Agresivita jako následek dětství

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
5.4.23 11:56

agresivita jako následek dětství

Ahoj,
prosím, jestli je tu někdo z oboru psychologie nebo máte zkušenost (prosím pouze k věci) - může být problém s agresivitou muže vůči manželce (obranou na slovní útok, ne bez „příčiny“, ne v opilosti atd.) způsobený tím, že muž byl bit matkou v dětství, kdy se zřejmě bránit nemohl, a nemá to zpracované (nikdy to s nikým neřešil)? Zajímá mě pouze, jestli je tam ta logika, že děti, které byly bity v dětství, bývají v dospělosti agresivní a zda to namíření vůči ženě po jejím slovním napadání v hádce, může mít souvislost s matkou a tou obranou. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24536
5.4.23 12:08

Může být, nicméně v dospělém věku by se s tím rozumný člověk snažil něco dělat a nevymlouval se na to. Pro agresivní chování není žádná omluva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.23 12:29

@lucad77 Určitě, omluva žádná a nikdy. Ten muž čeká na termín terapie, která bude mít několik sezení. Přemýšlím nad příčinou.

• Citovat
  • Upravit
75897
5.4.23 12:32
@Anonymní píše:
@lucad77 Určitě, omluva žádná a nikdy. Ten muž čeká na termín terapie, která bude mít několik sezení. Přemýšlím nad příčinou.

tak přemýšlej, a nech se mlátit,
nic není omluvou pro agresivitu dospělého muže, ani těžké dětství ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.23 12:55

Může to tak být a nemusí. U chlapa bych řekla, že je možné, že bude existovat spojitost mezi týráním v dětství, které zažil, a tím, že jde následně s agresí ven, pokud nemá traumata ošetřená v terapii. Ženy po takových zážitcích mohou agresi obracet různým způsobem proti sobě (sebepoškozování, výčitky svědomí atd.).
Být to tak ale také vůbec nemusí. Jsem žena, která žije ve spokojeném, dvě desítky let trvajícím, manželství a partnera jsem si vybrala bezproblémového, přestože jsem byla v dětství závažným způsobem týraná (psychicky, fyzicky, sexuálně). Agresivní sama také nejsem.
S traumaty je potřeba si velice pečlivě vybírat, komu se takový člověk svěří do péče. Opravdu vybírat, i když je situace s dostupností péče taková, jaká je.

• Citovat
  • Upravit
37113
5.4.23 13:02

Muze byt a nemusi. Ono to bude tak někde napůl, někdo má proste takovou výbušnou povahu už vrozenou a špatná výchova to jenom umocní. Ale klidně taky muze byt nějak ponižovaný teď, třeba v práci a doma si vyleje frustrace na slabším :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7846
5.4.23 13:17
@Anonymní píše:
Ahoj,
prosím, jestli je tu někdo z oboru psychologie nebo máte zkušenost (prosím pouze k věci) - může být problém s agresivitou muže vůči manželce (obranou na slovní útok, ne bez „příčiny“, ne v opilosti atd.) způsobený tím, že muž byl bit matkou v dětství, kdy se zřejmě bránit nemohl, a nemá to zpracované (nikdy to s nikým neřešil)? Zajímá mě pouze, jestli je tam ta logika, že děti, které byly bity v dětství, bývají v dospělosti agresivní a zda to namíření vůči ženě po jejím slovním napadání v hádce, může mít souvislost s matkou a tou obranou. Děkuji.
Často mi připadá, že když se někdo chová jako debil, snaží se to on a nebo okolí nějak napasovat na jeho minulost a tím to omlouvat. Pokud nemá IQ v pásmu debility, tak snad řídí své chování rozumem bez ohledu na to, zda se mu v dětství zakutálel míček do kanálu. A tedy za svůj život jsem nejvíce brutální a bezdůvodné agrese zaznamenal od dospělých jedinců, kteří měli naopak dětství naprosto pohádkové. Měli vše, na co pomysleli a rodiče jim splnili každé přání. Až když v dospělosti narazili na to, že ostatní jim nepůjdou ve všem na ruku, jako to dělali rodiče, dokázali být neskutečně hnusní a agresivní.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.23 13:38
@lucad77 píše:
Může být, nicméně v dospělém věku by se s tím rozumný člověk snažil něco dělat a nevymlouval se na to. Pro agresivní chování není žádná omluva.

A další geniální výmluva je: on to. a po tátovi ten taky to a tamto.. :roll: :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová