Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj pisatelko, udělejte vánoce u vás doma a babičky ať k vám příjdou na Štědrý den. Když máte rodonu, babičky by spíš měli přijít k vám. Vždyť vy jste to centrum dění. My to tak děláme od narození prvního dítěte a funguje to. Na prvním místě jsou děti, babičky by měly dojít za nima. Já bych se neodřizovala, jak si je vychováte, tak se k vám budou později chovat.(myslím tím prarodiče)
@Anonymní píše:
A ano používat ho nemusím, ale v tom našem malým krcálku máme pak žít na stropě, když tu budeme skladovat co neupotřebíme?
asi se budeš muset naučit být trošku tolerantnější…holt je to babička a ať rozmazluje. Na výchovu jste tady vy s manželem. Věci, které se vám fakt nevejdou nech u ní a to, co uznáš za vhodné si vem a dávej to dítku postupně (ušetříš za dárky, které byste kupovali vy). A to, s čím si už hrát nebude, dejte kamarádům, do dětského domova apod.
A neboj, bydlíme ve 2kk a zjistila jsem, že se mě sem vejde fakt VŠECHNO ![]()
@Anonymní píše:
Možná je to hon, možná není, ale neměla by být výchova dítěte kontinuální proces plný spolupráce ze všech zúčastněných stran? A když je mi stále naznačováno jak jsem neschopná matka, která mu chudinkovi nic nedopřeje, tak to hon na mou osobu není?
Hlavně se začni litovat, jak ti nikdo nerozumí a všeci jsou na tebe zlí, to je klíč ke spokojeným rodinným vztahům
Nechci, aby to vyznělo nějak blbě, ale ber to přece tak, že to tchyně nemyslí zle - chtěla by vnoučkovi dopřát, má z něho radost a takto mu vlastně dokazuje lásku. A prostě aktuálně jí asi přijde, že by ho o něco ošidila, kdyby neměl první poslední, ještě když to vidí u kolegyně, že to vnoučkovi kupujou a on z toho má třeba radost - tak si to hned představuje, jakou by z toho měl radost ten její. A představuje si samozřejmě velmi trefně, že z autosedačky žádnou radost mít nebude, zatímco z pejska FP ano. Dřív tolik věcí nebylo, tak je tím asi trochu zahlcená, nadšená a když může, tak mu chce prostě dopřát. Mně to přijde úplně normálně pochopitelné ![]()
@Angua to je jasný děti nemůžou za to že dospělí mají neshody
ale stejně z toho mám hrůzu ![]()
@yenkee píše:
Ahoj pisatelko, udělejte vánoce u vás doma a babičky ať k vám příjdou na Štědrý den. Když máte rodonu, babičky by spíš měli přijít k vám. Vždyť vy jste to centrum dění. My to tak děláme od narození prvního dítěte a funguje to. Na prvním místě jsou děti, babičky by měly dojít za nima. Já bych se neodřizovala, jak si je vychováte, tak se k vám budou později chovat.(myslím tím prarodiče)
My jsme třeba vždycky chodili k babičkám, na to přece není žádné pravidlo. K nám chodíval prakticky jenom děda z mamčiny strany, to celkem často, děda s babičkou od taťky velmi svátečně - tak 1× za 2 roky na chviličku, cestou ze hřbitova třeba
Jinak jsme tam chodili my. Teď s našima bydlíme, tak to nemůžu říct, s tchyní je to tak na střídačku, jednou ona, jednou my - tak cca po 14 dnech (jiné město).
@Verunecka289 to se utřepe, uvidíš… Ona si zvykne. Babička mamku pak hodně brala - že má jako všecko v pořádku, navařené, děcka zorganizované, uklizené, o taťku se hezky stará, funguje jim to… A to od ní byla celkem pocta - které se dočkala sice až po 15 letech manželství, ale dočkala ![]()
Zakladatelko musis být trošku splachovaci, život je krátký, proč si ho budeš komplikovat zbytecnyma hadkama a dělat si vrásky na čele?
Když se mi něco nelíbí a nejde o zdraví, tak si myslím něco o zadní části těla a mám klid
![]()
@Angua no to su zvědavá i když tomu moc nevěřím
no právě že moje babička nemá moji mamku ráda do teď a to už jsou s taťkem svoji 24 let a je to celkem dost poznat jako malý děcka jsme to moc nevnímali ale mamku to mrýí do teď ![]()
@Anonymní píše:
Jenomže „problém“ je tam že nechci aby byl vvysloveně rozmazlovanej tím nejdražším a nejmodernějším, co zrovna mrkne z reklamy. Prarodiče nejsou nejmladší a peněz za dárky pro něj pro ně není škoda. To chápu. Ale nechci se dostat do situace co když mi ho „zkazí“ a pak to bude vyžadovat i po nás standart co je u babičky a když nekoupíš ty koupí babička a babičku za to mám raději. Chci z něj vychovat skromnýho člověka co si bude věcí vážit.
Mám pocit, že tvůj problém je primárně v předposlední větě „…babičku za to mám raději.“, toho se bojíš? Ty ji evidentně nemusíš a i kdyby byla pozlacená, tak stejně bude špatná. Alespoň tak to vypadá z toho, co píšeš. Nicméně to je jedno, každá na tu svou něco máme a nikdo nám to nevymluví.
Pokud tě to uklidní, tak si myslím, že syn absolutně nebude mít rozum z nějakých dárků, z jejich počtu a už vůbec ne z toho, od koho je dostal, byť by mu je dávala přímo babička u nich doma, tomu věř. Pro něj vždy budeš ty číslo jedna, jeho máma a žádná babička s pytlem plným hraček to nepřebije. Fakt to zbytečně hrotíš.
Už to tu padlo několikrát, buď ráda, že se babi snaží. A nebo ji nas.er tím, že jí ty dárky vrátíš s komentářem o zkažených dětech a skromném člověkovi a pak už asi nebudeš mít problém s žádným dárkem.
Zakladatelko, chápu, že nechceš syna zkazit drahýma dárkama, ale bohužel doba je taková, že to na nás čouhá z každé reklamy. S výběrem dárků bych babičkám jemně pomohla, jen radou. Ať malému udělají radost a jestli je to první vnouče, určitě se dražšímu dárku bránit nebudou.
Před šesti lety jsem byla naprosto stejná a zakazovala jsem co jsem mohla. Cukr malá do tří let nesměla, hračky je ty na kterých bylo „od narození“. Když si někdo z příbuzných dovolil Kristýnce dát sousto dortu, byl oheň na střeše. A pozor já jim ji nepučovala…a to byla ta chyba. Dnes když bych chtěla aspoň na dvě hoďky hlídání je to o obrovském žadonění. Nejsou vůbec hlídací nenaučila jsem je to. Myslím, že jsem to nikdy neřekla, až teď vám.
Vlastně ani ty vánoce nemají to kouzlo, protože nikdo nic sám nekupuje. Odevšech dostaneme peníze a sami kupujeme dárky pro děti. Takže je to o tom, že před vánoci se nám sejde spousta peněz, dárky děti dostanou takové po kterých touží, ale vše je jen z mé a manželovi hlavy, nikdo si sám netroufne dárek koupit. Aby náhodou nekoupil špatně. To také není dobré. ![]()
Myslím že by jsi babičce měla dát trochu volnost-ona se těšila půl života na to, až bude mít vnoučata a bude je moc rozmazlovat-netěšíme se na to každá? Já třeba jo. A věř že kdybych tu měla číst tohle, mrzelo by mě to a to opravdu moc. Babička chce jen, aby měl prcek radost, i když je jasný že z toho rozum nemá, ale zase si řekni že to dělá opravdu pro něj a z lásky. Dárky přijmi, ty které se ti domů nevejdou nechej po domluvě u ní a věř že budete spokojené obě. Jestli máte i jiné neshody, to tu žádná z nás neví, ale asi bych se zamyslela nad tím, jestli si to zbytečně v něčem nekomplikuješ sama, Buď trochu tolerantní k nim-to že k vám nezajdou-no a co, jejich chyba, prostě buď budou vídat syna jen když tam půjdeme vy a nebo vůbec-a klidně bych to tchýni řekla, kdyby se ptala, proč tam nejste častěji.
U prvního syna jsem byla úzkostlivá až hrůza- nemohl pomalu nic jíst a když už, tak jen zdravé, všichni se mě museli ptát jestli smí tohle a tamto, ale zase třeba tchýně měla prcka na noc už v 10.měsících(někdo to možná odsoudí),ale já viděla, že by si to ráda zkusila tak proč ne-a víš jak to je teď? pravidelně hlídá oba syny na víkend a užívá si to. Věř že kdybych jí od všeho odrazovala, tak máme vztahy v rodině pěkně na prd. Chápu že občas jsou některá tchýně až nenormální, ale věřím že to je jen v málo případech-u tebe to vidím na milujicí babičku, která pro prcka chce jen to nej ![]()
A to že by byl prcek rozmazlený toho se neboj-když mu dáte hodnoty do života vy a budete ho vést správným směrem, dárky od babičky pro něj budou jen dobrým spestřením, ale život mu to nezničí ![]()
Za darky bych podekovala, at si koupi co chce ale my to mame tak ze deti si darky od me mamky nechavaji u ni aby kdyz prijedeme mely si s cim hrat. Jim se hracky neokoukaji a naopak si u babicky pekne vyhraji. Jen obleceni beru s sebou domu. Male bude 6 a tradice nechavat darky u babicky trva ![]()
S Vánocemi neporadim. My jsme kdyz mela dcera 9mes byli u tchyne a bohuzel se to neosvedcilo. Vse hektické, 9 ludi rozbalovalo, silene dlouho, deti uz to nebavilo. Takze ted uz 5 let jsme sami, pohodicka, vecer vinko a pohadka ![]()
Já si myslím, že těžké si to děláš sama. Jestli chce koupit víc dárků, ať koupí, však něco můžete nechat u ní, ne? Že nepřijde, to je její problém, ví, že může, já bych se kvůli ní nepřetrhla. Stačí jednou slušně říst, stavte se, nebo se ozvěte, my přijdem, ale zbytečně se nevnucuj. Vánoce bych teda netrávila ani u jedněch rodičů, ale já na tohle rodinné družení nejsem. V tvém případě bych řekla, že s vašima se vidíte míň, tak tam holt strávíte první Vánoce malého, další rok u nich. Ať uděláš cokoliv, stejně bude tchýně brblat, tak jako ty budeš pořád brblat na ni, ať ona udělá cokoliv.