Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
mamuša: Ahoj, asi jsem úplně nepochopila Tvůj příspěvek. Po vysazení Evry jsi ještě nedostala MS, nebo ještě Evru bereš a MS nikde? Když jsem se chystala vy:,–(it já, tak mě sestřička varovala, že to někdy může trvat i půl roku, než se dostaví normální MS. Ale záleží na délce užívání HA. Měla jsem to štěstí, že se to povedlo de facto hned.
Jinak jsem se teď dozvěděla o novince - vaginálních antikoncepčních kroužcích, tak nevím, jestli nezběhnu k nim, protože narozdíl od náplastí to není vidět a to mi dost vadí (co je komu do toho, že?), protože v létě se nenápadné a zároveň vyhovující místo dost těžko vybírá. Jinak přeju mnoho úspěchů v cestě za dalším mimčem. ![]()
Ahoj, tak tu MS jsem fakt nedostala a jsem už 5 týden těhotná,já totiž otěhotněla hned po sundání,prostě jsem to sundala dostala jsem MS a pak jen čekala na další MS bez náplasti,no a ona nepřišla.
Vagi.kroužek jsem měla a nevyhovoval mi,manžel ho citíl při styku,po měsíci jsem ztratila chuť na sex a vyschla jak studna.Tak byl pryč po 3měs,Evra byla dobrá,ale dělala mi bílé fleky,které mi na kůžu zůstaly,mám je ještě teď a pochybuji,že zmiznou.
evru jsem používala taky asi rok a byla jsem celkem spokojená, ty okraje se dají přežít, nejlepší místo je podle mě na zadku, pže to není vidět, v zimě jsem lepila na lopatku a pohoda. Myslím, že se mi jednou odlepila-teda spíš jsem ji trhla s nějakým oblečením, ale dala jsem ji z5 a nic se nedělo. Bez přerušení jsem ji lepila třeba o prázdninách v době koupání a slunění a všechno v pohodě. Jen jsem byla lehce nervózní-holt nezvyk nemenstruovat. Takže já buď půjdu znovu do ní nebo do Nuvaringu. Oceňuji že huntují tělo míň než jiné antikoncepční sajrajtky ![]()
Já ji používala pár měsíců a spokojenost. Přišla mi taková lehčí než klasické pilulky, skoro jako kdybych do sebe žádné hormony necpala. ![]()
Neodlepovala se, nepřekážela, jen se trošičku odlupovaly kraje a černaly, jak se na ně lepily chlupy apod. z oblečení.
Přešla jsem zpátky na HA spíš kvůli té ceně, přes 300 měsíčně je na mě strašně moc. ![]()
Nemáte někdo zkušenost, jak Evra působí na psychiku? Po klasické HA jsem měla sklony k depresím, ztráta libida…
Dlouho vybírám a z hormononálních sajrajtíčků mě to připadá jako nejmenší zlo…
NiKi
Ahoj holky. Používám Evru také a zatím jsem s ní spokojená. Ty místa nalepení střídám. Na podbřišku se sice trochu krčí když se předkláníte nebo tak něco, ale neodlepila se mi tam vůbec a na konci týdne jsem ječela bolestí, abych jí vůbec sundala
Co se týče svědění. Místo nalepení a pod náplastí to začne svědit, když se pod náplast dostane voda (koupání, pocení..), která tam začne schnout a pařit se, to je normální pokud to není v závažné míře. Jinak tip: když se chystáte lepit novou náplast, zkuste v tom místě si udělat peeling a umýt obyčejným mýdlem na ruce a uvidíte, že jí pak budete sundavat i s vlastní kůží
a potom na ty okraje naneste malinko mlíčka tělovýho a ono se to na to chytat nebude a nebo když už, tak po koupeli je to vláčný, tak to setřu ručníkem
Jinak taky se mi odlepují okraje, ale nevadí to. Prý je totiž ta dávka hormonů směřována hlavně ze středu náplasti, takže s těmi okraji výrobce určo počítal ![]()
NiKI: Jakákoliv antikoncepce může způsobovat abnormální psychické stavy. Já to po Evře třeba nemám, ale měla jsem to po pilulkách: deprese, plačtivost, záchvaty paniky, strach a neustále jsem se třásla a tlak 90/60, takže jsem přešla na Evru a jsem v klidu, chuť na sex mám větší
Je třeba mít něco odzkoušené a vědět, co každému vyhovuje. Brala jsem 4 roky Yasminelle (21 + 7 placebo), pak YAZ (24 + 4 placebo) a získala jsem na to alergii a již zmíněné stavy, co jsem psala. A to jsou tohle 2 nejkvalitnější HA na trhu (taky nejdražší
)
Zdravím!
Já jsem začala brát náplasti Evra hned jak sem se o nich dozvěděla a to je už přez tři roky.
Nevýhody jsou jen to, že se od oblečení začernají okraje, ale to běžně pod oblečením není vidět. Já si náplast lepím dolů na záda a střídám pravou a levou stranu, pokud vím, že budu mít plavky, náplast si nalepím na zadeček. Trochu se mi sloupla jen jednou u moře, ale to, že se trochu odlupuje vůbec nevadí, protože účinná složka je právě v lepidle, které náplast drží na těle, takže pokud alespoň trochu drží, náplast normálně plní svojí funkci.
Jako největší výhodu spatřuji v tom, co jsem tady nezahlídla napsané zatím - na rozdíl od prášků je mnohem spolehlivější, protože, když si vezmete prášek a do několika hodin buď zvracíte, nebo máte průjem, nejste chráněná. Nemluvně potom o řadě léků, hlavně antibiotik, které účinost běžných HA blokují, s Evrou se ničeho takového bát nemusíte. Takže je také vhodná pro ženy s nižší imunitou, či zažívacími obtížemi.
Maria
Mě ji lékař doporučil až teď, když jsem prodělala mononuklézu. Ale přitom od začátku ví, že od 10-ti let mám problémy s játrama (tj. 12 let). Z komentářů jsem docela zmatená, nevím, co si mám myslet…ale nejlepší asi bude udělat si ten názor sama a ty 300,– zainvestovat do toho prvního balení. Člověk v životě přijde o víc jak 300,–…no ne?
Ahoj, já Evru používala hned od chvíle kdy přišla na trh a můžu říct, že jsem byla maximálně spokojena. V létě trošku problém, někdy jsem ji musela sundat dřív a nalepit novou, ale to bylo to jediné co mi vadilo. Dokonce jsem ji brala pořád bez vynechání, vždycky celé balení 9 nálepek a pak vynechala týden, takže jsem měla menstruaci jedou za 3 měsíce a váně super. Hned jak jsem sundala, tak jsem po třech měsících otěhotněla:)
Ahoj,pouzivam naplast 4. rokem (Evru) a nemam s ni zadne problemy. Lepim si ji obvykle v dolni casti bricha,takze neni videt ani pri plavani a zatim se mi odlepila jen 1× pri delsi horke koupeli. Podle navodu se ma nechat jen oschnout a znova se prilepi, takze financne nedochazi k zadne zmene. Ve studene vode bazenu drzi, rohy se mi nikdy neodlepuji, jen v blizkem okoli mi behem tydne zcerna tenky lepidlovy ramecek:), ten lze bez potizi odstranit. I z toho duvodu nenosim naplast na zadech ci na pazi, na podbrisek si navic nejlepe dosahnu, takze jej mam vzdy dukladne vyholeny a cisty, snad proto mi naplast dobre drzi. Pri prvnich par pouzitich mi oblast pod naplasti umela zcervenat a mirne svedit, to uz se ale davno nedeje. Samozrejme se nesmi lepit tyden co tyden na presne stejne misto, stridam pravou a levou stranu bricha. Za jedinou nevyhodu povazuju jeji cenu, ktera skutecne neni mala, ale pilulky nesnesu na zaludek, zatimco naplast mi vubec problemy nedela, takze se ji drzim. Od doby, co ji pouzivam se mi navic vycistila plet, menstruaci mam slabsi a mene bolestivou, tento efekt ma ale v dnesni dobe vetsina HA. Pomoci naplasti lze menstruaci i posunout napriklad kvuli dovolene;).
Co se tyka psychiky, citim se mnohem vyrovnanejsi nez pred jejim pouzivanim, drivejsi navaly precitlivelosti a plactivosti pred zacatkem menstruace vymizely, sexualni apetit se mi nijak nezmenil. Mam ale spatnou zkusenost s antibiotiky. Brala jsem je kam mi pamet saha jen 2×, v druhem pripade s naplasti, netusila jsem, co takova kombinace muze zpusobit. V rozkroku se mi udelala velmi svediva bila vyrazka (vystouple pupinky jeden vedle druheho), ktera se nekolik dni odlupovala i s kuzi a znova tvorila, velmi neprijemna zkusenost:), navic doktorka se na me koukala jako na fnuknu a pak konstatovala, ze je to normalni (prisla jsem k ni teprve kdyz problem zmizel). Gynekolozka nastesti reagovala uplne jinak, hned se pidila po problemu, takze od te doby vim, ze s antibiotiky antikoncepci nemichat a ztratila jsem duveru ve svou lekarku.
Pri dlouhodobem uzivani bez tydenni pauzy mi pravidelne po mesici zacalo nejdrive spineni, pozdeji uz slabsi menstruace, ale pokud jde jen o 2 letni mesice, nic takoveho nejspis nehrozi. A jeste podotknu, ze se mi neodlepil ani rozek naplasti po pul hodine v parni saune a naslednem 2hodinovem dovadeni v aquaparku, jen je treba vzdy pred prilepenim dukladne vyholit, vycistit a odmastit dane misto;)
ahojte,používám Evru a jsem ráda, že nemusím myslet na to, abych si každý den vzala pilulku. Jen mi vadí, že když ji nalepím, kolem náplasti se mi to zamaže a je to i kousek pod okrajem, nevadí to? Občas se mi i udělají takové vypoukliny, ne moc velké, ale nevím, jetli to fakt musí být nalepené pořádně, aby to nikde nebylo odlepené a vypouklé..