Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@kocourGarfield píše:
@andelka83 tak kdysi neměli v bytě pračku, většinou to jistila prádelna v suterénu např.
Znám rodinu kde 3 děti ve 2+1 a utekli jen co mohli. Pro vlastní děti mají každý samostatný pokoj ( ve chvili kdy se jim narodilo druhé dítě 3+kk prodávali a mají minimálně 4+kk.
Tak mi nepřijde nic špatného na tom, že se děti brzy osamostatní. Lepší než do 30 v dětském pokojíčku. Pokud se jim dařilo a mohli to tak udělat, super. Ale já žiju v oblasti, kde tohle není pravidlem a lidé běžně žijí s dětmi v pronájmu, a max 3+1, protože větších bytů je málo ( a momentálně jsou příšerně drahé). My taky jsme v 3+1 ( a máme pračku, myčku, sušičku, ledničku, mikrovlnku a milion dalšího, vše v kuchyni) a větší mít nikdy nebudeme. Dům v žádném případě.
@Anonymní píše:
Nechci se hádatjen z toho tvého prvního príspěvku je cítit strašná křivda směrem k rodičům, ale já ti tu dávám druhý pohled, že možná kdyby ti rodiče přenechali ložnici, měla bys daleko větší traumata, když by rodiče spali a souložili v „centru“ bytu, tedy obýváku.
No, zas nepřeháněj, my žili ve 3+1, ale ještě i s babickou, takže ona jeden pokoj, rodiče v obyvaku a my s bráchou pokoj, kde kvůli mistu meli ještě rodiče skrině s oblečením. A ne, nikdy se. nestalo, že bychom je nachytali nebo vůbec tuto cinnost tusili.
Na druhou stranu, tvůj problem neni, že jste vybrali 3+1, ale ze jste vybrali byt s dementní dispozicí.
@ida007 kdo tvrdí, že jste socky?
4+kk o 120 m2 je asi něco lehce jiného než 3+kk o 60 m2. Viděla jsi někdy byt o 60m2. Navíc nikdo netvrdí, že je socka, jen pro 2 velké děti ( zmiňuje že na jiný byt nemají) to některým přijde prostě malé.
@j.a.n.i1 vidíš a já o tom věděla ve starším věku poměrně jasně
ani jsem nemusela nikam chodit ![]()
Problém je, pokud to těm dětem super nepřijde ( což jsem byla já) a nemají možnost v první možné chcili odejít ( já měla, už na škole jsem odešla bydlet do podnájmu. Hrozně hnusnýho, maličké 1+kk, ale byl jen můj.)A při škole ještě jsem makala o 106, abych to ufinancovala.
Domů jsem se nikdy už bydlet nevrátila.
Možná jsem byla 1 z 1000, kterým pokoj se sourozencem vadil ( nudle o 10 m2, která se nedala rozdělit nijak a palanda kterou jsem nemusela ). Ale tak asi takové lidi jsou.
Můj manžel měl vlastní pokoj už za sociku, rodiče spali v obýváku, on se sourozencem vlastní pokoj.
Uz tehdy určitě byly rodiny, kde mělo každý dítě vlastní pokoj. I když samozřejmě jich asi bylo min než těch pohromadě.
Otázka spíš je, jestli v dnešních cenách podnájmu mají mladí vůbec šanci se osamostatnit a to bydlení v 1 člověku utáhnout. Jasně můžou jít do spolubydlení.
Ještě dodám, že já jsem ráda, že naše děti v první možné chvíli nedocházejí z domova kvůli sourozenci v pokoji. 2 děti žijí samostatně, ale stále radi se sem vrací a jsou tu. Možná I proto že mají to zázemí a nemusí spát u sourozenců na podlaze.
A nemáme palác, jak tu někdo zmiňoval. Jen jsme už při koupi hledali takové bydlení, které by případě potřeby dětí, jednou šlo předělat na víc pokojů.
Ze začátku jsme měli 3/4+1 o 120 m2. Dneska z toho je 5/6+kk. Dělení, přehazovani pokojů, stavba zdi. Ale mysleli jsme na to už před.
Kdyby jednou chtěli. A chtěli.
@kocourGarfield píše:
@Oriseka tak ne všichni jsou s tím v dětství v pohodě.A teď máš taky 2 děti v 1 pokoji?
Me nevadilo mit pokoj se segrou. Jako nekdy jsme se hadali, ale vetsinou v pohode. Kdyz si k nam nastehovala pritele (me bylo 14), tak jsem byla nadsena. Brala jsem ho jako starsiho brachu. My meli s koupi bytu velike stesti. Nejsme uplne nejmladsi, takze jsme byt kupovali jeste v dobre dobe a za rozumnou cenu. Detsky pokojicek byl uz prepazen na 2 pidi pokojicky a uz jsme to tak nechali. Ted uz ten byt stoji dvojnasobek a uz bychom si ho nemohli dovolit. Takze mame velikostne byt 3kk, ale je tam ta pricka. Treba na nasem sidlistatku vubec nejsou vetsi byty. Jsou tam jen 2kk a 3kk a lidi v tom maji 1 az 4 deti a co se stavi v okoli, tak tech bytu vetsich nez 3kk je naproste minimum, kdo si to taky muze dovolit vetsi koupit? A 2 deti jsou uplne nejcastejsi pocet. Byt 3kk aktualne za 7-8 milionu.
Zapominate na 2 veci -
1. Ono zas tolik velkometraznich bytu neni..
2. Ne kazdy si je muze dovolit
a radeji garsonku, ale za sve nez 4+1 s prispevky..
My jsme ve 2 kk tri. Pubertalni dcera ma svuj pokoj, my spani v obyvaku. Zanedlouho se stehujem do 3+1 a ja se neskutecne, neskutecne tesim.
@Králičice píše:
Zapominate na 2 veci -
2. Ne kazdy si je muze dovolita radeji garsonku, ale za sve nez 4+1 s prispevky..
Tady na emiminu lide vydelavaji balik a muzou si v klidu koupit byt za 12 mega. Staci na to myslet prece dopredu, ze budes potrebovat pro kazde dite svuj pokojit. Nikoho neomezuji finance
. A kdo na to nema, tak nemuze mit treba 3 deti, ikdyz je chce, protoze deti by mely trauma bydlet 2 v jednom pokoji
. Akorat ty deti vubec rodice neuvidi, protoze aby to rodice uplatili, tak budou porad jen pracovat a pracovat
.
@Oriseka píše:
Me nevadilo mit pokoj se segrou. Jako nekdy jsme se hadali, ale vetsinou v pohode. Kdyz si k nam nastehovala pritele (me bylo 14), tak jsem byla nadsena. Brala jsem ho jako starsiho brachu. My meli s koupi bytu velike stesti. Nejsme uplne nejmladsi, takze jsme byt kupovali jeste v dobre dobe a za rozumnou cenu. Detsky pokojicek byl uz prepazen na 2 pidi pokojicky a uz jsme to tak nechali. Ted uz ten byt stoji dvojnasobek a uz bychom si ho nemohli dovolit. Takze mame velikostne byt 3kk, ale je tam ta pricka. Treba na nasem sidlistatku vubec nejsou vetsi byty. Jsou tam jen 2kk a 3kk a lidi v tom maji 1 az 4 deti a co se stavi v okoli, tak tech bytu vetsich nez 3kk je naproste minimum, kdo si to taky muze dovolit vetsi koupit? A 2 deti jsou uplne nejcastejsi pocet. Byt 3kk aktualne za 7-8 milionu.
Klobouk dolů. To si vůbec neumím představit, že by některé z dětí bylo nadšené, že jeho pokoj kde má drahou polovičku s nimi sdílí 14l puberťák.
Ač spolu jinak vztahy mají ok.
@kocourGarfield jenže všichni si nemůžou dovolit vymýšlet jestli 4/5/6+1, 120 nebo 150m..a přesto chtějí a mají děti.
Zvlášť dneska.
@Oriseka píše:
Tady na emiminu lide vydelavaji balik a muzou si v klidu koupit byt za 12 mega. Staci na to myslet prece dopredu, ze budes potrebovat pro kazde dite svuj pokojit. Nikoho neomezuji finance. A kdo na to nema, tak nemuze mit treba 3 deti, ikdyz je chce, protoze deti by mely trauma bydlet 2 v jednom pokoji
. Akorat ty deti vubec rodice neuvidi, protoze aby to rodice uplatili, tak budou porad jen pracovat a pracovat
.
Jo, a pak má někdo 3+1 a chalupu s pozemkem k tomu, a děti žádné.
Příspěvek upraven 28.10.23 v 08:42
@Oriseka píše:
Tady na emiminu lide vydelavaji balik a muzou si v klidu koupit byt za 12 mega. Staci na to myslet prece dopredu, ze budes potrebovat pro kazde dite svuj pokojit. Nikoho neomezuji finance. A kdo na to nema, tak nemuze mit treba 3 deti, ikdyz je chce, protoze deti by mely trauma bydlet 2 v jednom pokoji
.
Omyl, tady jsou všichni schopní to ufinancovat z polovičního úvazku. ![]()
@Oriseka my jsme na veliký být/ dům ve městě neměli. Tak jsme šli bydlet za město. Chtěla jsem víc děti, nemám miliony a nechtěla jsem mít 4 děti v 3+1. Pokud bych měla mít 4 děti v 3+1 o 70 m2, tak si je nepořídim, protože v pubertě to musí být i s úložným prostorem masakr.
Při posledním dítěti jsem ani na RP nedocházela, pracovala jsem po celou dobu na HO ( dítě jsem si porídila ve chvíli kdy yjsem věděla, že to bude reálné. Pokud ne, tak si dítě nepořídím. Každý volí dle svých možností. ![]()
Příspěvek upraven 28.10.23 v 08:47
@Králičice píše:
Zapominate na 2 veci -
2. Ne kazdy si je muze dovolita radeji garsonku, ale za sve nez 4+1 s prispevky..
No, to 2 bohužel u mnoha lidi neplatí…