Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Četla jsem jenom pár prvních příspěvků, ale nedá mě to a taky se vyjádřím. Nepřijde mě nijak trapné chtít po viníkovi autonehody náhradu za způsobenou škodu - a to a´t již na autě nebo na zdraví. Věty važ si že žiješ mě přijdou absolutně mimo (pardon) - to by ji tedy zakladatelka poděkovat, že ji nezabila? Pokud byla řidička vzadu jednoznačně viníkem, je za svoje chování odpovědná a od toho je taky každý řidič snad pojištěný, aby poškozený neměl problém se získáním náhrady. Zakladatelka jistě trpí velkými blestmi a jinak se ji bolesti nahradit bohužel nedají než penězi (nejsem zastánce fyzických trestů na viníkovi
). Ať si je dopřeje a pokud chce,ať si s němi třeba zaplatí lázně nebo dovolenou, která ji pomůže se s nehodou srovnat.
Ještě mě to nedá… takových případů jsem viděla, kdy někdo někomu ublížil. A skoro nikdy se nestalo, že by člověk nechtěl náhradu za to, co si musel protrpět (leda pokud byl úraz způsobený rodinným příslušníkem). Asi sem na Emimino chodí lidi, kterým nevadí trpět cizí vinou a rádi se s bolestmi poperou, jen aby viníkova pojišťovna náhodou nemusela platit (jak podle zákona musí) ![]()
Lidičky, moc vám všem děkuju za rady, typy a i za názory. Jsem ráda, že mi to proplatí pojišťovna! Já totiž vůbec nevěděla jak to bude a co mám dělat… Tohle mi stačí. Vím, že doktorka potom vyplní nějaké papíry a zašle se to na pojišťovnu, která to vyřídí! Toť vše!! Samozřejmě jsem ráda, že to dopadlo „jen“ takhle a ne hůř!!! A už se tu PROSÍM nehádejte!! Vím, co jsem potřebovala vědět
A konec hádek!!! ![]()
mishka2 píše:
No já našla další diskuzi zakladatelky a ta je v pěkný rejži teda.Já jsem myslela, že chce nárokovat na pojišťovně…To je fuk. Nezávidím a nedivím se. V takovéto životní situaci a ještě navíc dost okořeněné bych asi přemýšlela stejně.
hodte odkaz pls
trumbelín píše:
Lidičky, moc vám všem děkuju za rady, typy a i za názory. Jsem ráda, že mi to proplatí pojišťovna! Já totiž vůbec nevěděla jak to bude a co mám dělat… Tohle mi stačí. Vím, že doktorka potom vyplní nějaké papíry a zašle se to na pojišťovnu, která to vyřídí! Toť vše!! Samozřejmě jsem ráda, že to dopadlo „jen“ takhle a ne hůř!!! A už se tu PROSÍM nehádejte!! Vím, co jsem potřebovala vědětA konec hádek!!!
jsem ráda,že to bereš takhle.jěště jednou přeji rychlé uzdravení a hodně štěstí do života(koukala jsem,že ho teď moc potřebuješ) ![]()
Po vyšetření dopravní policií a určení viníka, se náhrady uplatňijí u pojišťovny z povinného ručení viníka nehody. Jestliže je zdravotní postižení větší, s hospitalizací více jak 7 dní, je to trestný nedbalostní čin a všechno jde k soudu. Pozor je to nekonečný proces, který může trvat i rok. Důležití je při sepisování protokolu u vyšetřovatele, uvést že budu chtít náhradu bolestného, případně po roce ztížení společenského uplatnění. Nárok se nechává bodově ohodnotit u lékaře, případně revizního lékaře, nebo odborného, který léčil. Upozorňuji, že s pojišťovnami je problém ,pakliže je vysoké bodové ohodnocení, nechtějí prostě platit. Hlavně u trvalých následků, kde může být náhrada přes sto tisíc. Majetková újma se nahlašuje také pojišťovně a ta pošle likvidátora. Doporučuji zjistit si zda viník nahlásil své pojišťovně nehodu. Když to neudělá, je nutné si od policie zjistit popjišťovnu viníka a sám to nahlásit. Je riziko , že nedostanete nic. Nikdo to za vás nevyřídí. Trvalo mi to přes rok a nakonec jsem si musel sehnat právníka.
Ahoj, z povinného ručení viníka máte nárok na odškodné a to nejen hmotné, ale i tehdy, pokud dojde k újmě na zdraví. Bohužel pojišťovny se k tomuto vůbec nehlásí a samy to postiženým neoznamují. V případě, že postižený náhradu za újmu na zdraví, žádá, často toto pojistné plnění krátí.
Poškozené náleží odškodné za újmu na zdraví, proto si platíme pojištění a v tomto případě zákonné. Co je tak nemorálního na tom, když poškozený žádá náhradu po viníkovi nehody? Nemorální je stavět viníka do pozice ublíženého.
Nevím, zda už to někdo pomoc nabídl - pojišťovna kryje jak škodu na majetku, tedy na tvém autě popř. poškozených věcí v autě, tak na zdraví. Máš tedy nárok na plné odškodné. Jeho vyřízení však není jednoduché, pojišťovny zahlcují dokumenty, formuláři a je to skoro nad lidské síly. Nejlepší je se na pojišťovnu obrátit s prvníkem, popř. s jinými odborníky. Kdybys chěla vědět více o firmě, která se přímo tímto zabývá, zastupuje tedy klienta proti pojišťovně bez vstupních poplatků a jakékoli úhrady dopředu (a to i na služby advokátů a revizních lékařů) ozvi se na email lenkal123@seznam.cz, nebo pošli SZ. Firma se na získávání odškodného z dopr. nehod, prac. úrazů a aúrazů na chodníku specializuje. Držím palce.
Myslím že kdyby ti třeba kamion rozdrtil nohy byla bys ráda kdyby sis z bolestného koupila invalidní vozík například. Když tě někdo kvůli nepozornosti nepříjemně zraní, tebe to potom omezuje v životě a pojišťovna ti ani nezaplatí pořádně celou škodu na autě třeba budeš ještě ráda za bolestné. Paní je jistě ráda že se dítěti nic nestalo a ale nevidím důvod proč nevymáhat bolestné když to ani nejde přímo z kapsy viníka. Mě srazila arogantní ženská na křižovatce když jela na červenou. Pojišťovna mi ani pořádně nezaplatila ani blbé roztrhané oblečení. A pan se na mě dívala ještě arogantně když jsem ležela na cestě a všechno mě nehorázně bolelo. Na vymáhání bolestného není nic špatného pokud je to oprávněně.
@Anonymní píše:
Myslím že kdyby ti třeba kamion rozdrtil nohy byla bys ráda kdyby sis z bolestného koupila invalidní vozík například. Když tě někdo kvůli nepozornosti nepříjemně zraní, tebe to potom omezuje v životě a pojišťovna ti ani nezaplatí pořádně celou škodu na autě třeba budeš ještě ráda za bolestné. Paní je jistě ráda že se dítěti nic nestalo a ale nevidím důvod proč nevymáhat bolestné když to ani nejde přímo z kapsy viníka. Mě srazila arogantní ženská na křižovatce když jela na červenou. Pojišťovna mi ani pořádně nezaplatila ani blbé roztrhané oblečení. A pan se na mě dívala ještě arogantně když jsem ležela na cestě a všechno mě nehorázně bolelo. Na vymáhání bolestného není nic špatného pokud je to oprávněně.
Diskuse je 4 roky stará
Nač si dělat vrásky kvůli něčemu, co už je jistě vyřešené ![]()
@roksy25 píše:
Diskuse je 4 roky staráNač si dělat vrásky kvůli něčemu, co už je jistě vyřešené
Jenom ať ví když je…
Ahoj, použiji tuto doskuzi..mám jen dotaz k náhradě za ušlý zisk - doneslo se mi že se z této částky musí odvést daň -je to pravda?