Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Šemo, vždyť já pořád říkám, že ženská vydrží víc než člověk
Stejně to za toho prcka stojí, už se moc těšíme ![]()
Ahoj holky maminky
, já začínám 37.TT a nemám ještě ani sbalenou tašku, tedy spíše ani nakoupené věci, tak si říkám, že už bych měla:-).
Jsem prvorodička a jsem strašný strašpytel ale proč teď jsem tak nějak v pohodě? termín je 24.1. a já se zatím nijak nebojím? Vím, že to pak bude hrozný masakr ale přece jen jak jsem to ještě nezažila, nevím čeho přesně se bát, tak jsem stále taková klidná. Je to asi i tím, že na miminko se strašně moc těším
, ale jsem normální? Víte já mám vždy nervy i když jdu na injekci a teď je to takové v klidu, někde ve mě vzadu obavy jsou ale jinak…je lepší se bát a připravovat a nebo být v pohodě?
![]()
Lucka13 píše:
Ahoj holky maminky, já začínám 37.TT a nemám ještě ani sbalenou tašku, tedy spíše ani nakoupené věci, tak si říkám, že už bych měla:-).
Jsem prvorodička a jsem strašný strašpytel ale proč teď jsem tak nějak v pohodě? termín je 24.1. a já se zatím nijak nebojím? Vím, že to pak bude hrozný masakr ale přece jen jak jsem to ještě nezažila, nevím čeho přesně se bát, tak jsem stále taková klidná. Je to asi i tím, že na miminko se strašně moc těším, ale jsem normální? Víte já mám vždy nervy i když jdu na injekci a teď je to takové v klidu, někde ve mě vzadu obavy jsou ale jinak…je lepší se bát a připravovat a nebo být v pohodě?
![]()
Já být tebou, už bych si tu tašku a nějaké potřebné věci nachystala, protože až tě to chytne, tak nebudeš mít myšlenky na to, co si sebou zabalit. Jinak buď v klidu, zase takový masakr to není, bolí to hodně, to je pravda, ale až uvidíš to miminko, bude ti úplně jedno, jak moc to bolelo a budeš šťastná uvidíš. Jinak na sále ty hodiny běží strašně rychle, alespoň mě přišlo, že 3 hodiny na sále jsou jako jedna hodina v normálu. Tak si užívej poslední týdny s bříškem, zkus odpočívat a relaxovat a těš se na to, až konečně uvidíš to krásné miminko. Držím palečky, aby miminko bylo zdravé a porod byl rychlý.
Děkuju moc:-)
já se právě tak strašně těším a jsem i moc zvědavá jak bude miminko vypadat, že asi díky tomu nijak nepanikařím.Včera jsem konečně sehnala košile tak už to konečně pobalím, jen předem vyprat
. Já jsem ráda, že jsem zatím v klidu, ten strach určitě přijde tím jak se to bude blížit. Četla jsem někde totiž, že je určitý stres dobrý pro rodičku, že tělo se tím připraví na tu bolest. Tak snad se připravím na to vše. Jinak odpočívám a relaxuju jak píšete, do této doby jsem si moc neodpočinula, tak poslední měsíc jsem si řekla, že už musím
Taky Vás už miminka všude tak tlačí? Já mám všude boule jako blázen ![]()
já jsem při malém taky nějak moc nestresila. Ani zatím teĎ, teď se jen modlím, aby to bylo trochu kratší, ale vzhledem k tomu, že už jsem pootevřená na špičku prstu a měkně mi čípek, tak předpokládám, že budu k porodu připravená asi líp než při malém, tak snad to pujde líp. Já se bojím spíš až toho, co bude po tom. Jak to zvládnu se dvěma, když malý je takový strašný divoch a jen on sám mě dokáže tak unavit, jakobych už ty dvě měla. Sice je přes den ve školce, ale tu máme dost daleko, takže to znamená ráno poměrně brzy vstávat, abysme se stihli vypravit a když do toho ještě budu muset kojit a vypravoat další dítě navíc…no ze začátku pomůže mamka, teď už je v důchodu, stejně bude ještě zima a nebudu s malou moct tak dlouho být venku, abych ho tam stihla zavést. A zatím se snad nějak srovnáme, abysme to stíhali.
Jinak-jestli mimčo tlačí…spíš si někdy připadám, jak kdybych spolkla pravítko
nemůžu se pořádně ohnout nebo sedět v předklonu…
Taky jsem hrozně zvědavá, jak bude malá vypadat. Malý je celý tatínek už od narození-sem tam se tvářil teda, že by chtěl být i pomíchaný, ale vždycky se vrhne zase na toho tatínka. A děsí mě, jak se mu podobá i povahově
tak snad malá bude mít aspoň něco ze mě ![]()
No jinak co se těch obav týče-já jsem třeba člověk, kterému dochází daná situace, až se děje, případně až po. Takže já taky budu v klidu asi zase až do konce.
Jééé tak to jsi mě uklidnila
, no já jsem sama za sebe ráda, že jsem takhle v pohodě a pozitivně naladěná, no uvidíme časem až to přijde
. Jinak nedivím se ti, že máš obavy jak to zvládat se dvěma dětmi, když to první je ještě malé. Z tohodle mám taky obavy. Vůbec nevím co mě čeká, jaká to bude práce, jak moc budu omezená. Navíc maminku mám 200km daleko, takže nevím jak to udělat, jet po porodu k ní? Nebo být doma a zvládnout to sama? Manžel si vezme určitě dovolenou ale tak na týden, jak se mu to povede, takže to jsem v klidu ale pak až půjde do práce, být úplně sama doma s čerstvým miminkem, navíc s prvním bez zkušeností…no uvidíme. Každopádně se na tu berušku moc těším
. Zítra jdu poprvé do porodnice na monitor a rovnou odpoledne jdem s manžou i na předporodní kurz ![]()
těším se taky moc, ale protože vím jak porody tedy předešlé probíhaly, jsem nervní jak stará panna
, už aby to bylo za mnou a to mi do termínu zbývá nějakých 7-8 týdnů
, tašku už mám sbalenou tahám ji i do práce, co kdyby? Jen si říkám,aby to bylo tak pohodové jako u druhé dcery, kdyby to bylo jak první porod skáču z okna ![]()
Lucko já myslím, že to zvládneš i bez maminky…u prvního si taky manžel vzal sice týden dovolenou, ale tehdy asi ještě nebyl nějak na tatínka zralý nebo co, vůbec ho to nebralo a vesměs celou dovolenou strávil v dílně a něco si tam dělal a já tu šílela…malý byl děsný-celé první tři měsíce bych nejradši vymazala z hlavy. Hoooodně ho trápily prdíky, takže jen řval a řval, ani v noci, ani řes den toho moc nenaspal.v noci jsem ho taky často kojila, takže jsem někdy měla pocit, že jsem snad ani nespala. a někdy to od pocitu nebylo daleko. Pak dostal i tu tříměsíční koliku-to už jsem brečela nad ním, páč taky ještě zkušenosti žádné, nevěděla jsem, co s ním. Ve dvou měsících byl nemocný, na to dostal asi nějaký menší zánět močáku-našla jsem trošku krve v plince načurané-podle dr. to nic nebylo a prý ho jen moc sleduju, ale on při každém čurání plakal…no děs. Furt něco. Snídala jsem v pět odpoledne, nespala jsem skoro vůbec. mamku mám sice ve vedlejší ulici, ale tehdy chodila ještě do práce, tak sem jen občas zaskočila na nás nahlídnout, ale jinak mi taky neměl kdo pomoct a zvládla jsem to. A není nikde napsáno, že to musíš mít taky takové divoké ![]()
A tvoje maminka ještě pracuje, nemůže přijet ona za tebou? Nebo si vzít ona třeba pak týden dovolené po tvém manželovi, abys měla aspoň trochu víc času zjistit, co a jak, jestli to zvládneš.
Já osobně bych hned po porodu tak daleko i s tím miminkem necestovala. Určitě se tu najdou holky, které mi to zase vyvrátí, ale já si nemyslím, že je to dobré jak pro tebe, tak pro mimi. ZEptej se lékaře, co ti na to řekne ![]()
No a pak - máš tu e-mimino, kde je spousta zkušených mamin a když si nebudeš vědět rady-dočteš se tady
na to všechno stejně musíš sama dojít co po tobě mimi chce. Každé je jiné a každé má jiné potřeby. A minimálně ty tři měsíce ti bude trvat, než se v jeho potřebách začneš trošku orientovat.
Jojo máš pravdu, já se přiznám, že bych chtěla s maminkou být, protože ona se neskutečně těší a já s ní mám moc hezký vztah a vím, že by ráda poradila ale na druhou stranu nekritizovala ani do toho nějak moc nemluvila:-) ale na druhou stranu chci být pro začátek asi u nás doma- v Praze a tady se vše učit, tady koupat a ve své postýlce spinkat apod
. Navíc odjet k našim a manžela tady nechat bych nemohla, chci to prožívat s ním
. Tak uvidíme, mamka pracuje, je mladá a je živnostník, takže není problém aby si udělala volno na pár dní
Takže by to bylo zřejmě lepší řešení. No povím ti, že když jsem četla tvůj začátek s miminkem, tak hrůza!!! Já si právě představuju jen ty hezké věci, jak spinká, jak papá, jak se vrtí, ale už vůbec ne to, že by mohlo pořád brečet, mělo problém s prdíkama atak
zkrátka si představuju, že bude zlatá
. Mimochodem zítra jdu poprvé do porodnice, co přesně mě tam čeká? ![]()
tak si to představuj dál a nenech si kazit idee
třeba to tak bude, nikde není napsané, že musíš mít takového neposedu. Já si taky teď vysnívám, že malá už bude hodná a spavá ![]()
Jinak, co tě čeká v porodnici teď to moc nevím. Při malém jsem codila k jinému dr. a ten to dost flákal. Sice mi dělal utz skoro pokaždé, ale ani nevím, proč-nikdy neřekl, na co se zaměřuje, proč ho dělá a spoustu věcí, co by se mělo kontrolovat a co jde vidět jen dobrým utz, který on rozhodně neměl-tak to ani nedělal.
Který jsi týden? Určitě ti budou dělat monitor-dají ti na bříško sondy, které snímají činnost dělohy a pohyby miminka. Při každém kopnutí stiskneš tlačítko, aby oni věděli, že to se hýbalo miminko a nebyl jiný důvod k činnosti. A jinak nevím, co jiného ti tam budou dělat.Asi pak klasické vyšetření jako tvůj dr doteĎ-zkontrolují stav porodních cest, čípek apod… ![]()
Já teĎ chodím k dr. přímo na špitál, takže toto mě teprve čeká.
Brusek- No idee mám, to je pravda, třeba to tak bude ale třeba taky ne a to bych se asi zbláznila
. já jsem teď 37.týden. Jdu poprvé od svého dr. do porodnice. Já budu mačkat nějaký tlačítko ohledně pohybů miminka? no tak vzhledem k tomu kdy tam jdu jim asi toho moc nenamačkám. Malá se vždy nevjvíc ošívá brzy ráno a pak takhle večer jako třeba teď:-). Ale kolem poledne většinou nic
. No jsem na to zvědavá. I na ten předporodní kurz
. Ve středu si konečně zabalím tu tašku do porodnice a budu čekat. Ty čekáš druhé miminko v únoru?
Ahoj, když jsem na ty ozvy chodila, já jsem žádný tlačítko nemačkala. No asi mají v každé nemocnici jinej přístroj.
jooo asi mají všude něci jiného. Ten bývalý dr měl spíš starší přístroje vč. utz.
JJ čekám druhé mimi v únoru (před rokem jsem potratila)-takže těhotná jsem vlastně potřetí.
No ale nové je to pro mě vlastně taky, prtoože tento nový doktor je uplně o něčem jiném a je ve všem opravdu pečlivý. I teď se divím, co všechno mi to vyšetřuje, páč to od toho starého vůbec neznám. Takže jsem moc ráda, že jsem přešla a tluču se do hlavy, že jsem to neudělala dřív.
trace píše:
Ahoj, když jsem na ty ozvy chodila, já jsem žádný tlačítko nemačkala. No asi mají v každé nemocnici jinej přístroj.
joo-to jsem totiž nechodila do porodnice, to měl dr. u sebe ve vedlejší místnosti svojí soukromé ordinace. On to je bývalý primář z porodnice.