Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, je mi 21 let a s přítelem bychom chtěli mít miminko. V roce 2019 v říjnu sem vysadila antikoncepci brala sem ji asi 3 roky. Poté jsem antikoncepci vysadila a celý rok nechala tělo čistit( jakože nijak sme se nechránily a nechaly to tak, ale vím že se to nedoporučuje hned ze, začatku nebo aspoň to mi poradila doktorka. V srpnu 2020 sem šla k doktorce a všimla si že už jsem si nezavolala, důvod byl jasný už nebrat žadné pilulky a připravit tělo na početí, Má gynekoložka mi udělala vyšetření a řekla že jsem v pořádku a máme se rok snažit a, že kdyby to nevyšlo, že mám za rok přijít a budeme to nějak řešit další vyšetření. Má otázka je co je se snažit? Ještě před tím snažením sem si dělala asi 3 cykly ovu testy a byly ukázkově pozitivní, a pak už sem to nechala tak. Vím že ovuluju a cítím i pýchání bud ne pravé nebo levé straně me píchne, poslední ovulační test pozitivní sem si dělala v lednu, a ovuluji normálně i cyklus mám normálně pravidelný 29-30-31. Chtěla jsem si dělat testy ale nechci mýt sex jen kvůli miminku, a být pod tlakem přítelovy, neříkám kdy mám ovu či plodné dny spíme spolu kdy chceme. Většinou obden, ale taky dle unavenosti. Oficiální snažení jsme zahájily po té prohlídce což bylo konec srpna. Spíše jsme to nechaly, sem tam na to myslím (bohužel mimi chci a sem tam na to příjdou myšlenky) netestuji beru jen nějaké doplňky stravy snažím se pravidelně sem tam zapomenu, ale jinak nedělám vlastně nic, snažím se být v pohodě no teď je to 7 měsíc a stále nic teď nevím dnes jsem 23dc, tak přemýšlím zda mám dělat něco víc nebo to ještě nechat tak. Četla jsem si plno diskuzí a všude se doporučuje kontryhel, maliník bylinky, ale mám strach co když my to cyklus rozhodí. S přítelem jsme se dohodly, že pokud by to do září nevyšlo, tak bychom to nejspíš nechaly do konce roku a pak bych v lednu šla k doktorce a začaly něco řešit. Plno holek doporučuje na to nemyslet, což mě se vede sem tam někdy na to myslím a někdy mám jiné starosti že ani nevím. Například tento měsíc byla sem přesvědčená že ovu teprve nastane a dle aplikace už dávno bylo takže čekám co bude protože jsem o tom vůbec nevěděla, přeju si aby to vyšlo. Jak jste to měli nebo máte vy jak jste se snažili o miminko nebo snažíte?
Příspěvek upraven 23.04.21 v 10:34
Normálně spolu spěte podle nálady. Jestli ovuluješ, jednou se to podařit musí. Jsi mladá, máš dost času.
@JancaS84 píše:
Boha jeho: mýt=umývat. Mít=vlastnit
Jestli se snažilY, tak asi mít miminko nebudou ![]()
Možná bych začala s opackem vyjmenovaných slov po m, protože je rozdíl jestli chceš mít dítě, nebo mýt dítě.
Když nemáš dítě, nemůžeš ho mýt.
Pardon, ale pobavilo mě to. Za mě necelý rok snažení je docela ještě v klidu, prostě na to tvoje telo možná není připravené zatím. Dej tomu čas. Ale pokud chceš tomu jít naprosti, tak bych si hlídala ovu. Já si hlídala i bazalni teplotu, ale vždy jsem věděla kdy ovu mám. Tudíž vím které dny mít sex. Pokud teda nemáš polycysticke vaječníky, nebo přítel spatny spermiogram. Držím palce. Ale za mě v 21 letech bych si dala ještě tak rok dva tři čtyři
čas. ![]()
Příspěvek upraven 23.04.21 v 09:47
@JancaS84 neptám se na pravopisné chyby, ale něco jiného jsem dysletik, tohle mi nedochází… tak se omlouvám už jsem si to opravila děkuji ![]()
@NelaFrela píše:
@JancaS84 neptám se na pravopisné chyby, ale něco jiného jsem dysletik, tohle mi nedochází… tak se omlouvám už jsem si to opravila děkuji
A budeš se na to vymlouvat, až budeš za 7 let učit dítě psát správně?
@Lili93 Banální teplota je taky pěkná… Bazální když už… Nechci si dávat čas, měla jsem operaci gynekologickou v 17 letech, a prostě vnitřně cítím, že je správná doba teď, zajištěná jsem odpracované mám, střechu nad hlavou mám, a partnera mám úžasného tak nevím proč bych si nemohla založit rodinu.
@Russet Nevymlouvám jen zmiňuji, opravila jsem si to děkuji a pokud nemáte nic k mému tématu tak přeji pěkný den ![]()
@NelaFrela píše:
@Russet Nevymlouvám jen zmiňuji, opravila jsem si to děkuji a pokud nemáte nic k mému tématu tak přeji pěkný den
Napsala jsem ti hned nahoře. Jestli musíš mít mimi hned teď, ať jde příťa cáknout do kelímku. Abys věděla, že nestřílí slepými. Je to neinvazivní a rychlé vyšetření. U tebe případně bude potřeba těch vyšetření víc. Pokud jsi měla gynekologickou operaci už v 17, měla by ti doktorka sdělit, jak moc je to ohrožující pro tvoje otěhotnění. Ale jistě není třeba těhotnět hned teď, jinak děti nebudou vůbec.
Když dám stranou ten otřesný pravopis (a dyslexie tě opravdu neomlouvá, připrav se na to, že jednou budeš muset sedět s dítětem u češtiny a pomáhat mu, takže troška snahy z tvé strany by byla fajn).
To co praktikujete vy je snažení v uvozovkách. Máte sex kdy chcete a jak chcete. Víš že ovuluješ a že jsi zdravá. Ber to tak, že když spolu spí dva zdraví lidi v nejplodnějším věku a v tu nejvhodnější dobu, tak je šance na otěhotnění nějakých 20%. Což v případě, kdy dítě chceš, není zase tak moc.
Doktorka myslí snažením to, že v době plodných dní spolu máte nechráněný sex alespoň ob den a přesto to nejde.
Největší množství žen otěhotní tak půl roku po tom, co se začnou doopravdy snažit. Jenom nějakých 10-15% otěhotní „na první štrejch“ a pak zase nějakých 10%-15 procent zase po delší době než po jednom roce.
Pokud do toho nechceš montovat doktorku, tak se podívej na to, kdy bys měla mít teoreticky plodné dny (cca tak týden kolem předpokládaného data ovulace) a v ten týden mějte sex alespoň ob den, nebo co tři dny. A uvidíš.
To aby se fakt člověk bál sem něco napsat. Já doufám že ti tady někdo pomůže s tvojí otázkou protože s pravopisem už ti poradilo dost chytraček ![]()
@Russet píše:
Normálně spolu spěte podle nálady. Jestli ovuluješ, jednou se to podařit musí. Jsi mladá, máš dost času.
To děláme vím, že mám čas, ale taky nechci čekat do 25 let třeba, každý to má jinak. Své možnosti vím a znám, vše jsem s doktorkou konzultovala. Samozřejmě že o možnosti spermiogramu víme.
@martina.se píše:
Neřeš to, užívej si sex.. Až to přijde, tak to přijde
Děkuji tato rada se mi líbí.
![]()