Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@vece píše:
Ahoj,mám syna s Aspergerem. Letos mu bude 15 let. Nás diagnostikovali v 11 letech. Do té doby ADHD. Asperger je posedlý jednou věcí-zájem o železnici atd. U činnosti vydrží. Ve dvou letech má vesměs vyvinutou řeč oproti vrstevníkům a stále povídá,nezůstane sám v místnosti,je raději ve společnosti dospělých. Při hraní rozkazuje co má kdo dělat. Je toho spousty,a pro rodiče je to dlouhá a těžká cesta. Můsím říci,že letos sklízíme první úspěchy našeho snažení. Aby ostatní pochopili,tak by to byla kniha. Na závěr-dítě aspík Vám i v 15 letech řekne každý den:maminko mám tě rád-a to i před vrstevníky.
Vece, to je moc hezký, co jsi napsala ![]()
holky založila jsem na facebooku skupinu Aspergerův syndrom,tak kdybyste chtěli,přidejte se,mám syna s AS
K čemu přesně je dobrá nějaká skupina na facebooku? Jste z toho facebooku nějací nemocní, kdybyste věděli, jak snadné je vytáhnout odtud informace o vás, nebyli byste.
Mě osobně diskuze tady na emiminu vyhovují a nechápu, proč chodit jinam.
K tématu: já jsem v dětství dostal z dnešního pohledu zcela zcestnou diagnózu, protože v té době tady v ČR tu problematiku nikdo neznal a byl jsem správně diagnostikován až nedávno, ale není pravda, že „Dříve neexistovala diagnoza autismus nebo aspergrův syndrom“, Hans Asperger zveřejnil prvotní definici AS v roce 1944.
Nikdo netvrdí,že autismus v ČR nikdo neznal. Naopak kdo se zajímá,tak ví že byl p. Asperger.
@MichalRosky píše:
K čemu přesně je dobrá nějaká skupina na facebooku? Jste z toho facebooku nějací nemocní, kdybyste věděli, jak snadné je vytáhnout odtud informace o vás, nebyli byste.Mě osobně diskuze tady na emiminu vyhovují a nechápu, proč chodit jinam.
K tématu: já jsem v dětství dostal z dnešního pohledu zcela zcestnou diagnózu, protože v té době tady v ČR tu problematiku nikdo neznal a byl jsem správně diagnostikován až nedávno, ale není pravda, že „Dříve neexistovala diagnoza autismus nebo aspergrův syndrom“, Hans Asperger zveřejnil prvotní definici AS v roce 1944.
Proč nemocní? To byla jen nabídka, ne? Kdo nechce, na Facebook nemusí
Já konkrétně jsem tam teda našla ohledně autismu daleko víc rad než tady na emiminu
A dávám tam jen to, co zveřejnit chci, stejně jako na jakékoli jiné stránky.
Nemyslel jsem to nijak zle. Jen mě mrzí, že každou chvíli nějakou zajímavou diskuzi potká podobný osud: někdo řekne „pojďte, přestěhujeme to na facebook“ a diskuze je pryč. Co budete dělat, když to facebook z nějakého důvodu zavře? Uvědomte si, že je to služba zadarmo a firma, která to provozuje, nemá vůči vám žádné závazky. Pokud zítra zjistíte, že váš profil neexistuje a všechna data jsou nenávratně pryč (nebudete první ani poslední), tak také zjistíte, že nemáte žádná práva k datům, která tam máte, tedy měli jste. Pokud se domníváte, že tam máte jakékoli soukromí, jde o tragický omyl. Takže: žádné záruky, žádné soukromí, žádné zálohy. Co přesně vás tam tedy tak strašně táhne, že to na jiných diskuzím není? Tohle je jen řečnická otázka, nemusíte odpovídat, protože já na FB nechodím, nehodlám svoje soukromí svěřovat do něčeho takového. Už vás nebudu obtěžovat.
@MichalRosky píše:
Nemyslel jsem to nijak zle. Jen mě mrzí, že každou chvíli nějakou zajímavou diskuzi potká podobný osud: někdo řekne „pojďte, přestěhujeme to na facebook“ a diskuze je pryč. Co budete dělat, když to facebook z nějakého důvodu zavře? Uvědomte si, že je to služba zadarmo a firma, která to provozuje, nemá vůči vám žádné závazky. Pokud zítra zjistíte, že váš profil neexistuje a všechna data jsou nenávratně pryč (nebudete první ani poslední), tak také zjistíte, že nemáte žádná práva k datům, která tam máte, tedy měli jste. Pokud se domníváte, že tam máte jakékoli soukromí, jde o tragický omyl. Takže: žádné záruky, žádné soukromí, žádné zálohy. Co přesně vás tam tedy tak strašně táhne, že to na jiných diskuzím není? Tohle je jen řečnická otázka, nemusíte odpovídat, protože já na FB nechodím, nehodlám svoje soukromí svěřovat do něčeho takového. Už vás nebudu obtěžovat.
nic z toho přece nemáte ani na Emiminu ![]()
@MichalRosky píše:
Tak já osobně jsem se tam dostala tak, že jsem hledala lidi, na které jsme ztratili kontakt (kamarádi z Polska, na které jsme měli jen mobil uložený v telefonu, který se samozřejmě rozbil) - prostě jsem zkoušela kdeco. Jenže člověk se musí zaregistrovat, když někoho hledá (proto jsem byla taky na Badoo, i když ten mě teda pěkně štval). Na FCB se pak ale objevilo hodně mých přátel (opravdových, ne jen Facebookovských) a třeba když vypadlo emimino, tak jsme se tam sešly s holkama odsud. Plus - našla jsem tam další lidi, kteří třeba jsou v podobné situaci jako já - teď tam tak z 90% chodím za nimi. S těmi „stěžejními“ máme na sebe i jiné kontakty, takže kdyby FCB vypadl, de facto se nic nestane. Totéž třeba s fotkami apod. - za prvé tam teda rozhodně nedávám všechny (fakt nejsem takový cvok, abych dávala na net fotky nahého dítěte, jak to někteří dělají), jednak mám vše samozřejmě zálohované, a to hned několikrát (poučena tím co se stalo kamarádce - nezálohovala si fotky dcerky, rozbilo se jí PC a ona teď nemá fotky od miminka cca do 1 roku). Jinak - FCB mi připadá takový praktický, přehledný… ale závislák nejsem ![]()
@pst007 píše:
nic z toho přece nemáte ani na Emiminu
To nemáš pravdu. Pro provozovatele je perzistence dat na diskuzích dost zásadní, protože pokud dneska do diskuze něco napíšu a nebudu mít žádnou rozumnou záruku, že to tam bude i zítra, tak na tenhle web prostě nebudu chodit a server umře hladem. FB je postavený na úplně jiných principech a pracuje se statistickou masou. Také se tam běžně stává, že se profily mažou. Když se mi podaří FB zblbnout, že tam v nějaké skupině probíráte týrání dětí, tak to FB smaže. Vy budete reklamovat a oni řeknou no tak to promiňte, ale data už nikdy neuvidíte. Kdežto servery jako emimino samozřejmě dělají zálohy.
Co se týče bezpečnosti dat, je to lepší minimálně o to, že tento server není tak na očích, jako FB, nehledě na všechny ty aplikace na FB, přes které je tak snadné ukrást osobní data.
@petull.a1 píše:
Tak já osobně jsem se tam dostala tak, že jsem hledala lidi, na které jsme ztratili kontakt …
připadá takový praktický, přehledný… ale závislák nejsem
Rozumím. Jak říkám rozhodně jsem se nechtěl nikoho dotknout, ale FB opravdu nepovažuji za dobrou věc, vadí mi, jak tam lidé dobrovolně prodávají své soukromí, stejně jako mi vadí to, že někteří lidé jsou opravdu na FB regulérně závislí - dokonce se to už i léčí jako forma závoslosti. Tudíž mě mrzí, když tam mizí informace, které nejsou dostupné jinde, protože právě to do FB vtáhne další lidi.
Možná je to neobjektivní, možná je to zaujaté, ale mě jako odborníka na počítačovou bezpečnost nikdo k pravidelnému používání Fb nedonutí. Účet tam mám výhradně kvůli jedné události, která se stane jednou do roka a jsou tam z ní fotky, ale stěhovat se tam nehodlám. Nikomu v ničem samozřejmě nebráním, ale už jsem tuhle situaci zažil několikrát a vždy mě to zamrzí.
@MichalRosky píše:
Rozumím. Jak říkám rozhodně jsem se nechtěl nikoho dotknout, ale FB opravdu nepovažuji za dobrou věc, vadí mi, jak tam lidé dobrovolně prodávají své soukromí, stejně jako mi vadí to, že někteří lidé jsou opravdu na FB regulérně závislí - dokonce se to už i léčí jako forma závoslosti. Tudíž mě mrzí, když tam mizí informace, které nejsou dostupné jinde, protože právě to do FB vtáhne další lidi.Možná je to neobjektivní, možná je to zaujaté, ale mě jako odborníka na počítačovou bezpečnost nikdo k pravidelnému používání Fb nedonutí. Účet tam mám výhradně kvůli jedné události, která se stane jednou do roka a jsou tam z ní fotky, ale stěhovat se tam nehodlám. Nikomu v ničem samozřejmě nebráním, ale už jsem tuhle situaci zažil několikrát a vždy mě to zamrzí.
Jj, chápu. Asi se shodneme na tom, že kdo dá na FB (ale podle mě teda i kamkoli jinam na net) nějaké hodně osobní věci, je blázen. Nejsem počítačový odborník, ale mám tak nějak přirozenou obavu, že když někam napíšu něco choulostivého, může si to i třeba za pár let najít někdo, pro koho taková informace rozhodně určená nebyla. Naprosto nechápu lidi, kteří třeba na netu nadávají na zaměstnavatele. Jasně, na diskusích se nepoužívají jména, ale stejně - jeden nikdy neví. Např. můj nick používaný tady i jinde zná jedna kolegyně (má podobně staré dítko jako já, bydlí tady v okolí, tudíž se „potkáváme“ na emiminu, dříve na Modrém koníkovi) a za její loajalitu vůči své osobě bych ruku do ohně nedala. Nebo fotky - jak může někdo dát na net nahé fotky svého dítěte? Nechápu. Takže pro mě: různá diskusní fóra včetně Facebooku ano, ale dávat bacha na to, co tam ukážu.
@petull.a1 píše:
Jj, chápu. Asi se shodneme na tom, že kdo dá na FB (ale podle mě teda i kamkoli jinam na net) nějaké hodně osobní věci, je blázen. Nejsem počítačový odborník, ale mám tak nějak přirozenou obavu, že když někam napíšu něco choulostivého, může si to i třeba za pár let najít někdo, pro koho taková informace rozhodně určená nebyla. Naprosto nechápu lidi, kteří třeba na netu nadávají na zaměstnavatele. Jasně, na diskusích se nepoužívají jména, ale stejně - jeden nikdy neví. Např. můj nick používaný tady i jinde zná jedna kolegyně (má podobně staré dítko jako já, bydlí tady v okolí, tudíž se „potkáváme“ na emiminu, dříve na Modrém koníkovi) a za její loajalitu vůči své osobě bych ruku do ohně nedala. Nebo fotky - jak může někdo dát na net nahé fotky svého dítěte? Nechápu. Takže pro mě: různá diskusní fóra včetně Facebooku ano, ale dávat bacha na to, co tam ukážu.
Ano, tak nějak to je. Bohužel FB ale svádí k tomu, aby tam uživatel dal dat o sobě co nejvíc (rodinné vazby, líbí se/nelíbí se atd) a potom se ho snaží neustále přimět, aby FB používal co nejvíc, protože tím vytváří data, která definují jeho chování a tato data se prodávají (zjednodušeně řečeno) reklamním agenturám. A to spolu s tím, že FB není bezpečný, dělá z toho systému Z MÉHO POHLEDU docela nebezpečné prostředí. Opravdu nechápu, jak je možné, že se žádný uživatel na FB nezamyslí třeba nad tím, že když nějaké aplikaci dovolí přístup do svého profilu, tak že jí dovoluje vybagrovat osobní údaje a někam je odeslat. To jsou všechno rizika, která jsou specialitou FB. Tajným snem všech reklamních agentur vždy bylo, aby lidé žili alespoň část dne pod jejich úplnou kontrolou, aby věděli o každém jejich pohybu. Teď to mají na FB a všichni radostně vbíhají do systému, aby soubory dat byly co největší a akcionáři FB vydělali ještě více.
Jestlipak víte, že FB právě včera vstoupila na akciový trh? Odborníci odhadují, že až se s akciemi začne obchodovat (někdy v polovině května), bude to unikátní událost, gigantická obchodní příležitost. Za první čtvrtletí přibylo na FB 56 miliónů uživatelů a FB vydělal více nez miliardu dolarů. Nejste zvědaví, jak tu miliardu vydělal, když po vás nechce žádné peníze?
Ale to vše je samozřejmě jen můj pohled, nikomu ho nenutím.
@MichalRosky - tak ty žádosti aplikací zarazily i mě, včetně toho, že daná aplikace si osobuje právo vkládat cosi mým jménem. Se mnou mají smůlu, já jim nic nedovoluju
Navíc je mi fakt celkem šumák, jaké celebritě jsem podobná nebo co budu podle FB dělat za 50 let
Pro mě je prostě FB dobrý sluha, ale špatný pán.
Ahoj,mám syna s Aspergerem. Letos mu bude 15 let. Nás diagnostikovali v 11 letech. Do té doby ADHD. Asperger je posedlý jednou věcí-zájem o železnici atd. U činnosti vydrží. Ve dvou letech má vesměs vyvinutou řeč oproti vrstevníkům a stále povídá,nezůstane sám v místnosti,je raději ve společnosti dospělých. Při hraní rozkazuje co má kdo dělat. Je toho spousty,a pro rodiče je to dlouhá a těžká cesta. Můsím říci,že letos sklízíme první úspěchy našeho snažení. Aby ostatní pochopili,tak by to byla kniha. Na závěr-dítě aspík Vám i v 15 letech řekne každý den:maminko mám tě rád-a to i před vrstevníky.