Změněný pohled na knihy

1
24.8.24 21:29

Změněný pohled na knihy

Upřímně musím říci, že mateřství mi, alespoň pro zatím, znemožnilo užívat si čtení knih tak, jako dřív. Ne, protože bych na to nutně neměla čas - když jsem zalehnutá během denního šlofíku, tak nějaký čas mám vždy. Problém je jinde. Já miluji fantasy, ať už jde o klasiku, něco s romantikou nebo trochu víc spicy. Od narození syna (aktuálně muje 1 rok) se ale potýkám s tím, že fakt špatně nesu, když postavy umírají. Skoro u každé postavy, ať už více či méně významné, je vidím jako to nevinné miminko. U záporáků se ptám, zda by to jiné rodinné zazemí zpravilo. Když proti sobě bojují dvě armády, myslím na ty chudáky vůbec nezmíněné manželky, matky a otce, které se museli se svými blízkými loučit a že tam ti vojáci třeba vůbec nemusí chtít být, že jsou zmanipulovaní, donucení okolnostmi.

Třeba teď jsem četla Hraničářova učně. Jeden kočovný národ napadal jednu zemi. Spousta obětí na obou stranách. A já u toho brečím, protože mi je jich všech tak líto, vždyť měli ještě celý život před sebou a tady v knize se o nich jenom zmíní v jedné větě, hromadně.

Jiná kniha, podobný zážitky. Ale fantasy se prostě jinak moc nedělá, vždy tam někdo umírá! Takhle mi zbude číst jenom humoristické knihy a sladkou romantiku, což mě ale ani jedno zase nebaví.

Mimochodem se to vztahuje i na hry na počítači. Když jsem uvažovala, že bych si v jedné volné chvíli, kdy byl s Davídkem Kuba a já měla naordinováno si dobýt baterky, říkala jsem si, že si zahraji Zaklínače nebo Skyrim. Ani prd, bylo mi moc líto zabíjet tam bandity. Tady jsem alespoň skončila u The Sims, které mě baví 😂

A to tu už vůbec nemluvím o tom, když si představím, co se děje v reálném světě. Na to ani nemohu myslet, jinak bych přestala úplně fungovat.

Máte s tím někdo zkušenost? Zlepší se to někdy? 🙈

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3899
24.8.24 21:33

Mám to stejně a nezlepšilo se to. Nejstaršímu dítěti je už devět. I moje babička to tak má. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9750
24.8.24 22:01

Mám to stejně od narození prvního potomka. I u knížek často slzím a mnohem víc je prožívám. Mmch, dítku je 15 let, takže už si nedělám iluze, že se to ještě zlepší :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43032
24.8.24 22:12

Kfyz jsem byla tehotna, brecela jsem u dokumentu o malych lachtanech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1208
24.8.24 22:40

Mám to tak stejně. Už 9 let. Všude vidím sebe jak zachraňuji děti. Už žádné horory, katastrofické filmy a třeba u Hraničářova učně přemýšlím stejně. Teď jsem ho také četla, protože ho čte syn. A i teď jsem si neužila ani díl o tom, jak Will dostane za úkol převychovat dceru Horáce a Kassandry. Jak tu výchovu zrovna oni, tak fajn a obyčejní, dokázali zvorat :-). Takže nejen že nesnesu žádné násilí, ale všude vidím i chyby ve výchově. A veze se v tom i manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14606
24.8.24 22:44

Já už snesu jen komedie a pohádky, ale nesmí tam být ani porod :mrgreen: jo, ještě rodinné a romantické filmy, ale to musi byt taky košer. Pustila jsem si nedávno něco, co mělo být jakože komedie, a začínalo to autonehodou s malým chlapečkem, no z toho mám trauma dost velký :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2404
24.8.24 22:49

Já v těhotenství byla schopná brečet i u reklamy, ale časem mě to přešlo a teď čtu a dívám se v pohodě na všechno, nevadí mi ani horrory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7690
24.8.24 23:46

Já jsem v těhotenství četla Musíme si promluvit o Kevinovi :lol: :lol:
Jinak umírání postav, natož ve fantasy, mi nějak nevadí, ale po narození nemůžu už teda moc číst, kde umírají děti :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9025
25.8.24 07:12

Od narození dětí 13 a 10, nemůžu nic číst a ani sledovat v TV, co má nějaký horší průběh děje.
Moje dřív oblíbená válečná témata jsou tabu. Teď jsem se dívala na desetkrát na film Krajina ve stínu nebo tak nějak se to jmenuje. České je to, o vsi v pohraničí..za války a hned po válce. Hrůza to pro mě byla.
Nemůžu se dívat na dokumenty a nemocných dětech.
Knihy o Holocaustu jsou pro mě tabu a to jich máme plnou knihovnu.. a když nás oslovila před dvěma lety místní televize, abychom vyprávěli příběh mojí babičky, co prožila za války, aby natočili další díl dokumentu, tak to bylo peklo.. :zed:
Takže tě to možná vůbec nepřejde, bohužel :mrgreen:
Kamarádka se od těhotenství nemůže dívat ani na reklamu na psí a kočičí žrádlo, když tam běží štěně nebo kotě. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
25.8.24 07:21

Mě to asi přešlo 😁 ale rozhodně takové veci prozivam víc než dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí