Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Lucka Bohemia A dost! Francouzské děti nedělají scény?
Přidejte zkušenost s Lucka Bohemia A d...@belik já se o ni nebiju. Jen jsem reagovala na jednu uživatelku tady, která psala, že dnes se děti vychovávají přirozeně. Já si to nemyslím.
@kacz píše:
Je pravda, že výchova začíná až mnohem později než u toho, jestli je dítě kojené, nekojené, jestli dostává jogurty v tolika a tolika měsících, jestli má koliky, jestli večer řve. České matky řeší každou krávovinu, protože jsou doma, jiné matky to neřeší, nestanou se z nich dnem porodu kvalifikované pedagogické pracovnice, které umí dítě dokonale zabavit, neumí krásně vystřihávat, nalepovat, netráví většinu svého času na hřištích (proč by taky měly, když jsou v tom nejlepším produktivním věku) atd. atd. Neřeší tloušťku, neřeší, že není navařeno, uklizeno, nechodí s dětmi na nesmyslná cvičení a kurzíky, nestanou se z nich takové domácí slepice jako z ženských tady.
A Komenský byl deb. l, viď
@verusak.berusak píše:
@lucenka měla je v dosahu, ale nakojila, přebalila a uklidnila je až tehdy, když ona mohla, ne tehdy, kdy ony začaly brečet. Měla tolik práce, že ji nemohla odložit, nemohla dodělávat resty večer za tmy, děti se prostě musely přizpůsobit, jinak to nešlo. Ona neřešila, zda nechat vyplakat, jestli 5 minut nebo půl hodiny, šla k nim prostě až tehdy, když mohla.Jasně, že je to vývojem společnosti, ale přirozené to není, přirozeně plodná je ženská někdy od 13 - 14 a nejplodnější okolo 20…
Ale tohle už taky není úplně přirozené období. Přirozené by bylo okamžitě zacpat dítěti pusu, protože řvoucí mládě na sebe přivolává pozornost predátora. Podívej se, jak to funguje u zvířat. Které zvíře odloží své bezbranné mládě a ignoruje jeho volání?
@ptamsa prosim tě, já do práce nechodim, co to povídáš
Dělám z domova, dojedu si do práce asi 10× za rok… a na žádný sociální dávky jsem nenarážela.
A je docela sranda napsat, že jsi přerušila školu, když jsi ji vlastně ukončila, no to je tvoje věc
Tvoje uvažování odpovídá tvým dvaceti letům, nedodělané škole a nulovým životním zkušenostem, takže je to v pořádku.
Příspěvek upraven 25.08.14 v 23:56
@kacz píše:jo, ale byli i taci, kteří byli namačkání ve 2+1 jenom proto, že přirozeně počali, situace ve dvougeneračním je přeci o něčem jiném, a pokud byli navíc studující, kdopak je asi živil, zase rodiče a proč? kvůli nezodpovědnosti, to, že se někdo chová zodpovědně, ještě neznamená že nemá širší rodinné vazby.
@romype no ale dřív to bylo normální, že bydleli mladí u rodičů! Měli kde bydlet? Měli, tak jaká nezodopovědnost. Nezodpovědnost by byla dát to dítě do kojeňáku nebo tak něco. I pro dítě to mohlo být pozitivum, protože babička mohla pohlídat a mělo pravidelný kontakt s prarodiči. Proč se asi úplně běžně stavěly dvougenerační domky? Protože se s tím automaticky počítalo. Údržba domu se dělila mezi dva chlapy a když rodiče zestárli, tak se zase mladí postarali o ně. Myslíš, že systém individuálního bydlení, jeslí a pečovatelských domů pro seniory je lepší? Každý dře na svůj barák, nikdo nemusí být nikomu za nic vděčný a širší rodinné vazby vlastně nejsou potřeba?
@ptamsa
… a všechny matky, které se rozhodly jinak, než ty (resp. než je nejběžnější v našem systému), jsou kariéristky? Teď zas urážíš ty. Nemusí být snad jeden jedinej model, kterej je nejlepší pro všechny.
Já si třeba nemyslím, že je nejlepší opustit na celý den několikaměsíčního kojence, ale taky si myslím, že u nás už je fakt „kult dítěte“ a že se to přehání.
@romype Nezodpovědnost je dost subjektivní pojem, mně připadá, že ten, kdo se o své dítě stará a dokáže mu poskytnout aspoň základní životní potřeby, je zodpovědný tak akorát. No tak se „mačkali“ ve 2+1, viděla jsi někdy, v čem bydlí celá rodina v Hong-Kongu? A všichni to tam považují za naprosto normální a o nějaké nezodpovědnosti nemůže být ani řeč.
@kacz píše:
@romype Nezodpovědnost je dost subjektivní pojem, mně připadá, že ten, kdo se o své dítě stará a dokáže mu poskytnout aspoň základní životní potřeby, je zodpovědný tak akorát. No tak se „mačkali“ ve 2+1, viděla jsi někdy, v čem bydlí celá rodina v Hong-Kongu? A všichni to tam považují za naprosto normální a o nějaké nezodpovědnosti nemůže být ani řeč.
a jsme u toho, mačkali se, protože mladí jaksi nemohli počkat, odnesli to hlavně rodiče ztrátou soukromí atd., nesrovnávej Hong-Kong, pokud to tam mají takhle nastavené a vyhovuje jim to proč ne, ale problém je, že těch rodičů se nikdo neptá, ale postaví je před hotovou věc a to je ta nezodpovědnost, já počnu přirozeně, ty se mámo táto přizpůsob a pomož.
@lucenka píše:
Ale tohle už taky není úplně přirozené období. Přirozené by bylo okamžitě zacpat dítěti pusu, protože řvoucí mládě na sebe přivolává pozornost predátora. Podívej se, jak to funguje u zvířat. Které zvíře odloží své bezbranné mládě a ignoruje jeho volání?
No, já myslím, že docela často je to tak, že matka nechá mládě v hnízdě, noře atp. a jde na dlouhé hodiny na lov… A mládě to třeba taky často nepřežije, to jepříroda. A málokteré mládě je tak dlouho nesoběstačné jako lidské a pokud, tak je běžné, se o mláďata stará celá smečka, ne jen matka…
To je jedno, já jen chtěla říct, že současný systém, který nám umožňuje nedělat několik let nic jiného než se jen intenzivně starat o dítě, je fajn hlavně pro matky (pokud jim to vyhovuje a naplňuje je to). Ale není to jediná možná a nejlepší cesta. Třeba moje babička byla vychovávána „po francouzsku“, což bylo dáno okolnostmi doby. Usínala sama v postýlce, někdy (asi často) ji nechali vyplakat, často se o ni staral někdo jinej, než matka, jíst musela, co dostala a žádné frflání s tím… atd., atd.. Dneska by se řeklo „studenej odchov“ a přesto z ní vyrostl skvělej člověk a neřekla bych, že je nějak citově deprivovaná nebo nějak poznamenaná a na svoji mámu s láskou vzpomíná. Takže asi tak…
@kacz píše:
@Agáta13 a když je tady teda nejdelší mateřská na světě, proč nemáme méně kriminality mladistvých než v jiných zemích? Proč ve školách bují šikana? Proč nemáme méně rozvodů než jinde? Proč u nás drží rodina pohromadě mnohem hůř než třeba ve Španělsku, kde ženské běžně chodí do práce po 3 měsících? Kde se ta naše intenzivní péče o malé děti ve společnosti projevuje?Podle mě nikde. Naopak tady vyrůstá mnoho sociopatů, kteří se na sebe mračí, kteří si dělají naschvály na silnicích, kteří neznají základní pravidla slušného chování (pozdrav, poděkovat, omluvit se…). Každý den to vidím v pekařství, kdy drtivá většina lidí - starých i mladých - na prodavačku jenom štěkne: Pět housek!! No co to je?? To je výsledek naší intenzivní tříleté lásky a péče?
Budu ráda, když mě někdo přesvědčí o opaku.
no svýho času tu byly taky velmi modní jesle a tohle jsou spíš jejich výsledky… jak dlouho tu je tříletá rodičovská dovolená? moje generace mi příjde poměrně vychovaná, ve vlaku spousta mých vrstevníků mi pomáha například s kufrem uplně automaticky, takže asi nějáké zaklady tam budou…
Já vám nějak nevím, ale, tady se maminky chlubí, jak je pro ně přirozené zůstávat celé tři roky s nimi doma a nechodit do práce a pak je pro ně stejně přirozené, nechávat 3-leté děti do 16 hod ve školce, nestihnout si s nimi moc pohrát, protože musí taky doma něco udělat a pak honem šup do postele. To jako je určená hranice 3 roky, kdy nás děti potřebují a pak konec? Pak už není třeba být s dítětem? To si myslím je pro dítě daleko větší šok, když s ním trávíte celé dny a pak najednou ho dáte na pomalu celý den do školky. To si myslím, že taky není zrovna v pořádku. Myslím, že mnohem lépe by pro dítě bylo, kdyby matky pracovaly už min. od 1,5-2 let dítěte na částečné úvazky a pracovaly by tak min. do 10 let věku dítěte, aby se mu mohly stejně věnovat. Jenže, u nás by to asi většina mamin nedovolila, aby se toto třeba prosadilo, což je myslím si dost velká škoda. Prospělo by to, si myslím, matce i dítěti.
@Anonymní píše:
Jo a u našeho mladého to třeba funguje přesně naopak. Když se v noci probudí do polospánku, tak k němu hlavně nechodit. Spí sám ve svém pokoji, s námi se budil, asi jsme ho rušili. Ze začátku jsem měla nutkání za ním jít, pohladit a zkontrolovat, ale vždycky, když jsem to udělala, tak bylo spaní v pytli, on se vzbudil úplně a nezbývalo, než nakojit. Takže mě to rychle přešlo, když ho slyším zaplakat, tak tam hlavně nelezu, za půl minuty je zase v limbu.
Ale to funguje u nás, u vás může fungovat něco jiného. Žádná metoda není univerzální, mě osobně je nejbližší instinktivní „metoda“.
Tak to jste použili zde diskutovanou metodu. Věřte, že spousta matek by dítě začalo utěšovat, strkat mu prso…
@Anonymní píše:
No asi to zavedené neměla, když jí dítě cca čtvrt hodiny poplakávalo. Já jsem jí neradila, jestli si to tak chtěla dělat, její věc. Někdo tomu říká super francouzská metoda, pro mě už je toto nechat vyřvat a vzhledem k tomu, že jsem hlídala já a bylo to proti mému svědomí, tak jsem se zařídila po svém.
JJ, už se těším na příspěvky typu: tchyně všechno s dítětem dělá jinak a všechno špatně ![]()
Tak místo toho, abych se dozvěděla jestli se někomu osvědčily hranice pro děti, jsem si početla chlubení, kdo je lepší matka.
Taky si nemyslím, že kvalita mateřství spočívá v délce mateřské nebo kojení. @Gosi Sice se asi nejedná úplně o tvoje vrstevníky, ale určitě o děti z dlouhé mateřské, ale vychovaní určitě nejsou. Mluvím o cca 15-18 letých, se kterými jezdím tramvají. Přestože je dceří 2,5 roku nemohu jezdit bez kočáru do města. Stanici nad námi je střední škola a nikdo mě nikdy nepustil sednout. A já dítě na ruce 20 min neudržím.
Co se týká knihy, myslím si, že čím dřív děti poznají, že nejsou středem světa, tím mají život jednodušší. Asi nebudou ani lepší ani horší, ale zažijí méně trápení, než ty, kolem kterých se skáče jak pískají.
A hlavně. Vychované děti jsou mnohem příjemnější pro okolí, než uvztekaní despotové.
@kacz píše:
@Agáta13 a když je tady teda nejdelší mateřská na světě, proč nemáme méně kriminality mladistvých než v jiných zemích? Proč ve školách bují šikana? Proč nemáme méně rozvodů než jinde? Proč u nás drží rodina pohromadě mnohem hůř než třeba ve Španělsku, kde ženské běžně chodí do práce po 3 měsících? Kde se ta naše intenzivní péče o malé děti ve společnosti projevuje?Podle mě nikde. Naopak tady vyrůstá mnoho sociopatů, kteří se na sebe mračí, kteří si dělají naschvály na silnicích, kteří neznají základní pravidla slušného chování (pozdrav, poděkovat, omluvit se…). Každý den to vidím v pekařství, kdy drtivá většina lidí - starých i mladých - na prodavačku jenom štěkne: Pět housek!! No co to je?? To je výsledek naší intenzivní tříleté lásky a péče?
Budu ráda, když mě někdo přesvědčí o opaku.
Na tohle všechno má přece vliv tolik faktorů, délka mateřské je jen jedním z nich.
Ad rozvodovost - velmi malá je v muslimských zemích a tam mají mateřskou skoro celoživotní
Ženské jsou s dětmi doma, starají se o domácnost a čekají na manžela, tedy podle tebe asi totální slepice
, ale rozvody tam téměř nemají.
Protože v tom hrají roli úplně jiné věci jako společenské klima, finanční závislost žen na mužích, snadnost rozvodu, postoj celé společnosti k rozvodům a následné stigma, rodinné hodnoty, to jak vnímají partnerskou věrnost a jak je častá a možná nevěra(v čechách skoro běžná věc braná jako skoro norma, tam se yvkytuje jen velmi zřídka), vliv náboženství atd.
Náboženství má třeba na rozvodovost docela asi vliv, možná i proto mají ve Španělsku méně rozvodů než ateističtí češi, hm…
Kriminalita, šikana, neslušnost, to je taky dost složitá záležitost, nevím kolik šikany mají jinde, statistiky neznám, takže nebudu tvrdit, že my jsme na tom hůř.
Ale hraje tam vliv výchova ( podle mě značný faktor mají tělesné tresty a postoj k násilí a agresivitě v celé společnosti), taky náboženství, to jak se chová celá společnost a jaké jsou tady nastaveny standardy chování - to je asi nejsilnější faktor, lidé se chovají většinou tak, jak je v dané společnosti obvyklé a co jim projde a co je považováno obecně za normální.
Třeba na západě mi přijdou lidé slušnější, i když výchovu mají mnohem volnější, asi proto, že jim dávají spíš příklad vlastním chováním, než že je ke slušnosti „profackují“ a vycepují jako tady. Víc respektu a vzoru améně cepování, tak to vidím já. Tříměsíční mateřská jako ve Francii v tom má naprosto minimální vliv.
Navíc, dlouhá mateřská je v česku záležitostí zhruba 25let, tedy dost málo na to dělat nějaké hluboké sociologické závěry ![]()
Příspěvek upraven 26.08.14 v 09:04