A dost.Francouzské děti nedělají scény - názory na knihu

Máte zkušenost s Lucka Bohemia A dost! Francouzské děti nedělají scény?

Přidejte zkušenost s Lucka Bohemia A d...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
66852
26.8.14 08:35

@LucPa Tady jsem našla typický příklad problému, který řeší české matky:

Ahoj, mám menší dilema ohledně toho jak se začíná s masem. Zeleninu mi už papá krásně, sní 1 a půl skleničky. Když začnu dávat maso, musím mu dát jenom 3 lžičky a dokrmit mlíčkem a takhle ty 3 dny, nebo mu můžu dát celou tu skleničku zase ty 2–3dny? Ale zase jsem někde četla že má dostat masíčko ze začátku pouze 1× týdně. Tak jak se to potom dělá? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.14 09:13

Mně osobně už třeba leze krkem, jak se furt češi pomlouvají a nasazují na svůj národ, neznám národ, který by takový byl a v tom vnímám hlavní problém. Každý ví o každém, co má umět, ale před svým prahem si nezamete.

Kopírovat tady posměšně diskuzi o příkrmu, wtf? Amíci narvou půlročáka hamburgerem a sbohem, v Anglii se i malým dětem dává smažené. V čem je horší, že konečně naší generaci není jedno, co jíme?

Z hlediska psychologie je dítě ve třech letech zralé se osamostatnit, navázat komunikaci s dětmi, umí si hrát ve skupině a řešit problémy. Do šesti let pak u něj přetrvává jakási závislost na matce a teprve poté je schopno se osamostatnit a zvládat povinnosti a odloučení od matky (samozřejmě je to individuální).

Pracovala jsem v zahraničních jeslích, kde byli rodiče od rána do večera v práci a vodila je tam ve spoustě připadů chůva. Tyhle malé děti prodělávají spoustu složitých období v prvních třech letech, obdobi separace, vzdoru, zoubky, mrzutost po očkování, první slova, krůčky. A nikdy s nimi nejsou rodiče, nemají nikoho, kdo by je pomazlil, když to potřebuji, musí se o lásku tety dělit s dvaceti dalšími dětmi. Je to správně? Matka kariéristka, která dá v šest dítě do školky a připlaťí si docházku do půl osmé, přijde, dítě neobejme a když jí chce ukázat, co jí namalovalo, tak ho ještě sjede, že si má pospíšit s oblékáním, protože na ni doma čeká práce a na dítě chůva? Tohle je zahraniční výchova, které se mi češi nemůžeme vyrovnat? Jasně, že ty děti jsou samostatné, co jim zbývá?

Naše máma nás všechny dlouho kojila, byla s námi tři roky doma, pořád jsme něco tvořili, chodili na dětské akce, naši se nám maximálně věnovali a představte si, že jsme úplně normální, samostatní, pracující lidé.

To jen dnešní doba je taková, jak si pořád musíme říkat, co děláme špatně a pak se divíme, že jsou děti nevyrovnané.

Omlouvám se za anonymitu, je to z duvodu citlivejsich udajů.

• Citovat
  • Upravit
66852
26.8.14 09:19

Naše máma nás všechny dlouho kojila, byla s námi tři roky doma, pořád jsme něco tvořili, chodili na dětské akce, naši se nám maximálně věnovali a představte si, že jsme úplně normální, samostatní, pracující lidé.

Anonymní, dovolila jsem si kousek zkopírovat i od vás. Přestože jsem s dětmi nebyla tři roky doma, kojila jsem je, chodila jsem s nimi na dětské akce, byla jsem to já, kdo je naučil jezdit na kole…

Snad z nich taky vyrostou šlušní lidé :mrgreen:

A příspěvek o příkrmu jsem nezkopírovala proto, abych vyvolala diskuzi o zdravé výživě, ale proto, abych upozornila na způsob myšlení matek, které nemají v životě nic než „mimíska“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
26.8.14 10:47

@kacz proč pořád ale musíš urážet? oficiálně jsem teď studium ukončila, ale prakticky jen přerušila, protože navážu tam, kde jsem skončila.. proč musíš pořád na všechno narážet, chytat za slovíčka a ponižovat? že mé uvažování odpovídá mým dvaceti letům? teď už mi dvacet není. Ale proboha i kdyby, tak z diskuze toho o člověku opravdu nezjistíš mnoho. Kdybys věděla, co si o tobě myslím já a jak působíš, tak bys asi nebyla nadšená. Ale prostě proč se tyto diskuze musí vždycky tak zvrhnout. Už sem psát nebudu, takže reaguj jak chceš..
Z výměny názorů se staly útoky na určitou osobu. To mě nebaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
26.8.14 10:59

Překvapuje mě, jak se diskuse o výchově scvrkla na diskusi o kojení a délce MD.To jste dnešní propagací opravdu tak zblblé, že to je pro vás to nejdůležitější?
Myslím, že dnešní kult dítěte vznikl, hlavně z toho důvodu, že ženy nemají co na práci. Domácí práce jsou zanedbatelné. A co tedy potom mají dělat? Tak se starají o děti co nejvíc. Kam to může dospět, to teprve uvidíme.
Jsem starší, takže děti mých kamarádek už dospívají nebo jsou dospělí. A pozoruji:čím pracovitější matka, tím kvalitnější děti. V mých kruzích mají všechny děti na VŠ nebo studují. Podle toho tedy nesrovnávám, ale porovnávám samostatnost. Schopnost se přizpůsobit a pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
26.8.14 11:17

Je tu někdo pro koho není výchova pouze kojení do dvou let a nepřetržitá péče do čtyř s návštěvou vzdělávacích kroužků?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
26.8.14 11:21
@LucPa píše:
Je tu někdo pro koho není výchova pouze kojení do dvou let a nepřetržitá péče do čtyř s návštěvou vzdělávacích kroužků?

kluka jsem do dvou let nekojila, jenom do roku. Ale domácí péči má skoro do 4 let. A jsem za to ráda… v klidu jsme si užili spoustu výletů po českých a zahraničnách zajímavostech, naučila jsem ho lyžovat v odbě, kdy na svahu nebyl skoro nikdo (ano všední den dopoledne). Což by v kombinaci s mou prací bylo dost náročné.

• Citovat
  • Upravit
171
26.8.14 11:24

@lucenka Tebe jsem právě nemyslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merde
26.8.14 11:30

Tak srovnavat francouzsky zpusob vychovy s nasi je nesmysl, ponevadz tam jsou uplne jine podminky nez u nas. Ta kniha byla hlavne napsana pro srovnani s americkou a anglickou vychovou. V tomhle pojeti jsou Francouzsky prisnejsi, deti nerozmazluji, nenervuji se a berou vse v klidu. No bodejt by ne, maj pro to docela dobre socialni a zivotni podminky.
Na druhou stranu jejich psychologove by vam mohli zacit povidat o dusledcich davani deti v brzkem veku do jesli a na hlidani, protoze generace, ktera to zazila prave ted plni houfne jejich cekarny. Ono totiz hodne a sikovne dite nerovna se stastne dite, takze asi tak

• Citovat
  • Upravit
1703
26.8.14 11:34
@LucPa píše:
Překvapuje mě, jak se diskuse o výchově scvrkla na diskusi o kojení a délce MD.To jste dnešní propagací opravdu tak zblblé, že to je pro vás to nejdůležitější?
Myslím, že dnešní kult dítěte vznikl, hlavně z toho důvodu, že ženy nemají co na práci. Domácí práce jsou zanedbatelné. A co tedy potom mají dělat? Tak se starají o děti co nejvíc. Kam to může dospět, to teprve uvidíme.
Jsem starší, takže děti mých kamarádek už dospívají nebo jsou dospělí. A pozoruji:čím pracovitější matka, tím kvalitnější děti. V mých kruzích mají všechny děti na VŠ nebo studují. Podle toho tedy nesrovnávám, ale porovnávám samostatnost. Schopnost se přizpůsobit a pracovat.

takže podle tvé teorie, matka která nepracuje a stará se o děti, má nekvalitní dětí? Můžeš trošku vysvětlit pojem „kvalitní dítě“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
26.8.14 11:35
@Anonymní píše:
Mně osobně už třeba leze krkem, jak se furt češi pomlouvají a nasazují na svůj národ, neznám národ, který by takový byl a v tom vnímám hlavní problém. Každý ví o každém, co má umět, ale před svým prahem si nezamete.

Kopírovat tady posměšně diskuzi o příkrmu, wtf? Amíci narvou půlročáka hamburgerem a sbohem, v Anglii se i malým dětem dává smažené. V čem je horší, že konečně naší generaci není jedno, co jíme?

Z hlediska psychologie je dítě ve třech letech zralé se osamostatnit, navázat komunikaci s dětmi, umí si hrát ve skupině a řešit problémy. Do šesti let pak u něj přetrvává jakási závislost na matce a teprve poté je schopno se osamostatnit a zvládat povinnosti a odloučení od matky (samozřejmě je to individuální).

Pracovala jsem v zahraničních jeslích, kde byli rodiče od rána do večera v práci a vodila je tam ve spoustě připadů chůva. Tyhle malé děti prodělávají spoustu složitých období v prvních třech letech, obdobi separace, vzdoru, zoubky, mrzutost po očkování, první slova, krůčky. A nikdy s nimi nejsou rodiče, nemají nikoho, kdo by je pomazlil, když to potřebuji, musí se o lásku tety dělit s dvaceti dalšími dětmi. Je to správně? Matka kariéristka, která dá v šest dítě do školky a připlaťí si docházku do půl osmé, přijde, dítě neobejme a když jí chce ukázat, co jí namalovalo, tak ho ještě sjede, že si má pospíšit s oblékáním, protože na ni doma čeká práce a na dítě chůva? Tohle je zahraniční výchova, které se mi češi nemůžeme vyrovnat? Jasně, že ty děti jsou samostatné, co jim zbývá?

To jen dnešní doba je taková, jak si pořád musíme říkat, co děláme špatně a pak se divíme, že jsou děti nevyrovnané.

Omlouvám se za anonymitu, je to z duvodu citlivejsich udajů.

Tak napsala jsi to velmi hezky, ale tu anonymitu nechápu, co tam je citlivé? to dlouhodobé kojení nebo práce v zahraničních jeslích? :lol: Ale jinak souhlasím :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
26.8.14 11:37
@LucPa píše:
@lucenka Tebe jsem právě nemyslela.

no myslela… jsem matka, která je s dítětem doma a nevěnuje se své kariéře.

• Citovat
  • Upravit
9128
26.8.14 11:42
@LucPa píše:

Jen technická, kojení není výchova, to je způsob obživy ;) na výchovu to moc vlivu nemá, ale nezbytně nutné není. Být s dětmi doma do 3-4 let věku neznamená, že je člověk domácí slepice, co obchází s dítětem kdejaký kroužek a „matkuje“ a vychovává do roztrhání těla :)

Tady to trochu valíte do extrémů, s dětma se při tříleté mateřské dá dělat spoustu věcí, máma může dokonce i studovat, vzdělávat se na různých kursech, pracovat na nějaký minimální úvazek a dítě si i dokonce může hrát samo s jinými dětmi a nebýt jen doma s mámou a podobně. Některé děti chodí do miniškoliček při mateřských centrech, děti hlídají i příbuzní nebo jiné kamarádky atak.

Možností je spousta, podle mýho dát 3-12 měsíční děti na celej den do jeslí není to nejlepší, co může máma pro svý dítě udělat, ale některý ženský třeba nemají moc na vybranou. Jen nějakou přednost bych z toho nedělala, ale an druhou stranu, ani naše dlouhá mateřská není dokonalá a má to nějaké nevýhody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
26.8.14 12:01
@LucPa píše:

Jasně, tohle samozřejmě výchova není. Kojení nemá s výchovou nic společného. A místní herničky a kroužky a cvičení jsem nepochopila. Když dítě může být v kolektivu jiných dětí a ten kolektiv už přímo potřebuje (zhruba od roka a půl), nemusí mu máma být celý den za zadkem.

Za mě by ideální doba mateřské/rodičovské byla rok a půl. Ke spokojenosti mámy i dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
26.8.14 12:14
@kacz píše:
Jasně, tohle samozřejmě výchova není. Kojení nemá s výchovou nic společného. A místní herničky a kroužky a cvičení jsem nepochopila. Když dítě může být v kolektivu jiných dětí a ten kolektiv už přímo potřebuje (zhruba od roka a půl), nemusí mu máma být celý den za zadkem.Za mě by ideální doba mateřské/rodičovské byla rok a půl. Ke spokojenosti mámy i dítěte.

já byla v jeslích celodenně od 1,5 roku a spokojené dítě jsem nebyla, nemám na to žádné pozitivní vzpomínky, spíš ty negativní, mně se tam nelíbilo. Já chtěla být doma s mámou a ségrou a ne s cizíma děckama a ženskýma, který nebyly vždy příjemné.

Tohle je tak strašně individuální, některé děti kolektiv vyhledávají až okolo 2,5 - 3 letech (to si myslím, že platí pro větší část dětí), jiné i dřív, ale takových je spíš méně.
Podle mě neexistuje ideální doba mateřské pro všechny stejná, pro moje děti to byly 3-4 roky, pro jiné klidně kratší doba. Nejlepší by byla možnost zkrácených úvazků a kdo chce ať jde dřív.

A herničky a kroužky jsou přece úplně něco jiného, než dát dítě celodenně do kolektivu. V MC má k ruce mámu a tu jinou činnost jen na určitou dobu, pak zase potřebuje tu svoji 1 osobu a jistotu. Je to dobré i pro to pomalé odpoutávání od matky, zvykne si na pobyt v kolektivu, naučí se být pár hodin bez rodičů a až dozraje, tak hurá do školky a může to proběhnout bez těch dlouhých pláčů. To je moje dobrá zkušenost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí