Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Aknyt jenže to byla silná výjimka ms 25 DC, jinak mi MS vždy dorazila až po agolutinu a to tak 35 - 36 DC.
@Vermun píše:
@Aknyt jenže to byla silná výjimka ms 25 DC, jinak mi MS vždy dorazila až po agolutinu a to tak 35 - 36 DC.
myslím, že kdyby byla ovulace, tak by pak přišla i MS (pokud bys nebyla těhotná, samozřejmě). Jestli měříš BT, tak to ale poznáš, kdy byla ovulace a jestli vůbec. Výkyv jeden den nahoru na ovulaci fakt nevypadá.
Jinak progesteron ovulaci nespouští, takže i při snížené tvorbě progesteronu ovulovat můžeš, spíš je to otázka, zda nedodávat progesteron po ovulaci kvůli udržení. Ovulaci řídí FSH a LH (měl by mezi nimi být správný poměr), pokud se dobře pamatuju… Ale zkusila bych to probrat s tou tvojí doktorkou, tak by ti to jistě vysvětlila, jak to funguje.
Ovariální cyklus
Jde o cyklické změny probíhající v ovariu ženy v závislosti na hladině pohlavních hormonů. Je úzce spojen s menstruačním cyklem, kdy hormony produkované cyklicky v ovariu přímo ovlivňují děložní sliznici.
Folikulární fáze - trvá prvních 14 dní cyklu. Během ní pod vlivem především FSH dochází k růstu náhodně vybraného folikulu (vzniká Graafův folikul - viz též kapitola gametogeneze) a vysoké produkci estrogenů. Ke konci této fáze se k FSH přidává i LH a napomáhá tak dozrání folikulu a především ovulaci.
Ovulační fáze - nastává zhruba 14. den ovariálního cyklu. Graafův folikul praská a vajíčko je uvolněno do břišní dutiny, kde je vzápětí zachyceno vejcovodem, kterým dále putuje směrem k děloze.
Luteální fáze - nastupuje po ovulaci, kdy dochází k přeměně ovariálních folikulárních buněk (prasklého folikulu) v tzv. žluté tělísko (corpus luteum), To začne produkovat velké množství progesteronu. Pokud však nedojde k oplození vajíčka, potom do 28. dne cyklu žluté tělísko zaniká a vznikne tzv. bílé tělísko (corpus albicans). Produkce progesteronu tak rapidně klesne
@Aknyt díky, mě spíš zajímá zda Agolutin nezabraní případné ovu, kdyby proběhla později…
Ovulaci řídí jiné hormony, tak asi ne… Kdyby to vypadalo na ovulaci (kontrolu ti přece ta tvoje doktorka dělala), tak ti nebude dávat vyvolávačku. Jsou ženy, co mají ovulaci jen třeba 1-2× za rok a ostatní cykly bez. Jeden cyklus nic neznamená. Prober to s doktorkou, co a jak, to je asi to nejlepší, co můžeš udělat. Podpořit ovulaci se dá Clostilbegytem nebo Tamoxifenem (nebo injekcemi FSH). Tento cyklus bych považovala za anovulační a nenervovala se ![]()
@Aknyt - agolutin je vysoká dávka progesteronu, pokud bys odovulovala, automaticky se ti progeteron v těle zvýší, tudíž klesající hladina z injekce se vyrovná a odmenstruuješ později nebo se zadaří. Pokud neodovuluješ do pár dnů, přijde ti MS. Agolutin ovulaci nebrání, ale zkracuje možnost jejího proběhnutí na pár dní po injekci. jinak již neproběhne…
Holky můžu se taky zeptat, Dr. mi píchla agolutin minulé úterý, už je to tedy 8 dní a MS nikde a TT negativní, co si o tom myslíte
Počkej ještě, občas MS dorazí až po 14 dnech. Pak už bych i řešila další dávku.
@Aknyt no mě právě říkala Dr. že MS přijde za 3-4 dny, no tak ještě počkám
Já budu zítra týden po vyvolávačce a taky nic. Mně řekli do 14 dnů a pak kdyžtak zavolat…
@Aknyt A prosím tě, říkala ti Dr. jakou máš sliznici. Mě totiž říkala, že jí mám hodně silnou ![]()
@Aknyt dneska jsem akorád 1× ráno zašpinila, jinak nic
Zítra skočím za Dr.
Holky nic si stoho nedelejte ja sice HA nikdy nebrala ale problemy ma porad take chodim skoro kazdy mesic na agolutin ted jsem mela posledni ms 14.9. po 14 dnech zpozdeni jsem dostala agolutin do 14dni po injekci se ms nedorazila tudiz jsem dostala dalsi dvojitou davku agolutinu dnes je to tyden od posledni davky a porad ms nikde nevite co to muze byt?