Autismus

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
2.7.12 19:59

@MichalRosky, četla jsem tvoje příspěvky a chtěla bych tě požádat o vyjádření k mému dotazu ohledně zmiňovaného synovce. Jestli má smysl v tuto chvíly to nějak řešit, nebo to nechat zatím být a jestli se mám na základě jeho chování znepokojovat. Zajímalo by mě totiž více názoru /nejde mi na klávesnici psát u s kroužkem: /
Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
315
3.7.12 01:31
@Anonymní píše:
@MichalRosky, četla jsem tvoje příspěvky a chtěla bych tě požádat o vyjádření k mému dotazu ohledně zmiňovaného synovce. Jestli má smysl v tuto chvíly to nějak řešit, nebo to nechat zatím být a jestli se mám na základě jeho chování znepokojovat. Zajímalo by mě totiž více názoru /nejde mi na klávesnici psát u s kroužkem: /
Děkuji :kytka:

Pokud se neptáš na Aspergerův syndrom, ale obecně na autismus, pak podle tvého popisu by možná ten chlapec mohl být autistický. Nicméně záleží také na tom, jak objektivní a věrohodný je tvůj popis - neuraž se, jen odpovídám na základě svých zkušeností.

Každopádně podle toho, co píšeš, stejně s tím podezřením nemůžeš jen tak přijít a nic moc dalšího nemůžeš dělat. Pokud ti na tom hodně záleží, mohla bys to zkusit nějak nepřímo, například nabídnout půjčit ke čtení nejakou knihu s tím, že se ti líbila. Dobrá by mohla být třeba knížka „Netopýři a pestrostíni“ od Alexe Braunse (vyšlo v Portálu) - to je autista, který tam popisuje své dětství a je to dost poutavé čtení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.12 09:29

@MichalRosky…chápu. Věrohodný nejspíš ano, ptz. si toho všimli i blízcí členové rodiny, aniž bych to nahlas vyslovila já /zrovna včera/, bohužel.
Zapomněla jsem ještě zmínit, že si jako kojenec nedal nikdy nic do pusy, nedával tam ani hračky…ani jednou…zkoumání všech věcí ústy je jeden z nejpřirozenějších vývojových období všech kojencu a batolat. Také když jde na procházku, když to tak hloupě napíšu, tak jen „tupě“ jde za ručičku, nic v okolí ho nezaujme, na nic neukáže, nikdy nikam neodběhne, aby se podíval na něco zajímavého. Je toho více, člověk si najednou na všechno nevzpomene a ani to nejde, abych všechno do detailu popsala.
Včela mi mi byl rodinou vnuknut nápad zajít za jeho dětskou lékařkou a popsat jí situaci s tím, aby se na kluka při tříleté prohlídce blíže zaměřila a popřípadě (ne)dala doporučení pro další vyšetření. Samozřejmě by to muselo zustat mezi doktorkou a mnou, i když nevím, nakolik bude dotyčná doktorka soudná a duveryhodná.
S knížkou bych u rodiču synovce bohužel nepochodila, to vím. Navíc si myslím, že by to bylo i nápadné, tzn., že by jim došlo, proč jim tu knížku dávám číst, když konec koncu vubec nečtou.
Píšeš, že by mohl být autistický. Autizmus se nemusí projevovat vždy jen ve větší míře? Napadl mě film s Tomem Hanksem, hrál v něm autistického bratra Toma Cruisa (už si nepamatuji název toho filmu). Tam mě projevy toho autizmu přišly nepřehlédnutelné. Nicméně synovec ještě ani nemluví. Nevím, jestli jsem to napsala dost srozumitelně, zajímalo by mě, zda muže autista pro cizí lidi na první pohled pusobit jako normální člověk?

PS: Pořád mi nejde psát u s kroužkem :oops:

• Citovat
  • Upravit
315
3.7.12 11:23
@Anonymní píše: @MichalRosky…chápu. Věrohodný nejspíš ano, ptz. si toho všimli i blízcí členové rodiny, aniž bych to nahlas vyslovila já /zrovna včera/, bohužel.
Zapomněla jsem ještě zmínit, že si jako kojenec nedal nikdy nic do pusy, nedával tam ani hračky…ani jednou…zkoumání všech věcí ústy je jeden z nejpřirozenějších vývojových období všech kojencu a batolat. Také když jde na procházku, když to tak hloupě napíšu, tak jen „tupě“ jde za ručičku, nic v okolí ho nezaujme, na nic neukáže, nikdy nikam neodběhne, aby se podíval na něco zajímavého. Je toho více, člověk si najednou na všechno nevzpomene a ani to nejde, abych všechno do detailu popsala.

Povím to jinak: nic z toho, co jsi popsala v této zprávě, není nějaký jednoznačný marker, podle kterého by se dalo soudit na autismus. Jestli by bylo třeba, aby někdo vyslovil názor, tak by musel nějaký odborník to dítě vidět, to vyprávění - a navíc písemné - prostě nenahradí; podle mých zkušeností jsou rodiče schopni popsat asi 20% toho, co například já potřebuji vědět.

Včela mi mi byl rodinou vnuknut nápad zajít za jeho dětskou lékařkou a popsat jí situaci s tím, aby se na kluka při tříleté prohlídce blíže zaměřila a popřípadě (ne)dala doporučení pro další vyšetření. Samozřejmě by to muselo zustat mezi doktorkou a mnou, i když nevím, nakolik bude dotyčná doktorka soudná a duveryhodná.

To určitě můžeš zkusit, bude ale velmi záležet, co je Dr za člověka a jak na ní ty zapůsobíš. Uvědom si, že ona ti nesmí nioc o dítěti sdělit, správně by neměla odpovědět ani na to, jestli vůbec u sebe má jeho kartu. Takže spíš počítej s tím, že to bude velmi jednostranná komunikace (pokud k ní dojde).

Píšeš, že by mohl být autistický. Autizmus se nemusí projevovat vždy jen ve větší míře? Napadl mě film s Tomem Hanksem, hrál v něm autistického bratra Toma Cruisa (už si nepamatuji název toho filmu). Tam mě projevy toho autizmu přišly nepřehlédnutelné. Nicméně synovec ještě ani nemluví. Nevím, jestli jsem to napsala dost srozumitelně, zajímalo by mě, zda muže autista pro cizí lidi na první pohled pusobit jako normální člověk?

Projevy autismu jsou velmi pestré. Existuje spousta autistů, na kterých to na první pohled není vidět, já jsem taky takový a znám další podobné. Ve mě by při zběžném kontaktu autistu nehledal nikdo a přesto mám určité vážné potíže, které bych nepřál NIKOMU. Při kontaktu s ostatními se to projeví jen občas, např. nepochopím vtip nebo naopak se nikdo nesměje mému vtipu; nebo se zachovám v konkrétní situaci tak, že to porušuje nějaké sociální rituály, kterých neurotypici pěstují obrovské množství a já potom vypadám jak nevychovaný, bezcitný nebo dokonce že někoho zesměšňuji nebo urážím. Neštěstí v takových situacích je, že většinou nemám potuchy, co jsem udělal špatně a ve víru vášní mi to prostě nikdo není ochoten vysvětlit.

Uvědom si, že prevalence autismu u nás je asi 110, což znamená 110 autistů na 10 000 obyvatel, jinými slovy více než jedno procento; znáš aspoň 100 lidí? Tak jeden z nich je nejspíš autista.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5130
3.7.12 12:09
velmi děkuji…
zajímavé :potlesk:
@MichalRosky píše:
Já jsem vlastně povoláním autista ;-), mám lehkou formu aspergerova syndromu. Dělám poradenství rodinám s autisty, dospívajícím a dospělým autistům, konzultace/supervize pečujícím (pedagogové, psychologové, asistenti) a tak. Pořádám taky seminář „Autismus zevnitř“, který umím zaměřit podle toho, kdo je přítomen (např. jestli rodiče nebo učitelé), případně na konkrétní téma/problematiku. Specializuji se hlavně na rozvoj komunikačních dovedností, redukci nežádoucího chování, řešení a prevence autistických krizí atd. Většinou si ti, se kterými spolupracuji, nejvíc cení toho, že umím interpretovat jednání autisty a že s nimi snadno navazuji kontakt.
Můj postoj k autismu například zde (je to příspěvek na letošní České konferenci):
1. část: http://www.youtube.com/watch?…
2. část: http://www.youtube.com/watch?…
3. část: http://www.youtube.com/watch?…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.7.12 16:46

A co oční kontakt dítěte s ostatními, kouká do očí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.7.12 09:08

@MichalRosky děkuji za odpověď, nicméně, že k určení diagnózy je potřeba odborník vím, psala jsem to už v úvodu.

S tím, že bych si s doktorkou popovídala spíše formou monologu počítám, nemám v úmyslu z ní tahat jakékoliv informace ohledně malého.

Lidí znám mnohem více, než 100, kamarátka má dokonce sestru s diagnostikovaným Aspergerem.

@Zdena novotna, oční kontakt byl problémový v kojeneckém věku, do očí se skoro nepodíval, ani když jsem ho několikrát oslovila. Teď se to zlepšilo, do očí se podívá, ale oční kontakt spíš nepreferuje. Jak jsem psala na začátku, místo toho, aby se podíval směrem kam ukazuju, tak se do očí dívá zase naopak upřeně, ale nechápe, že se má podívat jinam. Četla jsem, že některé autistické děti se do očí dívají, nebo se to naučí, tak nevím :nevim:

• Citovat
  • Upravit
20
5.7.12 10:41

Ne dávejte si načas! At' pravidelně s dítětem se účastní odborník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.7.12 11:09

@Štučka, poprosila bych tě o bližší info. Spíš mi bylo doporučeno počkat. Podle mých doposud nasbíraných informací se diagnóza před třetím rokem těžko určuje :nevim:

• Citovat
  • Upravit
20
5.7.12 15:26

Proč čekat na konkrétní diagnozu? Je velmí důležíte co nejdříve zahájit sanační práce. Najdete neurologa a psychologa v rehabilitačním centru. Oni jsou povinni pracovat s velmi malýmí dětmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.12 19:07

Zdravim, muzete mi poradit?
Nase holcicka ma od 4 mesicu epilepsii, ted ji jsou 2,5 roku a krom epilepsie, dela houpave pohyby, nekdy by to delala cely den a u toho zpiva pisnicky, nic jineho delat nechce, ja vim, ze by to mohla byt hyperaktivita, ale taky se bojim nejakeho atypickeho autismu

Jenze ona, hodne mluvi, reaguje, mazli se, miluje cizi lidi, novy mista, mame pocit, ze neustale potrebuje nove podnety, prave proto, jsme si i delali srandu, ze je v podstate opak autisty, je uzasne spolecenska
Kdyz dela to sve houpani na gauci, tak je jak u vytrzeni, ale kdyz na ni promluvite, tak reaguje, otoci se a odpovi, rozumi naprosto vsemu co se ji rika, umi se sama najist, mohlo by se i presto jednat o autismus nebo mohlo by se stat, ze do nej spadne??

• Citovat
  • Upravit
zichisek
2.9.12 19:11

To ti asi řekne jen odborník :think: Měla jsem ve školce chlapečka, který to dělal taky. Měl Aspergrův syndrom.Krom houpání pak ještě hopsal jak zajíček a pleskal rukama o zem nebo lehátko.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.9.12 19:30

Ona je proste zvlastni, kdyz je stastna tak strasne moc, je hrozne emotivni az neprirozene, uplne se u toho klepe, kdyz se s nami treba mazli, sni vsechno, ale treba u smichanyho jidla dokaze hned poznat z ceho to je a vyjmenovat jednotlivy slozky
ja vim, ze mi to nikdo nerekne, co s ni je, ale spis mi jde o to, jestli nekdo nema podobny zkusenosti nebo o tom nevi vic

• Citovat
  • Upravit
8935
2.9.12 19:41
@Anonymní píše:
Zdravim, muzete mi poradit?
Nase holcicka ma od 4 mesicu epilepsii, ted ji jsou 2,5 roku a krom epilepsie, dela houpave pohyby, nekdy by to delala cely den a u toho zpiva pisnicky, nic jineho delat nechce, ja vim, ze by to mohla byt hyperaktivita, ale taky se bojim nejakeho atypickeho autismuJenze ona, hodne mluvi, reaguje, mazli se, miluje cizi lidi, novy mista, mame pocit, ze neustale potrebuje nove podnety, prave proto, jsme si i delali srandu, ze je v podstate opak autisty, je uzasne spolecenska
Kdyz dela to sve houpani na gauci, tak je jak u vytrzeni, ale kdyz na ni promluvite, tak reaguje, otoci se a odpovi, rozumi naprosto vsemu co se ji rika, umi se sama najist, mohlo by se i presto jednat o autismus nebo mohlo by se stat, ze do nej spadne??

Spíše to vypadá, že ona si houpáním přivádí libé pocity, proto to dělá. Já ještě dnes kdybych mohla, tak si sednu do houpacího křesla, celý den se houpu a bude mě u toho dobře na duši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
medvidek
17.9.12 17:21

Ahojtes všichni, kteří máte děti autíky, nebo JEN podezření na to, že někdo z rodiny je Autista.Od ADMINŮ MÁM SVOLENÍ DÁT ODKAZ na blog této maminky
Pro Ty, kteří mají zájem dávám odkaz na knihu, kterou jí nabídlo vydat jedno združení v nízkonákladovém provedení. Je to kniha, kterou odborníci velice chválí pro její konkrétnost, jasnost, pochopitelnost CO TO AUTISMUS JE.Kdo máte zájem přečtěte si první odkaz a na druhém objednávejte.
PS:Pro rýpali, od maminky mám svolení na její blog odkazovat.Chce,aby se o Autismu vědělo, mluvilo a snaží se jej při blížit na svém blogu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML