Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Samozrejme, ze rodice maji vuci tobe vyzivovaci povinnost. Ale pokud nemas relevantni duvod pro odstehovani se, pak nevim, jak budes u soudu argumentovat, proc nechces bydlet doma. Pokud tvoji rodice nemaji velke prijmy nebo pobiraji davky, kolik myslis, ze by ti mohli mesicne davat?
A jsi pripravena na to se soudit s vlastnimi rodici? ![]()
Dokud chodíš do školy a ještě ti není 26 let, tak máš nárok na alimenty. Otázka ale je, jestli ti rodiče opravdu něco dají.
Predpokladam, ze asi mas kluka, ke kteremu se chces nastehovat ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, jdu zde pro radu. Blíží se mé 18te narozeniny a s nimi i plán odejít z domu. Chci se tedy zeptat, mám právo na nějaké alimenty ze strany rodičů? Jde o to že matka neprecuje a bere dávky, otec má dluhy na alimentech co měl platit matce. Jsem stále student, teprve 2.rocniku SŠbude tedy vše na mne nebo mi bude někdo něco dotovat? Doma je to k nevydrzeni
Na alimenty samoze nárok máš, ale s takovou bych žádné spíš neočekávala.. Nebo myslíš, že je získáš z neplatiče a soc dávek, o které tvým odchodem přijde? Zarid se sám /sama, když chceš být samostatna jednotka, je třeba se i uživit
@cecetka matka mě od mala bila, v 13 jsem skočila na psychiatrii s pokusem o sebevraždu, nebyla to jediná hospitalizace :/ okolo 16 mě přestala bít, místo toho mě ale psychicky depta, školu dělám takovou, kterou ona řekla. Čekám až si budu moct zařídit přestup na školu, ktera je má vysněna. Myslím, že důvody tady opravdu jsou🥺
@Anonymní píše:
@cecetka matka mě od mala bila, v 13 jsem skočila na psychiatrii s pokusem o sebevraždu, nebyla to jediná hospitalizace :/ okolo 16 mě přestala bít, místo toho mě ale psychicky depta, školu dělám takovou, kterou ona řekla. Čekám až si budu moct zařídit přestup na školu, ktera je má vysněna. Myslím, že důvody tady opravdu jsou🥺
No a jak se chceš živit, kde budeš bydlet? Alimenty asi budeš mít jen od matky a ne.moc velké
@Anonymní píše:
Zkusit to muzes, ale bude to tezke a psychicky narocne
A jestli ti budou vyzivne platit, je ve hvezdach. Exekucne jim asi nebude z ceho strhavat. Pokud jsi schopna se uzivit sama, tak to zkus.
Muzes zkusit o pomoc pozadat OSPOD. Dokazali by ti zaridit umisteni do zarizeni pro opustene deti, kde bys mohla v klidu dokoncit vzdelani.
@Anonymní píše:
Pak bych zkusila linku bezpečí, ospod, nízkoprahové centrum atd., poptat se někoho, kdo by ti mohl poradit, kde a jak začít. Případně nasměrovat.
Důvody možná jsou, ale pochybuju že se podaří z rodičů něco vytáhnout. Jak píšete, otec má dluhy na výživném, takže těžko se najednou vzpamatuje a začne něco platit. Máma na sociálních dávkách těžko. O alimenty se budete soudit, což bude trvat. To není šup šup. Navíc dobrý právník něco stojí.
Jestli je to skutečně k nevydržení, je odstěhování možnost. Ale zaprvé bych řešila brigádu, mít peníze a pak se stěhovat. Berte to, že život není zadarmo. Nájem, jídlo, energie. Pokud ukončíte školu a nedostanete se na tu vysněnou, tak zdravotní.
Peníze z brigády bych si schovávala na účtu o kterém by rodiče nevěděli. To je moje rada. Ani o brigádě bych jim neříkala, pokud by to nebylo nezbytně nutné.
Od matky dostaneš pár stovek, od otce máš alimenty stanovené, ale jak sama víš, neplatí je. Máš spočítáno kolik budeš potřebovat na živobytí? Navíc pokud odejdeš ze školy, nemusí ti už nic platit, není to navazující studium.
Zakladatelko, chápu, čeho chceš dosáhnout, pokud jsi měla takové dětství, je jasné, že chceš stůj co stůj pryč. To je pochopitelné. Na alimenty máš nárok, o tom žádná, ale myslím si, že reálně je neuvidíš, když tvůj otec doteď neplatil, myslíš, že začne. Máma ze sociálních dávek?
Kde chceš bydlet? S jakými náklady? Máš nějakou brigádu? Přítele? Pojď se reálně zamyslet nad tím, co a jak udělat.
Je tu i možnost, obrátit se na OSPOD, linku bezpečí…možnosti jsou, ale chce to se na to pořádně a reálně podívat.
@Mimadora doma by nejspíš asi nešlo ututlat kde celé dny jsem, když je matka pořád doma. Občasnou brigádu jsem měla, na cerno a ne často. Na normální bych potřebovala snad i podpis rodičů, a bylo mi od matky řečeno, to co si vydělám ji vezmou.. pak to ona vezme me
@Anonymní píše:
@Mimadora doma by nejspíš asi nešlo ututlat kde celé dny jsem, když je matka pořád doma. Občasnou brigádu jsem měla, na cerno a ne často. Na normální bych potřebovala snad i podpis rodičů, a bylo mi od matky řečeno, to co si vydělám ji vezmou.. pak to ona vezme me
Jo, s tou brigádou to tak je, započítávají se všechny příjmy kvůli dávkám.
Ahoj, jdu zde pro radu. Blíží se mé 18te narozeniny a s nimi i plán odejít z domu. Chci se tedy zeptat, mám právo na nějaké alimenty ze strany rodičů? Jde o to že matka neprecuje a bere dávky, otec má dluhy na alimentech co měl platit matce. Jsem stále student, teprve 2.rocniku SŠ
bude tedy vše na mne nebo mi bude někdo něco dotovat? Doma je to k nevydrzeni