Alzheimer nebo začínající demence?

Anonymní
23.9.23 20:36

Alzheimer nebo začínající demence?

Prosím Vás, jedná se o mou maminku, 73 let. A mám dojem, že není úplně v pořádku. Minulou neděli jela i s tátou na 6 dnů do lázní, v den příchodu pěla chvály, jak je to tam hezké a líbí se, v těch lázních byli už asi potřetí a že tam našla i nějaké známé, paráda. Šli vlakem, auto nikdy nechtěli a neměli, ale prý to nevadí, vlak je dobrý. V průběhu pobytu taky dost dobrý, ale včera jim volám a prý máma skončila v nemocnici. Po 3 hodinách ji pustili domů, ale musela tam. Řekla, že den před odchodem byli na taneční zábavě, protože rádi tanci, ale moc se jim tam stejně nelíbilo, pak nemohla spát, protože se blížil odchod a měla nervy, ona cestování hrozně prožívá. A ve vlaku prý byla mimo, pořád tátovi chtěla někam utíkat a nevěděla kam, po vystoupení z vlaku se začala sunout k zemi, jedna slečna k ní přiběhla a zavolala sanitku. V nemocnici dělali vyšetření od výmyslů světa, má silnou cukrovku, na ni se dlouhodobě leci a měla hypoglykémii+ velká únava. Neví proč, ráno pila čaj i vodu. Nechápe. Tak ji pustili domu. A já ji volám. Chvíli mluví normálně, ptá se na mýho syna, jak se má, za chvíli mi řekne, že mi ještě řekne, jak se má malý, jakoby ho ona měla v péči a ne já a uklidňuje mě, že se postará. Pak mi říká, že se týden snaží dovolat sestřenici, to mi řekne v průběhu 6 minut asi 4×, pak mi říká, že možná ji syn odvezl tam, nevím kde je to tam. Pokud vím, tak ona má dvě dcery a jednoho syna, který trpí schizou, nevím kam by ji on vozil. A pak řekne, nevím proč mi nevolá, ale já průjem nemám. Nevím, co má společné průjem s její sestřenici, že se neví dovolat. Já se jí bojím volat, protože ona opravdu mele z cesty. Manžel začal strašit, že jeho kolega měl tatínka, co měl Alzheimera a po týdnu byl mrtvý. To snad ještě ne. Bydlím od ní daleko, to věci komplikuje, mám syna lehkyho autistu, takže péče o něj obrovská, chodím do práce na plný úvazek, lítám jako hard na holi, a ještě tohle. Co můžu čekat, vůbec nevím. Navíc, pokud by náhodou umřela, táta na to nezvladnul, hlavně ne provozní věci. Vůbec neví, kde se platí nájem, televize, odpad, prostě nic. Neví pustit pračku, já tam chodit nemůžu. Sourozenec mi umřel, zůstala jsem sama. Sama na všechno.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
251
23.9.23 20:51

A to nebyly doted zadne naznaky, byla uplne normalni a uplne najednou zacala mluvit takhle moc z cesty? My mame v rodine cloveka s alzheimrem a slo to trochu vice pozvolně nez zacal mluvit takhke moc z cesty. I uteky a prostorova a casova dezorientace zacala trochu pozdeji. Zacalo to tim, ze treba hledal veci na miste, kde nepatri. Napr. hrebiky u reznika. Kladivko v lednicce atp. Co rekli v te nemocnici?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aleriga
23.9.23 20:53
@Anonymní píše:
Prosím Vás, jedná se o mou maminku, 73 let. A mám dojem, že není úplně v pořádku. Minulou neděli jela i s tátou na 6 dnů do lázní, v den příchodu pěla chvály, jak je to tam hezké a líbí se, v těch lázních byli už asi potřetí a že tam našla i nějaké známé, paráda. Šli vlakem, auto nikdy nechtěli a neměli, ale prý to nevadí, vlak je dobrý. V průběhu pobytu taky dost dobrý, ale včera jim volám a prý máma skončila v nemocnici. Po 3 hodinách ji pustili domů, ale musela tam. Řekla, že den před odchodem byli na taneční zábavě, protože rádi tanci, ale moc se jim tam stejně nelíbilo, pak nemohla spát, protože se blížil odchod a měla nervy, ona cestování hrozně prožívá. A ve vlaku prý byla mimo, pořád tátovi chtěla někam utíkat a nevěděla kam, po vystoupení z vlaku se začala sunout k zemi, jedna slečna k ní přiběhla a zavolala sanitku. V nemocnici dělali vyšetření od výmyslů světa, má silnou cukrovku, na ni se dlouhodobě leci a měla hypoglykémii+ velká únava. Neví proč, ráno pila čaj i vodu. Nechápe. Tak ji pustili domu. A já ji volám. Chvíli mluví normálně, ptá se na mýho syna, jak se má, za chvíli mi řekne, že mi ještě řekne, jak se má malý, jakoby ho ona měla v péči a ne já a uklidňuje mě, že se postará. Pak mi říká, že se týden snaží dovolat sestřenici, to mi řekne v průběhu 6 minut asi 4×, pak mi říká, že možná ji syn odvezl tam, nevím kde je to tam. Pokud vím, tak ona má dvě dcery a jednoho syna, který trpí schizou, nevím kam by ji on vozil. A pak řekne, nevím proč mi nevolá, ale já průjem nemám. Nevím, co má společné průjem s její sestřenici, že se neví dovolat. Já se jí bojím volat, protože ona opravdu mele z cesty. Manžel začal strašit, že jeho kolega měl tatínka, co měl Alzheimera a po týdnu byl mrtvý. To snad ještě ne. Bydlím od ní daleko, to věci komplikuje, mám syna lehkyho autistu, takže péče o něj obrovská, chodím do práce na plný úvazek, lítám jako hard na holi, a ještě tohle. Co můžu čekat, vůbec nevím. Navíc, pokud by náhodou umřela, táta na to nezvladnul, hlavně ne provozní věci. Vůbec neví, kde se platí nájem, televize, odpad, prostě nic. Neví pustit pračku, já tam chodit nemůžu. Sourozenec mi umřel, zůstala jsem sama. Sama na všechno.

Prosím tě, nemohla by sis to po sobě přečíst a opravit ty nesmysly?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.9.23 20:59

@Aleriga jaké nesmysly?

• Citovat
  • Upravit
Aleriga
23.9.23 21:03
@Anonymní píše:
@Aleriga jaké nesmysly?

Tak si to po sobě přečti. Pokud ti tvůj text přijde ok, možná to bude nějaké genetické zatížení v rodině.

• Citovat
  • Upravit
77385
23.9.23 21:07
@Anonymní píše:
@Aleriga jaké nesmysly?

celý ten tvůj výplod vypadá jako bys demenci měla ty - je to hysterické, všichni kolem tebe mají alzheimera, syn je autista, kdosi - snad dcera tvé matky má schízu - dcera své matky jsi ty,
pokud matka měla hypoglykémii, tak při tom je úplně normální, že je člověk zmatený, voda hypoglykémii opravdu neřeší
a otec podle tebe neumí zaplatit inkaso, všechno řeší tvá zmatená matka
mhm - dej si studený obklad a prášky, které ti předepsal lékař

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
23.9.23 21:11
@Aleriga píše:
Tak si to po sobě přečti. Pokud ti tvůj text přijde ok, možná to bude nějaké genetické zatížení v rodině.

Co blbnes, precti si to jeste jednou, treba to pochopis a treba mas ty nejake geneticke zatizeni, kdyz to nechápeš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
23.9.23 21:16
@stinga píše:
celý ten tvůj výplod vypadá jako bys demenci měla ty - je to hysterické, všichni kolem tebe mají alzheimera, syn je autista, kdosi - snad dcera tvé matky má schízu - dcera své matky jsi ty,
pokud matka měla hypoglykémii, tak při tom je úplně normální, že je člověk zmatený, voda hypoglykémii opravdu neřeší
a otec podle tebe neumí zaplatit inkaso, všechno řeší tvá zmatená matka
mhm - dej si studený obklad a prášky, které ti předepsal lékař

Kde prosim ctes o dceri matky? Ona jasně pise o detech sestrenice. Sakra, je vystrašená, to musite vazne tak pichat? Zakladatelko, pracuji v dzr a jiste naznaky tam jsou. Zkus jit s maminkou k doktorovi na vysetreni. Cim drive se to podchyti, tim lépe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
251
23.9.23 21:17
@Anonymní píše:
Prosím Vás, jedná se o mou maminku, 73 let. A mám dojem, že není úplně v pořádku. Minulou neděli jela i s tátou na 6 dnů do lázní, v den příchodu pěla chvály, jak je to tam hezké a líbí se, v těch lázních byli už asi potřetí a že tam našla i nějaké známé, paráda. Šli vlakem, auto nikdy nechtěli a neměli, ale prý to nevadí, vlak je dobrý. V průběhu pobytu taky dost dobrý, ale včera jim volám a prý máma skončila v nemocnici. Po 3 hodinách ji pustili domů, ale musela tam. Řekla, že den před odchodem byli na taneční zábavě, protože rádi tanci, ale moc se jim tam stejně nelíbilo, pak nemohla spát, protože se blížil odchod a měla nervy, ona cestování hrozně prožívá. A ve vlaku prý byla mimo, pořád tátovi chtěla někam utíkat a nevěděla kam, po vystoupení z vlaku se začala sunout k zemi, jedna slečna k ní přiběhla a zavolala sanitku. V nemocnici dělali vyšetření od výmyslů světa, má silnou cukrovku, na ni se dlouhodobě leci a měla hypoglykémii+ velká únava. Neví proč, ráno pila čaj i vodu. Nechápe. Tak ji pustili domu. A já ji volám. Chvíli mluví normálně, ptá se na mýho syna, jak se má, za chvíli mi řekne, že mi ještě řekne, jak se má malý, jakoby ho ona měla v péči a ne já a uklidňuje mě, že se postará. Pak mi říká, že se týden snaží dovolat sestřenici, to mi řekne v průběhu 6 minut asi 4×, pak mi říká, že možná ji syn odvezl tam, nevím kde je to tam. Pokud vím, tak ona má dvě dcery a jednoho syna, který trpí schizou,nevím kam by ji on vozil. A pak řekne, nevím proč mi nevolá, ale já průjem nemám. Nevím, co má společné průjem s její sestřenici, že se neví dovolat. Já se jí bojím volat, protože ona opravdu mele z cesty. Manžel začal strašit, že jeho kolega měl tatínka, co měl Alzheimera a po týdnu byl mrtvý. To snad ještě ne. Bydlím od ní daleko, to věci komplikuje, mám syna lehkyho autistu, takže péče o něj obrovská, chodím do práce na plný úvazek, lítám jako hard na holi, a ještě tohle. Co můžu čekat, vůbec nevím. Navíc, pokud by náhodou umřela, táta na to nezvladnul, hlavně ne provozní věci. Vůbec neví, kde se platí nájem, televize, odpad, prostě nic. Neví pustit pračku, já tam chodit nemůžu. Sourozenec mi umřel, zůstala jsem sama. Sama na všechno.

@stinga píše o synovi sestřenice, jak si přišla na dceru její matky, tedy jí? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4202
23.9.23 21:20
@Anonymní píše:
Manžel začal strašit, žejeho kolega měl tatínka, co měl Alzheimera a po týdnu byl mrtvý. To snad ještě ne.

Takhle to u této nemoci opravdu nechodí, to není infarkt nebo zápal plic.
S Alzheimerovou chorobou nežijí lidé týden ani měsíc, ale pár let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8676
23.9.23 21:21

Vem ji určitě k doktorovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77385
23.9.23 21:36
@renduli píše:
Takhle to u této nemoci opravdu nechodí, to není infarkt nebo zápal plic.
S Alzheimerovou chorobou nežijí lidé týden ani měsíc, ale pár let.

i desetiletí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2381
23.9.23 22:03

Nemohla mít slabou mrtvicku?
Mohla by potom být trochu popletená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116567
23.9.23 22:05

Při hypoglykémii může být zmatená. Má tu cukrovku kompenzovanou, měří se pravidelně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2236
23.9.23 22:10

Muj táta mluvil takhle z cesty, když měl zápal plic.. Má k tomu ještě Parkinsona, ale to se normálně takhle neprojevuje. Jinak věřím, že i tou hypoglykémii to být mohlo, rozhodí to metabolismus a ten mozek starších lidí se s tím trošku pere. Ale k lékaři jí určitě ještě vemte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová