Změna příjmení nezletilého dítěte

24
2.1.15 21:21

Změna příjmení nezl. dítěte

Zdravím,

chci změnit synovo příjmení, které má po otci.
Když jsme byli na matrice určit otcovství, byla jsem ovlivněná hormony a myslela jsem, že budeme spolu jako rodina, popř. že se v budoucnu vezmeme. Jenže časem se ukázalo, že tatík je lhář, co si neustále vymýšlí, má dluhy kde se dá k tomu exekuce na plat.
Letos jsme se rozešli, syna mi do péče svěřil soud a otec má od prosince dané alimenty + je k nim připočítaný dluh za období těhotenství a výbavičku (téměř ničím nepřispěl a vše jsem platila já).

A přesto, že spolu již nejsme, stále mě někdo z jeho věřitelů otravuje kvůli jeho dluhům, z tohoto důvodu jsem se rozhodla příjmení změnit. Otec mi po určení otcovství slíbil, že když budu chtít, podepíše mi souhlas. Takže teď čekám, kdy se u nás objeví (jezdí max. 3× měsíčně na 3 hodiny), abych mu o tom mohla říct a doufám, že svoje slovo dodrží…

A můj dotaz:
Nevím jak přesně formulovat svůj důvod.
Stačí, když napíšu, že nechci, aby syna obtěžovali věřitelé jeho otce jako to dělají mě, aby nebyl házen do stejného pytle? K tomu se mi v nemocnici stalo, že jsem se musela prokazovat jako matka…

Předem děkuji za odpovědi a názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5778
2.1.15 21:41

Jak to funguje takto nevím, ale chci tě podpořit…

Myslím, že pokud budeš mít jeho souhlas tak snad udávat důvod nemusíte??

Každopádně, já mám jako 2 letá změněné příjmení, ale mám i změnu otce v rodném listě.. Ale u mě byl nezájem bio otce, neplacení alimentů a následné zřeknutíbio otce u soudu a osvojení novým tatínkem se kterým moje mamka začala žít když mi bylo 5 měsíců.

Každopádně ti moc držím palce!!! :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2551
2.1.15 21:56

Řekla bych že ke změně potřebuješ souhlas otce :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
2.1.15 22:09

I když budu mít souhlas otce, musím uvést důvod změny. Jde o to, aby ta změna byla ve prospěch dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
2.1.15 22:10

Ano, ke změně potřebuji jeho souhlas, proto také doufám, že on svůj slib dodrží.
Spíš mi o šlo o radu ohledně mého důvodu, který musím také uvést. Změna musí být ve prospěch dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3271
2.1.15 22:13

@Cherlen Pokud ti da skutečně pisemny souhlas, neni to problém. Na matrice ti prijmeni zmeni. Pokud ti otec souhlas nedá, budeš muset podat návrh k soudu. S tim důvodem ti poradí na matrice-melo by stacit, když napisete, ze nevedete společnou domácnost a syn ti byl sveren do pece.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3271
2.1.15 22:14

@Cherlen Prospěch pro dite-spolecne prijmeni s matkou, která o něj plne pecuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2273
2.1.15 22:24

Ahojky,
Mam ted cerstvou zkusenost. Od poloviny prosince je mala prejmenovana :-)
Do zadosti pro matriku jsem napsala, ze dite zije ve spol. domacnosti se mnou a bude pro nas bude lepsi, kdyz se bude jmenovat po me. Kvuli jednani s urady, MS, lekari…
Mela jsem tedy souhlas otce.
Pozvali si me i na socialku, protoze chteji vyjadreni i od nich… asi do mesice bylo vyrizeno.
Jen teda od minuleho roku se jen nove prijmeni vyznaci do poznamky v rodnem liste. Takze porad bude tam i to puvodni.
Jo a jeste musis diteti nechat vyhotovit obcanku, ale to asi vis…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
2.1.15 22:32
@Hančíí píše:
Ahojky,
Mam ted cerstvou zkusenost. Od poloviny prosince je mala prejmenovana :-)
Do zadosti pro matriku jsem napsala, ze dite zije ve spol. domacnosti se mnou a bude pro nas bude lepsi, kdyz se bude jmenovat po me. Kvuli jednani s urady, MS, lekari…
Mela jsem tedy souhlas otce.
Pozvali si me i na socialku, protoze chteji vyjadreni i od nich… asi do mesice bylo vyrizeno.
Jen teda od minuleho roku se jen nove prijmeni vyznaci do poznamky v rodnem liste. Takze porad bude tam i to puvodni.
Jo a jeste musis diteti nechat vyhotovit obcanku, ale to asi vis…

Občanku už malý má.
Takže nový rodný list mít nebude, jen ten starý s poznámkou? Ale tu změnu budu muset stejně nahlásit na zdr. pojišťovně, u doktorů atd, že.
Musel být podpis otce i na písemné žádosti, nebo stačí jen na Souhlasu (s ověřením samozřejmě)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2273
2.1.15 22:38

Novy rodny list nebude mit. Jen se to napise do poznamky… bohuzel.
Nahlasit to musis pak ty. I kdyz u nas ve meste uz je zdr. pojistovna napojena na MU, takze to uz vedeli. Ale stejne tam musis pro novou karticku.
Overeny podpis staci jen na tom souhlasu, co je pro otce.

Ty dluhy a exekuce tam jako duvod klidne taky napis. Stejne bys to pak rekla na socialce…
Pokud ale mas souhlas otce, tak si myslim, ze je to stejne je formalita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
2.1.15 22:47
@Hančíí píše:
Novy rodny list nebude mit. Jen se to napise do poznamky… bohuzel.
Nahlasit to musis pak ty. I kdyz u nas ve meste uz je zdr. pojistovna napojena na MU, takze to uz vedeli. Ale stejne tam musis pro novou karticku.
Overeny podpis staci jen na tom souhlasu, co je pro otce.Ty dluhy a exekuce tam jako duvod klidne taky napis. Stejne bys to pak rekla na socialce…
Pokud ale mas souhlas otce, tak si myslim, ze je to stejne je formalita.

Je mi jasný, že to pak budu muset oběhat sama (a že toho bude), ale jsem ochotná obětovat čas, benzín i peníze. Škoda, že nebude mít úplně nový RL, ale aspoň, že se nebude prokazovat starým příjmením.
Na sociálce o dluzích vědí, byl to jeden z důvodů našeho rozchodu, takže to snad bude v klidu.
V neděli si řeknu o otcův souhlas, doufám, že svůj slib dodrží.

Mockrát děkuju za odpovědi a vlastně i za uklidnění :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2273
2.1.15 22:51

Zas tak moc behani to nebude. Drz se! Jsem rada, ze jsem aspon trochu byla napomocna.
Kdyby cokoli, napis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
2.1.15 23:05

HOlky a jak je to se zmenou prijmeni kdyz spolu dva zijou a dite ma otcovo prijmeni a chtely by to prijmeni zmenit? Je v celku neobvykle a dost ho lide komoli a me uz to taaaak… :cert: teda moc neverim, zebude partner se zmenou souhlasit ale kdyby nahodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.15 23:06

@Cherlen koneckonců stačí, když jako důvod uvedeš, že je lepší aby se syn jmenoval stejně jako ty :) Když už otec s vámi nežije. pokud on s tím bude souhlasit a lejstro podepíše, není nejmenší důvod proč by ti to neschválili.

Muž podepisoval souhlas ex, když se vdala a chtěla aby holka měla příjmení po novém muži a vlastně i stejné jako ona provdaná. Po čase když se rozvedli, vzala si zpět své dívčí příjmení a žádala o změnu i u dcery. Muž podepsal, soud bez problémů vyhověl :)

• Citovat
  • Upravit
7119
2.1.15 23:08

Ahoj holky, přidám se s dotazem. Ex syna neviděl rok a půl, mám nového přítele a s ním čerstvě miminko. Vzhledem k tomu, že přijmení po příteli by prý mohl mít jen tehdy když by jsme byli manželé, chtěla bych aspoň bývalého vymazat jako otce. Mluvila sem o tom už s jeho rodinou a ta by souhlasila on prý také pokud nebude muset platit, no jde mu jen o peníze, o syna vůbec. Musí na matriku se mnou nebo stačí případně nějaký podepsaný souhlas a můžu si tam sama? Myslím totiž, že bych ho na matriku nedotáhla, vždy byl děsně „vytížen“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí