Aspergerův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19789
3.4.15 09:53
@Anonymní píše:V běžné třídě přitom bude cca 27 dětí, což je na malého dost…
A teď co s tím? Má tlačit na školu ať se k něčemu pohne? Nebo lze nějak (jak?) sehnat asistenta přímo, nějakou žádostí někde na úřadě? Nebo to risknout bez asistenta? Prostě co byste ze svých zkušeností doporučily? Klidně i z jiných oblastí než je asistent ve škole…
Předem moc děkuji.

Obávám se, že kdo tvého syna nezná, ten ti neporadí. Záleží přece na tom, jako moc to je vyvinuto, na učitelce, na kolektivu. U vysoce funkčního Aspergerova syndromu je problém chápání mimoslovní komunikace, intuitivní chápání různých signálů ve skupině. Co není v intuici musí být holt nahrazováno rozumovým úsilím (tudíž logicky pak chybí jakási spontaneita).

Rizikem může být šikana, vysoce funkční aspíci mívají jinak dobrý prospěch takže přeřadit mezi mentálně retardované by bylo kontraproduktivní.

P. S.: Poznal jsem se v popisu Aspergerova syndromu, asi jsem taky aspík, i když to u mne nikdo nediagnostikoval a tudíž ani neřešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.4.15 22:07

diagnostika

Dobrý večer/ahoj.
Zatím nevím, jak to zde funguje, mám tykat či vykat? Jakou formou bych měla psát příspěvky? Není zde na mé dotazy odpověď a já ji jen nenašla a mnoho dalších… Nestihla jsem se zde zatím ani pořádně porozhlédnout, ale mám spoustu otázek a odpovědi nenacházím ani mimo tyto stránky. Potřebuji je co nejdříve, trávím kvůli otázkám spoustu času u notebooku a stále nacházím, pouze jedno a to samé, dokola. Dochází mi trpělivost a navíc se blíží doba, kdy mám ve zvyku jít spát. Další noc bez šance na zodpovězení mých otázek mě děsí.
Ve svých 21 letech mám podezření na lehkou formu aspergerova syndromu, co jiného by mě mohlo dělat „divnou“ mne nenapadá.

K tomu, co mne zajímá:
1. Uvažuji nad diagnostikou v centru APLA, probíhá u dospělých skutečně po dobu pohybující se kolem jednoho roku, než vysloví konečný verdikt?
2. Jakým přesně způsobem probíhá diagnostika PAS u dospělých osob?
3. Když vyloučí PAS, dozvím se od nich, o co jiného se u mě jedná?

Mám i další otázky, ale ty budu (možná i s těmito) směřovat k odborníkům. K psychologovi ani psychiatrovi jsem zatím nikdy nešla, tuto pomoc jsem vždy odmítala, ač mi byla nabízena. Přesto jsem občas uvažovala nad tím, že se překonám, jenže s několikahodinovým odstupem mi to připadalo zbytečné, navíc mě odvaha za někým jít stihla opustit.

Pokud mi můžete odpovědět, budu jedině ráda za vaše zkušenosti, ráda si vyslechnu více zdrojů.
Krásný večer!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
15.4.15 07:24
@Jiskra Ká píše: …
K tomu, co mne zajímá:
1. Uvažuji nad diagnostikou v centru APLA, probíhá u dospělých skutečně po dobu pohybující se kolem jednoho roku, než vysloví konečný verdikt?
2. Jakým přesně způsobem probíhá diagnostika PAS u dospělých osob?
3. Když vyloučí PAS, dozvím se od nich, o co jiného se u mě jedná? …

Není možné se na to zeptat přímo v centru APLA? Nikdy jsem o něm neslyšel a je pravděpodobné, že většina uživatelů e-mimina je na tom podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1002
22.4.15 17:40

Doporučila bych tlačit na získání asistenta - žádá o něj speciálně pedagogické centrum, popřípadě pedagogicko psychologická poradna, schvaluje a platí ho kraj. Může se ale stát, že ho zaplatí jen třeba na 2,5 hodiny, i když ho má dítě schváleného na 5 hodin. Pak musí sehnat zbývající peníze škola, tzn. může to doplatit i rodič, třeba formou sponzorského daru. Jinak se také může stát, že škola ty peníze vezme z platu učitelů (to je běžná praxe) a to se upřímně řečeno nedivím, že se jim to nelíbí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.9.15 12:03

Ráda bych obnovila diskusi, najde se někdo kdo by alespoň malinko pomohl?
Od kdy je možné aspergerův syndrom diadnostikovat, spíš myslím od kdy to má smysl?
Začínám být poměrně nešťastná, okolí mi tvrdí že pořád něco vidím, pořád něco hledám a já už opravdu nevím, jestli jen hledám diagnozy, nebo je to skutečně jinak.
Trošku syna popíšu, má 4 roky. Od tří chodí do školky- má problém se začlenit, velkého chumlu dětí (lidí) se bojí od malinka. Sedí na okraji a pozoruje, nikdy se nezapojuje. Po půl roce si našel jednoho kamaráda a dost na něm visí, ale ani když se ten kamarád zapojuje třeba do kolektivního cvičení, zpívání, malování syn ne. Vezme si židličku přisune si ji ke skupině a pozoruje. Má konflikty s učitelkou, která ho do těchto činností nutí což u něj vyvolává záchvaty zuřivosti až hysterie, které z domova neznám(tedy vznětlivý je až až ale vyloženě hysterický ne). Dělá mu například problém oblékat si ponožky, zapnout zip- doma to procvičujeme, ale stejně mu to pořádně nejde, vztekne se a je po nácviku- to opět vyvolává konflikty s učitelkou. Všimla jsem si, že začal zvláštně mrkat a koulet očima při nějakých silnějších emocích. Nebo protahuje pusinku- říkám tomu, že dělá smutného smajlíka. Další věc je, že nekomunikuje. Lépe řečeno komunikuje o věcech co jeho baví a zajímají. Pokud sám komunikaci iniciuje je to v pořádku, jinak z něj nedostanu ani slovo, nebo odvádí řeč na svoje téma. O školce vůbec nemluví, ale to ani o třeba výletech kde se skutečně bavil a líbilo se mu, pokud nechce sám, prostě mluvit nebude. Dělá mu problém malování- protože není spokojen, nejde mu to, tak jak by si představoval tak to dělat raději nebude. Jinak je šikovný, v hodně věcech chytrý. Co si vezme za své pečlivě dodržuje. Je toho víc. A proč sem píšu, ráda bych kdyby se ozval nějaký rodič s podobným dítkem a poradil mi jestli potřebuje jen dozrát, nebo je to skutečně v něčem jiném.
Nepotřebuji „papír“ ani tak pro školku, nebo pro okolí, ale spíš pro sebe, abych případně věděla, jak ho vést, jestli mu v něčem nelze pomoci, nebo jestli jsem něco nezanedbala a nemám třeba „přitrvdit“ jak mi někteří naznačují. Jinak se nic nezmění miluju ho jaký je i kdyby byl zelený s modrými puntíky :srdce:

• Citovat
  • Upravit
11117
3.9.15 12:12

Dobry psycholog ve 4 letech urcite pozna, v cem je pripadny problem. My byli s malym ve 2 a 3/4, i kdyz u naseho prcka je to vetsi problem, ale i Asperger byl ve hre.

pises, ze nepotrebujes papir pro skolku - no ono, jak ctu, co pises o pristupu ucitelky, tak by se papir mozna hodil :roll: ale na druhou stranu - uz jsem cetla i pripady, kdy prave papir s diagnozou vse zhorsil. kazdopadne, ty s malym muzes nekam zajit, probrat to, zhodnotit maleho z odborne stranky. Jak s tim nalozis dal uz je tvoje vec.
Minimalne ti psycholog poradi, jak postupovat, aby se maly nekam posunul, protoze jestli na nej bude okoli tlacit spatne, tak se spis jeste vic zasekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
3.9.15 12:20

Určitě ho vezmi k doktorovi, to co popisuješ AS být může, ale nemusí. promluv o tom s odborníkem. To ti hodně uleví. a neboj diagnoza AS není konec světa :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
3.9.15 12:22

Pokud apergera má, tak ten papír budeš nejspíš pro školu potřebovat. Určitě ti tu nemůžu tvrdit, že tvoje dítě AS má, ale v chování je velmi podobný tomu mému, který ho má. 4 roky jsou myslím ideální věk na diagnostiku. Když se teď objednáš ke klinickému psychologovi, tak bude mít v ideálním případě za půl roku termín vyšetření. Ti opravdu dobří a vytížení mají čekací doby i rok. Pokud by se ukázalo, že v rámci kolektivu není spolupráce schopen, bude ve hře asistent pedagoga do první třídy (mmch, na mě školka velmi tlačila, aby měl asistenta již do školky) a protože obstarání všech potřebných papírů a podání žádosti ve škole zabere hodně…opravdu hodně času, tak bych neváhala a již teď syna objednala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.9.15 12:30

Školka nespolupracuje s nějakým psychologem? Nejlepší by bylo, kdyby ho mohl odborník sledovat při standardní činnosti ve školce. Zároveň tím sleduje i učitelku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
3.9.15 12:32

Objednáním v APLA určitě nic nezkazíte, za tu dobu co budete čekat na vyšetření se může syn hodně posunout. U nás to bylo hodně podobné + další příznaky aspergera, ale je ohromný rozdíl mezi tím, když mu byli 4 roky a teď skoro 7. V APLA jsme nakonec nebyli, prozatím bylo shrnuto jako disharmonický vývoj a jeho „jinakosti“ jsou osobnostní rysy (ve spoustě jinakostí poznávám sebe, otce, jeho, moje rodiče…).
Určitě bych ale doporučila vybrat lepší školku. Už tak musí mít sebevědomí na nule když sám vidí, že je jiný než ostatní děti, necitlivý přístup učitelky to jen a jen zhorší. Pro nás byla záchrana Montessori školka, tam jsme přišli do jeho světa písmen, čísel, tvarů, těles, přírody, dílny… nebyl nucen do pro něj „stupidních“ her „kolo kolo mlýnský apod“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
3.9.15 13:16

Ahoj! AS se pozná trošku později, ale už teď jsou schopni posoudit, zda ta možnost tam je. Pro tvůj klid bych se radši objednala někam do PPP (do APLA to trvá rok, takže se můžete objednat i tam a mezitím zajít do pedagogicko psychologické poradny). Ideální je to udělat přes klinického psychologa, který by už udělal jakýsi nástřel, pak se ti bude snadněji objednávat do té PPP, protože řekneš, že máte podezření na poruchu autistického spektra a už tam půjdeš s nějakým papírem. Já tohle nechtěla řešit přes pediatra, takže jsem to právě udělala takto, že jsem zašla k soukromému klinickému psychologovi a ten napsal doporučení tam a to už bylo normálně na pojišťovnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.9.15 13:38

Děkuji! Je super, že se tu sešlo tolik reakcí. S učitelkou už jsem měla „konflikt“ i já bohužel je „zlá“ na každé dítě, které není podle jejich představ= nejlépe tak hodňoulinká holčička, co jen sedí a kouká a dělá co má. Naštěstí by měla už končit. S druhou učitelkou jsem byla schopná se domluvit a u ní problémy nejsou, tedy ne větší než s jinými dětmi- jen mi potvrdila to co jsem si myslela už dříve, že je samotářský, nechce se zapojovat do kolektivních činností, nejde mu oblékání- ale z toho všeho, uznávám, může krásně vyrůst.
S žádným psychologem nespolupracují. Vezmu to pomalu přes PPP a podle výsledků budeme případně pokračovat.

• Citovat
  • Upravit
20777
3.9.15 14:24
@Anonymní píše:
Děkuji! Je super, že se tu sešlo tolik reakcí. S učitelkou už jsem měla „konflikt“ i já bohužel je „zlá“ na každé dítě, které není podle jejich představ= nejlépe tak hodňoulinká holčička, co jen sedí a kouká a dělá co má. Naštěstí by měla už končit. S druhou učitelkou jsem byla schopná se domluvit a u ní problémy nejsou, tedy ne větší než s jinými dětmi- jen mi potvrdila to co jsem si myslela už dříve, že je samotářský, nechce se zapojovat do kolektivních činností, nejde mu oblékání- ale z toho všeho, uznávám, může krásně vyrůst.
S žádným psychologem nespolupracují. Vezmu to pomalu přes PPP a podle výsledků budeme případně pokračovat.

Já to taky řešila sama a jim jsem jen oznámila, co a jak. Ideálně totiž z PPP dojdou do kolektivu na několik hodin pozorovat, jak se to dítě chová, takže jsem jen řekla, že ten a ten den tam někdo od nich dojde a že to dítku nemají říkat. Pak jsem si s dotyčnou psycholožkou dala sraz, vše jsme probrali, po nějakém čase jsme dostali zprávu a další doporučení. Nejtěžší je začít to řešit, ale když už jsi v rozjetém vlaku, jde to jak po másle :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
3.9.15 14:41

Vyžádala bych si u obvodní vyšetření neurologa a klinického psychologa. Podle toho, co řeknou tito dva, bych se objednala do APLY.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
735
3.9.15 18:56

Ahoj, muj bracha 12let ma AS s poruchpu autistickyho spektra. Od malicka bul hodne hyperaktivni a mama mu nasla specialni skolku, kde je na cca 10deti asi 3ucitelky, maji k detem skvely pristup, v nicem na ne netlaci a naopak je rozvijeji. Byl tam napriklad 4lety autista co nemluvil vubec a podarilo se jim ho tam dokonce I rozmluvit. Brachu tam prijali jen tak, ale pozdejo chteli papir od psycholozky, ze indiv. pristup opravdu potrebuje. A soucasne jedna ucitelka co konkretne s AS pracuje podle ruznych signalu poznala, ze by ho mohl mit. Nakonec se ukazalo, ze skutecne anom skolka je v Praze. Bracha sel do skolky az v 5letech. Co se tyce tveho syna, mam pocit jestlo na nej jit do skoly ve 3 letech nebylo moc brzy. Na vysetreni se urcite objednejte a do aply si aapon muzes zavolat na konzultaci. Nebyla by moznost zmenit skolku? Je to strasny ten pristup ucitelky, musi se maly citit hrozne. Nebo nemate tam nekde specialni skolku, nebo je nutnost, aby do skolky chodil nez najdete nejakoi lepsi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí