Zrušení trvalého pobytu v ČR - je to problém?

Anonymní
24.5.18 14:16

Zrušení trvalého pobytu v ČR - je to problém?

Ahoj, anonym z osobních důvodů. Chci si zrušit TP v ČR, protože dlouhodobě žiju v zahraničí. Domek, kde jsem doteď měla TP, se prodává. Příbuzné, kam bych si ho mohla přehlásit, nemám. No a na konzulátu mě šokovali, že zrušením TP ztratím právo na řidičský průkaz, který mám stále český. Zažádám si tedy o místní řidičák, nicméně mě děsí, jestli v souvislosti s tím zrušením TP nenastane nějaká podobná lahůdka, o které já vůbec nevím :nevim: Nevíte někdo, co všechno to může zrušit nebo omezit? Ten řidičák mě vůbec nenapadl, ani úřednicím konzulátu se nedařilo cokoliv na to téma dohledat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Doe_Jane
24.5.18 14:18

Nebo si pronajmi TP, jsou různé firmy, kterým měsíčně platíš nějakou částku za to, že ti umožní mít trvalý pobyt na jejich adresách

• Citovat
  • Upravit
101918
24.5.18 14:21

No, máš 2 možnosti, buď to neřešit a on tě nový majitel časem přehlásí na úřad. JInak při zrušení TP musíš vrátit občanku, takže je potřeba mít platný pas a pak ti nesmí propadnou, jinak je problém. O další zákeřnosti nevím. A ani si nejsem jistá, zda je pravda to s tím řidičákem, ale vím, že jsem četla na netu blog od někoho, kdo ho zrušený má a to i když žije v ČR, zkus googlit, ten by věděl nejvíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
24.5.18 14:29
@Anonymní píše:
Ahoj, anonym z osobních důvodů. Chci si zrušit TP v ČR, protože dlouhodobě žiju v zahraničí. Domek, kde jsem doteď měla TP, se prodává. Příbuzné, kam bych si ho mohla přehlásit, nemám. No a na konzulátu mě šokovali, že zrušením TP ztratím právo na řidičský průkaz, který mám stále český. Zažádám si tedy o místní řidičák, nicméně mě děsí, jestli v souvislosti s tím zrušením TP nenastane nějaká podobná lahůdka, o které já vůbec nevím :nevim: Nevíte někdo, co všechno to může zrušit nebo omezit? Ten řidičák mě vůbec nenapadl, ani úřednicím konzulátu se nedařilo cokoliv na to téma dohledat.

Tak jako tak by si měla, pokud se zdržuješ v cizině více jak 6 měsíců v roce, mít místní ŘP.
Odhlášením TP nemusíš platit za odpad (ani dokazovat, že v místě bydliště nežiješ). Zavolej si na MÚ, kde máš trvalý pobyt, jestli dělají nějakou evidenci osob, které tam měli TP (že bys jim nahlásila jinou korespondenční adresu). Pak všude, kde jsi zaregistrovaná - banky, pojišťovna, sociálka - tak nahlaš jinou korespondenční adresu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
24.5.18 14:33

A hlavně si hlídat platnost pasu, jinak při žádosti o pas bude nutné ještě vyžádat tzv. Osvědčení o státním občanství. To samé budeš muset udělat, pokud se rozhodnete zase žít v ČR a budeš chtít český OP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.18 14:40
@Janina81 píše:
A hlavně si hlídat platnost pasu, jinak při žádosti o pas bude nutné ještě vyžádat tzv. Osvědčení o státním občanství. To samé budeš muset udělat, pokud se rozhodnete zase žít v ČR a budeš chtít český OP.

Ježiši to jako fakt? Na konzulátu mi nic takového neřekli, prý si jen zažádám o nový pas a tečka. Moc děkuju za info, tohle je přesně to, čeho jsem se bála.

• Citovat
  • Upravit
1883
24.5.18 15:25
@Anonymní píše:

Nech nemovitost prodat a nového majitele popros, ať jde na městský úřad a nechá ti zrušit TP v nemovitosti, bude ho to stát 100Kč. Tobě spadne TP na úřad a tak o něj nepřijdeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.18 15:44
@AlphaOmega píše:
Nech nemovitost prodat a nového majitele popros, ať jde na městský úřad a nechá ti zrušit TP v nemovitosti, bude ho to stát 100Kč. Tobě spadne TP na úřad a tak o něj nepřijdeš.

Nemůže se u TP na úřadě stát, že mi tam bude chodit pošta, dejme tomu nedoplatek 50kč za popelnici nebo podobná blbost… a až se za deset let v ČR objevím, dostanu rovnou exekuci? Nedávno tu jedna taková uživatelka byla, nepřevzala poštu na své adrese a kvůli pár stovkám jí přišli po letech oblepit byt. Asi jsou to ojedinělé případy, ale mě tohle opravdu upřímně děsí. Proto bych ten TP raději zrušila.

• Citovat
  • Upravit
733
24.5.18 15:45
@Anonymní píše:
Ježiši to jako fakt? Na konzulátu mi nic takového neřekli, prý si jen zažádám o nový pas a tečka. Moc děkuju za info, tohle je přesně to, čeho jsem se bála.

Já, když jsem žila dlouhodobě v USA (měla jsem zelenou kartu), tak jsem si také zrušila v ČR pobyt. Ustřihla mi občanku, ale řidičák mi nikdo nebral a ani se o řidičáku nikdo nezmínil. Po návratu do Čech jsem si musela zajít pro osvědčení o státním občanství a poté mi udělali novou občanku. Hlavně si nezapomeň platit zdravotní pojištění v ČR pokud nejsi pojištěná v cizině. Já jsem to potom musela na VZP dokazovat, že jsem byla v cizině pojištěná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
24.5.18 16:12
@Anonymní píše:
Nemůže se u TP na úřadě stát, že mi tam bude chodit pošta, dejme tomu nedoplatek 50kč za popelnici nebo podobná blbost… a až se za deset let v ČR objevím, dostanu rovnou exekuci? Nedávno tu jedna taková uživatelka byla, nepřevzala poštu na své adrese a kvůli pár stovkám jí přišli po letech oblepit byt. Asi jsou to ojedinělé případy, ale mě tohle opravdu upřímně děsí. Proto bych ten TP raději zrušila.

To může nezávisle na TP - fikce doručení.

Založ si datovou schránku, vše budeš mít dostupné odkuďkoli na světě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101918
24.5.18 16:15
@AlphaOmega píše:
To může nezávisle na TP - fikce doručení.Založ si datovou schránku, vše budeš mít dostupné odkuďkoli na světě.

No, pokud má v ČR zrušený TP, tak nemohou použít fikci doručení na žádnou adresu, to prostě nejde, museli by doručovat na tu zahraniční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.18 19:33

My rušili nedávno protože také žijeme v zahraničí, vzali nám OP ale o řidičáku nikdo nic nerikal :think: :think: :think:

• Citovat
  • Upravit
1883
24.5.18 19:50
@j.a.n.i1 píše:
No, pokud má v ČR zrušený TP, tak nemohou použít fikci doručení na žádnou adresu, to prostě nejde, museli by doručovat na tu zahraniční.

Bohužel nevíš co je doručovací fikce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101918
24.5.18 19:56
@AlphaOmega píše:
Bohužel nevíš co je doručovací fikce.

Tak mi to tedy vysvětli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
24.5.18 20:06
@j.a.n.i1 píše:
Tak mi to tedy vysvětli…

S nějakým doručováním se nikdo neobtěžuje. Vyvěsí se na nástěnku a za 10 je považováno za doručeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová