Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, půjdu rovnou k věci.
Je mi 17 let a vždycky jsem byla hodně empatický člověk. Když se s někým bavím, klidně i cizí člověk, stačí mi chvíle a já vím, jak se mám u něj chovat a jak působit co nejlépe. Poznám, jaký je jeho ‚ideální člověk‘ ke komunikaci, a podle toho se zařídím. Vždycky mi všichni říkají, jak si s nimi rozumím, ale přitom já je jen ‚zrcadlím‘.. Už ani nevím, jaká doopravdy jsem…jaké by bylo vlastně mé chování. Bojím se, jestli nejde o nějakou poruchu (například bpd), ale nechci se diagnostikovat sama. Jen připomínám, že jsem vždycky byla člověk co vždycky pomůže, poradí a vcití se do toho druhého, možná to moc hrotím protože jsem ještě stále dospívající člověk, ale i tak se bojím. Máte to někdo stejně? Co by jste dělali na mém místě? (prosím nepište sem ‚JO, TY JSI URČITĚ PSYCHO‘ apod..to mi zrovna moc nepomůže), děkuji
Mě to přijde celkem normální
Vlastně díky této své schopnosti musíš mít super nekonfliktní život ne? Pokud tedy v sobě nedusíš nějakou přirozenost jen proto, aby tě ostatní měli rádi ![]()
Jsi empath. Musis se s tim naucit pracovat, jinak te to znici. Vyhoris a ztratis sama sebe.
Kdyz se naucis, jak to vyuzivat ve svuj prospech a jak s tim pracovat, tak bude dobre.
Urcite si o tom neco nacti.
Je to dar a výhoda. Tím jsi paradoxně svá. Odlišovat sama sebe se naucis. Hlidej si případně zneuzivani. Třeba si zvolíš profesi nebo poslání, kde to uplatnis.
@Anonymní píše:
Je mi 17 let a vždycky jsem byla hodně empatický člověk. Když se s někým bavím, klidně i cizí člověk, stačí mi chvíle a já vím, jak se mám u něj chovat a jak působit co nejlépe. Poznám, jaký je jeho ‚ideální člověk‘ ke komunikaci, a podle toho se zařídím. Vždycky mi všichni říkají, jak si s nimi rozumím, ale přitom já je jen ‚zrcadlím‘.. Už ani nevím, jaká doopravdy jsem…jaké by bylo vlastně mé chování. Bojím se, jestli nejde o nějakou poruchu (například bpd), ale nechci se diagnostikovat sama. Jen připomínám, že jsem vždycky byla člověk co vždycky pomůže, poradí a vcití se do toho druhého, možná to moc hrotím protože jsem ještě stále dospívající člověk, ale i tak se bojím. Máte to někdo stejně? Co by jste dělali na mém místě? (prosím nepište sem ‚JO, TY JSI URČITĚ PSYCHO‘ apod..to mi zrovna moc nepomůže), děkuji
Nemyslím si, že bys měla BPD, jedna z mých nejlepších kamarádek má BPD a mimo ty úžasné chvíle plné porozumění je schopná za jakoukoliv kritiku na její osobu ze dne na den utnout kontakt se slovy, že mě nechce už nikdy vidět. Pak je jí to líto.
Osciluje mezi absolutní láskou a absolutní nenávistí, je dost sobecká a nedokáže zvládat jakoukoliv výčitku/kritiku vůči svojí osobě.
Taková mi z tvého vyprávění nepřijdeš.
Taky to tak mam, ale snažím se být více svá. Zaměřuju se na sebe a co bych vlastně chtěla já a ne ten druhý. ![]()
Někdy je to fakt výhoda, ale v dlouhodobém vztahu to není vubec idealni..
@Anonymní píše:
Mám to úplně stejně!! Nejsi v tom sama, neboj. Jsi jen hodně empatická a citlivá. Zkus si něco přečíst o hypersensitivnich lidech. Poznáváš se i tom nebo ne?
@unuděná píše:
Mě to přijde celkem normálníVlastně díky této své schopnosti musíš mít super nekonfliktní život ne? Pokud tedy v sobě nedusíš nějakou přirozenost jen proto, aby tě ostatní měli rádi
Mám to také tak a super nekonfliktní život nemám. Tam je totiž velký průšvih, že lidé vycítí, že ten druhý je moc hodný a rozumí jim a začnou ho využívat jako vrbu. A také si moc všechno beru k srdci - myslím že žijí těmi problémy co na mě druzí navalí a pak cítím vyhoreni. Vím, že je to špatně.
@Anonymní píše:
Taky zrcadlím. Je to šikovná technika, když to máš vrozené.
To se naučíš ovládat.
@Anonymní píše:
Taky zrcadlím. Je to šikovná technika, když to máš vrozené.
To se naučíš ovládat.
A poradila bys prosím jak se to naučit ovládat? ![]()
@Anonymní píše:
A poradila bys prosím jak se to naučit ovládat?
Snad uz brzy prelozi knizku od Anity Moorjani - Sensitive is the new strong
Doporucuju.
Jak uz tu nekdo pise, musis se naucit vic napojovat na sebe samotnou, taky potrebujes vic relaxovat. Ja to mam tak silne, ze mi staci se podivat na obliceje lidi, jak se tvari a uplne citim jejich emoce. Jsem treba v bazenu plnem lidi a i tam se musim vedome odpojit a napojit jen na sebe, jibak bych byla za chvili uplne vycucana.
@Anonymní píše:
A poradila bys prosím jak se to naučit ovládat?
Zkušenostma. Je ti sedmnáct, nasbíráš je. Přestaneš si to tak brát.
Ty se totiž vcítíš až moc a zapomeneš, že jen zrcadlíš. To se mi taky stávalo a občas ještě stává.
Tak tohle především vyřeší čas.
Buď si přirozeně sedneš do nějakých svých hranic, za kterými už zrcadlit nebudeš, protože to bude hájemství pro tebe, tvou rodinu, práci - co já vím.
Nebo vyhoříš, začneš mít úzkosti, deprese a donutí tě na tom zapracovat v podstatě takto násilím v rámci zachování života.
Přeju ti to první, protože je velká skupina lidí, pro které je tvé zrcadlení škoda - emoční upíři a podobní psycho nemocní lidé.
Základ je dle mého v budování si toho svého, tvrdého jádra, ze kterého ti postupně vyroste celé sladké ovoce kolem - i se slupkou, která tam pak ty škůdce nepustí.
Jako bych četla o sobě. Asi se s tím (ne)vědomě snažím pár let už nějak pracovat, abych se toho trochu zbavila/zkrotila to…
@Jana525 píše:
Snad uz brzy prelozi knizku od Anity Moorjani - Sensitive is the new strong
Doporucuju.Jak uz tu nekdo pise, musis se naucit vic napojovat na sebe samotnou, taky potrebujes vic relaxovat. Ja to mam tak silne, ze mi staci se podivat na obliceje lidi, jak se tvari a uplne citim jejich emoce. Jsem treba v bazenu plnem lidi a i tam se musim vedome odpojit a napojit jen na sebe, jibak bych byla za chvili uplne vycucana.
To musí být zajímavá knížka
. Mohla bys prosím ve stručnosti v bodech napsat nějakou její hlavní myšlenku, hlavní návrhy jak být tím silnějším skrze svoji sensitivitu? Také s tím zápasím. Zatím mi funguje jakoby se odpojit, nevnímat obličeje. Jinak rychle přebírám nálady druhých.