Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@baru-ska teď mi došlo, že jsem napsala po transferu, měla jsem na mysli po opu ![]()
Jojo ohledně embryí, protože se nám každý den několik zastavilo tak s námi řešila jestli budeme něco posílat na genetiku a kdy tedy uděláme trasfer. Řešila to i s doktorkou jestli neuděláme transfer hned. Původně jsme měli čekat na pgt-a, ale protože nakonec zbylo jen jedno, tak byl ket už další měsíc bez genetiky.
@Kobra11 úžasný, tak moc gratuluji a držím pěsti, ať se má váš poklad k světu ![]()
@Ardilera ahoj
děkuji za reakci
Myslím, že už jsme si někde i psaly…to mě mrzí, že to embryjko se nechytlo
Takže půjdete do dalšího IVF? Já teď když to čtu, určitě imunologii chtít budu. ![]()
Každopádně dá se vybrat si doktora/doktorku? Tu, která oběma nesedla, Datsiuk - si budu kdyžtak pamatovat ![]()
Příště tedy zkusíte větší dávky hormonů, ať je co nejvíce vajíček? ![]()
@quera
Určitě si můžeš říct jméno a oni ti vyhoví. Za vším si stůj, oni si chtějí udržet či získat klienty. Já bych z těch 4 asi volila Dr. Felsingerovou, kdyby si chtěla doporučit jen jednoho doktora ![]()
@quera pozor na nazor ze vyssi davka je lepsi k vyssimu poctu vajicek, nekde jsem cetla ze max je 450 jednotek, ja mela dve stimulace hned za sebou. AMH 1,3 - v prvni stimulaci 400 jednotek gonalu a 1 vajicko, ve druhe stimulaci 300 jednotek gonalu a 150 pergoverisu a 4 vajicka. Pokud mas cokoli za sebou, tak jim urcite vsechno rict. Ja mam super gyndarku a vse zakladni jsem mela u ni(hormonalni profil, zakladni genetiku, pruchodnost) bohuzel az pri rozsirenem genetickem vysetreni Panda v repromede se ukazal geneticky problem, ktery jsem zdedila po matce…ze 4 embryi, ktere byly poslany na genetiku vyslo jen jedno dobre a to me ted pekne kope do zeber -34tt
taky jsem si musela sama rict o imunologii ale i o ERA vysetreni, nuceno nam nebylo, ale chtela jsem udelat max pro to, aby se to jedno udrzelo na poprve a vyslo to
Ja doporucuji dr Hromadovou, me zase nesedla Filkova a Matěna, ty mi prisli, ze k tomu maji pristup jak na bezicim pase a jsem jen dalsi jmeno, ne zena, ktere pomahaji k miminku, ale mela jsem je pouze jen na utz, transfer mi delala nakonec Datsiuk a byla jsem spokojena, vse hezky vysvetlila ![]()
Preji at se vyber povede a brzy se zadari ![]()
@Ditu566
Jsem nemyslela tak, že čím víc vajíček, tím vyšší dávka. Jen jsem se obávala, že se bude doktorka držet hooodně při zemi s mým AMH 22,9 a pak by nic nebylo. Píchala jsem 250 gonalu.
Jeee, 34tt, to už bude prcek za chvíli venku. Ať jde vše hladce ![]()
@quera jojo v pondělí jdeme na konzultaci co tentokrát udělat jinak a od února začínáme s 2.ivf. Pokud bude více embryek tak určitě půjdeme i do pgt-a je to sice na dýl, ale zase je pak větší šance, že to vybrané embryjko bude v pořádku a snad se tentokrát chytí. Asi ještě necháme udělat i rozšířený spermiogram, kvůli fragmentaci DNA, připláceli jsme ten spermpacket, aby vybrali ty nejschopnější, ale i tak se nám skoro všechny zastavili i to poslední bylo zpomalené.
Já mám AMH jen 1,17 ng/ml a měla jsem právě 450 jednotek gonalu, folikulu bylo 12 z toho 6 zralých vajíček k oplodnění. Jiné dávky jsem zatím neměla, takže nemůžu porovnat jestli by nižší měla jiný efekt.
S tím výběrem, doktorku si vybrat určitě můžeš, ale na těch kontrolách asi stejně nebude vždy ta stejná, protože potřebuješ jít na utz v určité dny a když tam není nebo nemá volno tak ti utz dělá jiný doktor, prostě záleží kdo má zrovna službu. Při objednání mi často dávali na výběr třeba ze 2 doktorů. A i při opu/transferu záleží na který den ti to vyjde a kdo zrovna dělá zákroky, takže tam myslím, že taky nebudeš mít na výběr, aspoň teda já měla pokaždé někoho jiného. ![]()
Ahoj tak já taky přispěju. ja tam šla na 2 ivf takte s tím tlacenim do ivf neposoudim..každopádně mam mudr felsingerovou. musrla jsem di trochu zvyknout ale teď už úplně e super. minule jsem měla na utz datsiuk a nemastna neslana..už nechci..jinak já už tam šla s vyšetřením spermia, hormon profilu a pruchodnosti. takze jsme hned dělali u nich genetiku a na můj dotaz imunologii. dopotucili mi rozhodně pgt a..hodně se na zo specializují a narozdil od jiných car kde holky různé doplácí, oni mají zak dobrý smlouvy s pojišťovnou, že to mají při splnění podmínek hrazené. amh mám nižší, takže mi dali vyšší dávky hormonu.dost jsem doplacela. Bohužel první stimulace vysla blbě a byly z toho 3 nezraly vajivka..nikdo pořádně nevěděl proč. mozna prý špatný měsíc.. taki hned další měsíc dali dlouhy protokol.6 vajíček,5 embryi a všechny prošly genetikou. talze jiný přístup se vyplatil.ten spermpacket co psali holky doporučuji automaticky…jako není to nejlevnější ale snad to bude k něčemu. jo a paní janickova super. a i prostredi moc hezky..a super že mají vlastní parkoviště ![]()
@Ditu566 díky za info, to teda koukám
Já měla za to, že když zvýší dávku, tím je vajíček víc
Každopádně AMH se mi nějak měnilo, kupodivu dost zvláštně, nejdřív 1,27 a za půl roku 1,8. Jenže u jiných laboratoří
Tak netuším, co to mohlo udělat. A už mám za sebou stimulaci kvůli zmrazení vajíček a to teda nedopadlo valně, rozhodně nedělali vše proto, aby bylo folikulů co nejvíc, měla jsem teda myslím 150 Pergoverisu a tuším 300 Gonalu, jestli si to dobře pamatuji. A bylo z folíků, které počítali na utz, 14. Jenže ty menší neodebírají, v nich je vše nezralé prý. Takže nakonec 5 zralých zmrazených, což je málo, to většinou nepřežije rozmrazení, to má smysl třeba při 15 zralých vajíčkách si myslím ![]()
Každopádně to ERA vyšetření - to je také genetické?
Fragmentace spermií, to nedělají automaticky? Snad nám případně bude nabídnuto, imunologii rozhodně budu chtít. Děkuji za tip ![]()
Příspěvek upraven 24.01.22 v 08:51
@Ardilera tak to moc držím palec do dalšího kola, ať teda je lepší výtěžek a aspoň je velká šance, že bude mnohem víc zdravých embryjek
To bych vám moc přála, dokážu si představit, jak je hrozné po tolika infekcích a OPU a možná i čekáním na výsledky, vidět zas jen 1 čárku na testu
Třeba půjdete do dlouhého protokolu? Mně by klinice, kde jsem měla to mrazení vajíček, říkali, že dlouhý protokol je jen pro ty, které mají hodně vajíček a které by měly OHSS. Což teď koukám, že tak není - když ho dali @baru-ska a byl lepší výsledek ![]()
@Kobra11 Felsingerová je dobrá?
Zkusím si o ni případně říct
děkuji ![]()
@quera
Mně právě řekli, že s velkým počtem vajíček do dlouhýho protokolu nepůjdeme. Joo, Felsingerová byla skvělá
Ale nedostala jsem se k Hromadové a ta je prý taky výborná.
@quera ještě k tomu amh a počtu vyjíček a dávkám ti napíšu, jak mi to mudr felsingerová vysvětlovala.. nižší AMH znamená, že máě celkověuž jen nižší zásobu vajíček.. ale to že ti někdo dá maximální dávky neznamená, že bude mít 20 folikulu… říkala mi, že každý měsíc, i při normálním cyklu bez hormonu tělo vysílá soubour vajíček/folikulu a z toho se stane jeden dominantní folikul a ostatní prostě odejdou.. pro stimulaci se skrze hormony snaží, aby se všechny ty foliky staly dominantními a tí pádem jich bylo co nejvíc k odběru. ale hormony už neovlivní to, kolik to tělo je schopn těch „bojovniku“ daný měsíc vyslat.. třeba mě řekla, že podle utz na konci předchozího cyklu tam vidí připravenýc na další měsíc maximálně 10 a skrze vyšší dávky se pokusí je všechny aktivovat.. a aktivovala jich 6… takže vyšší dávka víc vajíček prostě neplatí.. a u holek s valkou ásobou to taky nemužou přestřelit protože potom to tělo nestihne vyživit a všcehy nedozrajou a nakonec z třeb 30-ti vajíček muže být 1 nebo 2 embrya… a 5 kvalitních vajíček na zamrazená se mis nižším amh nezdájako špatný výsledek.. mužu se zeptat, proč si podstupovala mražení vajíček a nešli jste rovnou do embryí? tam tuším je to rzmražení téměř 100% uspěšnost… Fragmentaci automaticky nedělají, nám ji třeba nedělali vubec protože sjtejně v tom spermpacketu jsou metody výberu, které se na to zaměřují a i kdyby nám ta fragmantace dopadla huř, tak by nemohli udělat víc než co dělají už v tom spermpacketu. Ale ta fragmentace se platí myslim, takže pokud o ni zažádáš ta určitě nebude problém. Jinak ERA je test sliznice, odeberou v daný den po braní progesteronu zorek sliznice a zjištují její repectivitu, aby věděli kdy v dalším měsíci máš to svoje biologické oko pro vložení embrya. Standardně se vkládá 5. den, ale když to selhává, tak se dělá tohle vyšetření a muřeš o mít posunuté dopředu nebo dozadu.. jak psali holky, někdo si to nechává preventivně před transferem..
@Kobra11 hromadovou sjem měla na utz a je fakt taky hrozně lidská a super a navíc Felsingerová s ní většinu věcí konzultuje, je vedoucí a radí takhel Mudr.. takže Hromadovou možná jako první volbu a pak hend Felsingerovou ![]()
@quera presne jak rika @baru-ska, nikdo ti nikdy nezaruci vysledek stimulace, bohuzel, je to loterie, vyzkousi nejpouzivanejsi metodu a kdyz nedopadne dobre, zkusi ji obmenit….ja si myslim ze 5 odebranych vajicek je uspech s takhle malym AMH a pokud jste geneticky v poradku, je tam taky vetsi procento uspesnosti, ze ti vyjdou geneticky v poradku. Ale to pokud si u prvni stimulace nezaplatis, tak ti genetiku neproplati….o rozmrazovani vajicek vubec nic nevim
ale taky me napada otazka, proc jste nesli ihned do oplodneni a pak teprve do zamrazeni??
@Ditu566
Nám hned při 1.stimulaci pojišťovna genetiku embryí teda zaplatila
Za určitých podmínek to jde. My měli horší spermio, 1 zamlklý těhu a já PCOS.
@quera Taky se připojím se zkušenostmi doktoru, začínala jsem u Filkové, poté jsem taky byla pokaždé u jiného doktora. Nicméně Dr Datsuik je nesympatická a nic nevysvětlíte, me zkazila dva cykly tím, že se řídila jen podle tabulek a nacpala co mě tolik hormonů, že nakonec ke KETU nikdy nedošlo (neroste mi sliznice). Od té doby chodím jen k Maděrkovi nebo Hromadové, ta je za mě super, je milá a vše vysvětlí a člověk se s ní nebojí. Jen si v repromedě člověk opravdu musí říct ke komu chce jít. ![]()
Držím palce! ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.