Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, maminky a tatínkové.
Dceři (9 let) byla minulý rok v PPP objevena zkřížená lateralita. Tím, že skoro celou první třídu a část druhé třídy měly děti distanční výuku, učila jsem se s ní já doma. Měla jsem to štěstí, že když zůstaly děti v první třídě doma, byla jsem zrovna těhotná, takže jsem měla dostatek času pilovat s ní písmenka. Měla jsem z ní občas nervy v kýblu, pořád si pletla b a d. To jsem totiž ještě netušila… Ve druhé třídě si na dceru zasedl spolužák a šikanoval ji. Ona si, trdýlko, nikomu ani nepostežovala. Že se něco děje jsme si všimli až když se jí rapidně zhoršil prospěch, z jedniček byly čtyřky a navíc přestala ze dne na den jíst pevnou stravu. Nedostali jsme do ní nic ani po dobrém, ani po zlém. Strašně zhubla, měla jsem o ní strach. Jednou se mi svěřila, že jí ubližuje spolužák a už to jelo. Skončili jsme u psycholožky, pak v PPP. Tam jí přišli na zkříženou lateralitu. Najednou jsem věděla, proč jí „plavou“ písmena na řádcích v sešitu, proč tak pomalu čte, proč někdy z ničeho nic jakoby vypne a hledí do prázdna…
Dostala plán doporučení do školy. Na asistentku prý nárok nemá…
Teď ve třetí třídě to začalo naplno. Mám druhou dcerku, která je hodně divoká a tak nemůžu dávat Eli tolik času, kolik si myslím, že by potřebovala. Ale přesto se snažím se jí co nejvíc věnovat. Denně čte stránku až dvě menších písmen, b a d už si téměř neplete. S čím ale nastal problém jsou diktáty. Nezvládá je. Vyjmenovaná slova umí nazpaměť, ale v diktátu napíše i po ř tvrdé Y, protože nezvládá myslet zároveň na to, aby ve slově třeba nevynechala nějaké písmeno, zapomíná háčky a čárky, když ji upozorním, ať slovo, kde háček neudělala přečte znovu, vůbec nevidí, že tam ten háček nemá. Doma jí dávám jen doplňovačky, ty má většinou bez chyby…
Další problém je počítání. Násobilku není schopna se naučit. Umí násobilku 2,3 a 5, to je její maximum. Všechno dopočítává na prstech. Podle speciální pedagožky má nadprůměrné IQ, nadprůměrnou prostorovou představivost, krásně kreslí, myslím, že jí i jazyky půjdou, ale tyhle základní věci, které bude v životě potřebovat, prostě nezvládá… ![]()
Je tu někdo s podobným zlatíčkem? Jak to zvládáte? Co vám pomáhá dětem pomoci v učení? Omlouvám se za dlouhý text, ale nevěděla jsem, jak to napsat stručněji… ![]()
Ano, znám. Skola šla těžko, o čtení malý zájem a jen základní, dyskalkulie v matematice… Ale zároveň velke výkyvy i smerem nahoru a nadani. V dospělosti uplatnění v praktickém životě - a vyborne. Žádný studijní typ, ale na tom svět nestojí. Myslim, že dnes už se dávají různé úlevy a papíry s potvrzením diagnozy kvůli ulevam ve skole. Tenkrat jsme to příliš neřešili, na školu víceméně rezignovali. Prostě jsme brali dítě, jaké je.
Na známkách ani vzdělání nezáleželo. Máte doma pravacku, nebo levačku? ![]()
Nepomohu, co s dívkou, ale chci tě uklidnit. Měla jsem stejné problémy (vodící oko mám levé a píšu pravou rukou, přišla jsem na to až letos, četla jsem o tom a zkusila si test).
Snad až do páté třídy jsem psala buben (nepřišlo mi to zvláštní), s a z jsem si taky pletla. V diktátech jsem měla problém hlídáním si všeho. Soustředila jsem se na zkoušené jevy (ty jsem většinou mívala bez chyb), ale zapomínala jsem psát velke písmeno na začátku věty a tečku na konci. Na diakritiku jsem také zapomínala.
V matice jsem také měla problém (a pořád to není ideální). Na prvním stupni jsem denně počitala spoustu příkladů, abych si mechanismus zafixovala a i tak počítám spíš pomalu.
Obstojně jsem kreslila už na 1. stupni (ve škole jsem patřila k těm nejlepším).
Na SŠ jsem šla na grafický design. A celkově na SŠ (trochu už od 8.-9. ZŠ) se to začalo zlepšovat. V ČJ chyby téměř nedělám, matika je tedy pořád horší a přehozy písmen se mi občas stávají, hlavně když jsem unavená. Jsem zvyklá si sobě vše zkontrolovat a potom už je vše v pohodě.
Jo, někdy jsem vynechala celá slova (v čj /předložky, spojky/ i v aj /sloveso být/), myslela jsem dopředu a slovo nenapsala.
Dalo se to vytrénovat a věkem se to hodně zlepšilo.
Dnes studuji učitelství pro ZŠ, učím na ZŠ a chyby nepíši, naopak rozhodně nemám problém nacházet je u žáků.
Tenkrát rodiče nevěděli, co se mnou. Do první třídy jsem šla v roce 2004 a v té době se to asi ještě tolik neřešilo (kór u nás na vsi).
Takže mám šťastný a spokojený život
.
@mmuerka Nemáte z PPP ještě potvrzenou dysortografii a dyskalkulii?
Tam by pak dítě mělo mít další úlevy. Třeba ve škole nepsat diktáty, ale jen ty doplnovacky (i když ruku na srdce, psát se bude muset naučit).
Jako by jsi psala o me dceri. Je ted ve druhe tride a taky bojujeme.
Ahoj, já mám synka se zkříženou lateralitou „levá ruka - pravé oko“, prý nejhorší možnost. Také třetí třída. Má k tomu ještě poruchu pozornosti.
Je zajímavé, jak se u každého dítěte projevy liší. U nás byl velký problém nácvik písma, hodně jsme se nadřeli v 1. třídě. Hapruje mu stále jemná motorika, neumí si zavázat tkaničky, velmi neobratně používá příbor, kreslí jako školkáč. Píše ale bez chyb. Čte pěkně už od 4 let. Vyjmenovaná slova není schopen se naučit nazpaměť (nebo možná by byl, ale odmítla jsem tomu věnovat potřebné množství času). Já jsem na tom ale netrvala, protože je vlastně nepotřebuje - má cit pro jazyk.
V matematice má velký problém s geometrií. Ve škole už před vánoci děti rýsovali čtverec, my jsme teď horko těžko zvládli polopřímky opačné
. V „počtech“ je naopak nadprůměrný, jako by měl v hlavě kalkulačku. Možná i díky tomu má trochu problém s formální stránkou slovních úloh, protože vše hned vypočítá z hlavy a nechápe tak, že musí něco zapsat jako neznámou, když on hodnotu přece zná
Velmi výrazně napřed je v AJ, k tomu se ještě domluví dalším jazykem. IQ mu vyšlo v PPP ve střední části průměru
.
U vás bych si asi dala pozor, zda nejsou přítomny další poruchy, jak píšou holky výše (dysortografie, dyskalkulie). Myslím, že pouhá zkřížená lateralita při nadprůměrném intelektu úplně nevysvětluje vaše potíže. Ale to píši jako úplný laik.
@AnnieTRoj, @Svistice @scentini @Manon_Anonyme i Anonymní Moc děkuji!
Dcera má pravá ruka/levé oko. Nemá diagnostikovanou žádnou dys.
I když je mi to trochu divné. Je mi divné to, že vyjmenovaná slova se jako básničku naučila bez větších obtíží, ale násobilku se jako básničku prostě nenaučí. Nebo takhle. Řekne mi násobilku sedmi bez chyby a do pěti minut jí zase neumí. Taky známky neřešíme, příbuzenstvo to řeší dost… Ale ona to zatím zvládala na jedničky, dvojky, výjimečně trojka. Co začaly diktáty na složitější slovní pojmy jako například ta vyjmenovaná slova, tak to začalo být horší. Ona má i v doporučení z PPP, že má dostávat buď kratší diktát než ostatní, nebo doplňovačky. Ale dostává stejně dlouhé diktáty jako ostatní děti.
Má ve zprávě z PPP zvýšenou unavitelnost a při řešení problému tělesný neklid (třeba když počítá tu násobilku, tak se kývá jako kyvadlo, stejně tak při čtení). Já jen nevím, jak bych jí ještě mohla pomoci se zlepšit. Nehodlám to do ní cpát, u ní se nedá sedět hodinu u učení a drtit a drtit. Jediné, k čemu ji nutím je to čtení, o které by jinak zájem neměla a to prostě v životě potřebovat bude…
Prostorovou představivost má dobrou, dokonce slepuje z papíru takové prostorové objekty, jaké já bych nedala, miluje origami
. Problém má ale třeba i s časem. Neví rozdíl mezi slovy zítra/včera oboje je „druhý den“. Řekne kolik hodin je na hodinách, ale nemá odhad, jak dlouhá je doba třeba 5 minut. Je to moc hodná holka, člověk, který ji nezná by vůbec nepoznal, že jí něco takového trápí, má dobrou slovní zásobu, vyjadřování (pokud se nestydí, to záleží na náladě)…
Zkusím se kouknout po pomůckách pro dys… třeba nám z toho něco pomůže. Je fakt, jak čtu vaše postřehy, tak je opravdu každé dítě jiné.
Ale těší mě, že nebude v životě ztracená. Také jí vidím buď na nějaké výtvarné nebo na sportovní škole.
Deti mame jeste male, v tomto zatim nevim, ale ja osobne zkrizenou lateralitu mam (leva ruka, prave oko), k tomu ADHD, dysgrafie a dyslexie (dys s vekem zmizely) a zakladka byla pro rodice fakt ocistec. Poznamky za vyrusovani, nedavani pozoru, tridni dutky, znamky nic moc, trojky uz na zakladce, z diktatu nekdy i petka. Stredni skola taky nic moc, ale jestli te to trosicku uklidni, mam 2 vysoke skoly, jednu humanitni (mgr.) a druhou prirodovedne technickou (ing.), takze zas uplne v haji to neni a chce to jen vydrzet do doby, nez si muze clovek aktivity vybirat a planovat sam, pak uz to jde. ![]()
@mmuerka Hodne e v popisu vidim moji dceru. Dys. zatim nema, pani z PPP ji zatim nechtela nalepkovat. Dcera si taky rada maluje, vyrabi. Vidim jak ji to uklidnuje. A je velmi nadana na sport, na co sahne to ji jde(a ja cumim jak puk
). Stupen pomoci ma 2( jejich 5). Chodi ve skole k spec. pedagozce a spolu se kazdy den ucime a trenujeme, co mame. Je velmi oblibena, usmevava. Ja si na zacatku poplakala a z duvodu, ze musi vic drit nez ostatni, vic se snazit. Kdyz je diktata za 1, tak je to pro ni fakt drina. Ale ona je neskutecne silna a moc se snazi vse naucit a na druhe strane ji nerozhazi spatna znamka. Pro me je dulezite aby v zivote byla zdrava a stasna, pak uz vse pujde samo.
Já mám prvnáka se zkříženou lateralitou. Chápu, čas ukáže, jak na tom je. Všichni jste s dítětem dospěli nejméně do třetí třídy. Já o zkřížené lateralitě u syna vím od 4 let. Náhodou. Neposouval se v logopedickém cvičení, byl nám doporučený grafologický kurz. Tam psycholožka problém pojmenovala a říkala, že je skvělé, že jdeme s předstihem před školou, že se jí tam dostávají děti až od třetí třídy (protože to prostě nevěděli). Třeba to někomu pomůže
.I doma bez kurzu lze cvičit, stejné věci jako v grafo kurzu nabízí třeba i kurz pro předškoláky Maxík. Jedná se o trénink, kdy se recituje/zpívá a maluje současně. Pak jsou čistě pohybové křížové cviky. Obojí je potřeba vidět, předpokládám, že lze najít videa.
@mmuerka Když to čtu, tak mě to děsí. Mám zatím prvňáka. V PPP v tom neviděli žádný problém. Bojím se, co nás čeká. Hodně lidí mi říká, že se nějaký problém projevil ve 3.tride.
@Anonymní píše:
Ano, znám. Skola šla těžko, o čtení malý zájem a jen základní, dyskalkulie v matematice… Ale zároveň velke výkyvy i smerem nahoru a nadani. V dospělosti uplatnění v praktickém životě - a vyborne. Žádný studijní typ, ale na tom svět nestojí. Myslim, že dnes už se dávají různé úlevy a papíry s potvrzením diagnozy kvůli ulevam ve skole. Tenkrat jsme to příliš neřešili, na školu víceméně rezignovali. Prostě jsme brali dítě, jaké je.Na známkách ani vzdělání nezáleželo. Máte doma pravacku, nebo levačku?
Na zkříženou lateralitu žádné úlevy nejsou, aspoň já o ničem nevím.
@scentini píše:
Jako by jsi psala o me dceri. Je ted ve druhe tride a taky bojujeme.
Kdy jste zaznamenali první problémy?
@Anonymní píše:
Kdy jste zaznamenali první problémy?
V prvni tride, kdyz zacali cist. Dcera si pletla a, e, b, d. Vsimla jsem si toho ja, pani ucitelka mi rekla, ze to zatim resit nebudeme. Ted v PPP mi rekli, ze kdyby mela dcera odklad, mozna by nemela takove problrmy
, tezko rict.
@scentini píše:
V prvni tride, kdyz zacali cist. Dcera si pletla a, e, b, d. Vsimla jsem si toho ja, pani ucitelka mi rekla, ze to zatim resit nebudeme. Ted v PPP mi rekli, ze kdyby mela dcera odklad, mozna by nemela takove problrmy, tezko rict.
U nás zatím b a d nečetli. Tak se na to musím připravit. V poradně jsme byli a prý to ve škole zvládne a odklad není potřeba. Mám obavy. Něco cvičíme, ale přijde mi toho málo - budu muset něco přidat. V poradně mi ale i řekli, že není potřeba nic dělat. Nevím, jestli je to poradnou nebo je to tak všude.