Změna příjmení dítěte po úmrtí otce

Anonymní
1.6.13 16:04

Změna příjmení dítěte po úmrtí otce

Ahoj, nikde jsem to tady nenašla nebo jsem špatně hledala. S přítelem se nám narodil chlapeček a protože jsme se chtěli v budoucnosti vzít, nechali jsme mu dát příjmení rovnou po příteli. Přítel nám bohužel tragicky zahynul. A já teď po nějaké době přemýšlím, že bych synovi nechala změnit příjmení na svoje. Nevíte jak na to? Všude je postup když má dítě biologického otce, že je potřeba souhlas apod. Ale tuto situaci jsem ještě nenašla.

Děkuji za radu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27264
1.6.13 16:06

Myslím, že nejkompetentnější odpověď najdeš na matrice. Přeju hodně štěstí, aby jsi narazila na příjemnou úřednici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Renatka1985
1.6.13 16:07

Mrzí mě co se ti přihodilo. Zkus se zeptat u vás ve městě na matrice, jestli by se dalo změnit přijmení tvého dítěte.

• Citovat
  • Upravit
31594
1.6.13 16:09

Myslím, že pokud je otec neznámý nebo mrtvý, tak dítě má pouze jednoho zákonného zástupce a to matku. Takže si myslím, že je to jen na tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30323
1.6.13 16:14

Předem upřímnou soustrast. 100% to nevím, ale protože otec souhlas dát nemůže tak ti ho změní bez jeho souhlasu. Důvod uvedeš, že chceš mít se synem stejné jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
káťa
1.6.13 16:29

Řešila jsem toto letos.
Mojí 6 leté dcerce zemřel tragicky její biologický otec, mlůj exmanžel.
Musíš si podat žádost o změnu příjmení dítěte na matriku, kam spadáte a spolu s tou žádostí budou po tobě chtít rodný list dítěte, tvůj, úmrtní list otce či jeho ověřenou kopii a potvrzení z evidence obyvatel, že je dítě českým státním občanem. Za podání žádosti se platí 1000,–Kč a matrika rozhodne, zda tvé žádosti vyhoví či ne (v drtivé většině případů je vyhověno).

• Citovat
  • Upravit
monulinka1007
21.8.13 13:53

Dobrý den…V roce 2009 zemřel otec mého synka..Synek ještě nebyl na světě..Měla jsem soudy skrz sirotčí a rodné příjmení..Na soudě mi řekli, že nemám nárok na sirotčí důchod, protože přítel chodil do školy..Taky jsem chtěla jeho příjmení pro synka ale než se soudy vyřešili to trvalo skoro 2,5 roku, byla jsem na matrice ale tam mi bylo sděleno pokud se malej ještě nenarodil a přítel zemřel, není možný aby měl jeho příjmení..Ikdyž s tím souhlasí jeho matka(malého babička)..Potřebovala bych se dozvědět co mám udělat a kam mám jít aby měl můj synáček příjmení po tatínkovi a zda to jde děkuji za radu :)

• Citovat
  • Upravit
16.8.23 16:20

Ahoj, ráda bych věděla jedno protože jsem to na internetu nenašla, před měsícem mi umřel otec a moje matka s ním žila jako družka a má se mnou a s bráchou příjmení po jejím ex manželovi, můj otec se jmenoval příjmením jinak tak bych chtěla vědět jestli si můžu nechat změnit na místo svého rodného příjmení na jeho příjmení, jeho rodiče a sestra ještě žijí ale nevím jestli k tomu nepotřebuju nějaké potvrzení nebo jestli to vůbec jde změnit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí