Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na cizi nazory kaslu z vysoke veze. Koukam kolem, a lide v rodinach maji takovy curbez, ze bych se divila!!!Proto resim jen to, co mne a mym detem dobre.Ne,co reknou, nebo myslisi jine.Jak pravidlo, cizi tobe neco radi ze svyho pohledu a to tak, abys udelala presny opak a byla pak trapna.
Pokud vidis na diteti, ze ma sklony k nejake cinnosti, tak pomuzu to rozvijet. A nutit do neceho-ma to smysl jaky?Zadny.Jen to, ze pak to dite bude nenavidet a posleze i tebe.
Proc si nechas namluvit, ze jses spatna matka?
Skus precist tuto knihu, nebo jit na predstaveni pana Duska. Jaroslav Dušek: Čtyři dohody a Páta dohoda Jednou z dohod v te knize je nevytvareni domnenek.https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cty%C5%99i_dohody To, co o tobe jakoby budou myslet o tobe, co delasjak zijes.Nic ti to neprinese dobreho.Zij,jak ty umis. Stejne nikdo nepomuze tobe, ze.
Bud silna duchem. Pamatovat, ze jine lidi vzdy cokoliv delaji jen z pohledu sveho pozitiva, jen aby jim pak bylo dobre.At to jen to, ze te urazi, nebo podobne.
@hanka.br. Já jsem ještě neporodila. Takže mám jako novopečená nastávající matka přirozeně starost ohledně toho, jestli budu dobrá máma a tak. No asi znáš ty pocity, které ženy v těhotenství občas přepadnou… Hlavně si nejsem jistá v kramflecích. Je to pro mě nová role.
@Sany80s To já zas dost často o tom slýchávám. Jak ženy vyperou, vyžehlí, navaří, postarají se. No já jsem osobně v tomhle modelu nevyrůstala.
A nedávno jsem četla, jak jedna paní psala, že si s vnučkou nebo dcerou, teď už nevím, hrála na ulici na babu a lidi na ní koukali, jestli ji náhodou nehráblo ![]()
@radkka První? ![]()
@Izumi Miyako píše:
@pikola Poslední dobou mi přijde jako stádová výchova to, musíte kojit za každou cenu, kdekoli vás napadne, dítě musí spát s vámi v posteli, dítě musíte nosit v šátku… Musíte tohle a tamhle to…@radkka Já taky ještě neporodila, ale už jsem velmi, ale velmi zlá matka. A učit se při dítěti, neblázni, vždyť by ses o něj přeci nestarala.
ZAse obecnosti. Jaká stádová výchova? Někomu to vyhovuje, někomu ne. Někdo nosí, někdo kojí, někdo by to do ruky nevzal ani kozu ani nosítko…
A vzhledem k tomu, že ještě matka nejsi, tak je to celé zbytečné. Ony ty věci a jejich vnímání se pak mění.
No matky teoretičky
Počkej až se to narodí a pak to řeš. Jak píše HankaBr když máma opravdu cítí, že něco dělá dobře, nemá potřebu to obhajovat před okolím. A konkrétně, já si třeba myslím, že by dítě nějaký sport dělat mělo i třeba jen rekreačně. Můj 5-letý má jeden sportovní kroužek a jinak nic od příštího roku hudební nástroj - chce. Ve školce má spolužačku holčičku, která má každý den kroužek. To už mi přijde ujeté, dítě může vyhořet raz dva. Takže tak.
Příspěvek upraven 03.04.17 v 18:21
@Izumi Miyako **Jak ženy vyperou, vyžehlí, navaří, postarají se. No já jsem osobně v tomhle modelu nevyrůstala. **
a co teda budeš dělat?
@Izumi Miyako píše:
@hanka.br. Já jsem ještě neporodila. Takže mám jako novopečená nastávající matka přirozeně starost ohledně toho, jestli budu dobrá máma a tak. No asi znáš ty pocity, které ženy v těhotenství občas přepadnou… Hlavně si nejsem jistá v kramflecích. Je to pro mě nová role.@Sany80s To já zas dost často o tom slýchávám. Jak ženy vyperou, vyžehlí, navaří, postarají se. No já jsem osobně v tomhle modelu nevyrůstala.
@radkka První?A nedávno jsem četla, jak jedna paní psala, že si s vnučkou nebo dcerou, teď už nevím, hrála na ulici na babu a lidi na ní koukali, jestli ji náhodou nehráblo
Aha - tak to jsem vůbec nepochopila. V tom případě se úplně zbytečně stresuješ, uvidíš sama, jak budeš svou roli cítit. Třeba budeš nadšeně vyvářet teplé večeře a vozit děti na kroužky no a když ne, tak to bude zase jen a jen tvoje volba.
@Izumi Miyako píše:
Dneska jsem si vyslechla, že jsem/budu zlá, nemilující a nestarající se matka, pokud nebudu své dítě nenutit chodit na kroužky. A být neustále pro něj spíše služka než matka.
Opravdu je tomu tak? Je fakt špatné nechat dítě spíše kreslit si, když ho to baví než ho nahánět na nějaké třeba sportovky, jen aby někam chodilo. Jelikož je tak dělají i ostatní?
Měří se mateřská láska jako taková uvařené teplé večeře a obědy? Je opravdu pro dítě taková pohroma, pokud se matka rozhodne dělat i něco jiného než se o něj neustále starat? Podle všeho je prý špatné, pokud se dítěti dopřeje svůj vlastní prostor. A kdo to tak dělá, je zlej a své dítě rozhodně nemiluje.
Bud v klidu. Ja na zadne krouzky jako mala nechodila a byla jsem tomu rada, jsem tezky introvert a radsi jsem si cetla Robinsona crusoe nebo malovala u sebe v pokojiku.
Co budu delat s dcerkou jeste nevim, bude asi hodne zalezet na tom, jestli sama o neco projevi zajem a hlavne jenom dokud ji to bude bavit. Deti maji byt deti a skola jim lajnuje zivot uz dostatecne si myslim. Takze nestresuj a uzivej si materstvi, tve deti si budou uzivat zase detstvi.
PS: teple vecere teda asi delat budu, rada varim a z detstvi si vzpominam, jak moc mi chutnalo, kdyz jsem prisla ze skoly domu a na stole stala nejaka poctiva mnamka a ne ten jidelnovy blivajz.
@radkka Teď v červnu, pokud bude všeho dobré. Ale nevím. Trpím na otoky, kdy mi oteče jenom jedna noha třeba, minule jsem měla nález bílkoviny. Zatím ten tlak se ještě tak nějak drží… ![]()
@Izumi Miyako píše:
@radkka Teď v červnu, pokud bude všeho dobré. Ale nevím. Trpím na otoky, kdy mi oteče jenom jedna noha třeba, minule jsem měla nález bílkoviny. Zatím ten tlak se ještě tak nějak drží…
Tak ať je vše v pořádku
Já se rozpadnu každou chvílí ![]()
@radkka píše:
Děti se chystám nutit do sportu, i kdyby malovalo jak Renoir. Ale ano, ještě jsem neporodila a jsem také špatná matka, protože jsem se přihlásila na navazující studium a hodlám se na mateřské mimo kojení a přebalování věnovat také učení
Tak to ti preju hodne spici detatko. Pokud budes mit prumerne mimco, tak budes rada, ze nebudes zapominat dychat.
@warita píše:
Tak to ti preju hodne spici detatko. Pokud budes mit prumerne mimco, tak budes rada, ze nebudes zapominat dychat.
Neznám maminku, která by byla tak vyřízená, že by zapomínala dýchat, ale díky ![]()
@Izumi Miyako Ja myslim, ze si odpovidas sama
Ja se na to divam podobne, jako ty.. tvoje mama vas vychovala bez teplych veceri, tak to asi pujde, aniz by dite z toho melo dozivotni trauma
atd atd Rid se sama sebou a svym nitrem. Ony ne vsechny moderni nazory na peci o dite jsou idealni, alespon ne pro kazdou rodinu.. za me krouzky pro mimina a batolata ani heverem
ale rade maminek a deti to tak vyhovuje, tak proc ne. Napriklad, ze. Kazda si to muzeme udelat podle sveho, delej to, co pokladas za spravne, dobre, pekne..TY, a neohlizej se na to, co na to rekne sousedka
A taky, dite pozna, kdy jsi prirozena a delas veci ze sebe a taky opacne, coz moc presvedcive nebyva
Myslim tim, ze kdyz ty treba nerada sporty, tezko pro ne nadchnes dite, ktere se sportum v prvnim planu vyhyba. Ale zase mu nabidnes jina pozitiva, treba podporu toho kresleni a prijeti ditete takove, jake je
Mama, ktera prijme svoji jedinecnost, vychova jedinecne dite.
@radkka píše:
Neznám maminku, která by byla tak vyřízená, že by zapomínala dýchat, ale díky
Tak jsem asi malo odolna ci co. Leonce jsou ted 4 mesice, prvnich 8 tydnu jsem ji nonstop nosila na rukou. A to myslim doslovne, to dite proste neslo odlozit, okamzite spustila ryk. Ne ze by nebrecela vubec na rukou… pak se to zacalo lepsit, jenze mala stale trpi na prdiky a na ublinkavani a buh vi na co, takze pul dne furt premyslim, jestli si ted zrovna vynucuje jenom pozornost (jeji oblibena cinnost), nebo ji neco boli. Alespon ze teda spi v noci, protoze staci si tady procist par diskuzi o detech, ktere se budi kazdych 20min celou noc… no mne by odvezli.
Jako predstava, ze bych ditko polozila jen tak do postylky a ono koukalo na kolotoc dele nez 10min, nebo si hralo s hrazdickou… ci snad poklidne lezelo v houpatku dele nez 20min bez breku, tak to je SCI FI!!!
Takze v noci vstavame 2×, vetsinou kolem 3-4 rano a pak v 6 nejpozdeji je zase vzhuru, to uz pak nespi. Vydezinfikujou se flasticky, udelam nejaky zakladni uklid v kuchyni a jsem neuveritelne vdecna, pokud to mohu udelat v klidu a bez akustickeho doporovodu male. Dam vyprat pradlo, povesim na balkone a ani nevim jak, je poledne. Po polednim krmeni mala nechce spat, takze si s ni i kolik hodin hraju, cvicim odvadim pozornost. Odpoledne se jde na prochazku, nakoupit a pokus uvarit veceri. Vecer ji byva spatne, takze dost casto place. Hele, sama uvidis a dvojcata budou pekny zahul.
@Izumi Miyako Nejsi. nemá cenu nutit, když skutečně nechce, stejně tam nakonec chodit nebude. jestli bydlíš na venkově, tak ho nech lítat a je to. A jediné, jak být špatnou a zlou matkou, je nemilovat své dítě velkorysou a odpouštějící láskou. Ne láskou opičí, otrockou. Velkorysou, dopřávat mu svobodu, radosti, hry a dávat mu to nejdražší co máš a to je čas.