Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, vnuk má Aspergerův syndrom, byl v léčebně v Opařanech, je mu 19let. Potřebovala bych poradit. Stále tvrdí že je zdraví a nechce se léčit. Chodil na střední školu, kterou nedokončil, protože si převrátil celý systém, V noci je vzhůru a ve dne spí, nechce nikam chodit a všem se vyhýbá, ale stále tvrdí, že mu nic není. Rodiče ho doma nechtějí, tak je u prarodičů. Byli jsme s manželem u paní doktorky, ta nám řekla ať s ním přijdeme. Ale teď bychom potřebovali poradit, jak ho máme k paní doktorce dopravit, když nechce nikam jít. Je to s ním hodně těžké. Budu vděčná za každou radu. Předem moc děkuji a přeji krásný zbytek dne. S pozdravem Jarča12
Ahoj holky, maminy- mate prosim nekdo asi tak 4 lete ditko a s timto syndromem? Potrebovala bych ze par info, klidne SZ. Dekuji predem vsem ![]()
Můžeš jít do skupiny, je tu skupina poruchy autistického spektra. ![]()
@sophinka1 jde o synovce. Divne hybe ruckama, neumi se obleci, vubec neposloucha, je jak v jinem svete, kontaktni k jinym detem taky moc neni..je toho vic, ale je to na dyl. Presto se nam se sestrou nezda ze je autik a pokud tak atypicky..spis mi to sedi prave na tento syndrom
tak jsem se chtela zeptat, jestli jsou nase domnenky spravne. samozrejme pujde kluk na spec. vysetreni..spis nejake typy, jak se chovat, jak u nej necoho docilit bez kriku-segra uz ztraci nervy…nejake motivacni hry- nebo ja nevim ![]()
@Anonymní píše:
Můžeš jít do skupiny, je tu skupina poruchy autistického spektra.
predam sestre, at se v pripade zajmu podiva. dekuji ![]()
@svycarka píše:
@sophinka1 jde o synovce. Divne hybe ruckama, neumi se obleci, vubec neposloucha, je jak v jinem svete, kontaktni k jinym detem taky moc neni..je toho vic, ale je to na dyl. Presto se nam se sestrou nezda ze je autik a pokud tak atypicky..spis mi to sedi prave na tento syndromtak jsem se chtela zeptat, jestli jsou nase domnenky spravne. samozrejme pujde kluk na spec. vysetreni..spis nejake typy, jak se chovat, jak u nej necoho docilit bez kriku-segra uz ztraci nervy…nejake motivacni hry- nebo ja nevim
bohužel nic než pevné nerv yporadit nejde
vypozorovat co ho nejvíc rozčiluje a vyvarovat se toho
u nás nastalo velké zlepšení, když jsme dceři pořídili králíčka (živého) ale zas teda s tím přišly jiné problémy ![]()
@sophinka1 on prave neni tak typicky autikovsky vztekaci..spis 1000× nez prijde, nez si vycisti zuby-coz neumi.ani smrkat, neni detsky zvidavy..no pockame na diagnozu a pak budu patrat dal. ![]()
@svycarka píše:
@sophinka1 on prave neni tak typicky autikovsky vztekaci..spis 1000× nez prijde, nez si vycisti zuby-coz neumi.ani smrkat, neni detsky zvidavy..no pockame na diagnozu a pak budu patrat dal.
je něco co ho fakt baví?
@sophinka1 zviratka- vi o nich vsechno.taky priroda, dokaze hodiny tahat klacky po lese, neho hazet kaminky do vody- obcas hysterci, kdyz si ty klacky nemuze vzit s sebou.
@svycarka píše:
@sophinka1 zviratka- vi o nich vsechno.taky priroda, dokaze hodiny tahat klacky po lese, neho hazet kaminky do vody- obcas hysterci, kdyz si ty klacky nemuze vzit s sebou.
zkusila bych kartáček se zvířátkem (nějaký ten 3D snad víš co myslím) a napadlo mě používat kartičky
každé ráno mu vysvětlit co se bude dít (nebo večer co bude druhý den) dají se dohledat na internetu, ale nekupovala bych je, jen vyrobila ze čtvrtky, nemusí to fungovat
kapesníky látkové se zvířátky, atd…
klidn ěi na wc (pokud je tam problém) dát knížku se zvířátky která tam bude stabilně
Přeji hezký den všem,
tak ve čtvrtek nám v Aple potvrdili, že má malej aspíka
Chtěla jsem touto cestou porposit, kdo má dítko ve věku kolem 5-6 let s touto diagnozou o informace??? A také jsem se chtěla zeptat, zda tu není maminka s dítkem aspíkem z Kladna a okolí??? ![]()
@sophinka1 píše:
bohužel nic než pevné nerv yporadit nejde![]()
vypozorovat co ho nejvíc rozčiluje a vyvarovat se toho
u nás nastalo velké zlepšení, když jsme dceři pořídili králíčka (živého) ale zas teda s tím přišly jiné problémy
Výborné jsou aplikace na iPadu, je jich mraky přímo pro autisty, na věci jako je čištění zubů apod. Je apikace, kde tyto věci dělá panenka, myslím, že se to jmenuje Play home. Tyto děti mívají skvělou schopnost vizualizace, takže je i fajn je při daných činnostech natáčet a pak jim to pouštět.
Dobrý den, dlouhou dobu jsem tápala v problémech mých dětí i mě samotné a nedávno jsem zjistila, že něco jako aspergrův syndrom existuje a že jsem to vlastně já. Můj muž, se kterým jsem se rozvedla když byly děti malé, je zřejmě také. Tudíž naše děti také…Všichni máme IQ kolem 130, starší dcera dokonce 132. ALE: naprostá neschpnost vyjádřit emoce, jakásy plochost a když už, tak to musí být hodně silný zážitek, aby z člověka něco vypadlo. Aspergři jsou velice závislí na vztazích protože lidem kolem sebe nerozumí, nechápou náznaky, dvojsmysly, „čtení mezi řádky“, všechno se musí říkat, takže ostatním připadají natvrdlí a divní, a když najdou člověka, který je má rád, pak jsou doslova oddaní.
Problém je společnost více jak dvou lidí. V práci, když se mluví o věci, která není osobní, tak to nevadí, ale jakékoli oslavy, firemní akce…hrůza, ještě tak přijít s někým, vedle kterého si sednu a s nímž se bavím, jinak nevím co říkat, jak se tvářit, a tak má člověk většinou nálepku náfuky s arogantním chováním. Vedle manžela jsem postrádala blízkost, ale také jsem ji neuměla dát, takže to bylo vzájemné. Když jsem něco naplánovala, tak sice souhlasil, ale s uskutečněním byl problém, cizí lidé - hrůza, jen jeho známí, moji už nepřicházeli v úvahu, byl stydlivý, fyzický kontakt=problém, těžko snášel děti, když jsem otěhotněla tak jsem měla pocit, že má přímo fyzický odpor k mému břichu, potřeboval řád a říkat co má dělat. Bohužel časem neskutečně žárlivý, majetnický a agresivní,…ale takoví nejsou všichni. Stejně mohu pokračovat výčtem u svých dětí, tam jsou důsledky tragičtější. Starší dcera ve školce jen seděla a pozorovala děti, nebyla schopna najít si kamarády, jako by ji děti nezajímaly, ve škole jen nadávky a šikana a to i ze strany učitelů, hyperaktivní a neschpná se soustředit, bez emocí, „nevychovaná“, neuměla adekvátně reagovat na situaci, ve které se nacházíme ( což neumí více méně žádný asperger ), v pubertě těžké deprese, strach z lidí-sociální fóbie,..ale pokud ji něco zaujalo, tak za tím šla a lidé jí nevadili - klidně odjela sama na hory, jinak jsem ji měla pořád za krkem a pořád jsem ji musela říkat, co má dělat, což je vysilující, časem se trochu naučila o sebe starat, studuje vysokou, trvale bere antidepresiva. To je jen výčet, dinosaury naprosto milovala a až do dospívání, kdy jsme některé věci trošku zmírnili homeopatiky, naprosto nesnášela lidský kontakt. Bohužel před 20-ti lety nebyla možnost tento problém diagnostikovat, tak měla nálepku dítěte s LMD a později se sociální fóbií - tento papír z psychiatrie jí usnadňuje život.
Takhle bych mohla psát hodně dlouho, neboť zkušenosti jsou opravdu obrovské ( bohužel). Mějte se všichni krásně