Život ve dvou zemích

Anonymní
8.9.13 01:53

Zivot ve dvou zemich

Ahoj holky,
snad si nepomyslite, ze jsem uplne na hlavu, ale za zeptani nic nedam. Zatim radeji anonymne, nemusi vsichni vedet o mych uvahach:)
Takze k veci. Mam pritele cizince, zatim kazdy studujeme ve sve zemi, ale za rok dostudujeme a samozrejme premyslime, kde zakotvit. Mozna si to predstavuju moc naivne, ale vzhledem k tomu, ze oba muzeme mit pomerne flexibilni praci, provozovatelnou nezavisle na miste pobytu, napadlo me, ze bychom byly pul roku tady a pul roku tam. Obe zeme miluju, pritel je sice tady rad, ale domov by mu urcite taky chybel. Zajimalo by me, jestli nahodou nekdo nema s takovymto kocovnym zivotem zkusenosti. Zaprve jak se to resi po „byrokraticke“ strance - dane, pojisteni, atd.
Zadruhe je mi jasne, ze az prijdou deti, vsechno se zkomplikuje. Rikala jsem si, ze minimalne do konce prvniho stupne zakladky by se dala zkombinovat skola v jedne zemi s domaci vyukou v te druhe. Ale zase nechci, aby tim decka nejak trpely, proto se ptam na vase pripadne zkusenosti. Urcite taky zalezi na povaze ditete atd..
Snad me nebudete mit za uplne naivni pako:) To vite, sem mlada a plna idealu:)Dekuju za komentare vseho druhu! :dance:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72
8.9.13 03:15

Záleží na legislativě dané země. Pokud se jedná o zemi EU tak by to mělo jít bez větších problémů.

Pokud jde o zemi mimo EU, tak většina (i ČR pro cizince) má limit 90dní a poté je nutné povolení k pobytu/vízum. V případě ČR, když tu má cizinec pobyt, tak si musí platit pojiśtění. A rušit a žádat o pobyt každého půl roku, to bych se z toho papírování picla. Ohledně daní, záleží o jaký typ práce se jedná, zda podnikání či jako vyslaný zaměstnanec.

Nejjednodušší řešení by bylo zakotvit v jedné zemi a do druhé jezdit na „dovolenou“ na max těch 90dní v kuse. S dětmi pak po dobu prázdnin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
8.9.13 07:29

No v praxi nevím, jak by to fungovalo, ale každopádně by to znamenalo vybavit komplet 2 byty, což by bylo finančně dost náročný..pokud byste se tedy nechtěli vracet pokaždý do jinýho podnájmu. Jak to je s papírováním, to nevím, ale pokud máte na účtě hodně peněz na 2 byty, tal by se to asi zvládnout dalo..ale každopádně bydlet v 1 zemi a návštěvy druhé, to by bylo jednodušší :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3239
8.9.13 07:58

Ahoj, pokud mate flexibilni praci tak je pro vas takovy zivot idealni, my zijeme trochu podobne a jde to :) nejezdime sice na pul roku ale spis mesic tady dva mesice tam atd. zdravotni pojisteni si platim v obouch zemich, a danim take v obouch. Drzim palce :palec:

Příspěvek upraven 08.09.13 v 08:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
8.9.13 08:00

Znám paní, co rok co rok tráví podzim až jaro v Americe, ale legislativně neporadim. Zkus mrknout na stranky Minísterstva zahraničí, jsou tam podmínky pobytu jednotlivých státu. S pojištěním poradi pojišťovna a s výukou pak vybraná škola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
8.9.13 08:00

Nevim… ja osobne si to nedovedu predstavit…
Nejspise bych byla pro variantu v jedne zemi zit a v druhe travit maximalni mozny pobyt, aniz by to zasahovalo do pojisteni, dani a nasledne detem do skoly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
8.9.13 08:48

Já myslím, že takový vztah moc fungovat nebude… buď dospějete k rozhodnutí se sestěhovat a nebo to brzy skončí a vyšumí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3754
8.9.13 09:08

Já napíšu jen k těm dětem, že tohle bych praktikovala spíše než nastoupí do první třídy, prostě než budou školou povinné, poté si myslím, že by jim to už hodně narušovalo nejen učení, ale i vztahy ve třídě, kamarádství atd… Vy jako dospělí si tohle vyberete dobrovolně, ale dítě by mohlo mít pocit, že vlastne nikam pořádně nepatří…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12571
8.9.13 09:26
@nicolinda píše:
Já napíšu jen k těm dětem, že tohle bych praktikovala spíše než nastoupí do první třídy, prostě než budou školou povinné, poté si myslím, že by jim to už hodně narušovalo nejen učení, ale i vztahy ve třídě, kamarádství atd… Vy jako dospělí si tohle vyberete dobrovolně, ale dítě by mohlo mít pocit, že vlastne nikam pořádně nepatří…

To je i muj nazor a potvrzuje mi to i praxe, znam lidi, co to takhle provozovali. Ale prave jen do doby, nez deti zacaly chodit do skoly, pak je to skoro neunosne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
8.9.13 09:46

Zkusenosti ne, my se preventivne na dobu omezenou prestehovali uplne…nicmene realne to vidim jen pro „mlade a svobodne,“ nebo pak pro zabezpecene duchodce. Deti ve skolnim veku bych do toho netahala.
Papirove hodne zalezi, o jake zeme se jedna a jake jsou podminky pobytu. Pojisteni by si bylo asi pak lepsi platit v obou zemich, v CR kdyz tak stejne musis prerusit na vic nez pul roku, jinak ten pulrok doplacis. Ale to zase zalezi, treba v ramci EU bys 2 „statni“ pojisteni soubezne mit nemela. Na financaku se z tebe zblazni, moje dane resili pres 5 mesicu :mrgreen: I kdyz, pokud budes zamestnana ceskou firmou a placena normalne v korunach, akorat fyzicky budes nekde jinde, tak ceskemu financaku by to melo byt jedno, akorat u toho zahranicniho si to mozna budes muset overit.
Mozna ti nekdi napise konkretneji…v kazdem pripade se prece nemusis rozhodnout hned. Klidne to rok-dva zkuste a uvidis ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Virginian
8.9.13 11:47

Přesně tak, škola ukotví. Ale ono ani bydlení není zrovna flexibilní.

Moje rada po skoro 17 letech v USA je to rozhodně nedělat. Protože nakonec se usadíte v jedné zemi a jednomu z vás bude hrabat. Možná ne pořád, ale bude. Mořná ne hned, ale s věkem to rozhodně přijde a vzpomínka na mládí a na domov se spojí v jedno a bude se vám stejskat.

Po mých zkušenostech bych to dal snad jedině bejt to blíž, ale mám kamarádku co si vzala rakušana, bydlej v Praze a jemu taky chyběj hory.

Tož asi tak.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.9.13 19:04

@Virginian „to nedělat“.. myslíš jako vůbec spolu nebýt?

Děkuju všem za názory! Země je to mimo EU, ale zase ne tak daleko, USA ani Austrálie to není:).. No nechám tomu volný průběh a uvidíme, jak to dopadne.

• Citovat
  • Upravit
85392
8.9.13 19:27

Ahoj, osobně si myslím, že bude problém s prací. Zkušebka například v Německu je 6 měsíců. Nevím, co děláte za práci, ale spíše doporučuji vybrat si 1 zemi a do druhé jezdit na návštěvy. Pořád se odhlašovat a přihlašovat k pobytu bych se nechtěla, s poštou by byly taky problémy. Já než tady něco vyřídím /v Německu/, tak mě to stojí dost sil a nervů a plnou poštovní schránku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Virginian
8.9.13 20:25
@Anonymní píše:
@Virginian „to nedělat“.. myslíš jako vůbec spolu nebýt?Děkuju všem za názory! Země je to mimo EU, ale zase ne tak daleko, USA ani Austrálie to není:).. No nechám tomu volný průběh a uvidíme, jak to dopadne.

Soucasny zivot bych samozrejme nezahodil, ale ma to uskali ktera jsem necekal. Pokud se da na vikend vratit domu tak je to jeste ten lepsi pripad, ale stejska se, ver mi. Navic manzelstvi je dost narocny i kdyz jsou oba z jednoho mesta, a tady jde o ruzne zvyklosti, navyky, standardy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.9.13 20:45

Je mi jasne, ze zivot v zahranici ma sve uskali. Uz jsem v te jeho zemi zila skoro rok (z toho 6 mesicu studovala). CR mi chybela, ale ted mi zase chybi to druhe. Takze ted uz si nevyberu, vzdycky mi bude jedna ze zemi chybet :cert:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky