A dost.Francouzské děti nedělají scény - názory na knihu

Máte zkušenost s Lucka Bohemia A dost! Francouzské děti nedělají scény?

Přidejte zkušenost s Lucka Bohemia A d...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
68
25.8.14 22:32

@ospalámyš děkuji, jsem ráda, žes tohle napsala za mě. Klidně se ti pod to podepíšu.. :)) Upřímně, nemám vůbec ráda „rady“ typu: „Nás tak taky vychovávali a přežili jsme“, popř. „Neublížilo nám to…“ jójó. Ale jen to, že člověk umí chodit, mluvit, zdravit, pracovat, fakt nestačí…

Mám skvělé rodiče, které miluju, ale vím, že nejsou dokonalí a snažím se jejich chyb vyvarovat. Jak v životě, tak ve výchově. Spousta věcí jde dělat opravdu jinak, než podle „tradice“. JINAK pro mě = LÉPE.

A teď abych taky řekla něco ke knize :D Knihu jsem nečetla, jako jedna z mála o výchově mě vůbec nezaujala. Asi tím, že jiný kraj, jiný mrav, a Francouzi jsou pro mě mentálně trochu jinde, už jen tím, že mateřská tam trvá tak 6 týdnů a pak jdou klidně ženské do práce… Naopak, tady drtivá většina lidí říká (a já to tak taky cítím) - Buď s dítětem doma co nejdéle to půjde, 3 roky ideálně..
Spaní celou noc. Jo, co bych za to dala, jako jo, přála bych si, aby nám miminko prospalo celou noc, to rozhodně :) Je mu 6 a půl měsíce a pořád se tak jednou až dvakrát budí. Ale není to nic, co by mi vadilo nějak výrazně. Cítím to tak, že jsem tu prostě pro něho a když má potřebu se budit, tak mu vyhovím a je to. Vyspaná bývám i tak hezky a nemám náturu vůbec na to to dítě nechat plakat. I když se v knize o vyřvávání nepíše.. nevím jako no, nikdy jsme k němu nepřiběhli hned při prvním kníknutí, ale stejně se nenaučil celou noc spát. Takže nevím, jak jim to funguje, když se děcko fakt vzbudí hladové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
25.8.14 22:32

@kacz i v produktivním věku je důležité trávit čas se svým dítětem. I když se to nezdá, oni si moc dobře pamatují, kdo si s nimi hrál, kdo jim vymýšlel pohádky, kdo si s nimi povídal nebo je učil péct vánonční cukroví. Na to, jestli je hotová nějaká tabulka nebo prezentace, za týden se..e pes a šéf o to víc, ale dítě si ty vzpomínky nese celý život. Nevím, jestli jsem domácí slepice, každopádně pokud jo, tak ne úplně blbá- dokázala jsem vystudovat dvě VŠ, tak to snad tak hrozný nebude ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
25.8.14 22:39

@kacz jako nezlob se, ale co pak mají z toho dítěte?? co je špatného na tom, být s dítětem, chodit s ním i na plavání a takové věci kvůli dobré náplni času, poznávat ho, sbližovat se s ním, dělat věci společně… jako to, co píšeš, mi zní neskutečně povrchně a arogantně. Je to takové namyšlené, jakože budu pořád dávat přednost radši sobě než dítěti. Radši nechám dítě u cizí ženské, jen abych sama byla pořád krásná, vyspaná,… jasně, že spokojenost matky se odráží ve spokojenosti dítěte. Ale 100× radši jsem s malým doma na mateřské, než že bych už chodila do práce a měl ho přes den někdo jiný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
25.8.14 22:42

Jako kurňa, proto jsem si to dítě pořizovala né, protože mě baví se o něj starat a být s ním. Naplňuje mě to víc, než cokoliv jiného, co jsem dělala předtím.
Ale každá matka to tak asi nepociťuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
25.8.14 22:42

@Agáta13 a když je tady teda nejdelší mateřská na světě, proč nemáme méně kriminality mladistvých než v jiných zemích? Proč ve školách bují šikana? Proč nemáme méně rozvodů než jinde? Proč u nás drží rodina pohromadě mnohem hůř než třeba ve Španělsku, kde ženské běžně chodí do práce po 3 měsících? Kde se ta naše intenzivní péče o malé děti ve společnosti projevuje?

Podle mě nikde. Naopak tady vyrůstá mnoho sociopatů, kteří se na sebe mračí, kteří si dělají naschvály na silnicích, kteří neznají základní pravidla slušného chování (pozdrav, poděkovat, omluvit se…). Každý den to vidím v pekařství, kdy drtivá většina lidí - starých i mladých - na prodavačku jenom štěkne: Pět housek!! No co to je?? To je výsledek naší intenzivní tříleté lásky a péče?

Budu ráda, když mě někdo přesvědčí o opaku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
25.8.14 22:44
@kacz píše:
Je pravda, že výchova začíná až mnohem později než u toho, jestli je dítě kojené, nekojené, jestli dostává jogurty v tolika a tolika měsících, jestli má koliky, jestli večer řve. České matky řeší každou krávovinu, protože jsou doma, jiné matky to neřeší, nestanou se z nich dnem porodu kvalifikované pedagogické pracovnice, které umí dítě dokonale zabavit, neumí krásně vystřihávat, nalepovat, netráví většinu svého času na hřištích (proč by taky měly, když jsou v tom nejlepším produktivním věku) atd. atd. Neřeší tloušťku, neřeší, že není navařeno, uklizeno, nechodí s dětmi na nesmyslná cvičení a kurzíky, nestanou se z nich takové domácí slepice jako z ženských tady.

kdyz to popisujes takhle, tak jsem asi rada, ze jsem ceska slepice a ne zahranicni labut. Ja se treba domnivam, ze dite ma byt samozrejme samostatne a matka nema byt jen matkou, ale i spolecenskou bytosti, nicmene cas, ktery male dite travi s matkou nenahraditelne prispiva k citpvemu a dusevnimu vyvoji. Pokud dokazes nacpat petimesicne dite na cely den pani na hlidani, tak je to tvoje vec, ale ja bych rada mela se svym ditetem taky jiny vztah nez „porodila jsem te a ted na tebe vydelavam“…a v neposledni rade byt matkou maleho ditete, kdy se tvuj svet zuzi na peci o miminko a domacnost, to je jen kratka zivotni etapa, ktera patei k zivotu zeny a slepici to z ni dozivotne nedela :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.14 22:44
@marrlinka píše:
nejak nevim, co si z toho tveho prispevku vybrat. Emocionalne sve dite naplnuji, dobre ritualy mame, rodice jsme milujici, vlastne mu nechybi vubec nic. A ted k veci. Pred spanim obvykle jeci jako sirena (ve dne i v noci), o spani celou noc si muzu nechat zda, do 8m vstaval v noci co dve hodiny, ted 2-3× za noc, prvnich par mesicu jsme opravdu uspavali nekolik hodin (koliky), jako malinke miminko usinal u prsa, byl u nej zkratka nevzbuditelny. A ted mi teda rekni, kde delam chybu, ze mi nespi celou noc. Nebo jinak, rekni mi, co ty delas lepe.
Promin, ale myslim, ze tvuj nazor je lehce zcestny. Pricin, proc dite nespi celou noc je cela rada a uvelke vetsiny nespavcu opravdu nestaci emocionalni naplneni a ritualy :roll:

Promiň, asi jsi to špatně pochopila, já to neprezentuju jako všeobecně fungující metodu a ani si nemyslím, že já jsem ta geniální matka, co to zmákla na jedničku a ty, co to tak nemají, jsou břídilové. Já jsem jen popsala, jak to funguje u nás a co si myslím, že vedlo k tomu, že se nám to povedlo. Ale syn je všeobecně pohodář a nikdy netrpěl na koliky atp, zuby zatím rostou taky bez zádrhelů, takže o to to mám jednodušší. Klidně se může stát, že bude mít období, kdy tahle idyla skončí a já budu v pytli, nebo se nám narodí další dítě, co nebude chtít spát a já nebudu vědět, co s ním.
S tvým dítětem ti bohužel neporadím, neznám jeho, neznám tebe a nejsem odborník na výchovu. Prostě to zkouším pokus-omyl, nejsem o nic lepší, než ty.

• Citovat
  • Upravit
68
25.8.14 22:46

@kacz Já tě přesvědčit nemůžu, protože své dítě teprve vychovávám. Jenže má výchova se zase značně liší od výchovy mých rodičů a obecně lidí jejich generace. Stejně jako moje generace teď vychovává spíše intuitivně a přirozeně, než těmi cestami jako naši rodiče - nechat vyřvat, kojit dle přesného harmonogramu, hlavně nenosit, ať nerozmazlíme, atd. Ukáže jenom čas, jestli to k něčemu je, nebo ne. Takže v tomhle se s tebou nepřu. Ale mimochodem - já tu nejsem od toho, abych spasila svět. Chci vychovat své děti podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a maximálně si to užít, protože už teď vím, že čas strávený s dítětem je pro mě to nejdražší na světě. Hlavní prioritou pro mě je mít spokojenou rodinu. Takže pokud by mi i někdo řekl - nebuď na mateřské a choď do práce, protože jinak bude tvoje dítě kriminálník, asi bych se na takové rady z vysoka vykašlala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
25.8.14 22:47
@ptamsa píše:
Jako kurňa, proto jsem si to dítě pořizovala né, protože mě baví se o něj starat a být s ním. Naplňuje mě to víc, než cokoliv jiného, co jsem dělala předtím.
Ale každá matka to tak asi nepociťuje.

Dítě si ale nepořizuješ. Pořídit si můžeš byt, auto, ale ne dítě. A na dnešní výchově není nic intuitivního ani přirozeného. Už jenom celé plánování rodiny a dětí je značně nepřirozené. Pokud je ti 30 a máš manžela, měla bys mít „přirozeně " už tak 4-6 dětí. A pak bych chtěla vidět, jak bys je všechny nosila a chovala a neustále kojila. Od toho se odvíjí všechno ostatní, že každému dítěti se i do staršího věku věnuje mnohem větší pozornost než tak, jak by bylo "přirozené“. Takže s přirozeností na mě nechoď :-)

Příspěvek upraven 25.08.14 v 22:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
25.8.14 22:47

@marrlinka Je to pěkněji řečeno, než jsem to napsala já. Souhlasím s tím naprosto a zcela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
25.8.14 22:49
@kacz píše:
@Agáta13 a když je tady teda nejdelší mateřská na světě, proč nemáme méně kriminality mladistvých než v jiných zemích? Proč ve školách bují šikana? Proč nemáme méně rozvodů než jinde? Proč u nás drží rodina pohromadě mnohem hůř než třeba ve Španělsku, kde ženské běžně chodí do práce po 3 měsících? Kde se ta naše intenzivní péče o malé děti ve společnosti projevuje?

Podle mě nikde. Naopak tady vyrůstá mnoho sociopatů, kteří se na sebe mračí, kteří si dělají naschvály na silnicích, kteří neznají základní pravidla slušného chování (pozdrav, poděkovat, omluvit se…). Každý den to vidím v pekařství, kdy drtivá většina lidí - starých i mladých - na prodavačku jenom štěkne: Pět housek!! No co to je?? To je výsledek naší intenzivní tříleté lásky a péče?

Budu ráda, když mě někdo přesvědčí o opaku.

to je vysledek urovne socialni inteligence. Ja a moje rodina v krame treba zdravime, obcas prohodim par slov, snad se byt slusna, poustim chodce a nejsem nervozni ridic…ovsem tusim, ze to neni vysledek toho, jak dlouho se mnou byla moje matka na rodicovske, ale tim, ze se mi venovala po cely zivot a neco me naucila. S delkou rodicpvske to nema co delat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
25.8.14 22:50

@marrlinka Dobrý no, a kde se teda ta dlouhá mateřská projevuje?
Jinak pro upřesnění, já svoje dítě nikam necpu, ve 20 měsících půjde poprvé na jeden den v týdnu do jeslí, do té doby hlídáno příbuzenstvem anebo jsem pracovala z domova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
25.8.14 22:54
@kacz píše:
@marrlinka Dobrý no, a kde se teda ta dlouhá mateřská projevuje?
Jinak pro upřesnění, já svoje dítě nikam necpu, ve 20 měsících půjde poprvé na jeden den v týdnu do jeslí, do té doby hlídáno příbuzenstvem anebo jsem pracovala z domova.

Třeba v tom, že mě jako ženu péče o malé dítě naplňuje. Starat se o své mládě je ta nejpřirozenější věc narozdíl od práce.

• Citovat
  • Upravit
2997
25.8.14 22:54
@Anonymní píše:
Promiň, asi jsi to špatně pochopila, já to neprezentuju jako všeobecně fungující metodu a ani si nemyslím, že já jsem ta geniální matka, co to zmákla na jedničku a ty, co to tak nemají, jsou břídilové. Já jsem jen popsala, jak to funguje u nás a co si myslím, že vedlo k tomu, že se nám to povedlo. Ale syn je všeobecně pohodář a nikdy netrpěl na koliky atp, zuby zatím rostou taky bez zádrhelů, takže o to to mám jednodušší. Klidně se může stát, že bude mít období, kdy tahle idyla skončí a já budu v pytli, nebo se nám narodí další dítě, co nebude chtít spát a já nebudu vědět, co s ním.
S tvým dítětem ti bohužel neporadím, neznám jeho, neznám tebe a nejsem odborník na výchovu. Prostě to zkouším pokus-omyl, nejsem o nic lepší, než ty.

nechtel jsem se nijak navazet. Jen me trochu rozciluje, kdyz nekdo rekne, ze mu dite spi celou noc, protoze…dite nikdy nespi „protoze“, dite si v teto veci obvykle dela, co chce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
25.8.14 22:57

@kacz tak už se chytáme za slovíčka? :D Že jsem si „pořídila“ dítě, tím jsem ho určitě nechtěla přirovnávat k žádnému našemu majetku :D Tak asi porodila jsem dítě, lepší?
Přirozenost zmiňuji proto, že všechny ty věci, jako nošení dětí, nenechávání vyplakat, i spaní s dětmi v posteli, je přirozené. Nepřirozené jsou novodobé rady, jak ze sebe neudělat „otroka“ a přizpůsobit si dítě k obrazu svému - jakože bude chodit spat po večerníčku a když se mu nechce, tak hold bude řvát, a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí