Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@1Pears1 píše:
Ještě je divné, že léčbu mohla odložit o další měsíc, aspoň všude píšou, že to ví od začátku září(konce srpna).
Většinou je to při takovém nálezu fofr a člověk leží na chemu ještě ten den nebo druhý den. A jde o čas. Nedokončené i pracovní povinnosti musí jít stranou.Média už stihla vyzpovídat i starého pana Felixe Slováčka, který chudák přiznal, že pořádně neví její výsledky.
Tak to tě vyvedu z omylu. Někdy trvá i týdny nebo měsíce než se začne s chemoterapií. Často se dělá MR, Pet, scinti, biopsie… a to vše trvá.
Když se začíná operací, tak chemoterapii se začíná pokud to fakt není naprosto agresivní nádor, tak měsíc po operaci.
U nás to bylo různé. V jednom případě od nálezu do operace týden a první chema ještě v nemocnici, v druhém tak jak píše megerka, v třetím se začínalo chemou cca 6 týdnů od diagnózy.
@Megerka píše:
Tak to tě vyvedu z omylu. Někdy trvá i týdny nebo měsíce než se začne s chemoterapií. Často se dělá MR, Pet, scinti, biopsie… a to vše trvá.
Když se začíná operací, tak chemoterapii se začíná pokud to fakt není naprosto agresivní nádor, tak měsíc po operaci.
Zkušenosti mám opačné. Známá pracuje na dětské onkologii, jiná ve stacionáři, kde kapou chemu dospělým pacientům. Bohužel pozitivní máme i rodinnou anamnézu, včetně dítěte, tady naštěstí s dobrým koncem(ale ne bez trvalých následků). Všechna tato vyšetření byla provedena i v jeden den. Pokud jde o dítě nebo mladého člověka, jsou fofry ještě větší. Občas se stává, že nemocnice přeloží neakutní vyšetření na CT nebo MR k vůli akutnímu případu.
@1Pears1 píše:
Zkušenosti mám opačné. Známá pracuje na dětské onkologii, jiná ve stacionáři, kde kapou chemu dospělým pacientům. Bohužel pozitivní máme i rodinnou anamnézu, včetně dítěte, tady naštěstí s dobrým koncem(ale ne bez trvalých následků). Všechna tato vyšetření byla provedena i v jeden den. Pokud jde o dítě nebo mladého člověka, jsou fofry ještě větší. Občas se stává, že nemocnice přeloží neakutní vyšetření na CT nebo MR k vůli akutnímu případu.
Mám zkušenosti jako lékař a bohužel i jako pacient.
Mmch první návštěva onkogynekologa 8. Září, operace koncem října a s chemoterapii se mělo začínat 2. Prosince. Místo chemoterapie byla radioterapie a první ozáření 16. Ledna.
CT vyšetření jsem si zařídila sama qxi tak čekací doba týden
.
Ano u leukémie se začíná s léčbou hned.
Ale i velmi agresivní triple negativní nádor prsu může s léčbou začít i měsíc po zjištění dg.
Pokud je to možné dělá biopsie a nebo operace a až podle výsledků histologie se začíná s chemoterapií.
Ne tohle prijde silene, pamatuju si i Davida Stypku, ten mel taky rakovinu ale sleziny, tu taky porazi malokdo. U rakoviny plic je dulezite, zda je operabilni ten nador a zda se to brzy zachyti…za me ma ona nalozeno v zivote jiz dost. Diskuze na tohle tema ji asi nepomuze, hlavne otevrit to a pak cist ty pribehy, jak uz to pro kazdeho v rodine byla konecna by mi moc na psychice nepridalo a proc to resi jini a ciui, kterych se to netyka, by me osobne dodeptalo. Tak kdo zaloziltohle tema, at se trochu zamysli…
@Marcicek84 píše:
Ne tohle prijde silene, pamatuju si i Davida Stypku, ten mel taky rakovinu ale sleziny, tu taky porazi malokdo. U rakoviny plic je dulezite, zda je operabilni ten nador a zda se to brzy zachyti…za me ma ona nalozeno v zivote jiz dost. Diskuze na tohle tema ji asi nepomuze, hlavne otevrit to a pak cist ty pribehy, jak uz to pro kazdeho v rodine byla konecna by mi moc na psychice nepridalo a proc to resi jini a ciui, kterych se to netyka, by me osobne dodeptalo. Tak kdo zaloziltohle tema, at se trochu zamysli…
osobně si myslím, že nemá nádor jako takový, který by se jen tak dal operovat. Je to můj názor, že jsou plíce spíš všeobecně zasažené metastázemi. Jinak mám taky špatnou zkušenost. Strejdovi řekli, že to vidí tak na dva roky, nakonec to byly s bídou dva měsíce.
@Marcicek84 píše:
Dost pochybuju, ze to ona bude číst. Matka přes chlast nevidí a otec zase přes stari sotva bude vědět co je internet. To se můžou všechna diskuzní fora zavřít když se nesmi diskutovat na libovolná témata. ![]()
@hospodki píše:
Dost pochybuju, ze to ona bude číst. Matka přes chlast nevidí a otec zase přes stari sotva bude vědět co je internet. To se můžou všechna diskuzní fora zavřít když se nesmi diskutovat na libovolná témata.
Mám stejný názor na diskuze. Toto není žádné její fórum.
Co se týče delší časové prodlevy s léčbou, mám zkušenost u vzdáleného příbuzného a známé pouze u paliativní chemoterapie, kdy už je to vlastně jedno. Žili přibližně ještě 2 roky.
@1Pears1 píše:
Mám stejný názor na diskuze. Toto není žádné její fórum.
Co se týče delší časové prodlevy s léčbou, mám zkušenost u vzdáleného příbuzného a známé pouze u paliativní chemoterapie, kdy už je to vlastně jedno. Žili přibližně ještě 2 roky.
Hlavně jako co. Nesmíme zmínit potraty, ze někdo otěhotní hned, ze chce někdo na interrupci, ze někoho trápí když nemůže přibrat, nemá potěšeni z pate letošní dovolené v exotice protože už je to nuda, nechce desátý řetízek od manzela bez nápadu… co kdyby to někoho zasáhlo ![]()
@vokishka píše:
osobně si myslím, že nemá nádor jako takový, který by se jen tak dal operovat. Je to můj názor, že jsou plíce spíš všeobecně zasažené metastázemi. Jinak mám taky špatnou zkušenost. Strejdovi řekli, že to vidí tak na dva roky, nakonec to byly s bídou dva měsíce.
Taky si myslím, že má metastázu v plicích
@hospodki píše:
Dost pochybuju, ze to ona bude číst. Matka přes chlast nevidí a otec zase přes stari sotva bude vědět co je internet. To se můžou všechna diskuzní fora zavřít když se nesmi diskutovat na libovolná témata.
Tak ja nevim tohle tady jsou pomluvy a spekulace o nemocne cloveku, zeptej se sama.co by by bylo.kdby se dotycna ozvala. s zadosti os smazani tematu, myslis, ze by ji admini nevyhoveli? ja myslim, ze vyhoveli, tohle neni zadna uzavrenka, takze tak…
@Marcicek84 píše:
@vokishka tak tohle nemuzes vedet, pokud ma matastazi jedbu muze byt operabilni.za cenu odstraneni plice, pokud po celych plicich, to neoperabilni bylo…ale ta me je to spekulace jak to je..
Jinak ci se tyceTak ja nevim tohle tady jsou pomluvy a spekulace o nemocne cloveku, zeptej se sama.co by by bylo.kdby se dotycna ozvala. s zadosti os smazani tematu, myslis, ze by ji admini nevyhoveli? ja myslim, ze vyhoveli, tohle neni zadna uzavrenka, takze tak…
By si klidně tipla, ze nevyhoveli. Proč taky. Nikdo nepíše nic sprostého, jen podpora. A to ze někdo vyjádří negativní zkušenost? Jako myslíš, ze nevi, ze na rakovinu se umírá?
@hospodki tak lidske hyeny asi nepochopi, ze nektera temata vhodna nejsou…
A jestli myslis, ze by nemocnemu cloveku nevyhoveli, kdyz je to diskuze o nem a nejsou zde jen slova podpory, ale i straseni z toho, ze ona konci a umre, byt nikdo nevi co presne na tech plicich ma, tak jsi mimo…a vis co, nebudu te tady krmit trolle…doufam, ze i ostatni prestanou prispivat, stejne neni o cem psat a co tu resit…pac nikdo nic konkretniho nevi…
@Marcicek84 Nebuď naivní. I tato diskuze zvyšuje návštěvnost webu. Je to veřejně známá osoba, s určitou mírou pozornosti musí počítat.
Její osud je hodně smutný. Novinářské hyeny už vyzpovídaly jejího senilního otce, který taky pořádně neví, která bije. Proti tomu je diskuze mírný kalibr. A nějaká novinařka napsala srovnávací článek o problémech Agáty a spol.ve srovnání s osudem Aničky.
Ráda bych se mýlila, ale jsem taky přesvědčena, že je to hodně zlé a prognóza špatná.