Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@kliki: držím palce. Úplně tě chápu. S rakem je to do jisté míry jako s početím. Je tam více nejasného a nevysvětleného než naopak. Nikdo mi nikdy nevysvětlil, jak to, že ta moje kamarádka, ktera žila neuvěřitelně zdravě, žádný stres, dělala jógu, do práce jezdila na kole, měla 4 děti, všechny kojila do 2 let, nikdy nebrala žádné hormony atd, ve 39 letech zjistila, že má ten nejagresivnější typ rakoviny, co existuje. Půl roku po diagnóze měla pohřeb. A moje teta, která od 14. let tj uz 45 let kouří a to tak, že si začátek nové cigarety zapaluje o tu starou, pije 2 litry krabicového vína denně, jí pouze bůček, nesportuje, je jedovatá, s nikým se nebaví, tak má zdraví jak 16. letá puberťačka… Pokud můžu radit: nepodceňuj preventivní prohlídky. Choď 1-2× za rok na sono prsou (nejlépe ke 2 různým dr) do kvalitního centra (v Brně třeba MOU, Obilňák), u gynekologa si vyžádej pravidelné sono dělohy, choď na stěry čipku, od 50. let na pojišťovnou hrazené kolonoskopie. Dál doporučuji jednou za rok až dva jít do zmíněného MOU na jejich preventivní "protirakovinnou " prohlídku. Veznou ti krev na všechny onkomarkery, co existují (někdy se dá rakovina poznat z krevních hodnot) + další krevní vyšetření, otestují tí moč, udělají ti sono břicha, sono gynekologické a prsou. Prohlédne tě zkušený onkolog. Pokud jsi neměla v uplynulých 2 letech rtg plic, udělají ti i to. To je podle mě daleko lepší, než se stresovat, jestli v budoucnu onemocníš rakovinou. Takhle budeš mít pokaždé jistotu, že ji nemáš. A pokud by se jim nedej bože něco nezdálo, bude se to řešit v ranném stádiu, kdy je nejlepší naděje na uzdravení.
@ZehLen
http://www.zdravi4u.cz/…na-mamografu
Myslím teda že bych byla nemocná jen z toho že bych pořád chodila po nějakých preventivních prohlídkách. Všeho s mírou podle mě.
@beata123: číst to nebudu. Z odkazu vidím, že je to něco o mammografu, a to je něco úplně jiného, než sono. Kazdopádně nechápu, proč mě tím otravujete. Píšu si s někým jiným, pokud to tak nemáte, myslete si svoje a nechte mě být. Já Vás taky na prohlídky netahám. Každý jsme jiný, někdo má rád holky, někdo vdolky. A předpokládám, že vy jste se půl roku o umírající kamrádku nestarala. Už na Vás reagovat nebudu. Trolly jako jste Vy vážně nemusím.
@ZehLen Já jen mluvila o těch prohlídkách, že zase člověk nemuže chodit na vše uplně. A každý tu reaguje na každého a já vás nijak neurážím, jen říkám svůj názor. A otom jsou diskuze.
@nikka.zd
Doufám, že dobře. Zatím sním problém nemám. Jen doufám, že bude dost vajíček.
@ZehLen o.k. díky moc za info. Určitě jsi si musela projít něčím těžkým a nebylo to zrovna procházka růžovou zahradou. Ty diskuse tady jsou někdy ostřejší, ale z toho si nic nedělej. Každej má svůj názor a asi se i nudí, když se pletou do debat, které nejsou pro ně. Zatím se měj a díky moc.
Holky 12.8. jsem objednaná na kontrolu. Budu 13.dc. Těším se na transfer ale zároveň se strašně bojím, můj poslední (šestý).
@anrusenkaaa ahoj koči co ty?
Ahoj holky. Žádný zázrak se bohužel nestal. Plodovka sice v pořádku, srdíčko taky.. Ale na ultrazvuku se to ještě zhoršilo, otok už není 9mm, ale 12mm a ještě jsou tam další problémy.. Malej by byl na 90% postižený, bohužel nikdo neví, jakým způsobem. S největší pravděpodobností by s takto velkým otokem ani do porodu nepřežil. Zítra si jdeme pro papíry na ukončení a objednat se do nemocnice..
Doufám, že se k vám v budoucnu opět přidám.
@Macamaca
Tak to mě mrzí
. Určitě se knám přidáš a příště to dotáhnete do konce. ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.