Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ivan PPZ píše:
Naše děti, když jsem třeba vyjížděl jen z brány na silnici a ony se ještě nestihly dozapnout (když už to dokázaly), tak samy hlásily, že ještě nemůžu jet, že nejsou zapnuté. Ale asi nikdy nás dospělé neviděly, že bychom třeba jen 1 blok jeli bez pásů.
U nás totéž. Mě dokonce dítě v necelých dvou letech, kdy ještě nemluvilo, začalo vyvádět, když jsem se rozjížděla z parkoviste a zapomněla připoutat sourozence ve vajíčku. Jak jsem zastavila, abych zjistila, co se děje, tak hned ukazovalo, že vajíčko není pripoutane.
Jako ve vyšším věku taky zkoušely, že se jako odpoutalo protože tlačí, nebaví horko a kdesy cosy…No stačilo okamžitě zastavit a dál se nejede.
A byly jsme na veletrhu, kde měl BESIP ty trenažéry. Osobně jsme to nezkoušeli, ale koukali jsme, co to s lidma a vecma uvnitř dělá při 50km nárazu a při otočení na střechu.
@j.a.n.i1 píše:
@Svistice No, zvlastni je, ze tu ten prostredek posledni nouze dost diskutujicich zminuje jako prvni… Ovsem když ten to same pouzije chlap na zenu, tak je tu halo, ze neco takoveho si nesmí dovolit
Bože, pleteš tu hrušky s jabkama. Vychovat dítě je hlavní úkol rodičů. Dospělá žena je už vychovaná, manžel, přítel, druh s ní má žít, ne ji vychovávat. A tam, kde u děcka domluva nepomáhá, je potřeba občas i to plácnutí. A to říkám z pozice ženy, která svý děti nebila. Jen u nejstaršího, který byl na výchovu nejnáročnější, sem tam nějakej ten plácanec došlo. Žádný citový trauma neutrpel, světe, div se. Máme fajn vztah, sám má syna, co je celý po něm. Často mi volá, jak jsem to dělala, že vnuk neposlouchá, tak jak by si představoval… A zapnutý pásy jaksi patří k těm nej základům výchovy.
Holky, to máte s některýma matkama těžký. Když vyprávíte kamarádce, že vaše sousedka odepínala na dálnici novorozence z vajíčka a za jízdy ho kojila a ona na to odpoví, že to dělala taky. Protože to dítě HROZNĚ řvalo. 🙈
@MartinaIrena píše:
Holky, to máte s některýma matkama těžký. Když vyprávíte kamarádce, že vaše sousedka odepínala na dálnici novorozence z vajíčka a za jízdy ho kojila a ona na to odpoví, že to dělala taky. Protože to dítě HROZNĚ řvalo. 🙈
Tyjo to už jsem slyšela taky od kamarádky, ještě se u toho koza vyfotila
Pro mě scifi. Vždycky se dá zastavit nebo jet prostě až po kojení, tohle bych nikdy neudělala.
Tak pokud neridis a jezdite vsichni, tak dej malocha dopredu a strc mu do ruky detskej volant. Bude ridit s tatou a zabavi se. Sam se neodpouta. Ty sedni dozadu k holce, vrat ji normalni sedacku a zabav ji. Kdyz se bude chtit odpoutat, ruku ji chyt a odved pozornost. Muzete zpivat, hrat hry, ukazovat si co venku vidite.
Pokud budou rvat, tak to holt musite vydrzet.
A manzela si srovnej, on ridi, on nastavuje pravidla. Ze je mekkej neberu
Jo s s ještě celkem dobrá demonstrace, jak se velmi rychle změní v letící lidsky projektil byla, když jsme dojížděly domu, muž vjížděl do dvora a děti už se vesele odpoutávaly. Dupnul schválně v těch cca 10 km za hodinu na brzdu a už se o to milankove znovu nepokusili a dřepi pripoutani v sedačkách poctivě do zabrždění (a pokud běží motor, ještě se kolikrát umístí, zda se už můžou odepnout a vystupovat), bo padali jak kuželky.
@Svistice To udělala jednou máma, když jsme se jako malí na zadních sedačkách furt hádali. Vyhlédla si úsek, který byl rovný a nikde nikdo a prudce dupla na brzdu. Se slovy a tohle je jen náznak toho, co se může stát, když zlobíte a já se nesoustředím. Od té doby bylo vzadu ticho.
@kdoviktera píše:
Tak pokud neridis a jezdite vsichni, tak dej malocha dopredu a strc mu do ruky detskej volant. Bude ridit s tatou a zabavi se. Sam se neodpouta. Ty sedni dozadu k holce, vrat ji normalni sedacku a zabav ji. Kdyz se bude chtit odpoutat, ruku ji chyt a odved pozornost. Muzete zpivat, hrat hry, ukazovat si co venku vidite.
Pokud budou rvat, tak to holt musite vydrzet.
A manzela si srovnej, on ridi, on nastavuje pravidla. Ze je mekkej neberu
Tak konečně maminka, která mi to podala slušně, stručně a užitečně. Děkuji ![]()
Tak by to mělo být vždy, bez narážek a urážek jaká je kdo strašná matka, pitomá, neumí nastavit hranice a další super připomínky bezva matek, které člověku víc vezmou než dají ![]()
@Marelinka píše:
Tak konečně maminka, která mi to podala slušně, stručně a užitečně. Děkuji
Tak by to mělo být vždy, bez narážek a urážek jaká je kdo strašná matka, pitomá, neumí nastavit hranice a další super připomínky bezva matek, které člověku víc vezmou než dají
Diskusi veřejnou si zakládala proc? Nebo si cekala od této diskuse - samé souhlasné komentáře? ![]()
@Hanka1 píše:
Diskusi veřejnou si zakládala proc? Nebo si cekala od této diskuse - samé souhlasné komentáře?
I ve veřejné diskuzi se snad dá vyjádřit názor slušně a bez vykřikování, že „matka je ouplně máklá“, ne?