Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Aník jako Anička že? a co děláte doma vy? si s ní doma? nebo chodíš do práce? a jak ve školce? chodím někdy do školky a vypomáhám…
Poznají na neurologii autismus? Mám doporučení z 3 letý prohlídky na neuro a foniatrii. nevíte jak se na neurologii vyšetřuje, na foniatrii je to prý na 2h což nevim co tam s nim budou dělat když spolupracovat nebude ![]()
No měli by to zjistit.jsou na to různé postupy, ale není to takový problém diagnostikovat.mi říkala dr.,ale jak jsem psala víš, tak mi příjde, že to těm dr. vyhovuje, když mají další diagnozu. kolik malému/malé je a jaké má příznaky?
@Tetabět ted 3 roky, nemluví nespolupracuje
, jak manžel říká žije ve svym světě
, ještě má pleny vůbec nechápe co po něm chci ![]()
@Markéta80 no uplne jako bych se podivala do minulosti, pleny, jsme meli do 4 a pul ![]()
@Tetabět jojo anicka ![]()
No ještě je čas, aby se z toho probral, ale chce to trpělivost. možná to my maminky trochu zveličujeme, ale asi bychom jinak nebyli rodiče
@aňulinek
a jak jsi docílila nočníku? taky autista? Nechci dávat diagnozy ale bohužel už ted vidim rozdíly mezi malou 9m a Tomíkem 3 roky ![]()
@Tetabět jenže jak když nic nechce, prostě nevim jak a čim ho zaujmout. autismus mě napadnul ve chvíli kdy začal milovat kruhy, neustále je roztáčí, teda jemu se točí i kostky
i když poslední dny už nedrží neustále kruh. Nebo že by se na něj upnul? začal s nima jak jsem otěhotněla potřetí a musela jsem jen ležet a o něj se začal víceméně starat jen manžel.
S nočnajzem jsme problémy vyřešily. pořád jsem se ho ptala, jestli chce čůrat a on pak začal chodit zamnou že „maminko lulat“ ![]()
@Markéta80 píše:…a nějaký další zvláštnosti? můžeš popsat,
@Tetabět jenže jak když nic nechce, prostě nevim jak a čim ho zaujmout. autismus mě napadnul ve chvíli kdy začal milovat kruhy, neustále je roztáčí, teda jemu se točí i kostkyi když poslední dny už nedrží neustále kruh. Nebo že by se na něj upnul? začal s nima jak jsem otěhotněla potřetí a musela jsem jen ležet a o něj se začal víceméně starat jen manžel.
@Markéta80 no, mezi dětmi jsou rozdíly, není třeba plašit předčasně, my u neurologa nebyli, absolvovali jsme zhruba dvouhodinové vyšetření u psychologa, které obnášelo hlavně zpovídání mně, Honzík mezitím z uklizené ordinace udělal kůlničku na dříví ![]()
bylo to zhruba jako u vás - „nemluví, nespolupracuje“ - jen 3 mu ještě nebyly, ale vidím pokroky, byť malé, tak doufám, že jen potřebuje dozrát ![]()
@Tetabět
rád si hraje sám, nepotřebuje mojí asistenci. poslední týdny asi začal žárlit a chodí se často i mazlit
jo ted má novou zábavu, olizuje zdi
jenže zrovna v pokoji je vymalováno barevně a navíc olizuje i obrázky co manžel maloval
. jemu asi to nedochází prootže kdžy s epočůrá ateče mu to po nohách tak si toho ani nevšimne. Tohle měl starší ještě ve 2,5letech a pak za 3m během jednoho dne nočník pochopil. ten taky nemluvil ale vše chápal a min to odkýval hlaou ale tomík max že když mu řeknu že se jde jíst tak běží k židli nebo když řeknu že půjde spát tak už běží si lehnout na postel prootže ví že dostane plenu a pyžamo, jo ted na otázku kde má pití mě přinese hrneček na pití a vcí nevim co chápe nebo ne. kouká na děti z okna, naproti kuchyni totiž vidí do zahrady mateřské školy
a vše roztáčí, sedí a pohupuje se
, prostě nevim co mu je. Taky už mě napadlo že jsme měla akutní sekci, uzel na pupečníku ale když ho vyndali tak křičel takže bez kyslíku asi nebyl ale pak byl na kyslíku 6 dní, byl moc velikej tak to sám neudýchal nebo jen na nás kašle a dělá si co chce ![]()
@analoja
jo to Tomík taky umí, během chvilky rozhází všechny hračky
, valince naštěstí neubližuje
když mu teda něco nejde tak šílenej řev. většinou do kruhu něco chce nacpat a pak roztočit jenže ta věc mu z kruhu vypadne a to je neštěstí
. Do ted např nevzal do pusy chleba nebo rohlík ![]()
Holky, moje nejlepší kamarádka dělá ná sociálce a tam často spolupracují s PPP. Kamarádka tvrdila, že autismus je hrozně „módní disciplína“ (ne ve zlém, ale prostě se o tom teď mluví). Ćasto prý maminky doslova vyžadují nějakou diagnózu, i když jim psycholožka řekne, že je jejich prcek prostě jen plašší/míň nadaný/introvert/vztekloun/neohrabaný (ne, to musí být porucha, my jsme s manželem oba společenští/máme vysokou/sportovci).
Jen tím chci říct, že každá odchylka ve vývoji není „autismus“.