Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Zdravím. Mám dceru 4,5 let a již nějakou dobu pozoruji, že je jiná než ostatní děti. Potvrzují to i učitelky ve školce, obě mi nezávisle na sobě řekly, že se s takovým dítětem za 20 let praxe ještě nesetkaly. Vůbec si nehraje s ostatními dětmi. Teď si akorát oblíbila jednu předškolačku. Nereaguje na hromadné povely. Odmítá zdravit. Prý proč bych zdravila, když mě to nebaví. Že je to slušnost, jí nezajímá. Když jsme na hřišti a je třeba na prolézačce, nesmí tam vlézt jiné dítě, jinak začne křičet nebo okamžitě sleze. Včera u nás byla návštěva s dětmi, stavěly si puzzle, ona jim to schválně bourala. Se staršími bratranci a sestřenicemi i si hraje normálně. Doma normálně mluví, od mala se na všechno ptá, ve školce nemluví téměř vůbec, většinou ani neodpovídá. Když ji jednou učitelka slyšela se mnou mluvit, koukala jak blázen, že takhle ji vůbec nezná. Doma má časté záchvaty vzteku kvůli hloupostem, ale pouze v mé přítomnosti. Podle učitelek je nadprůměrně inteligentní. Nevím však, dle čeho tak usuzují, když tam skoro nemluví. Myslíte, že by se mohlo jednat o aspergerův syndrom? Chystám se na to zeptat doktorky na pětileté prohlídce. Na co se mám připravit? Doporučili byste mi něco, na co si dát pozor, na co se zaměřit či čemu se vyhnout ve výchově? Jak se to vyvíjí s věkem? Jak tyto děti zvládají školu? Děkuji
Mam podobne dite, ma tedy problém s komunikací, lip mluvi, nez rozumi, ve skolce si s detmi take moc nehraje, spise vedle, casto deti zlobi, neumi se chovat. Take mluvi vic doma nez ve skolce. Take nechce zdravit a ne, opravdu to neni otazka vychovy
je mu 5,5 let, aspergera jsme resili dva roky. Nakonec vyloučen. Chce to kvalitního diagnostika. My byli u dr. Magdaleny novakove v praze. Zkuste DACH test, najdete na netu.
Moje dite nepozdravi, protoze nevi, zda muze rict „ahoj“ nebo ma rict „dobry den“. Kdyz mu to dopredu reknu, pozdravi. S detma si ve 4,5 moc nehral. S detmi pribuznych si hral pekne. Je hodne zvidavy, perfekcionista, lpi na duslednem dodrzovani receneho, rozcili ho, kdyz se mu neco nedari,… Ma Aspergeruv syndrom.
Zeptej se pediatra, klidně tam zajdi rovnou a zároveň se rovnou už teď objednej někam na důkladnější diagnostiku - hledej nějakého dětského klinického psychologa.
Ono bude trvat dlouho, než dostanete termín a od pediatra budeš potřebovat žádanku, aby to hradila pojišťovna.
Jako asperger to podle toho popisu nevypadá, ale kombinace s vyšším nadáním a povahovými specifiky může být taky dost náročná věc.
Ale přes internet prostě diagnostikovat nejde.
Nechat to zhodnotit někým z venčí, kdo ale zároveň jednoznačně bude na vaš straně (školka to nebývá) a zároveň vám bude umět pomoci najít takovou cestu jak spolu fungovat, abyste byli v pohodě je více než žádoucí.
@Anonymní píše:
@Klara178 děkujiA ten tes vyzkouším.
Zkuste, dejte vedet, jak jste v testu dopadli
@Anonymní píše:
@Klara178 Tak podle testu nemá.
Tak to je dobře. Kolik jste meli kladnych odpovedi? Ten test je sice jen orientační voditko, psychologem nic nezkazite, ale je to dobre znamení.
Prosím, kdo může diagnostikovat Aspergera? Mám u sebe velmi důvodné podezření. Úplnou náhodou jsem na toto narazila na netu a až mě mrazí jak 90% příznaků sedi. Potřebuju svoje rituály, vykolejí mě jakákoli změna, když někam mám jet, nanečisto si tu cestu musím s někým zkusit, hrozně se bojím přijít pozdě aby na mě nikdo nemusel čekat, mám až panickou hrůzu z telefonování a někdy telefon ani nezvednu rodinným příslušníkům, protože mám úzkost z toho, co asi chtějí, když je u nás návštěva tak jsem hrozně v napěťová přeji si, aby už odešli, mívám často výbuchy vzteku, nechápu ironii, nemám přátele a lidem nerozumím, přitom bych strašně moc chtěla kamarádku.. kolikrát ani nejdu ven, protože se na to prostě necítím. Je toho víc. Už chci konečně zjistit, proč jsem jak jiná. Psycholog nebo psychiatr? Moc děkuji
@Anonymní píše:
Prosím, kdo může diagnostikovat Aspergera? Mám u sebe velmi důvodné podezření. Úplnou náhodou jsem na toto narazila na netu a až mě mrazí jak 90% příznaků sedi. Potřebuju svoje rituály, vykolejí mě jakákoli změna, když někam mám jet, nanečisto si tu cestu musím s někým zkusit, hrozně se bojím přijít pozdě aby na mě nikdo nemusel čekat, mám až panickou hrůzu z telefonování a někdy telefon ani nezvednu rodinným příslušníkům, protože mám úzkost z toho, co asi chtějí, když je u nás návštěva tak jsem hrozně v napěťová přeji si, aby už odešli, mívám často výbuchy vzteku, nechápu ironii, nemám přátele a lidem nerozumím, přitom bych strašně moc chtěla kamarádku.. kolikrát ani nejdu ven, protože se na to prostě necítím. Je toho víc. Už chci konečně zjistit, proč jsem jak jiná. Psycholog nebo psychiatr? Moc děkuji
Diagnostikuje psychiatr nebo klinicky psycholog. Je potreba najit nekoho, kdo teto problematice rozumi. Mrkni na facebook na skupinu Aspergeruv syndrom. Tam ti poradi ![]()
@luci.no moc děkuji
co jsem hledala na netu, tak moc jich asi není
na ten Facebook se určitě mrknu
Hele to muzou bejt klidne „jen“ uzkosti..hledej psychologa podle referenci..ma netu najdes ledascos..
@Anonymní píše:
@luci.no moc děkujico jsem hledala na netu, tak moc jich asi není
na ten Facebook se určitě mrknu
To je fakt, ze jich je hodne malo a na termin se ceka dlouho. Diagnostika se vetsinou plati. Jeste je dulezite si rict, co mi pripadna diagnoza na papire prinese, k cemu mi bude. Zda ma vubec vyznam to resit. Myslim si, ze „papir“ je dulezity pro deti, aby mely napr. asistenta ve skole a jine moznosti podpory ve vyuce. U dospeleho tam uz vyhodu nevidim.
@luci.no fura lidi ma problem mit se zdrave rad…kdyz muzes sama sobe odpustit jaka jsi, muze ten blbej papir pomoct.
@Tarjei to je pravda. Aby clovek sam sebe prijal takoveho, jaky je. Ale vetsinova spolecnost na autisty kouka skrz prsty, takze pak o sobe verejne sdelovat diagnozu neni moc rozumne. Rodina to casto nechce prijmout/pochopit, atd. Podle me pro dospeleho staci dobry psycholog, ktery vyslovi podezreni, ale nemuze pridelit diagnozu. Kazdopadne anonymni ma asi duvod, proc chce papir.
@chaela Taky tam s ní stávám mezi dveřmi, ale učitelka většinou vidí, že pospíchám a vyhání mě s tím, že už si to s ní nějak vyřídí. Poslední dobou zdraví už alespoň v té školce, ale většinou naschvál nějak zkomoleně.
Jinak vysvětluju pořád, i její otec to s ní docela řeší, ale jí je to všechno úplně jedno.
@Hlaholice Nevím, zatím jsem nepřišla na to, že by v něčem nějak vynikala. A s tou inteligencí to posoudit neumím, ale že by byla nějak extra chytrá, jak říkají učitelky, to mi teda nějak moc nepřijde.