Zvýšit výživné?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5476
16.1.12 21:13
:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
13.2.12 12:56
Táta Pavel píše:
Anonymní píše:
Chtěla bych znát váš názor na zvýšení výživného. Bývalému partnerovi bylo v roce 2001 vyměřeno výživné na dvě děti ve výši 1400 korun.

Výživné soudy určují podle příjmu povinného, přičemž se nepřihlíží pouze k reálným příjmům, ale i k reálně dosažitelným příjmům, aby si povinný uměle příjem nesnižoval. Dále se přihlíží k dalším vyživovacím povinnostem povinného a k jeho minimálním životním nákladům. Každopádně doporučuji žalobu na zvýšení výživného podat, pokud není povinný pod exekucí, nezaměstnaný a s trvalým bydlištěm na městském úřadě. To pak smysl nemá. Orientačně lze pro výši výživného použít tabulku bývalé ministryně Kovářové, je sice úplně blbá (ta tabulka), ale jako základní vodítko sloužit může.

Tabulka nyní vypadá takto:
Věk dítěte Podíl výživného z čistého příjmu povinného 0 - 5 let 11 - 15 %
6 - 9 let 13 - 17 %
10 - 14 let 15 - 19 %
15 - 17 let 16 - 22 %
18 a více let 19 - 25 %

na téhle tabulce nechápu jen jedno, kolik bude otec platit, když má 2 děti ve věku 16,18 let, třeba těch 22 % rozdělí mezi ty dvě děti a nebo na každý zaplatí tolik % kolik je v tabulce :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
13.2.12 13:17

No je to tak, že jsou to orientační pomocná procenta. Pokud je vyživovaných osob více, pak by se soud měl klonit k nišží hranici. Takže pokud je jedno dítě 18 let, mělo by bát procento nejvyšší, tj 25%, pokud jsou dvě děti 16 a 18 let, pak spíše k nižší hranici, tj. 16% + 19%, dohromady 35%. Bohužel ministryně Kovářová jaksi opomenula rodiny mého typu, já bych na výživném při nejnižších sazbách odvedl 120% svého příjmu. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
4
13.2.12 13:20
Táta Pavel píše:
No je to tak, že jsou to orientační pomocná procenta. Pokud je vyživovaných osob více, pak by se soud měl klonit k nišží hranici. Takže pokud je jedno dítě 18 let, mělo by bát procento nejvyšší, tj 25%, pokud jsou dvě děti 16 a 18 let, pak spíše k nižší hranici, tj. 16% + 19%, dohromady 35%. Bohužel ministryně Kovářová jaksi opomenula rodiny mého typu, já bych na výživném při nejnižších sazbách odvedl 120% svého příjmu. :mrgreen:

to můj manžel taky, máme celkem 4 děti 2 ve své péči a na 2 platíme výživné, ta tabulka opravdu stojí za to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.12 19:55

Tak jsem dnes volala s bývalým partnerem, vrátil se ze zahraničí (na to peníze má), takže za minulý měsíc jsem nedostala nic a za tento nevím, jestli něco uvidím.
O tom zvýšení jsem mu řekla, prý to bude divoký, jestli budu chtít něco víc. Taky mi řekl, že bude dceři dávat jídlo do kastrůlků, jestli chci.
Taky jsem se dozvěděla, že snad vždycky všechno dorovnal. Snad ale není normální, že mi skoro dva roky imrvére pořád dluží nějaké peníze, pak to konečně dorovná. Výživné přeci musí platit pravidelně nebo se pletu? Platí 1400 - opravdu závratná částka. S tím zvýšením nevím, mám strach, aby nám ještě něco neudělal.

• Citovat
  • Upravit
Táta Pavel
12.3.12 20:59

Pokud k tomu přistupuje takto, pak bych se s ním vůbec nebavil a šel normálně soudní cestou s právníkem. Oni se s tím párat nebudou, nechají si doložit příjmy, vyměří a pak je potřeba jen sledovat, zda to chodí a kdy už porušuje zákon. Asi nemá cenu mu dávat různé druhé šance, prostě jakmile přestane plnit povinnosti, pak vymáhání pomocí právníka.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová