Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
bamba píše:zuzouš píše:Věřím,že jsi momentálně šťastná,ale moc bych za to nedala,že za pár let tě nebude nahlodávat červík,že máš jenom gympl,že jsi závyslá na manželovi a jedinou možnost zaměstnání bude nějakej ten supermarket a galeje za kasou o sobotách svátcích,od rána do večera.Každý to máme nastavený jinak,ale mě teda dost vadí,že nepřispěju na domácnost,na své potřeby,atd.A to můj muž udělá stojku,veškeré hospodaření s financema je na mě.Nikdy mi ani nenaznačil,že nepřispěju na chod domácnosti.Prostě mi vadí,že rozfofruju prachy,které jsem nevydělala.Asi tak.
K tvému věku se vyjadřovat nebudu, páč mi do toho nic není, navíc se kolikrát může najít bezva 16ti letá máma a joproti tomu její sousedka „zasloužilá mamina“ hodí dítko do popelnice. Já řešila něco lehce podobného, ale byla jsem na tom o něco lépe. Rozdělaná VŠ, rozdělaný barák a do toho rozhodnutí, jestli s mimi počkat, když ale přitom taak chceme. Škola šla do háje, takže mám gympl s mat., doma doděláváme drobnosti, druhé mimi na cestě (ťuk ťuk) a jsem hodně hodně spokojená. To proto, že jsme se s manželem dohodli, co kdo od koho čeká, co jak plánujem atd. Takže manželovi vyhovuje zabezpečování rodiny a mně starání zabezpečování proviantu a praní ponožekJe mi 24let a ještě jsem nepracovala. A dlouho nebudu. A jsem šťastná.
Mně to jednak vůbec nevadí, dvak nevím, že bys mi viděla do hlavy a věděla, jak to jednou budu mít? Za třetí bav se se zakladatelkou, ta chce poradit, já ne. Říkám jí, jak to mám já, aby viděla, že spouštěč pro to, mít dítě, nemusí být vždy vzdělání či kariéra. Asi tak.
zuzouš píše:bamba píše:Mně to jednak vůbec nevadí, dvak nevím, že bys mi viděla do hlavy a věděla, jak to jednou budu mít? Za třetí bav se se zakladatelkou, ta chce poradit, já ne. Říkám jí, jak to mám já, aby viděla, že spouštěč pro to, mít dítě, nemusí být vždy vzdělání či kariéra. Asi tak.zuzouš píše:Věřím,že jsi momentálně šťastná,ale moc bych za to nedala,že za pár let tě nebude nahlodávat červík,že máš jenom gympl,že jsi závyslá na manželovi a jedinou možnost zaměstnání bude nějakej ten supermarket a galeje za kasou o sobotách svátcích,od rána do večera.Každý to máme nastavený jinak,ale mě teda dost vadí,že nepřispěju na domácnost,na své potřeby,atd.A to můj muž udělá stojku,veškeré hospodaření s financema je na mě.Nikdy mi ani nenaznačil,že nepřispěju na chod domácnosti.Prostě mi vadí,že rozfofruju prachy,které jsem nevydělala.Asi tak.
K tvému věku se vyjadřovat nebudu, páč mi do toho nic není, navíc se kolikrát může najít bezva 16ti letá máma a joproti tomu její sousedka „zasloužilá mamina“ hodí dítko do popelnice. Já řešila něco lehce podobného, ale byla jsem na tom o něco lépe. Rozdělaná VŠ, rozdělaný barák a do toho rozhodnutí, jestli s mimi počkat, když ale přitom taak chceme. Škola šla do háje, takže mám gympl s mat., doma doděláváme drobnosti, druhé mimi na cestě (ťuk ťuk) a jsem hodně hodně spokojená. To proto, že jsme se s manželem dohodli, co kdo od koho čeká, co jak plánujem atd. Takže manželovi vyhovuje zabezpečování rodiny a mně starání zabezpečování proviantu a praní ponožekJe mi 24let a ještě jsem nepracovala. A dlouho nebudu. A jsem šťastná.
No tak promiň,jde o diskuzi a mě si vlastně dostatečně odpověděla.
Bamba- páč neznáš souvislosti. Jasně, že jsme to s manželelm xkrát řešili: on v práci, já v práci,děti ve školce. Po sečtení odečtení vyšlo následující. Téměř bychom se neviděli, já zaměstnaná klasicky a dělající od rána, on je osvč a dělá odpo až večer, vrací se kolem 22h. I s dodělanou VŠ (biologie) bych na Mladoboleslavsku těžce pochodila, každý tu dělá ve Škodovce. Odečtu cenu školkovného, jídlo ve školce a odvoz autem. Přičtu nízký nástupní plat pochybného zaměstnání. Špatně by se vařilo, protože odpo bych doma měla děti a manžela už ne. Co se týká peněz, bylo by to nula k nule pojde, k tomu by byl doma bordel, já ve stresu, abych udělala něco aspoň o víkendu, manžel ve stresu ze mě. Tak jsme se rozhodli ku stávajícímu režimu a jsme oba naprosto spokojení ![]()
Tím chci říct, že to jde i jinak a nemusí to být nutně špatně.
Hm, tak já mám gympl, dělám v tescu a rozhodně budu ještě mooooc ráda, když se tam pak vrátím..No nevím.. Člověk by měl stát nohama na zemi..
Hm, tak já mám gympl, dělám v tescu a rozhodně budu ještě mooooc ráda, když se tam pak vrátím..No nevím.. Člověk by měl stát nohama na zemi..
Vidím to podobně, taky budu ráda i za to blbé Tesco
žirafííí píše:Znám pár lidí co mají pouze zakladní vzdělaní a vydělavají více než někdo s maturitou.. tak ne vždy záleží na vzdělaní !
Příspěvek upraven 18.10.10 v 20:08
Týjo, a co dělají? Já zas neznám nikoho, kdo by se základním vzděláním pěkně vydělával
Neříkám, že škola je všechno, ale dělala jsem ve firmě i do personalistiky a člověk pouze se základním vzděláním se sotva dostal na dílnu
S dokončeným středoškolským bez maturity, to je jiná. To znám lidi, co se mají dobře. Ale pouze ZŠ fakt ne (Ono to dost svědčí i o jejich přístupu k životu
)
I kdyby měli vlastní živnost/firmu, tak musí mít v hodně případech třeba výuční list ne?
Lucynko, podle vyjadřování soudím, že jsi rozumná, chytrá a zodpovědná holka a že si z této diskuze něco vezmeš
Rozhodně doporučuju začít s přítelem společně žít, bude to fajn změna
Uvidíš, že si tím hodně srovnáš myšlenky a představy o samostatném životě. Pokud toužíš po miminku, zkus kamarádkám hlídat, ruce ti utrhají
(Aspoň já bych utrhala
) A mysli i na mamku, vychovala tebe a zaslouží si taky trošku odpočinku, než přijde nějaké to vnouče. Přeju ti do života hodně štěstí ![]()
Cappy píše:
Lizbeth píše:Hm, tak já mám gympl, dělám v tescu a rozhodně budu ještě mooooc ráda, když se tam pak vrátím..No nevím.. Člověk by měl stát nohama na zemi..Vidím to podobně, taky budu ráda i za to blbé Tesco
Já mám maturitu na odborné škole a budu po mateřský ráda za jakoukoliv práci, která bude raltivně slušně placená.
Chuanitko tak třeba můj muž má jenom základku a má na táborsko relativně slušnou mzdu, ale…pokud firma zkrachuje, jako že se to klidně může stát, tak bude v kelu. Teda budeme.
Zakladatelko, já bych do toho rozhodně nešla. Jste hrozně mladí a ještě se oba dost změníte a může se stát, že vm to přestane klapat (nepřivolávám to, ani ti to nepřeju, ale já když si představím, že bych měla dítě s klukama, co jsem s nima chodila kolem těch 17-20, jímá mě hrůza). Škola je taky důležitá, aspoň ta maturita, abys pak nebyla celej život závislá na nějakým chlapovi a jeho penězích (jasně že se dá vydělávat i bez škol, ale holka hůř než chlap a je to síš výjimka). A přítel teď může hrozně chtít mimčo a za pár let začne mít pocit, že mu něco uteklo…Všchno to znám ze svýho okolí. Za mě - počkat min. do 18, spíš do 20.
Diskuzi jsem pročetla letmo. Vezmu to z jiné strany. Ty bys chtěla dítě jako nezletilá? Já ani omylem. A to ani, kdyby byl partner zletilý. Uvědomuješ si, že když jsi sama nezletilá, neměla bys ani plné pravomoci ke svému dítěti? Sice je určitá možnost svatby, zplnoletnění - soudní proces, za peníze „dokoupíš“ roky a získáváš tím některá práva, která se vztahují k dítěti a rodinnému životu, ne třeba právo volit.
Pokud se narodí dítě nezletilé matce, porodnice má povinnost hlásit jeho narození na Orgán sociálně právní ochrany dětí a sociální pracovnice se začne zabývat, co dál. Zastupuje dítě u případných soudních jednání. Většinou, když má dívka dobré rodinné zázemí a rodiče, kteří jsou ochotni se o postarat o ni i dítě, tak může v rodině zůstat. Pokud ne, musí s dítětem do domova pro nezletilé matky. O tom, jestli je schopna se postarat nebo ne, rozhoduje soud, dítě zastupuje sociální pracovnice a jedná v jeho zájmu. Provádí šetření v domácnosti, vyslýchá rodinné příslušníky. To bys chtěla? To Ti přijde jako důkaz dospělosti a samostatnosti?
Pro ostatní, od začátku si myslím, že tato diskuze spíš byla založena za účelem senzace na emiminu - protože právě tyto diskuze mívají nejvíc odpovědí. Kdyby zakladatelka měla kamarádky, které mají v podobném věku dítě, toto všechno by věděla. Sice jsem studovala příslušný obor, ale mám známé, které ty děti měly v 16 a skutečně to v různých situačních obměnách probíhalo podobně,není to jen teorie.Záleželo samozdřejmě, jak se k dítěti po porodu zachoval otec, jestli s nimi zůstal, jestli byl plnoletý, ale každou z nich čekalo minimálně pár sezení se sociální pracovnicí.
Jen se dlouho čeká na soudy - to znamená, že se stane, že než k nějakému soudnímu jednání vůbec dojde, matka dosáhne plnoletosti apod. Ale to období „mezi“ je dost zkouška na nervy. Např. když chce 16 letá matka navštívit se svým dítětem lékaře, měla by ji doprovázet ještě její matka - zákonný zástupce,apod.
No, ale nedalo mi to nenapsat sem
Počkej si, až budeš plnoletá, ostatní je Tvoje věc.
možná by bylo dobrý kdyby jste to četly některé pozorněji,píše,že jí je skoro 17 let a dítě by tedy čekala v necelých 18letech.....to jen k tomu věku ![]()
dzarunka píše:
možná by bylo dobrý kdyby jste to četly některé pozorněji,píše,že jí je skoro 17 let a dítě by tedy čekala v necelých 18letech.....to jen k tomu věku
jj a na těch pár měsíců by stačil podpis třeba její mámy jako že se bude starat, kdyby jí to nepodepsala tak by jí dítě sebraly teda aspon tak to měla moje mamka ![]()
Znám pár lidí co mají pouze zakladní vzdělaní a vydělavají více než někdo s maturitou.. tak ne vždy záleží na vzdělaní !
To máš jistě pravdu,ale pokud nezačneš podnikat,pracovat v rodinné firmě…jako zaměstnanec moc šancí není.
Příspěvek upraven 18.10.10 v 20:20