A dost.Francouzské děti nedělají scény - názory na knihu

Máte zkušenost s Lucka Bohemia A dost! Francouzské děti nedělají scény?

Přidejte zkušenost s Lucka Bohemia A d...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
26.8.14 19:52
@magistra K píše:
To samozrejme taky, ale ani tady neni ekonomicka situace uplne tak ruzova, nezamestanost je velka a je tu hrozne draho. Je ovsem fakt, ze rodina s dvema prumernymi platy celkem pohodlne vyzije (alespon tady u nas, v Parizi uz si nejsem tak jista). S jedinym prumernym platem to moc na vyskakovani neni.

Myslím, že to bude jak finanční situací, tak právě délkou pobytu matky s dítětem doma a následným návratem do práce. Když jsi doma 6 týdnů a vrácíš se do práce, tak jednak vyděláváš a jednak nevypadneš z pracovního procesu. Když jsi doma s dvěma dětmi 5-6 let (a to si můžeš gratulovat, pokud ti dítě ve třech letech vezmou do školky), tak jsi pro zaměstnavatele totálně nezajímavá, protože ti ujel vlak (nemluvím o prodavačkách, uklízečkách atd. ale o aspoň trochu kvalifikovaných zaměstnáních). Kamarádka má 3 děti, doma byla 8 let, pak marně rok a půl hledala práci, i když byla ochotná hodně slevit po finanční stránce i po stránce náplně práce. Je Ing. s červeným diplomem. Práci nakonec našla spíš souhrou okolností a s velkou dávkou štěstí.
Když pak vidíš, jak se ženské kolem tebe snaží zoufale upíchnout to dítě, kam se dá, natož aby si vybíraly, jestli je školka dobrá, jestli je tam dítě spokojené, jak tam vaří atd., když vidíš, jak platí za soukromé školky třeba 10 tisíc měsíčně (a vydělají třeba 15 000 čistého), když čteš milion a jednu diskuzi na téma „Jsem těhotná a zaměstnavatel se mě snaží vyštípat“, tak si setsakra rozmyslíš, kolik těch dětí vlastně chceš mít.
Já bych taky chtěla tři děti, tohohle scénáře se děsně bojím, nikdy jsem nebyla nezaměstnaná a nikdy jsem se nemusela o práci prosit, ani obrážet pohovory jeden za druhým. Ale smiřuju se s tím, že pokud se pro ty tři děti rozhodneme, tak mě to nejspíš čeká a i když budu mít štěstí, tak budeme otáčet každou korunu. I tak bych ale nic nevyměnila za možnost zůstat s dětmi doma, aspoň dokud nejmladšímu nebude rok a půl a i pak bych se snažila získat zkrácený úvazek. To je bohužel v ČR ale hodně idylická představa… :-(

• Citovat
  • Upravit
7904
27.8.14 08:49

Navíc zaměstnavatelé pořád mají na ženských s dětmi nálepku „nebrat“, i když třeba pracovní morálkou a loajalitou jsou na tom o hodně líp než absolventi, které často pálí dobré bydlo, neustále se poohlížejí jinde a i když v práci leckdy vysedávají do večera (protože nemají co jiného na práci), výsledek je stejný jako u maminy, která má ve čtyři hotovo :-)

Ne, tady zaměstnavatelelé vidí jenom to, že dítě bude nemocné… Čest výjimkám, třeba u mojí sestry v práci si kolegyně pomáhají, dle potřeby mohou dělat z domova a není to žádný problém… Proč to tak nejde ve vice firmách, to nevím (u profesí, kde to lze).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí