Aspergerův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
16.4.19 15:10

Dysfázie vs. Aspergerův syndrom

Ahoj všem,
mé dceři 3roky a 4měsíce minulý týden na vyšetření na foniatrii diagnostikovali opožděný vývoj řeči + řekli, že buď bude mít vývojovou dysfázii nebo aspergerův syndrom, ale to prý lze určitě až ve vyšším věku. Snažím se načítat veškeré informace a chtěla bych se zeptat. Dle toho co už jsem přečetla se já osobně přikláním k aspergerovo syndromu, ale většina z Vás tu píše, že Váš prckem mluví a to často velmi dobře. Všude uvádějí, že se s dětmi má hodně pracovat na mluvení, vysvětlovat apod., ale já moc dobře nevím, jak s malou pracovat, když v podstatě nemluví. Pokud je opravdu spokojená a šťastná, tak si povídá, ale je to takové to dětské plácání, že vůbec nerozumíte, co říká. Je schopná po mně zopakovat celkem srozumitelně větu, ale to jen v případě, že nabízím něco, co opravdu chce a je ještě otázka, zda to jen nepapouškuje. Proto bych byla ráda, pokud by mi mohl, napsat, poradit někdo, kdo má s prckem obdobný problém, tj. že nemluví, třeba by mi poradil nejaké fígle, které u nich zabrali, aby komunikoval nebo se o to alespoň pokoušel, poradil jak s ní pracovat. Malá je k tomu všemu ještě dost tvrdohlavá a paličatá, takže u ní těžko rozpoznáváme, kdy prostě jen „nechce“ a kdy nechápe, co po ní chceme. Komunikuje s námi buď neverbálně nebo nás prostě odvede, tam kde nás chce mít a ukáže si na to, co chce. Moc děkuju za případné reakce a rady. Přeju všem krásný den, Jitka

• Citovat
  • Upravit
880
16.4.19 15:24

Na prvnim miste bych doporucila kvalitniho klinickeho logopeda, ktery vas navede jak pracovat a komunikovat doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.4.19 18:36

@Teresa.p Ahoj, k logopedovi už chodíme, byly jsme s malou tedy teprve dvakrát, ale právě ona mě přesvědčila jít na psychologické vyšetření a foniatrii. Jsme objednané za 14dni, tak uvidím. Nicméně nejlepší by byla osobní zkušenost, tak proto ten dotaz. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
16.4.19 19:32

Tak syn ma tezkou dysfazii je mu 3,5. my mame logopedku a ta na me kazdy tyden hrne ukolu a aktivit, ze skoro nestiham. pujcuje nam domu pexesa, domina (doma mame, ale ona nam vzdycky neco jeste prida), CD se zvukama, logopedicke foukacky, harmoniky, dechova cviceni, kopiruje ukoly z jejich logo knih, ukazuje orofacialni stimulaci… ja jsem se synem zacala znakovani (mandy-prvek ABA terapie)i a VOKS. pomalu se rozmlouva, takze se domluvime. teda ja se s ni domluvim snad i telepaticky coz minimalizuje vztek :lol: VOKS pouzivam, kdyz vidim, ze “nevi co by”. reknu mu dobes obrazek a on donese co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
16.4.19 19:33

Jeste rana pece je super pokud nemate kontaktujte v okoli hned zitra. v nekterych mestech jsou poradniky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.10.19 06:49

Zdravím. Mám dceru 4,5 let a již nějakou dobu pozoruji, že je jiná než ostatní děti. Potvrzují to i učitelky ve školce, obě mi nezávisle na sobě řekly, že se s takovým dítětem za 20 let praxe ještě nesetkaly. Vůbec si nehraje s ostatními dětmi. Teď si akorát oblíbila jednu předškolačku. Nereaguje na hromadné povely. Odmítá zdravit. Prý proč bych zdravila, když mě to nebaví. Že je to slušnost, jí nezajímá. Když jsme na hřišti a je třeba na prolézačce, nesmí tam vlézt jiné dítě, jinak začne křičet nebo okamžitě sleze. Včera u nás byla návštěva s dětmi, stavěly si puzzle, ona jim to schválně bourala. Se staršími bratranci a sestřenicemi i si hraje normálně. Doma normálně mluví, od mala se na všechno ptá, ve školce nemluví téměř vůbec, většinou ani neodpovídá. Když ji jednou učitelka slyšela se mnou mluvit, koukala jak blázen, že takhle ji vůbec nezná. Doma má časté záchvaty vzteku kvůli hloupostem, ale pouze v mé přítomnosti. Podle učitelek je nadprůměrně inteligentní. Nevím však, dle čeho tak usuzují, když tam skoro nemluví. Myslíte, že by se mohlo jednat o aspergerův syndrom? Chystám se na to zeptat doktorky na pětileté prohlídce. Na co se mám připravit? Doporučili byste mi něco, na co si dát pozor, na co se zaměřit či čemu se vyhnout ve výchově? Jak se to vyvíjí s věkem? Jak tyto děti zvládají školu? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
jahuhudka
28.10.19 06:55

A na pozdravu trvas? Upřímně mi to trochu přijde spíš jako vychova

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.10.19 06:59

@jahuhudka Většinou to po ní vyžaduju

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.10.19 07:03

Ale jak bych mohla výchovou ovlivnit to, že si nechce hrát ve školce s dětma?

• Citovat
  • Upravit
jahuhudka
28.10.19 07:13
@Anonymní píše:
Ale jak bych mohla výchovou ovlivnit to, že si nechce hrát ve školce s dětma?

Asperger má různé projevy, neříkám, že to není možné, nicméně spíš bych to opravdu viděla na problém jinde.

• Citovat
  • Upravit
4152
28.10.19 07:29

Ja jsem taky takto uvazovala, ale pak jak jsem nacitala, doslo mi, ze moje dite neni klasicky Asperger a to nebude ani tvoje, a ze co mi pomuze, ze budu mit diagnozu, nijak se to neleci, je na nas, abychom pripadne zvlastni projevy korigovali a naopak diteti stale nektere situace a veci dokola opakovali.Deti ve skole ti na diagnozu pecou, musis dite pripravit, aby bylo schopne v kolektivu obstat a i celkove v zivote. Hodne s ni mluvim o pocitech, otacim ji to:Jak by bylo tobe, kdyby ti tohle nekdo delal/rikal. Strasne ovlivnuje unava, trvat na pevnem rezimu a hodne spanku. Podporuj ji v tech pratelskych vztazich a setkavani s detmi a usmernuj jeji chovani k nim, nasledne to jeste proberte. Vysvetli ji, ze je moc chytra holcicka, ale lide to nepoznaji, kdyz se chova tak a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
28.10.19 07:45
@Anonymní píše:
Zdravím. Mám dceru 4,5 let a již nějakou dobu pozoruji, že je jiná než ostatní děti. Potvrzují to i učitelky ve školce, obě mi nezávisle na sobě řekly, že se s takovým dítětem za 20 let praxe ještě nesetkaly. Vůbec si nehraje s ostatními dětmi. Teď si akorát oblíbila jednu předškolačku. Nereaguje na hromadné povely. Odmítá zdravit. Prý proč bych zdravila, když mě to nebaví. Že je to slušnost, jí nezajímá. Když jsme na hřišti a je třeba na prolézačce, nesmí tam vlézt jiné dítě, jinak začne křičet nebo okamžitě sleze. Včera u nás byla návštěva s dětmi, stavěly si puzzle, ona jim to schválně bourala. Se staršími bratranci a sestřenicemi i si hraje normálně. Doma normálně mluví, od mala se na všechno ptá, ve školce nemluví téměř vůbec, většinou ani neodpovídá. Když ji jednou učitelka slyšela se mnou mluvit, koukala jak blázen, že takhle ji vůbec nezná. Doma má časté záchvaty vzteku kvůli hloupostem, ale pouze v mé přítomnosti. Podle učitelek je nadprůměrně inteligentní. Nevím však, dle čeho tak usuzují, když tam skoro nemluví. Myslíte, že by se mohlo jednat o aspergerův syndrom? Chystám se na to zeptat doktorky na pětileté prohlídce. Na co se mám připravit? Doporučili byste mi něco, na co si dát pozor, na co se zaměřit či čemu se vyhnout ve výchově? Jak se to vyvíjí s věkem? Jak tyto děti zvládají školu? Děkuji

Nemůže mít selektivní mutismus? Takové děti mluví jen někde a s někým. S tím by souviselo i to, že nezdraví. Upřímně to, že nezdraví jako dítě neznamená že z ní bude nevychovany spratek, nepřikládala bych tomu takovou váhu, některé děti se prostě jen hodně stydí.
A pak by to mohl byt třeba i asperger.

No já bych zašla k dětskému psychologovi, tady akorát hádáme. Poradi ti jak s takovým dítětem zacházet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.10.19 07:58

@ospalámyš o selektivním mutismu jsem ještě neslyšela, jdu pohledat, děkuji

• Citovat
  • Upravit
4523
28.10.19 08:02

Mně to na Aspergera nepřipadá, nicméně odborník nejsem.
Zkusila bych přitvrdit ve výchově. Hodně pomáhá opravdu pevný a neměnný režim, odměny za správné chování a hlavne vysvětlování toho správného chování v daných situacích a trvání na něm. Taky máme ve školce holčičku, která nezdravila, protoze prostě nechtěla. Ale její maminka s ní každý den stala ve dveřích tak dlouho, dokud nepozdravila. A světe div se, po asi 3 týdnech už holka zdravila naprosto bez problémů. To, že si nehraje nebo nereaguje na pokyny, opravdu neovlivnis, můžeš ji to maximálně vysvětlovat, dávat příklady, co může dělat, co může říkat a motivovat ji, aby to zkusila. Ale To, že nepozdravi, protože prostě nechce, to není diagnóza, ale vychova. Samozřejmě pokud není nějak mentálně v nepořádku, ale to podle popisu nejspíš nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
28.10.19 08:23
@Anonymní píše:
Zdravím. Mám dceru 4,5 let a již nějakou dobu pozoruji, že je jiná než ostatní děti. Potvrzují to i učitelky ve školce, obě mi nezávisle na sobě řekly, že se s takovým dítětem za 20 let praxe ještě nesetkaly. Vůbec si nehraje s ostatními dětmi. Teď si akorát oblíbila jednu předškolačku. Nereaguje na hromadné povely. Odmítá zdravit. Prý proč bych zdravila, když mě to nebaví. Že je to slušnost, jí nezajímá. Když jsme na hřišti a je třeba na prolézačce, nesmí tam vlézt jiné dítě, jinak začne křičet nebo okamžitě sleze. Včera u nás byla návštěva s dětmi, stavěly si puzzle, ona jim to schválně bourala. Se staršími bratranci a sestřenicemi i si hraje normálně. Doma normálně mluví, od mala se na všechno ptá, ve školce nemluví téměř vůbec, většinou ani neodpovídá. Když ji jednou učitelka slyšela se mnou mluvit, koukala jak blázen, že takhle ji vůbec nezná. Doma má časté záchvaty vzteku kvůli hloupostem, ale pouze v mé přítomnosti. Podle učitelek je nadprůměrně inteligentní. Nevím však, dle čeho tak usuzují, když tam skoro nemluví. Myslíte, že by se mohlo jednat o aspergerův syndrom? Chystám se na to zeptat doktorky na pětileté prohlídce. Na co se mám připravit? Doporučili byste mi něco, na co si dát pozor, na co se zaměřit či čemu se vyhnout ve výchově? Jak se to vyvíjí s věkem? Jak tyto děti zvládají školu? Děkuji

A nemůže být opravdu jen víc nadana a ve školce se nudit a být třeba kvůli tomu pak protivna a chovat se divně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí