Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@luci.no ja myslela pro ten vlastni pocit ze sebe sama. A co se okoli tyka, debilovi nevysvetlis.
@luci.no @Tarjei Holky, přesně jak jsem včera našla na netu, pro dospělého, který slyší tuto diagnózu je to neskutečná úleva, konečně ví, proč je divný. Nejdříve to zkusím přes psycholožku, ale už s tím musím fakt něco dělat. Mám i non stop vyplý zvonek, jen aby se nikdo nedozvonil
kolikrát jsem už prostě neotevřela, telefony nezvedám, raději píšu. Potřebuju si dopředu rozmyslet, co řeknu, ideálně i vědět, co řekne druhá strana.
Když jsem chodila s dcerou na hřiště, byl to pro mě boj. Ostatní rodiče se bavili mezi sebou, já se klepala aby se mě nikdo na nic nezeptal nebo mě neoslovil. Nedávám ani rodinné oslavy, nejspokojenější jsem doma s dětmi a manželem, což samozřejmě nejde napořád. Jsem už v koncích..
Nut se jen do toho, co chces prekonat. A i na uzkosti jsou leky, ktery by Ti mohly ulevit.
@Tarjei ja ti rozumim. Ale kdyz clovek neni spokojen sam se sebou, tak resi i reakce okoli.
@Anonymní píše:
@luci.no @Tarjei Holky, přesně jak jsem včera našla na netu, pro dospělého, který slyší tuto diagnózu je to neskutečná úleva, konečně ví, proč je divný. Nejdříve to zkusím přes psycholožku, ale už s tím musím fakt něco dělat. Mám i non stop vyplý zvonek, jen aby se nikdo nedozvonilkolikrát jsem už prostě neotevřela, telefony nezvedám, raději píšu. Potřebuju si dopředu rozmyslet, co řeknu, ideálně i vědět, co řekne druhá strana.
Když jsem chodila s dcerou na hřiště, byl to pro mě boj. Ostatní rodiče se bavili mezi sebou, já se klepala aby se mě nikdo na nic nezeptal nebo mě neoslovil. Nedávám ani rodinné oslavy, nejspokojenější jsem doma s dětmi a manželem, což samozřejmě nejde napořád. Jsem už v koncích..
Nejsi jen vice introvertni a uzkostny clovek? Na netu existuje test, tusim, ze to je tento: http://www.rdos.net/cz/ zkousela sis ho delat? A co v rodine, nemate nejakeho „podivina“? Casto to byva geneticke. Kazdy v sobe najde autisticke rysy, jde o to, v jake mire a kolik se toho sejde.
@luci.no Nezkoušela, schválně to zkusím. V rodině mi právě přijdou všichni normální, rozhodně ve srovnání se mnou. Introvertní jsem, asi mám i nějakou sociální fobii, spíše nevím jak se s lidmi bavit.. zkusím ten test
Chapu A soucitim, jsem na tom dost podobně. Mám dvě kamarádky psycholozky a nezávislé na sobě vyslovily to podezření, ze si myslí, že mám Aspergera. Já jsem o něm do té doby nic nevěděla, ale pak jsem si to studovala a zjistila, že to fakt sedí. Každopádně k diagnóze a papiru se nezenu, ono by mi to na nic nebylo. K přijmutí a pochopení sebe sama mi stačilo i to vyřčené podezření od kamarádek a pomohl taky manžel. Vysvětlila jsem mu, že některé situace mi prostě dělají problém a on to neřeší, bere to tak, jak to je. Do ničeho mě nenutí. Já se s tím pomalu učím pracovat. Ten papír se hodí spíš u dětí, kvůli škole. Budu to řešit u syna. Ale u sebe ne.
Doporučuju tedy najít někoho, s kým si i tom můžeš popovídat, svěřit se, někoho, kdo pochopí, o co jde. Manželovi vysvětlit, co ti dělá problém a postupně se s těmi svými pocity učit pracovat. Papir bych neřešila a když už, tak až jako poslední věc. On ti nepomůže.
@Anonymní píše:
@luci.no vyšlo mi tohle, ale moc nerozumím, co to znamená
Ja z toho grafu taky neumim nic vycist
Ale vyslo ti, ze ze 3/4 budes AS. Ber to ale tak, ze je to jen test na netu. Pokud budes hledat psychologa, najdi vazne nekoho orientovaneho v problematice. Ja uz se setkala s takovymi nazory od odborniku ![]()
@chaela Nejde mi o papír jako takový, spíš právě aby se konečně vědělo, co se mnou a co sama se sebou. Manžel se mě hodně snaží chápat, ale někdy mám takové nesmyslné výbuchy, že je mi ho fakt líto. Už jsem se objednala k psycholožce, tak snad to pomůže.
@luci.no když on to právě nikdo v našem městě nedělá, musela bych někam 100km daleko. Zkusím obyč psycholožku, psala, že minimálně mi může zkusit pomoci od sociální fobie plus že dle toho, co jsem popsala bude možná vhodná i nějaká medikace od psychiatra
@Anonymní píše:
@chaela Nejde mi o papír jako takový, spíš právě aby se konečně vědělo, co se mnou a co sama se sebou. Manžel se mě hodně snaží chápat, ale někdy mám takové nesmyslné výbuchy, že je mi ho fakt líto. Už jsem se objednala k psycholožce, tak snad to pomůže.
Jasně, chápu. Mně prostě k tomu, abych věděla, co se sebou, stačí i to podezření od kamarádek. A jestli AS opravdu mám nebo ne, je mi vcelku jedno. Musím se naučit se sebou pracovat tak jako tak. Ale pokud ty žádné takové kamarádky nemáš, nebo to ujisteni potřebuješ větší, je lékař a pak třeba i ta diagnóza určitě na místě.