2 děti ve 3+1

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14946
28.10.23 10:23
@Kelsey píše:
Nemůže nikdo a nikomu vyčítat, že se za posledních 30-40 let hodně změnil životní standard a požadavky na život. Co bylo, to bylo.

Podle toho ta příroda taky vypadá. Každý má pocit že má právo mít pro sebe barák s pozemkem nebo byt minimálně 120 m2. Za chvíli nebudou nikde ani pole a louky, protože přece dnešní době nenecháš dvě děti v jednom pokoji. Aha. Vzhledem k hypotékám se k těmhle malým bytům budeme vracet. To nemá nic společného s vyspělostí společnosti. V Londýně je malých bytečků a malých domečků spousta a lidi tak žijou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6221
28.10.23 10:26

Každopádně jde to i tak. Kamarádka to udělala podobně. Má děti teď 15 +17, někdy ve 13 měla dcera potřebu soukromí, tak jim to oddělili. Lepší, než postele nad sebou jsou fakt za sebou. Dá se tam dát i zástěna. Oni třeba peníze mají, ale brala to tak, že za 5-8 let děti odejdou a oni v tom bytě zůstanou dál. Něchtěli kupovat větší a pak zas měnší. Ten 3+1 jim bude stačit. Kamarádka se tam narodila a nechtěla ani kvůli práci, škole, sousedům pryč. Děti jsou spokojené, stejně nejsou už moc doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6221
28.10.23 10:28
@Kfětoslava píše:
Ty jsi jak zaseknutý mlýnek. Samozřejmě, že kdo má ty peníze, tak půjde do většího a nenechá 2 děti v jednom pokoji. Ale když ty peníze nemá, tak prostě se to musí udělat tak, jak možnosti dovolují

Neteř teď staví dům. Koupili parcelu před covidem, vše se zdražilo. Stále nemají dostavěno, bydlí na zahradě v mobilheimu s pětiletou dcerou. Dům bude 4+1, to jsem jí říkala, že kdybych stavěla, tak už pořádný, ale vše je o penězích, jak parcela, tak dům. Mají problém dostavět i tento.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
28.10.23 10:29
@Kfětoslava píše:
Podle toho ta příroda taky vypadá. Každý má pocit že má právo mít pro sebe barák s pozemkem nebo byt minimálně 120 m2. Za chvíli nebudou nikde ani pole a louky, protože přece dnešní době nenecháš dvě děti v jednom pokoji. Aha. Vzhledem k hypotékám se k těmhle malým bytům budeme vracet. To nemá nic společného s vyspělostí společnosti. V Londýně je malých bytečků a malých domečků spousta a lidi tak žijou.

Přesně tak, změnil se životní standard - to jde hezky vidět na vedlejší diskuzi. Rodiče postaví barák, aby teda měli jejich ratolesti každý jeden pokoj a bazén, pak se trochu zdraží, protože ekonomika jede v cyklech a jsou všich. ni v řiti, protože najednou nejsou peníze na hypotéku, kroužky, moře, jídlo atd., protože přece dnes už si musíme moct dovolit vše, přece nebudeme sušit hubu jak dřív - všichni musí mít myčku, sušičku, 100 m2, kroužky, dvě auta a rodiče budou jak dva křečci běhat v kolečku až do důchodu. Já teda žiju úplně jinak, nemám z vlastní vůle auto ani myčku, život si užívám - cestujeme, chodíme hodně často do restaurace, nakupuju ve zdravkách a na farmě, chodíme do kina, divadla a můj pracovní týden je 4 denní s asi 5hod/den. Jasně, nepodlehla jsem dojmu, že musím mít hypotéku, takže nemám na krku ten existenční balvan, ale upřímně - aspoň nemám žaludeční vředy, jak někteří tu, kteří mají nervy z týdenního nákupu potravin, co naopak mám je čas, mentální klid, finanční rezerva atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
28.10.23 10:29

@Prosimklid ale já neříkám, že máš touhu vyměnit za to že budu socka. Píšu že mohou být děti, které v pozdějším věku mohou mít potřebu soukromí, která by byla fajn jim naplnit. A jako argumentaci neustále zde čtu " my jsme tak vyrostli ( x dětí v jednom pokoji ) a nemáme trauma."

• Citovat
  • Upravit
74217
28.10.23 10:32
@Kfětoslava píše:
Podle toho ta příroda taky vypadá. Každý má pocit že má právo mít pro sebe barák s pozemkem nebo byt minimálně 120 m2. Za chvíli nebudou nikde ani pole a louky, protože přece dnešní době nenecháš dvě děti v jednom pokoji. Aha. Vzhledem k hypotékám se k těmhle malým bytům budeme vracet. To nemá nic společného s vyspělostí společnosti. V Londýně je malých bytečků a malých domečků spousta a lidi tak žijou.

Zrovna Londýnem bych neoperovala. Mám tam dva synovce. Jeden má 23 a druhý bude mít 26. Oba mají koupený, splácí si byt. Mladší čerstvě. Pravda jsou ultra malé. Proti nám je to pravdu malé bydlení. Jeden má pidi obývák, nudli kuchyň a pidi pokoj. Teď jim to s přítelkyní stačí. Jsou mladí. Ale oni to mají jinak. Až se rozhodnou založit rodinu. Tak švagrová říká, že ten byt prodají a bez potíží seženou větší. Jsou tam prostě jiné možnosti. To nejde srovnávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
28.10.23 10:33
@kocourGarfield píše:
@Prosimklid ale já neříkám, že máš touhu vyměnit za to že budu socka. Píšu že mohou být děti, které v pozdějším věku mohou mít potřebu soukromí, která by byla fajn jim naplnit. A jako argumentaci neustále zde čtu " my jsme tak vyrostli ( x dětí v jednom pokoji ) a nemáme trauma."

O socce píše zakladatelka, to je její boj. Já nejsem typ, který by se kvůli dítěti/dětem strhal. Pokud má někdo pocit, že se musí udřít, zadlužit, jen aby jeho děti měli vlastní pokoje, každý rok moře, prosím, ať si to tak dělá. Pokud někdo hodlá „naplnit potřebu puberťáka“, že potřebuje větší nebo další pokoj a je ochotný kvůli tomu vzít další práci, aby nějak dal dohromady prachy nebo další hypo, ať to též udělá. Z mého pohledu je to šílené, dítě se prostě holt má přizpůsobit životnímu standardu rodiny - ne že já jako rodič si na základě přání děcka, uženu infarkt. Ale tak každý má jiné výchovné názory…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14946
28.10.23 10:34
@nikitice píše:
Neteř teď staví dům. Koupili parcelu před covidem, vše se zdražilo. Stále nemají dostavěno, bydlí na zahradě v mobilheimu s pětiletou dcerou. Dům bude 4+1, to jsem jí říkala, že kdybych stavěla, tak už pořádný, ale vše je o penězích, jak parcela, tak dům. Mají problém dostavět i tento.

Mám kamaráda stavebního projektanta, který naceňuje stavby. Poslední cca dva roky říkal že je to prostě scifi. Že než něco nacení, tak už to není pravda. Dnes prostě ta cena absolutně nejde odhadnout aspoň s nějakou přesností

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14946
28.10.23 10:37
@Prosimklid píše:
Přesně tak, změnil se životní standard - to jde hezky vidět na vedlejší diskuzi. Rodiče postaví barák, aby teda měli jejich ratolesti každý jeden pokoj a bazén, pak se trochu zdraží, protože ekonomika jede v cyklech a jsou všich. ni v řiti, protože najednou nejsou peníze na hypotéku, kroužky, moře, jídlo atd., protože přece dnes už si musíme moct dovolit vše, přece nebudeme sušit hubu jak dřív - všichni musí mít myčku, sušičku, 100 m2, kroužky, dvě auta a rodiče budou jak dva křečci běhat v kolečku až do důchodu. Já teda žiju úplně jinak, nemám z vlastní vůle auto ani myčku, život si užívám - cestujeme, chodíme hodně často do restaurace, nakupuju ve zdravkách a na farmě, chodíme do kina, divadla a můj pracovní týden je 4 denní s asi 5hod/den. Jasně, nepodlehla jsem dojmu, že musím mít hypotéku, takže nemám na krku ten existenční balvan, ale upřímně - aspoň nemám žaludeční vředy, jak někteří tu, kteří mají nervy z týdenního nákupu potravin, co naopak mám je čas, mentální klid, finanční rezerva atd.

Tak zrovna ta hypotéka …někdy prostě lidi neměli na výběr, pokud nezdědili a nechtěli být v podnájmu. Ale doba, kdy na ni dosáhl i průměrný člověk, je pryč. Co se týče požadavku na život, s tím souhlasím. Kolikrát tu dostal chlap kartáč za to, že nemá auto a tudíž není pořádný chlap apod.

Příspěvek upraven 28.10.23 v 10:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
28.10.23 10:37
@kocourGarfield píše:
@Prosimklid před 30 lety nepoužívali autosedačky vajíčka, posměrna sedačka nebylo zlo a prali v tatramatce, pokud ještě neměli automatku. Ty o pár let mladší ještě učitelce říkali soudružko, na tělák nosili modré trenky, autem jezdili bez klimatizace a papriku viděli tak možná náhodou a sešit obsahoval piják. Taky to bylo normální a nikomu to nepřišlo divné.

A za 30 let bude zas všechno úplně jinak. Když vezmes dnešní ceny nemovitostí a všeho, tak průměrné mladé rodiny jsou bez šance, dosáhnout na velký byt nebo dokonce dům, pokud něco nezdedi. A pochybuju, ze se vzdaji možnosti mít děti, nebo zůstanou u jedinacku. Za par let to bude úplně běžný model, ze budou i početnější rodiny nacpane v menších bytech, není proste možné, aby každá 4 členná rodina měla vlastní barák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
28.10.23 10:38

@Prosimklid každého boj. Ja si počet dětí pořizovala dle velikosti bydlení a tedy možnostech toho soukromí v pubertě.
Jen nechápu argument zde " my na palandě vyrostli a trauma nemáme". Nechápu pak, proč lidi staví veliké domy, mají potřebu prostoru? Kupují 4+1 a podobné.
Proč si nepostaví 2+kk a nedají tam 3 děti, když to bylo tak fajn?

Příspěvek upraven 28.10.23 v 10:38

• Citovat
  • Upravit
14946
28.10.23 10:39
@Kriss Tina píše:
A za 30 let bude zas všechno úplně jinak. Když vezmes dnešní ceny nemovitostí a všeho, tak průměrné mladé rodiny jsou bez šance, dosáhnout na velký byt nebo dokonce dům, pokud něco nezdedi. A pochybuju, ze se vzdaji možnosti mít děti, nebo zůstanou u jedinacku. Za par let to bude úplně běžný model, ze budou i početnější rodiny nacpane v menších bytech, není proste možné, aby každá 4 členná rodina měla vlastní barák.

Přesně tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14946
28.10.23 10:39
@kocourGarfield píše:
@Prosimklid každého boj. Ja si počet dětí pořizovala dle velikosti bydlení a tedy možnostech toho soukromí v pubertě.
Jen nechápu argument zde " my na palandě vyrostli a trauma nemáme". Nechápu pak, proč lidi staví veliké domy, mají potřebu prostoru? Kupují 4+1 a podobné.
Proč si nepostaví 2+kk a nedají tam 3 děti, když to bylo tak fajn?Příspěvek upraven 28.10.23 v 10:38
:zed:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22511
28.10.23 10:40
@Kelsey píše:
Nemůže nikdo a nikomu vyčítat, že se za posledních 30-40 let hodně změnil životní standard a požadavky na život. Co bylo, to bylo.

Ale ten rozvoj a rozmach nejde do nekonecna. Byty jsou drahe a stavi se jich malo a stavi se proste takto male. Tak proste holt decka nebudou mit uplne vsechno a hned. Ono jim to muze i prospet. Tak si vem, ze dite vyrusta v baraku ve svem velkem pokoji, na zahrade bazen, trampolina, hriste, vsude je vozeno v aute, dovolena x krat rocne. Ted dokonci skolu a treba nebude tak pracovne uspesne a ted je zvykle na takovy standart. To bude koukat. Na horsi se zvyka hur. Taky proste driv to bydleni bylo lepe dostupne. Za nas 100%hypoteka sla, material byl cenove jinde. Kdo postavil dum pred 10 lety, tak ted rika, ze by to dnes nedal. My bychom si uz taky nekoupili nas byt, kdyz ted stoji 2krat tolik nez pred 8 lety. Ceny pozemku taky jinde, ale ty platy se tolik nezvysili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí