Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mmuerka já mám dítě s vývojovou dysfazii a nadměrným intelektem, taky super kombinace. Částečně zkříženou lateralitu má taky.
Zkoušeli jsme už toho hodně, neurovyvojovka je sice běh na dlouhou trať, ale určitě to dlouhodobě bude mít pozitivní efekt…
Vygoogli si primární reflexy, jsou i speciální cviky, aby se dítě naučilo používat správnou polovinu mozku..odkud jsi?
@tulipán a jak jsi to poznala, že má skrizenou lateralitu u tak malého dítěte?
@Anais Brno Uplne nejdriv podle toho, jakym okem kouka do kaleidoskopu. Protoze jsem vedela ceho si vsimat a pak jsem po tom sla cilene.
Tímhle jsem si prošla, když jsem byla dítě. Prostě trénujte - ty diktáty, čtení, cokoli je potřeba. Dá se to tím v pohodě vykompenzovat. U mě to na jedničky nebylo, ale s trojkama jsem prolezla. A teď v dospělosti mi přijde, že mám lepší cit pro text než spousta okolí. Ono jak pak člověk stejně většinou píše na pc, tak je to úplně v pohodě.
Držím palce.
@tulipán tak tohle je viditelné…synovi vyšly některé prvky, až tím hlubším a podrobnějším testem…
@Anais Brno Kluk k tomu používal střídavě obě ruce, oběma zručně maloval, oběma navlékal korálky. Takže jsme stejně šli na vyšetření, jestli pravá je opravdu dominantní. Navíc nelepšící se výslovnost, také dala tušit, že se něco děje. Doted umí ruce zaměňovat, mluví krásně, ve škole super. Jen ho to tam nebaví.
@tulipán ono syn byl od mala hodně manuálně zručný… takže jsem to až tak neřešila. Pravda, že aniž by to jakkoli trénoval, tak zvládne psát psacím jak. pravou, tak levou… Teď cvičíme neurovyvojovku a na další křížové cviky a podobně najdeme po skončení neurovyvojovky…ale já si stejně myslím, že u něj další přemapování moc efekt mít nebude…
@Anais Brno Mě všichniodborníci strašili, jak bude problém se čtením, psaním…, že to všechno “táhne” vysokou inteligencí (slova odborníků). Makal na tréninku, grafo, Maxík, honila jsem ho, jak nadmutou kozu a ted je ve škole za hvězdu. Naopak ve zmíněných věcech vyniká.
Na druhou stranu, můj muž ji má a zjistil to až na vysoké, vždycky mělvýborný prospěch. A nic netrénoval. Takže někomu to problémy dělá a někomu ne i bez tréninku. A jestli to klukovi pomohlo, těžko říct. Třeba grafo mu viditelně zlepšilo kreslení, maluje dokonalá kolečka a fakt má krasopis, to já neumím, ani náhodou. Takže nelituji, ono se mu to hodí. Ale nemůžu říct, jestli by špatně četl nebo ne.
@tulipán syn má vývojovou dysfazii, nebýt tohoto, tak by ho ta lateralita vůbec neomezovala…on v podstatě v klasických testech prospívá jako dítě bez diagnózy, protože to opravdu táhne nadměrným intelektem…ovšem dyslexie ho bude provázet celý život, to je mi víc než jasné…bohudík jsme narazili na dobrého psychologa, který mu opravdu udělal komplexní diagnostiku a hlavně poradil, co nás v budoucnu asi čeká, co bychom si měli pohlídat, kdykoliv ho můžeme kontaktovat. Taky logopedka odvádí skvělou práci, ta VD je hodně zásah do vnímání řeči, čeština je pro ty děti vlastně cizí jazyk, takže i tady vlastně má celý život na čem pracovat..
Hledáme cesty, jak se učit jinak…aby zdrojem informací nebyl tištěný a čteny text..ale ta neurovyvojovka má na něj skvělý vliv, věřím, že po dokončení bude o pár úrovni jinde, ale jedeme pomalu…všechno chce svůj čas… já noc na výsledky ve škole nejedu. Řídím se pocitem, kolik je toho schopný reálne zvládnout…bohudík od třetí třídy se n podařilo vyřídit asistentku, tak snad nám ji v páté nevezmou…
Syn psát umí krásně, až koukam, když se snaží..ale on má myšlenky pořád někde roztoulane, tak tohle nevidí jako prioritu ![]()
@Anais Brno ten nas taky. Ale rekla bych, ze je to povahou. Dnes prinesl k vypisu i dopis a tam bylo, ze je skvele, ze v prvouce vsechno vi, jen musi pockat na kolektiv a nedelat v hodinach dopredu.
Pak si to uvedomi, ze ujel dopredu a zacne gumovat a zjistuje, co jeste nemaji a tajne gumuje. Mysli na blbosti a jede a jede…. (Stejnou ucu maji na matiku a tam ji ta jeho rychlost bavi.)
@Anais Brno Dcera to má právě stejně… Také to táhne svojí nadprůměrnou inteligencí… Ovšem jsou věci, které jí ta zkřížená lateralita prostě nedovolí, nebo ji prostě hodně zbrzdí. Pravidelně nosí trojky z práce v hodině z matematiky, protože paní učitelka jim dává příklady na čas a dcera prostě nedává násobilku. Každý pokus o její naučení nazpaměť ztroskotal. Takže si vše odpočítává a logicky nestíhá v těch pár vteřinách odpovědět na otázku, porozumění textu ve slovních úlohách je další bolest.
Co se týče češtiny, tak musí denně číst, to jí neodpustím, každou chybu jí opravuji, aby si ji mohla uvědomit. Vyjmenovaná slova zvládla dobře, pády taky, teď probírají vzory podstatných jmen a také to vypadá dobře… Teď stagnuje ta matematika
. Holky, já se prostě nějak nemůžu smířit s tím, co se o zkřížené lateralitě a jí přidruženým problémům píše na internetu, že nejvyšší dosažené vzdělání je většinou učební obor. Jako, jo, já mám také učňák, pak doplněný nástavbovou maturitou, přítel má taky učňák, ale jeho učení absolutně nebavilo a já neměla podporu rodiny, abych studovala dál a taky mě to straně štve. Chci, aby měla dcera šanci, pokud na to bude alespoň trochu mít a toužit po tom, tu vysokou udělat. @tulipán Mi v tom s tvým mužem dáváš naději, že to může dokázat. Dnes přinesla vysvědčení a má tři dvojky, jinak samé, což považuji ve čtvrté třídě za úžasný výsledek, stojí ji to hodně práce, musím využít každou chvíli, kdy u ní ještě nepropukla puberta, protože počítám s tím, že to u ní pak může jít touha po dobrých výsledcích ve škole stranou…
Do PPP jsem volala hned po Novém roce a prý zatím nemají volný termín, v dubnu dceři končí podpůrné prostředky, tak snad se tam do dubna dostaneme. Máme jezdit jednou za 2 roky… Asistentku nedostala, má jen 2. Mají sice asistentku ve třídě, ale malé nesedla, prý moc křičí a dcera nezvládá zvýšený hlas, takže to táhne sama. Jsme z Plzeňského kraje.
@mmuerka hele já už dnes vím, že dřina je pro syna celá základka. Je neuvěřitelné manuálně zručný, chytrý asi teda bude, podle toho, co mi z těch vyšetření ukazoval psycholog, nebýt toho, že těžko hledá slova a vyjadřuje to co potřebuje říct, tak dám mi řekl, že by výsledek byl úplně jinde…takových lidí je v populaci málo a evidentně se mu v té makovici rojí úplně jiné věci…
Což jde vidět u činnosti, kde je naprosto soustředěný, v j se jen do se kterou je schopný přemýšlet…
Neřešit diagnózu pro PPP, tak bychom se k psychologovi asi nikdy nedostali…
Já ho prostě beru takového jaký je a se bažin se ho podpořit ve všem, kde je potřeba. Školu snad nějak zvládneme, známky fakt neřeším, angličtina je při něj peklo, tak jsem požádala o slovní hodnocení..
Jestli bude mít jen učňák vůbec neřeším, hlavně aby v životě dělal, to, co ho bude bavit… Momentálně tvrdí, že chce být řezbář…
Násobilku nechápe? My se ji se synem učili už ve druhé třídě. Nakoupila jsem 100 bonbónů a názorně jsme nasobili a dělili… Čeština bude boj, on prostě nemá jazykový cit, je to, jako vy vše dělal v cizím jazyce, což málokdo dokáže pochopit, nedejboze si to představit…
Už teď v té třetí třídě jde vidět, že v některých věcech v přemýšlení, v tom jak vidí svět je trochu jinde než spolužáci. Takže víc než prospěch a znalosti ve škole, je přednější si umět srovnat věci v hlavě…
Každé dítě má něco, máte nějaké terapie, cvičení? No těm dětem se dá pomoci, ale je to zase každodenní práce navíc…
Příspěvek upraven 31.01.23 v 23:36