu těsně před nástupem na mateřskou a je to jedno jestli v CZ nebo DE?
@JanulaMM píše:
@pomenkova myslím, že ne, ale neva pohledám, úředníků se zeptám v září jak budu vyřizovat ten rodičák jen tak nezávazně, stejně nevím, jestli nějakou práci, která půjde skloubit s malou najdu, jen mě to tak dopředu zajímalo, pak ještě jestli to co případně v DE odpracuju se mi bude počítat do elterngeldu při příštím dítěti? Asi jo, když se mi počítaly příjmy z ČR a v DE jsem neměla odpracováno nic. Nebo musím mít odpracovanou nějakou minimální dobu těsně před nástupem na mateřskou a je to jedno jestli v CZ nebo DE?
Budu mit bzy ten samej nebo podobnej problém, snazim si od tri let male coz je v rijnu, hledat praci, protoze byt doma je na masli, takze sama se ještě v tomhle nevyznam a to jsem tu 12 let jenomze Hausfrau, takze ja ti moc neporadim…
Presto preju hodne stesticka
![]()
@pomenkova no já už taky pomalu začínám blbnout, nebaví mě to doma, nejsem domácí typ a navíc potřebujem penízky, kdo ne, že? Taky ti přeji štěstí. 12 let to už je doba, já zatím rok, ale je to tu super do ČR mě to teda netáhne, navíc jak čtu ty zprávy co se tam děje, hrůza. Jen by to chtělo zlepšit ten jazyk, to je taky důvod proč chci do práce, sama se nedonutím.