Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den.
HA beru již velice dlouho, ale poprvé se mi stala nemilá věc. Beru YAZ a minuly cyklus jsem zapoměla vzít prášek v období 15-24 den. Rozhodla jsem se pro pokračování dalším balením, abych byla pořád chráněna. Ale teď při užívaní druhého platíčka jsem vzala od konca třetí růžovou (aktivní) tabletku a asi do 3/4 hodiny jsem měla průjem. Chci se proto zeptat, jestli k této situaci mám přistupovat jako k vynechané tabletě v období 15-24 den a můžu pokračovat neaktivníma tabletami a pak při užívání dalších rúžových již budu chráněna? Předím jsem měla HA s 21 tabletami a v této situaci bych udělala 7 denní pauzu a pak pokračovala. Ale u yazu píšou že zapomenutí na konci platíčka je „rizkové“… proto se na Vás obracím…
Moc děkuji za odpověď. Kdyby to šlo, nejlíp hned ![]()
Misa
Já bych se tím nějak neznepokojovala, pokud se to nebude horšit.. Já už zapomněla hodněkrát užít tabletku z každého řádku, vzhledem k tomu, že už stálého partnera nemám, tak mi je to jedno a tabletku jsem si vždy vzala ikdyž bylo třeba až druhý den. To, co popisuješ se mi ještě nestalo, ale nemůže to být ještě navíc těmi Vánocemi?:).. Já bych řekla, že rizikové je ta poslední řádka na platíčku kvůli tomu, že když si zapomenete vzít, tak může nastat určitá neplecha i vzhledem k menstruaci, ale to se dá napravit a sama si můžeš určit kdy chceš menstruaci mít (mě to vyhovuje.. pondělí a v pátek už jí vůbec nemam, takže můžu na akce a jsem v pohodě)..no .. pak napiš jak ti je, je to určitě „dobrá“ zkušenost pro další co tuto antikoncepci berou
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat je možné, že bych byla v jiném stavu pohlavní styk jsem měla 3den cyklu. Boužel tabletku jsem si zapomněla vzít 2. a 3. den Tedy vzala jsem je obě asi celkem o 60 hodin později. Je tedy nějáká pravděpodobnost?
Je to sice týden, ale zarazilo mě že mám změny nálad, bolesti hlavy a nevolnosti k tomu.
předem děkuji
ahojky, vzhledem k tomu, že ještě po týdnu co si nevemeš pilulku jsi chráněná tak je to hodně malá pravděpodobnost. Když už je to týden, tak si kup test v lékárně nebo v drogerce a udělej si ho projistotu, ale řekla bych že to bude v pohodě:) pak sem napiš jak si dopadla:) a hodně štěstí
Děkuju za podporu
, dnes jsem byla u doktorky a dozvěděla jsem se, že je to viróza. Stejně učiním tak a koupím si test ![]()
Ahoj, taktez se podelim o svou zkusenost s YAZ. Naposledy jsem uzivala Nuvaring, ktery mi mimoradne vyhovoval, ovsem obcas pri sexu vadil. Z toho duvodu jsem se rozhodla pro pilulky. Gynekolog doporucil YAZ kvuli nizke davce hormonu a priznivemu vlivu na plet. Souhlasila jsem. V prvnich 3 mesicich me bolely prsa, pak jsem zjistila, ze mam cca o cislo vetsi kosicek podprsenky. Coz mi nevadilo, ovsem ted po vice nez pul roce jsem zjistila, ze se nevlezu do oblibenych dzinu. Nezmenila jsem zivotospravu ci jidelnicek a vice sportuji, presto 5kg navrch! Takze kazdemu vyhovuje zrejme jina antikoncepce a neda se pausalne rict, po cem se pribira a po cem ne. Bohuzel ![]()
R-e-n-č-a píše:
Ahoj holky,
máte prosím některá zkušenost s touto antikoncepcí??
Ahoj,
tento týden jsem dostala tuto HA, chtěla jsem se zeptat, zda ji někdo berete kontinuélně tj. neberete ty bílé a najíždíte rovnou na nové plato růžových tabletek bez pauzy?
Já to mám tak „nařízeno“ a teď nevím - budu mít jakoby MS (krvácení) nebo vůbec ne?
Jsem se zapomněla zeptat, neb ji to předepisovala zastupující dr., doporučení toho braní bez pauzy mám kvůli endometrióze - jinak bych HA nebrala, protože mi dělala zle (jíná) ![]()
Dobrý den používám YAZ teprve měsíc a mívám po ní změny nálad, bolesti žaludku skoro na zvracení, vůbec po nich nejím a hubnu
… Dělalo Vám to také???
Předem děkuji za odpověď ![]()
Ahoj holky
nevím zda jste o tom slyšeli na trhu je „nová“ verze yazu. Jmenuje se Jangee. Vyjde na místo 890Kč na 650Kč. Je naprosto to samé akorát nemá tak krásný obal ( no co bysme chtěly němci ví na čem si připlatit) kdežto tahle má klasické platíčka a je ze Slovenska. Vřele doporučuji
Také jsem po ní zhubla během prvního měsíce 4kilča ale hodně jsem jedla. Změny nálad jsem nepociťovala. Raději bych se začla zeptat na gynekologii
Mně teď dr. předepsal taky jiné - levnější ve stejné vrzi, jen je tam 21 tablet (Chybí ty placebo a dělá se 7denní paouza) Vyšli jen na něco málo přes 500,–, což je tedy rozdíl. V případě zájmu mrknu na název, Jangee to není.
Ahojky také jsem užívala Yaz, byl super, krásně se mi upravil cyklus, po roce užívání jsem se dopracovala k úžasnému nežádoucímu účinku-přestala jsem menstruovat úplně…mě to krásně vyhovovalo…žádný PMS, bolavé břicho atd…jen před užíváním nového platíčka jsem si udělala projistotu test…mohu jen doporučit…pokud jde o nějaké nežádoucí účinky jediné co jsem zaznamenala je delší doba než si moje tělo na antik. zvyklo…asi první 3 měsíce jsem často špinila, pak už ok…
To by si byla hodná, kdyby si napsala název. Jangee mě vyjde na 670Kč. A je to znám oprati Yazu za 890Kč.
Já osobně bych s těmito problémy možná radši zašla na gynekologii.. a nebo dobrala růžové a brala to stále stejně, mělo by se to usadit… jestliže ne, tak je možná nějaká alergie na látku kterou antikoncepce obsahuje