Aspergerův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
315
5.11.12 17:56
@ancabarca píše:
Děkuji za odpověď. Je pravda, že se to časem ještě určitě může urovnat. Právě proto že vím, že na psychologické vyšetření u dobrého psychologa jsou čekací doby cca půl roku, proto jsem se o to zajímala i když je asi ještě brzo.. Vím samozřejmě, že nejsem rodič, ale je to moje rodina a jen mám o něj starost.

Ano rozumím. V případě odůvodněných podezření (což je tento případ) samozřejmě není nic proti ničemu diagnostiku absolvovat, jen je třeba mamince vysvětlit, že nejde zase o takovou děsnou tragédii, jak to novináři neustále omílají - řada lidí s AS jsou v životě úspěšní a nezřídka mění svou jinakost ve výhodu.

Byl jsem administrátory upozorněn, abych nepsal kontaktní údaje do diskuzí, takže máte-li zájem o bližší informace (kam se obrátit atd), napište mi soukromou zprávu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
5.11.12 18:15

MichalRosky: také prosím o napsání kontaktních údajů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.12 23:46

Jé tam jsem sem nakoukla po dlouhé době a jsem moc ráda, že tu mohu číst Vače příspěvky…syn má AS tedy udajně od 3 let…ale bude mít brzy přešetřená, druhá psycholožka co jsme vyměnily dr. si myslí že AS není, ale myslí si že je geniální (nadané) dítě a že máme špatnou diagnozu, tak nevím pravda je že se malý hodně srovnal a nemá už tolik ty problémy co měl. Je velmi inteligentní, poslouchá a je i hodný, to dřív nebylo, ale psychicky je prý labilní a uzkostný, proto má občas divné reakce :nevim: ve škole ho ale čikanují je pro ně jiný, škola ho nudí, prý moc rychle chápe a pak si při hodině maluje a to učitelce vadí :,( ukoly má za 5-10 min. hotové, vždy správně, ve škole samé 1 čky. Jen se nudí a pak občas nedává pozor při hodině, on se nechce učit když vše hned pochopí pak už ho to nebaví …ve 3 třídě je a čte si místo dětských knih, vědecké knihy pro dospělé, fyziku, chemii, biologii…má obrovský přehled o všem, mnoho informací, mluví jak dospělý, což děti nějak ho neberou…i díky těmto zájmum a inteligenci se to svalovalo na AS, tato nová Dr. ale prohlásila že takto AS nevypadá…tak uvidíme, jinak anonymní škoda, že jsi anonymní, ráda bych se zeptala ohledně AS v dospělosti…

• Citovat
  • Upravit
315
6.11.12 00:22
@Anonymní píše:
anonymní škoda, že jsi anonymní, ráda bych se zeptala ohledně AS v dospělosti…

Nevím sice, kterou anonymní myslíš, v poslední době je jich tu docela dost, ale jestli to pomůže, mám taky AS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vrbajiva
6.11.12 10:25

Láska

Všude nacházím rady pro AS, jak se chovat k ostatním, ale nikde nenacházím rady pro běžné lidi, jak s aspíky navázat kontakt. Miluji jednoho starého mládence a myslím, že má tuto diagnózu. Píšu mu už dlouho SMSky, zamilované a normální, nikdy mi neodpověděl. Když mu prý domů přivedli ženu, utekl. Při osobním setkání byl zvláštní, vstřícný, milý, několikrát použil takový hrubší obrat, ale nemyslím že by to bylo ve zlém. Žije na vesnici, já bydlím jinde, s rodiči s rodinou sestry, chová zvířata, chodí někdy do hospody, má stálý okruh kamarádů. Má širokou slovní zásobu a není hloupý. Slíbil že zavolá, což neudělal, volala jsem tedy já, telefon nezvedl a na SMS s pozváním ven nereagoval, napsala jsem, aby si přišel pro něco co u mě zapomněl. Myslím, že jiný člověk by se nebál přijít, jen tak. Jistě, dalo by se to pochopit, že o mě nestojí, ale to by mě snad po tak dlouhé době co mu píšu, při osobním setkání poslal do háje a nedošlo by úplně na všechno, což jsem iniciciovala já, ale rozhodně nebyl proti a i jsem si povídali. Nevím, jak s ním komunikovat a jak se „zařadit na seznam jeho lidí“. MOžná nechápe moje psaní o citech, mluvila s ním moje sestra a on řekl, že mu „něco“ píšu. Moc o něj stojím. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
4
6.11.12 13:28

Pro Vrbajivu: Doporučuji se podívat na film „Adam“ a „Simonův vesmír“ je to o lidech co mají Aspergerův syndrom. Možná to trochu pomůže ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
315
6.11.12 17:40
@ancabarca píše:
Pro Vrbajivu: Doporučuji se podívat na film „Adam“ a „Simonův vesmír“ je to o lidech co mají Aspergerův syndrom. Možná to trochu pomůže ;)

Njn takových filmů je víc, ale z těch filmů se nedozví, jak s ním má jednat.
Já se obávám, že to takhle obecně nejde zodpovědět. Neexistuje nějaký obecný návod nebo pravidla, i když způsob chápání autistů má jasnou logiku (odlišnou od té běžné).

Já osobně dovedu mluvit o reakcích autistů jen podle konkrétního podnětu. Když např. napíšeš „popsala jsem mu své city“, nedozvěděl jsem se nic. Ale když napíšeš „napsala jsem mu ‚prosím zavolej mi‘“, tak umím říct, jak to na autistu působí - v tomto příkladu bych řekl, že to bude asi vnímat jako závazek, který možná nebude moci splnit; ale velice záleží na kontextu a samozřejmě taky na konkrétní osobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vrbajiva
6.11.12 20:20

Asi je to beznadějné, možná mám taky nějakou diagnozu :,(. Já jsem taky neměla dlouho odvahu se k němu přiblížit, proto mu píšu ty SMSky, až se stydím napsat jak dlouho. Když jsem ho poznala, na první pohled jsem měla pocit, že je to ten pravý, že je jako já. Bydlím s bývalým manželem, který byl na mě léta zlý. Nedokážu ho sama opustit a doufala jsem vždycky, že najdu někoho, kvůli komu to dokážu. Oni se znají z dětství, měl ve stejné obci babičku, ale nijak se nestýkají. Kamarádi o tom „mém“ AS říkají, že je plachý. Viděla jsem se s ním asi 6×. 4× z toho neměl tušení co cítím. Píšu, že ho miluju, vyprávím mu o svých zvířatech, píšu mu různé něžnosti, vypávím mu o tom co někdy vidím kolem, je toho hodně a těžko to takhle popíšu. Několikrát jsem ho někam zvala, nikdy nepřišel, neomluvil se, prostě nic. Při tom 5. setkání jsem za ním přišla do hospody, neměla jsem to v plánu, ale prostě to tak dopadlo. Nebyl z počátku ke mě odmítavý, ale protože na něj kamarádi tlačili, ať jde se mnou nešel, což chápu, vypadal by jako trouba. Pak jsem mu napsala, že někam jedu a jestli by nejel se mnou. Pak jsem mu ale napsala, že stejně vím, že nepojede a ať tedy nejezdí. On ale seděl před jeho domkem v autě, když jsem jela kolem. Nijak jsem nereagovala a to možná byla chyba. Tak jsem mu psala dál, opravdu dlouho. To poslední setkání proběhlo tak, že jsem na něj čekala nedaleko jeho domu v noci ve 2, když se vracel z hospody. Šel se mnou do auta, sám, nenutila jsem ho, pak jsem odjeli ke mně… Ptala jsem se ho jestli ho ještě někdy uvidím a on slíbil, že zavolá. Ten den po obědě jsem jela opět kolem a potkala ho. Šel na fotbal, tak jsem zastavila a nechal se tam svézt. To bylo úžasné a neobvyklé, vídáme se jen tak, že se potkáváme v autě tak 2× za týden, někdy vůbec. Jednou jsem třeba zastavila (dopravní situace) vedle něj a on rychle otočil hlavu dozadu, jakoby se strašně bál. Pak jsem ho potkala (po tom posledním setkání) byla to velká náhoda, byl semafor těsně za kolejema a zavřené šraňky. Nemohla jsem vlastně zastavit jinde, z okénka jsem se zeptala, jestli by nechtěl jet se mnou, řekl, že jede z práce a musí domů a na otázku, kdy bude mít čas řekl, že neví. A pak jsem tedy čekala na jeho telefonát, který slíbil, po 2 týdnech jsem zavolala, nezvedl to, na SMS, že čekám u jejich zahrady, abych mu vrátila co u mě zapomněl nereagoval. Napsala jsem doslova, „čekám tam a tam, přijď si pro to a to“. Při tom setkání se ke mě choval hezky, povídali jsme si, řekla bych, se se trošku chlubil, jediný projev náklonnosti bylo, že mě líbal a asi třikrát mě přitáhl k sobě, jinak byl jak prkno. Řekl ale také, že ho pronásleduju, já nevím, přemýšlím o tom, jestli to takhle může cítit, možná ano, mrzí mě to, ale já mu píšu právě proto, že jsem taky neměla odvahu jít za ním. Já se taky celý život bojím lidí, spolužáků, kolegů, nemám problém jen s klienty, s těmi ráda mluvím, protože vím, že zas odejdou. Je mi 44, jemu 46.

• Citovat
  • Upravit
315
6.11.12 23:29

@vrbajiva: Myslím, že tohle se nehodí probírat v diskuzním fóru, které je volně přístupné. Pokud chceš moje vyjádření, napiš mi soukromou zprávu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
6.11.12 23:39

Anonymní z 23:46 - co byste chtěla vědět ohledně AS v dospělosti? Já sama mám AS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
7.11.12 17:02

Nešlo ti poslat soukromou zprávu, zobrazilo se toto, i když jsem příspěvky v diskusi měla dva: •nováčci bez příspěvků v diskusi nebo komentářů nemohou zasílat ostatním soukromé zprávy (chráníme naše uživatele proti spamu), zapojte se s ostatními uživateli do diskuse
proto jsem psala ze svého mailu na adresu uveřejněnou na tvých stránkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.12 21:49

Chtěla bych vědět jaké má projevy, potíže vím že v dětství to má jiné projevy než v dospělosti ale nevím jak se to pozná v dospělosti…mám určité problémy psychické, napadlo mě zda by to nemohlo souviset s AS…jinak diagnozu mám od psychiatra jinou a to sociální fobii a deprese s uzkostmi…nevím ale zda je to správná diagnoza…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.11.12 21:52

Vím, že sociální fobie a těchto problému se nezbavím… :,( musím se s tím smířit, nic jiného nezbyde, stejně tak vím, že by mi nepomohlo kdyby to byla špatná diagnoza a byla bych AS, ale aspon by člověk tomu víc porozuměl proč to tak cítí a pochopila bych že mi prášky nepomužou pokud je to AS…

• Citovat
  • Upravit
315
12.11.12 22:11
@Anonymní píše:
Vím, že sociální fobie a těchto problému se nezbavím… :,( musím se s tím smířit, nic jiného nezbyde, stejně tak vím, že by mi nepomohlo kdyby to byla špatná diagnoza a byla bych AS, ale aspon by člověk tomu víc porozuměl proč to tak cítí a pochopila bych že mi prášky nepomužou pokud je to AS…

Já bych to zase tak nezazdíval, sociální fobii obecně lze redukovat nebo kompenzovat, ale samozřejmě velmi záleží na konkrétním případu. Jinak na netu existují různé testy, ale nevím o žádném, který by umožnil odlišit AS a sociální fobie. Nejlepší by asi bylo se prostě nechat diagnostikovat - máš aspoň jistotu a nemusíš se spoléhat na nějaké neoficiální testy a dotazníky. Nechat se diagnostikovat určitě má smysl - právě pro tu jistotu; mě osobně se vlastně velice ulevilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1002
28.1.13 13:06

@MichalRosky - help :mrgreen: Nejde mi přihlášení na adventora. Nechala jsem si i poslat nové heslo a stejně se mi to nedaří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí