Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@andreiika ono záleží co si představíš pod pojmem normální příjem a taky hodně záleží na dané rodině jaké má požadavky, životní stanadart apod.
My teda máme zatím všechny děti relativně malé - ve škole jedno a ve školce zatím jedno, od září budou dvě a zatím nikdy nebyl problém, aby děti nemohli chodit na kroužky nebo jet na školu v přírodě. Na dovolenou jezdíme většinou 1× ročně, byli jsme i u moře.
Chtěla jsem se zeptat těch, které máte 4 a víc dětí, jestli se setkáváte a jak často s otázkou, jestli a kdy bude další? apod. Nás se totiž ptá každou chvíli někdo a občas padají i otázky typu, jestli náhodou nejsem těhotná - doma mám 9 měsíční miminko
![]()
Naše kompletní náklady jsou někde kolem 50 tis měsíčně. Myslím, že děti netrpí žádným nedostatkem, chodí do kina, na bazén, čtou knihy, mají počítače, občas vyrazíme na výlet -krátkou dovču. Neříkám, že je to levou zadní je uživit, ale dá se to zvládnout
@tezi nám spíš rodina říká (už od třetího ) ale žádné další že ne?
nejčastější otázka na veřejnosti je : To jsou všechny vaše?
@Timinka tak u naší rodiny tahle otázka rozmohla až teď po čtvrtém, protože jsme od začátku s manželem říkali, že chceme ty 3-4 děti.
A otázku jestli jsou všechny naše zná asi každá máma více dětí ![]()
Na další se ptají nejvíc lidi tak nějak z okolí - přátelé, kamarádi, známí apod.
Tak já taky přispěju něco k otázce financí - vycházíme se třemi dětmi cca s 35tisíci, zatím máme jen nejstaršího syna ve školce, s mladším jezdím do herny, na dovolené a výlety jezdíme, jezdíme v zimě na hory (permanentky na sjezdovkách jsou dost předražené takže lyžujeme jen občas), ale např. na dražší zájezdy k moři letecky už ne.
Nás se ptají neustále naši známí jestli už jsme skončili, moji rodiče nechápali už to třetí takže jestli bude i čtvrté děťátko tak se asi zblázní. A cizí lidé mají taky občas užaslé reakce typu - teda tři děti, to jste dobrá a nebo jen koukají co jsme to za blázny
.
@Lilly84 Pamatuju dotazy typu jestli si dělá manžel papíry na autobus ![]()
Já nechápu co je těm lidem do toho kolik máme dětí a proč to musejí komentovat…tak ať si je taky udělají
.
Chápu, že někdo komentuje 4 a více dětí, ale 3 mi přijdou normální, možná proto že sama jsem ze 3.
No náklady 50tis měsíčně, to bychom dali odřenými uši a samo nesměla bych být na mateřské.
@andreiika Takový pocit jsem měla loni když manžel měl za stejnou práci daleko vyšší plat než teď, když jsme čekali třetí mimi tak mu jej hoodně snížili a musím říct, že jsme se vlastně až pak naučili šetřit, takže vycházíme tak nějak stejně jako předtím. Pravda ale je, že doufám a zatím to tak vypadá, že by se mohlo vše vrátit do stejných kolejí a budeme na tom líp, čtvrté mimi bychom asi jinak nezvládli.
Když si zmínila tu mateřskou, plánujete se po ní vrátit do práce? Já se bohužel nemám kam vrátit, ráda bych zkusila jít na vš, ale nemám hlídání a ani mi nevzali 3letého syna do školky. No a docela se bojím až mi jednou mateřská skončí co vlastně budu dělat, řešíte to někdo taky? Bohužel co slýchám u kamarádek, tak pro zaměstnavatele jsou problém už dvě děti a co teprve když je jich víc
.
Lidi opravdu komentují už i ty tři děti, docela mi to vadí, jak se ptají jak se to dá zvládnout a kolik to musí být práce a tak. jednou mě dokonce jedna starší paní nazvala bílou cikánkou a to mě teda docela mrzelo.
@Lilly84 já nějak takové řeči ani neposlouchám a ani jsem si jich nevšimla. Je to možná tím, že nejen mezi kamarády, ale i v okolí co bydlíme je opravdu hodně rodin s 3 dětmi.
V tuhle chvíli práci neřeším. S manželem jsme dohodnutí, že doma zůstanu minimálně do doby než nejmladší půjde do školy. Pokud by už další dítko nebylo, tak je to nejdřív za 5 let. U mě není problém jenom počet dětí, ale taky zdravotní stav, který se při větší psychické zátěži okamžitě zhoršuje. Proto uvažuju i z tohoto pohledu, abych kvůli práci neskončila v nemocnici nebo dokonce pod kudlou ![]()
Tak řeči o bílé cikánce, to bych teda byla ostrá. My nemáme žádné přídavky nic, živí nás manžel (nestěžuju si, dobře, na mém platu nejsme závislí). Děti vedu slušně, takže jsme pro společnost přínos, ne přítěž, jako některé neplánovaně početné sociálně slabé rodiny, závislé na dávkách.
My jsme třeba při třech dětech museli vycházet s platem kolem 30 tis. /a to máme dost velkou hypotéku/, a dvojčata jsou finančně náročnější, neboť je v jedné chvíli vše nutné dvakrát, nic se nedědí, najednou poměrně velká částka za plíny, naštěstí ne UM, to jsem kojila. Ono já si myslím, že vždycky je prostor na šetření, momentálně je to lepší, že sice děti jsou 4, ale nemusím počítat korunu, mohla jsem si koupit nový krásný ne moc levný kočárek, abych si to užila (jako musela bych každopádně, po dvojčatech jsem prodala, předtím zas ten po prvním, čili neměla jsem žádný, ale před 2 lety bych musela z druhé ruky), ale člověk dokáže vyjít lépe, když se snaží.
@Betty03 - jsi mě potěšila, že s třemi a 30 tis. jste vycházeli - budeme to mít podobně, i s tou hypo - ale říkám si, že to zvládneme.. nicméně více dětí už bysme neutáhli - ale líbilo by se mi to - to zas jo..
Já mám rodičák na 3 roky, takže peníze špatný, ale nějak vyjdeme. V práci na mě čekají, sice tam je náhrada, ale ze zákona mi myslím musí nabídnout když ne stejné místo, tak obdobné, pokud se nepletu. Brala bych teda nějaký přivýdělek, ale nedaří se mi nic, kromě kompletování obálek, najít ![]()
Já mám jen obchodní školu s maturitou, takže bych si taky ráda doplnila vzdělání, ale nějak nevím co. Z účetnictví jsem maturovala, ale 12 let nepoužívala a účetnictví se hodí, ale nebaví mě to. Bavila by mě tvorba www stránek, ale nějaký kreativec taky nejsem. Naštěstí to teď aktuálně nemusím řešit, kojím a nemám hlídání.
Ahoj všem, na doporučení jdu nakouknout do vaší diskuze, nevěda jsme založila i svou
ale nevadí, jde mi o to že toužím po 4 dítku, které se rozumově příliš nehodí, ale srdíčko to vidí jinak, máme 3 malé děti, jak vidíte na metříku, rekace okolí je mi fuk, vím že to bude negativní, sousedi nás mají už za jehovisty
ale zamrzí to od blízkých, už s třetím dítkem kouleli očima ![]()
Co se týče zázemí, máme dům, velké auto, nejsme zatížení hypo, splácíme jen auto, jen muž je momentálně bez práce ale to nenní nic na věky a dočasné, prostě tomu až tak nic moc nebrání, jen muž z toho až tak moc nejásá, ale vyloženě e nebrání, koukám že se tu řeší už více dětí že já se 4 tým, jsem poměrně lůzr, ale přesto, jak jste se rozhodli a jak to dopadlo? ![]()