Averze na tchýni - je oprávněná?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
4.12.12 15:56

@neila
přesně tak, pokud budu mít někdy syna a jeho partnerka se bude chovat normálně, tak ji přijmu jako jeho nedílnou součást a tečka. Obzvlášt pokud porodí jeho dítě a nebo budou svoji, tak to tuplovaně.

• Citovat
  • Upravit
5578
4.12.12 15:59

@neila Přesně takovou mám tchýni, bere všechny jako svoje děti…mě jako snachu, i švagry…dokonce mi říkala, že jí ostatní báby strašily a říkaly, jak je to strašné, když snacha porodí dítě a že to není jako od dcery a že je to cizí… :roll: :roll: :zed:, říkala, že to nechápu, naši dcerku nadevše miluje a neumí dělat rozdíly,,, jenže bohužel né každá je taková tchýně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5578
4.12.12 16:00

Jé to mělo být pro anonymní, která psala Neile… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
4.12.12 17:45

Dïskusi jsem nečetla..
Abych řekla pravdu. tak jsem v tvém popisu nenašla nic strašnýho - až na ten prst v puse novorozence a nachcípanou návštěvu, ale ani to není žd¨ádná tragédie.
Já znám svoji tchýni 7let a vykám si s ní pořád, taky proč ne, nevidím v tom problém. Můj muž taky mojí mami vyká, stejně tak táta vyká mámě mojí mami. COje na tom strašnýho???
Miminko v porodce sis mohla vyfotit sama, popř tchýni požádat, ať vás cvaknou všechny 3spolu a ne čekat, jestli to ně+koho napadne :roll:
Upřímně, myslím si, že tvoje averze není oprávněná. Tchýně nemůže za to, žes nevytyčila pravidla. Za to, že u tebe byla nachcípaná návštěva si taky můžeš jen ty sama - mělas je odmítnout.
Buď ráda, že máš takovou tchýni jakou máš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
4.12.12 20:03
@Anonymní píše:
A ještě teda perlička nakonec, pro zasmání - a to tenkrát i můj muž prohlásil, že je neschopná -
malé bylo tenkrát přesně 14 dní a tchýně mi píše maila - byla jsem platit popelnice a protože jsem vám chtěla pomoct (bacha citová vsuvka :lol: ) zjistila jsem vám, že za malou budete za odpad za letošek doplácet celkm 167,– Kč (suma jako prase). Tak to běžte zaplatit (jasně já se 14 denním miminem v kočáru). Nakonec jsem si to našla jak to jde převodem. Nejsem ten typ člověka, co by chtěl, aby za něj jiní platili, upřímně to nesnáším a jsem na to až hnusně hrdá, ale nedat tedavlastní vnučce, když si hraju na babičku 167,–!!! Moje mamka, můj přítel ani nejlepší kamarád těžce nechápali.
:think: nechapu co je na tom spatne. nechces aby za tebe platila, ale vadi ti, ze to nezaplatila… a ze bylo male 14 dni, no a? :nevim:

opravdu si myslim, ze to zbytecne prehanis. Kdyz ti vadi, co dela, rekni ji to na rovinu. Tady to nevyresis. Ona treba ze sveho pohledu nevi, ze dela neco, co ti vadi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
5.12.12 13:09
@Anonymní píše:
A ještě teda perlička nakonec, pro zasmání - a to tenkrát i můj muž prohlásil, že je neschopná -
malé bylo tenkrát přesně 14 dní a tchýně mi píše maila - byla jsem platit popelnice a protože jsem vám chtěla pomoct (bacha citová vsuvka :lol: ) zjistila jsem vám, že za malou budete za odpad za letošek doplácet celkm 167,– Kč (suma jako prase). Tak to běžte zaplatit (jasně já se 14 denním miminem v kočáru). Nakonec jsem si to našla jak to jde převodem. Nejsem ten typ člověka, co by chtěl, aby za něj jiní platili, upřímně to nesnáším a jsem na to až hnusně hrdá, ale nedat tedavlastní vnučce, když si hraju na babičku 167,–!!! Moje mamka, můj přítel ani nejlepší kamarád těžce nechápali.

Tohle teda taky nějak nechápu, co přesně ti na tom vadí. Mně by asi pobavilo, že tchýně mi slavnostně hlásí, jak nám pomohla tím, že se zeptala, kolik budeme doplácet za odpad. Tchýni bych slušně poděkovala a potají se zasmála nad její úplně zbytečnou horlivostí. Předpokládám, že vám z úřadu přijde nějaký papír, kde vám poplatek vyčíslí a pošlou instrukce k platbě. Nechápu, proč to řešit dřív než se úřad sám ozve nebo dokonce čekat, že to zaplatí tchýně (asi podle hesla „když už tam byla“, nebo co?). Fakt bych řekla, že řešíš blbosti a tu averzi si do značné míry buduješ sama úplně zbytečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
5.12.12 17:56

Ahoj, podle toho popisu si myslím, že není tak úplně chyba na straně tchýně.

Ad porodnice: Proč jste si dítě nefotili sami nebo je o to nepožádali? Vás nenapadlo si vzít foťák, je nenapadlo něco jiného. Vyčítáš jim vlastně i svou chybu.

Ad prst v puse: Před tím, než si dítě vzala na ruku, ses mohla zeptat, zda je má umyté. A hned potom, co jí do pusy strčila prst, ses mohla negativně ozvat.

Ad návštěva: Proč jsi jí rovnou neřekla, že nechceš, aby pobíhala po paneláku a ukazovala mimi? Proč jsi jí neřekla, aby její přítel nechodil, když je nemocný?

Ad popelnice: No tak vám to zjistila a tušila, že tvůj muž to bude zařizovat, není neschopnej, tak se vám do toho nemotala.

Přijde mi, že spousta věcí ti vadí, ale nic jí neřekneš. A taky, že ty se svojí rodinou na ní ráda nasazuješ, budeš to vyprávět jako historky k dobru a tchýni pomlouvat.

Netvrdím, že je bez chyby, ale víc komunikace by neuškodilo - z tvé strany

• Citovat
  • Upravit
368
5.12.12 18:13

Eh, vykání je výhoda, zvlášť jestli vyká i ona Tobě.
Chlap je SUPER, že je na Tvý straně a ukončuje excesy.
Omezila bych kontakty na společenské málo, s mužem se dohodla co a jak a držela to. Máš výhodu, že on to zvládne.
Kdy co a jak bych s ní (ani Ty ani muž) vůbec neřešila… Když budete chtít, tak se jí a/nebo jeho sestry zeptáte např. ohl. toho termínu svatby, zda je to ok, nebo - zvlášť jestli je těch lidí víc ap. si to prostě zařídíte, jak to vyhovuje vám a jim prostě dodáte pozvání na svatbu a basta. Když budou chtít, tak si to zařídí, aby tam byli, když je to v předstihu. Nenechte si organizovat život, je váš.
Dítě bych já osobně bránila zuby nehty, to jsi ještě velice zdvořilá.
Oznámíte jí pravidla hry - lépe muž a ten Tvůj se do toho hrne, tak super - a basta. Že jí nechceš nechat dítě chápu, já té své bych taky nenechala, hrozná manipulátorka a malé dítě Ti ani neřekne, co se dělo. Na :poblion: mi bylo, když jsem viděla, jak zacházela s dětmi své dcery, ale když to dcera dovolí… je jí věc. Já své děti tomuto podrobovat nehodlám. Nazdar bazar. A ano, radši chůvu, kdyby nešlo jinak. Ale než chůva je stejně lepší nějaká kámoška, co má podobnou výchovu jako Ty a jedná s dětma podobně a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
368
5.12.12 18:16
@Ywett píše:
Bohužel kopání miminka je velice oblíbená společenská záležitost :roll: My koupali v kyblíku, takže o to víc se sem chtěly vrhat návštěvy :roll: Jim to přijde normální (jsou prostě zvědaví), miminku je pár lidí navíc většinou šumák, jediný, kdo to řeší, jsi ty (taky jsem šílela, když mi na koupání máma vodila všechny možné příbuzné).
Budete muset nastavit pevná pravidla, které budete důsledně dodržovat, a musí být totožná pro tvou mámu i tchýni. Tvoji mámu bys u koupání snesla bez problémů, že? A přitom jsou to babičky obě. Mají úplně stejná práva na dítě a dítě stejná právo na své obě babičky!

S tímhle teda nesouhlasím.
Např. pokud by moje tchýně byla ok, tak si může koupat jak chce, a pokud moje matka dělá kraviny, má utrum.
Takže nejde o to, že jsou obě na stejný úrovni vůči děcku, ale taky jaký kdo je. Např. tchýni bych dítě nenechala ani minutu bez dozoru, tchánovi (normál manželé) klidně na celý den. A jsou si taky rovni ve vztahu k dítěti, že.
A koupat dítě bude ten, komu my to jako rodiče dovolíme, když mi to dovolíme atp. Ne že si to někdo určí nebo se vnutí.
Já návštěvy teda pakuju ven před večerní koupelí.
A kdyby nade mnou někdo stál při uspávání, tak ho požádám, ať odejde, a pokud je jen na denní návštěvě, tak bych zdvořile požádala o odchod domů, nebo ho prostě ale úplně ignorovala a dál by to bylo s návštěvama trochu jinak.
Seš doma, autorko, pravidla určujete na vaší půdě vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
368
5.12.12 18:20
@Kallkapa píše:
Diskuzi nečtu, takže jen na úvodní dotaz - myslím, že tvoje averze není oprávněná (ač nevím co to je za slovní obrat). Nenašla jsem tam nic, čím by se tchýně nějak provinila, podle mě reaguješ přehnaně. To, že si neumíš vytyčit pravidla, a říct co a jak přeci není vina tchýně. Těžko by mohla proti tvojí vůli lítat s dítětem po paneláku, pokud bys řekla ne - např.

Nevím, proč by měla něco zatrhávat… Navíc tohle je jaksi „přes míru“, na což mnoho lidí nedokáže honem reagovat, protože jsou zaskočeni. Natož šestinedělka.
Pokud se tchýně chtěla chlubit, měla se rodičů otázat, jestli je ok, když cinkne na sousedku, ať se dojde podívat… Vzít někomu novorozence bez zeptání a lítat s ním po paneláku je hrubost. Je to nad rámec slušnosti a obvyklosti, takže v prvé řadě se měla tchýně optat, až pak je na místě řešit, že se zakladatelka diskuse měla ozvat.
Dítě není tchýně, nemůže si s ním dělat, co ji napadne. A čím víc se toho dovolí nebo nechá projít zpočátku, tím je to pak později horší.

Příspěvek upraven 06.12.12 v 10:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
368
5.12.12 18:21
@Ywett píše:
Anonymní, popisuješ svoji tchýni opravdu tolik negativně, že se divím, jak tak strašná ženská mohla vychovat tak svělého muže (tvého přítele). Není to rýpání, jen na zamyšlení, tak se prosím nenaštvi!
Bohužel tvá tchýně byla kdysi asi hodně nešťastná, že zakázala kontakt tvému muži s babičkou (kterou teď přece můžete vídat, jste dospělí). Ty přece nechceš dospět k stejnému cíli, že?
Věřím, že existují příšerné tchýně, se kterými nemá smysl komunikovat, snad to není váš případ :hug:

To jsou děsný kecy.
Mám super muže, ale dovychoval se tak nějak sám. Naštěstí z baráku vypadl shodou okolností dřív. Jeho sourozenci nijak skvělí nejsou, takže kdyby byl sám, taky by to nebyla zásluha té paní přeci.
A znám dost sourozenců výrazně odlišných, jeden dva super a druhý či třetí kretén… Takže???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
5.12.12 22:06
@Suuva píše:
To jsou děsný kecy.
Mám super muže, ale dovychoval se tak nějak sám. Naštěstí z baráku vypadl shodou okolností dřív. Jeho sourozenci nijak skvělí nejsou, takže kdyby byl sám, taky by to nebyla zásluha té paní přeci.
A znám dost sourozenců výrazně odlišných, jeden dva super a druhý či třetí kretén… Takže???

A jakou to má souvislost s tím co píšu já? :nevim: Nevím na co reaguješ a na co mám tedy reagovat já.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
384
7.12.12 20:09

Nečetla jsem všechny příspěvky, jen Tvůj úvodní. Z poloviny by mě vystihl, když jsem před rokem porodila dcerku. (Teďka to mé chování zčásti přikládám tomu, že jsem byla jako šestinedělka citlivá a řešila jsem prostě všecko). Něco bylo oprávněné, něco ne.

Důležité bylo taky stanovení návštěv. Tchýně zprvu myslela, že tím, že bydlí kousíček od nás, prostě zavolá, a my musíme. Pak už ani nevolala a zvonila, klidně po večerech a že uspávám, kojím, nezájem. Nebo třeba zvonila a my měli návštěvu a prostě problém byl na světě. Pochopila až po delší době.

Tykání - no, ono, že Ti nenabídla tykání není až taková hrůza. Při tykání (pokud nemáte nějaké extra vztahy) člověk může zajít při nějakém konfliktu trochu do jiných mezí, než když si vyká. Při vykání si nedovolíte to, co při tykání. :nevim:

My nemáme taky moc růžový vztah (přestože do narození vnoučete byl super), jde vidět, jak ona mě teď bere jen prostě „někoho, kdo ji porodil vnouče“ a ona se ke mě chová „naoko s respektem“, protože chce vnouče vídat.

Přesto chci, ať má malá babičky dvě, když nemá ani jednoho dědu. Sama si třeba časem názor udělá, ale to ta malá musí sama. Já o jednu babičku přišla rozvodem a byla to škoda, nechci ať to zažije i mé dítě. Tudíž osobní problémy já vs. tchýně jsou na druhém místě. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
13.1.13 00:06
@Anonymní píše:
Jo a ještě - v sobotu jak tu byla - ty 4! hodiny, tak jsem kolem 5. večer zahlásila, že malá půjde do vany a spinkat, jelikož jsme byli skoro celý den venku a byla unavená. Tchýně nejenom, že sledovala celou koupačku, ale když jsem jí uspávala, tak u mě stála. Nakonec přišel ten její přítel nahoru, když už malinká spala a mluvil v poho nahlas, věci na linku dával jakoby zkoušel jakou ranu udělají a vesele si u nás hodinu poseděli. :zed:

ty jo, jak kdybys popisovala co se dělo u nás doma, s tím rozdílem, že po koupačce jsem šla kojit a tchán se pak vydal za mnou nahoru do ložnice a čučel na mě jak kojim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová