Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@heureka02 Já rodila přirozeně, v Kladně. Ale malý byl normálně hlavičkou dolů, porod bez problémů, bez poranění. Na vašem místě bych do císaře šla pokud doporučují. O nic nepřijdete
jinak malý měl podobné míry vaší holčičky, narodil se 37+2 (dle Utz) a měl 2,4 kg. Prostě maličký roztomilý miminko
ničeho se nebojte. U nás opět genetika v pořádku, čeká nás antropologie a pokud dopadne dobře, rozhodli jsme se, že další vyšetření odmitneme. Je to akorát zbytečný stres. Samozřejmě na endokrinologii chodit budeme a bude hlídaný. Teď ve 14m měl 70,5cm, takže sláva. Přeji hezký porod. Všechno bude v pořádku ![]()
@17akcak no já už za sebou jeden císař (opět kvůli konci pánevní - v plné narkoze) a jeden přirozený porod mám, tak si to umím víc než dobře představit a císaři se nebráním (pro změnu s lokální anestezii). Také doufáme jen v to nejlepší a vlastně bych ocenila, kdyby do plánovaného SC těch 14 dní uteklo nějak rychleji..
Ráda slyším, že se malému daří dobře - i pro nás tam je pak nějaká naděje.. Tak si držme palce. Ozvu se pak jak to vypadá..
Ahoj heureka02, mužu se zeptat, zda po narození miminka ty zkracene končetiny něco znamenaly, a nebo zda je všechno v pořádku?
@heureka02 Zdravím, tak jak to dopadlo, je miminko v pořádku?
@Viky101, @17akcak Tak porod nakonec byl o týden dřív než naplánováno (tedy už 29/1/2020) jelikož mi z předoperačních testů vyšly vysoký hodnoty jednoho z jaterních testů (poukazující na zadržování žluči, ale nežloutla jsem a ani jiné příznaky se neprojevily - jen jsem namísto max hodnoty 1 měla hodnotu 35) a doktoři nemohli vyloučit vliv na mimi a vlastně ani na mě, tak jsem nakonec rodila 38+2. Bylo to spinálně, tak jsem u porodu měla první reakci porodníků i neonatologů - všichni se shodli, že je dítě proporcionální. Narodilo se s 2,650 a délku změřili kvůli konci pánevním až dodatečně - 47cm. Je drobná, zato velmi vlasatá a vypadá úplně normálně. Při přeměření po 1,5 měsíci má 4kg a 50cm a projevuje se vývojově normálně. Máme ale před sebou doporučené vyšetření na antropologii.
@heureka02 Moc gratuluji k miminku! Mám radost
a proti našemu je to holka dlouhá! Ten se narodil stejně a měl jen 42cm
Vyšetření určitě dopadne ok, krásně to dohnala!
Dobrý den. Měla bych dotaz na maminky dětí s achondroplazií. Jsme poslání s dcerou na genetiku pro vyloučení achondroplazií, bohužel termín je až koncem listopadu, proto se ptám tady. Dcera se narodila ve 34tt, měla 3 kg a 50 cm, takže spíš nadměrné dítě. V těhotenství všechna vyšetření dcery v pořádku. Po porodu byla s dechovými obtížemi hospitalizována na novorozenecké JIP, kde ji byla pro občasné apnoické pauzy dělaná MRI hlavy a krku a zjištěn zúžený kanál pro míchu typický pro achondroplazii. Operace proběhla úspěšně, byli jsme odeslání na genetiku. Dcera má teď 8 měsíců (gestačně 6,5 měsíců), 10 kg, 80 cm a velkou hlavu 47,5 cm. Chci se tedy zeptat, měl někdo takto obrovské dítě a přesto mu byla diagnostikována achondroplazie? Děkuji.
Dobrý den,
Obnovuji téma, hledala jsem podobný problém, jsem ve 20.tt, velikost hlavičky odpovídá stáří, ale nožičky a tělo je menší o necelé tři týdny, měl někdo podobnou zkušenost? Mám za sebou genetiku a ta je v pořádku.
Dekuju.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Obnovuji téma, hledala jsem podobný problém, jsem ve 20.tt, velikost hlavičky odpovídá stáří, ale nožičky a tělo je menší o necelé tři týdny, měl někdo podobnou zkušenost? Mám za sebou genetiku a ta je v pořádku.
Dekuju.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Dekuju.
Ahoj, tady zakladatelka. Já měla podobnou zkušenost, po necelých 3 letech ti mužů vzkázat jediné, žádný stres a těš se na miminko
3 týdny jsou v pořádku, je to pár milimetrů, přece všichni nemáme stejně dlouhé ruce a nohy. Pokud se nenašli žádné jiné anomálie bude to prostě dobrý. Náš malý je stále drobnější ale už to není takový extrém ![]()
@17akcak
Dekuju za reakci, četla jsem celou diskuzi včetně tvého příběhu a jsem moc ráda, že u vás to dopadlo dobře ![]()
Snažím se myslet pozitivně, ale jsou někdy horší dny a plus hormony, na hlavu
Řeči od doktorky, že to není normální moc nepřidají, ale taky věřím, že to všechno bude dobrý.
@Anonymní píše:
@17akcak
Dekuju za reakci, četla jsem celou diskuzi včetně tvého příběhu a jsem moc ráda, že u vás to dopadlo dobře
Snažím se myslet pozitivně, ale jsou někdy horší dny a plus hormony, na hlavuŘeči od doktorky, že to není normální moc nepřidají, ale taky věřím, že to všechno bude dobrý.
Mně bylo sděleno, že dítě má zkrácené končetiny - v sedmém měsíci. Dva měsíce jsme se s mužem připravovali na postižené dítě. Pak se narodil chlapeček s dlouhýma nohama a rukama. Jen si (jak se pak ukázalo) ručičky složil pod bradu a chodidla přitáhl k lýtkům. Takže vše vypadalo kratší. Nožičky jsme dva týdny masírovali - a to bylo vše. Neklesej na mysli.
Dobrý den,
reaguji na příspěvěk od Anonymní z 27.7.2021. Mám stejný problém, momentálně jsem ve 21 tt, miminko je o 2 týdny menší, nožičky a ručičky dokonce o 3 týdny. Chtěla bych poprosit o zprávu, jak se Vaše miminko vyvíjí dál. Celá situace je pro nás velice stresující, neustále podstupujeme různá měření, zazněla i možnost ukončení těhotenství. Proto by mě zajímalo, jak se daří Vám a Vašemu miminku teď. Děkuji.
@PetraBČ
Dobrý den, jak tu bylo již několikrát napsáno, každý vývoj je jiný. Podle mě tři týdny jsou ještě v normalu, říkal mi to i můj gynekolog, ještě to nemusí nic znamenat. Ja prošla všechna možná vyšetření, ale vývoj mého drobečka se zastavil úplně a už strádal o 6 týdnů a objevily se další anomálie, takže jsem byla bohužel nucena ukončit těhotenství, pravděpodobně bych ho ani nedonosila…ve vašem případě bych ještě neztrácela naději, pokud je vše ostatní v pořádku. Může všechno dohnat. Každopádně držím palce a hodně sil!
Tak to je mi moc líto. Já mám za sebou genetické vyšetření plodové vody a teď mi ještě dodělávají nějaké další genetické vyšetření. Včera jsem absolvovala kontrolu srdce a srdce i všechny ostatní orgány se zdají být v pořádku. Zítra mě čeká další vyšetření a měření na genetice, kde řekli, že by se mělo rozhodnout co dál. Mám z toho velký strach, ale na druhou stranu vím, že s tím nic neudělám. Tak uvidíme. Každopádně Vám děkuji za rychlou odpověď a přeji krásné podzimní dny.
@PetraBČ take jsem cekala miminko (cekala jsem dvojcata, tak jeden z nich) s podezrenim na achondroplazii, nakonec to byla rustova retardace tedy IUGR ( vsechny prutoky apod OK, ale mimco melo kratke dlouhe kosti - pazni a steheni…) Jsou tu na to diskuse, zkuste pohledat ( pisu z mobilu). Drzim palce ![]()
PS: klidne se ptejte, dodnes si pamatuji ten sileny stres, plodovku, vsechna vysetreni a bezmocnost…