Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lvíček25 Přesně to se chci zeptat, co vám řekli v Aple? Hledáte někoho kdo se vyzná a přitom už jste byli v Aple - jako že v Aple se nevyznají? Já doteď žiju v tom, že až bude potřeba to rozseknout, tak jedině Apla nám je schopna dát jasný verdikt ![]()
Vedle APLY v Praze ještě Krejčířová v Krči, ale objednací doba je asi tak jako do APLY. Pak hodně slýchám o Motole, kterou si rodiče v diagnostice taky chválí, ale nevím ke komu přesně tam. Jinak je spousta diskuzí, kde se řeší, jestli Thorová/resp. APLA nebo Krejčířová a je tam spousta konkrétních zkušenstí. Případně mě asi někdo opraví, ale Thorová prý neuznává nic jako autistické rysy, dítě buď autista je, nebo není. Zatímco Křejčířová se v hraničních případech spíš přiklání k tomu, že dítě autista není, jen má nějaký výraznější osobnostní rysy. Jeden čas se říkalo, že chcete-li dg. autismu, jděte do APLY. Proto někteří asi chtějí znát i jiný názor, než APLA.
Vůbec jsem tím nechtěla říct, že v Aple se nevyznají, možná to bylo špatně pochopeno tak to ještě popíšu tu historii - Apla je co se týče autismu určitě skvělá organizace, umějí s tím pracovat, aby byli v pohodě jak děti/lidé s PAS tak i jejich blízcí, kteří se o ně starají, se synem jsme nejdřív navštívili dětskou klinickou psycholožku, když mu byli ty dva roky a kus - tam jsme byli posláni, jelikož byl hodně malý a nebylo ještě jasné jak na tom bude, tak nám doporučila obrátit se na Aplu, ne proto že by byl určitě autista, ale že nám pomohou v rozvoji řeči a časem by se i vyřešila diagnóza, byla tam také nějaká čekací lhůta, ale do rané péče nás na pořadník přijali, pak jsem ještě musela na jejich seminář… mezitím protože se jen čekalo tak jsem se synem začala chodt na individuální logopedii do SPC, takže jsem měla konečně pocit že už s ním něco dělám, pokroky přišli asi tak za třičtvrtě roku a byly pomalé ale byla jsem ráda, začal zvukama zvířat a naučil se pár gest, ve třech a půl letech dokázal semtam nějaké slovo, rozjelo se to hezky v té logopedické třídě, ale možná je to i věkem, že už je zase starší… a teď ještě k té Aple, snažili se samozřejmě vyjít nám vstříc, nicméně čekat se muselo, mají lidí opravdu hodně a říkali že i vzhledem k jeho nízkému věku je to možná na dýl, ale po absolvování semináře už k nám začala chodit paní, asi to bude znít že jsem nevděčná ale ona v těm autistu viděla hned automaticky, viděla že skládá puzzle, že si něco rovnal aby to bylo hezky za sebou, a taky měl takový zlozvyk - jak nemlluvl tak mi dloubal loket, někdy to až bolelo tak jsme se snažili mu zaměstnat ruce jinak… i po tom semináři jsem měla pocit že je to jasný a že autista je, manžel je co se týče dětí (máme ještě dceru) vcelku citlivý když se něco děje a bral to jako tragédii, to já zas musím říct že jsem to takhle nebrala, ale znáte to, když je doma „smutno“ tak vás to ztrhne sebou, nakonec jsem začala mít stejné pocity jako on - že to bude mít v životě těžký, že budou jiné děti na něj zlí atd… a to bylo blbý, protože to ovlivnilo celkově atmosféru doma a svěřila jsem se v SPC co prožíváme a oni nám řekli ať se na to tolik neupínáme, že sice se to může stát ale že v Aple se na tohle víc soustředí a asi v něm toho autistu vidí i když třeba být nemusí, že to může být ta dysfázie… ale ještě jednou říkám že proti aple skutečně nic nemám, byli milí, akorát jsme se dohodli, když začal syn dělat pokroky že zatím spolupráci přerušíme, budeme pracovat na té logopedii a pak by se vidělo, byli v pohodě, mají i dost lidí tak jim alespoň trochu ubyde, ale říkali že kdyby bylo potřeba není problém se vrátit… ty pokroky s mluvením jsou fajn, mně se spíš jedná o ty zvláštnosti v chování, nemusí to být k AS ale mě by právě zajímalo jestli by to nějaký odborník mohl nějak objektivně posoudit už v tomhle věku - abych to shrnula, do Aply bych zatím nešla protože jsou soustředěni pouze na PAS a třeba by to mohlo být něco úplně jiného, ale zase nevím zda to naše logopedka a v tom SPC zbytečně nezlehčují - podle nich autista není ale říkali že se až časem může potvrdit zda by třeba nešlo o aspíka, takže my máme tuhle nejistotu…
Na modrém koníkovi je dlouhá diskuze k dysfázii, zakládala ji myslím uživatelka Sysstin (tak nějak). Mimo jiné se tam často řeší, zda teda dysfázie, nebo autismus a myslím, že právě o Krejčířové tam píší, že ona má výborný cit na to poznat jestli dysfázie, nebo autismus (ale možná, to je někdo jiný, v té diskuzi to ale určitě je, řeší se to tam často a je tam víc dětí, které mají od různých odborníků různé dg.). Malý na to myslím není, ono by bylo dobré to vyřešit pro školku a hlavně školu, třeba z důvodu asistenta atd. a to trvá.
Máme za sebou čerstvě návštěvu na dětské psychiatrii, kde to paní doktorka jasně shrnula: Objednat se do Aply, případně do Motola (přiklání se k aspergeru). Spolu s aspergerem se může vyskytovat i ADD, ADHD, úzkosti, schizoidní porucha v dětství - což ale neznamená, že pokud bude v 7mi letech diagnostikována ADD, bude tomu tak i v 10ti letech. Dítě se vyvýjí a ovlivňuje ho spousta věcí. Uff, víceméně nic nového pod sluncem, ale máme ta nějak jasno.
@lvíček25 Tak to se mi ulevilo, že v Aple se vyznají. Kdyby ne tam, tak už fakt nevím.
Jojo jak říkám - v Aple jsou odborníci, ale pro nás je problém v tom, že jsou zaměření pouze na autisty, my samozřejmě nevíme jestli to nebude taky náš případ, ale potřebujeme někoho kdo jak už tady bylo zmíněno, by poznal ten rozdíl mezi AS nebo dysfázií, jak říkám, některé zvláštnosti v chování jsou pryč, ale spousta jich zase je nových… je nám jedno jaký bude výsledek, akorát bychom už chtěli zase vědět něco víc, čekání další dva roky by bylo ubíjející, v SPC a na logopedii nám v podstatě řekli že to neurychlíme ale když čtu že by to šlo dřív tak bych ráda… tak děkuju za info, mrknu na toho koníka ![]()
@Gerberka píše:
Ahoj,nečetla jsem příspěvky, co psali ostatní, možná, že ti poradili lépe.....
Napíšu svou zkušenost - můj starší syn (teď má 11 a půl) má od loňského listopadu potvrzenou diagnozu Aspergrův syndrom (lehká symptomatika) ze SPC v Brně…chodí do normální základní školy, do 6. třídy, vědí o tom, tak můžou trochu přizpůsobit nebo předcházet situacím, ve kterých může mít syn problém (je to v komunikaci s vrstevníky a celkově ta sociální oblast).
Asi od těch 2 let jsem pozorovala, že je takový „zvláštní“, měl vyloženě svůj svět, měl rád svůj ucelený režim dne, ale cizích lidí se nebál a i hezky mluvil, všechno…jenom v té komunikaci a přizpůsobivosti byl problém. Takhle celkově to bylo strašně hodné a klidné dítě, pohybově byl vždycky trochu pozadu…začal ve 3 letech chodit do školky, tam mě upozornili a doporučili psychologickou poradnu - jenomže vystřídali jsme asi 4 psychology, nikdo se k němu nedokázal nějak konkrétně vyjádřit a nakonec se to vždycky nějak zahrálo do autu, když jsme byli na vyšetření…synek velice brzo uměl písmenka, číst…, má vynikající paměť (nyní mu nejlépe jde angličtina atd.)
Pak byl problém v 1. třídě - vinou taky učitelky, neměli jsme na ni štěstí, měla pouze svoje oblíbence a ostatní (problémovější) děti ji nezajímaly…až od 3. do 5. třídy měl celkem rozumnou třídní učitelku, která to s dětmi uměla daleko lépe a nikoho hned neposílala k psychologům…je to určitě taky věcí přístupu učitelů (v MŠ i v ZŠ).
Určitě je to dědičné - zejména můj bratr byl vyloženě takový jako můj syn a i já sama se v něm leckdy „poznám“.....
Ale jak se ptáš na tu diagnozu - tak u nás se vlastně definitivně potvrdila v synových 10 a půl letech čili vloni a má na to „papír“.
Ono se to časem ale upraví, „srovná“ se s ostatními, já tomu stoprocentně věřím, syn kolikrát prolítá celé odpoledne po venku s kamarády jakoby nic. Ovšem někdy zase je zavřený a chce se věnovat jaksi víc „sám sobě“ - čili je rád o samotě a ty druhé nepotřebuje. Vyloženě „družný“ typ z něho nikdy nebude, ale to nevadí.
Prosim napiste mi ja jsem tu nova a nejde mi vam napsat dekuji Daniela
Vubec nechapu jak to tu chodi a jak se dostat do siskuze…jsne z Brna a myslim, ze syn ma aspergruv s.uz nevim kam se obratit o pomoc a o stanoveni diagnozy hledam pomoc a dostala jsem se timto sem k vam a dekuji kazdemu kdo mi odpovi, poradi, nasmeruje Daniela
@b danila píše:
Vubec nechapu jak to tu chodi a jak se dostat do siskuze…jsne z Brna a myslim, ze syn ma aspergruv s.uz nevim kam se obratit o pomoc a o stanoveni diagnozy hledam pomoc a dostala jsem se timto sem k vam a dekuji kazdemu kdo mi odpovi, poradi, nasmeruje Daniela
potřebujete psychiatrické a psychologické vyšetření. V brně máte jak APLU, tak v Dětské nemocnici specializované centrum pro diagnostiku.
Ale jsem docela dost přesvědčená, že stejnou odpověď by vám dal i váš ošetřující pediatr.
@Matlena píše:
Máme za sebou čerstvě návštěvu na dětské psychiatrii, kde to paní doktorka jasně shrnula: Objednat se do Aply, případně do Motola (přiklání se k aspergeru). Spolu s aspergerem se může vyskytovat i ADD, ADHD, úzkosti, schizoidní porucha v dětství - což ale neznamená, že pokud bude v 7mi letech diagnostikována ADD, bude tomu tak i v 10ti letech. Dítě se vyvýjí a ovlivňuje ho spousta věcí. Uff, víceméně nic nového pod sluncem, ale máme ta nějak jasno.
@lvíček25 Tak to se mi ulevilo, že v Aple se vyznají. Kdyby ne tam, tak už fakt nevím.
Pozor, jasno nám udělali na dětské psychiatrii. Diagnoza nakonec byla stanovena v České Lípě - doktorka Kravcivová. Aplu jsme po skoro dvouletém čekání vzdali. Už jsme potřebovali mít jasno kvůli škole.
@Ou Asi je to jasné, ale čekací doba na vyšetření v Aple je šíleně dlouhá, doporučuji objednat hned, na nic nečekat.
Holky, moc mě mrzí, s čím se tady potýkáte, sama mám v rodině díte s aspergerovým syndromem. Vím, že zdraví nic nenahradí, ale pokud chcete splnit svému drobečkovi sen, můžete ho přihlásit do projektu na www.proviceusmevu.cz. Probíhá to teď v prosinci a vybrané dítě s nějakým postižením si může říct, co by si nejvíc přálo, a když bude vybráno, tak se mu to splní. Byl by to pro něj hezký vánoční dárek.
@annju píše:
Holky, moc mě mrzí, s čím se tady potýkáte, sama mám v rodině díte s aspergerovým syndromem. Vím, že zdraví nic nenahradí, ale pokud chcete splnit svému drobečkovi sen, můžete ho přihlásit do projektu na www.proviceusmevu.cz. Probíhá to teď v prosinci a vybrané dítě s nějakým postižením si může říct, co by si nejvíc přálo, a když bude vybráno, tak se mu to splní. Byl by to pro něj hezký vánoční dárek.
Bezva tip, držím palce všem aspergerům aby věděli a uměli bezprostředně vyjádřit co si přejí, co by jim udělalo radost. Obzvlášť rodiče malých aspergerů asi víme, jak je nedocenitelné udělat takový dětem radost.
Aspoň u nás na tom musíme dost pracovat, vychytávat momenty, situace, volit vhodné okamžiky a ve finále je traumatem přijmout dárek nebo zvládnout emoci při splnění přání.
Při té příležitosti přeji všem pěkné, klidné, odpočinkové nadcházející vánoční volno, načerpání spousty sil do dalších dnů!
@lvíček25 a v Aple vám řekli co přesně? U nás třeba mi též sedělo spoustu věcí s Aspergerem, ale podle testů a pohovorů se mnou nám nakonec padl Atypický autismus- má abnormálně velkou představivost, v rituálech se cítí lépe ale dokáže se (za cenu obrovského vysvětlování a přesvědčování přizpůsobit), nemá problém bavit se s jednodlivci, ovšem pokud je skupina tak prchá, oční kontakt je krátce schopen udržet.. bylo by to na x stránek popisu zvláštností.