Babička baští denně brambůrky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2895
12.5.20 08:34

Moje babička ji celý život kynuté koláče, sádlo, smetanu, máslo…ma 92 let, v plné síle. Nenapadlo by mě řešit stranické bramburky :lol: já bych jí je ještě dovezla ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
12.5.20 08:40

Tak si predstav ze v UK ma vetsina lidi bramburky skoro denne, takove ty mini baleni, je to bezny obed do prace, sendvic a chipsy. Ziju v UK a pracuju v domove duchodcu, kde jsou lidi 85-98 let, vetsina nad 90, a nekolikrat denne pijou kafe, caj, k tomu susenky, i ty chipsy, moucnik po obede i po veceri. A co jako. Babicka uz vychovala deti, starala se o vas vnoucata (mozna i pravnoucata?) tak at se rozhodne sama co chce jist, trocha bramburek ji neublizi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15048
12.5.20 08:56
@Anonymní píše:
Zdravím takhle po ránu,nedávno jsem se dozvěděla, že moje babička (85 let) kupuje ve velkém strážnické brambůrky ( jenom ty strážnické, jiné nechce, takže oříškama to neošidíme). Přiznala, že je pojídá každý den 8o Začalo to asi někdy před Vánoci. Mám docela obavy o její zdraví. Léčí se se štítnou žlázou a pohybuje se na hranici s cukrovkou. Snažili jsme se jí vysvětlit, že brambůrky nejsou zrovna zdravá svačinka. Pojídat každý den brambůrky? Co to asi udělá se srdcem atp. Docela mě to překvapuje, protože babička donedávna sbírala ledasjaké bylinky, vařila si z toho čaje a i nás prosila, ať ji u nás něco nasbíráme. Naopak děda byl vždycky na maso a hodně na sladké, docela dost velkou nadváhu, něco nad 100 kilo, ale zničeho nic otočil, vynechal ve stravě maso a sladké a teď jede na ovoci, zelenině, smoothie a tak, podařilo se mu zhubnout na 80 kg a drží se. Nějak si vyměnili role, ale to není pointou tohoto příběhu. Spíš už moc nevím, co mám ještě dělat, abych babičce od tohoto nešvaru pomohla. Nebo je lepší nechat to tak? Já sama si pochutnala na chipsech tak párkrát do roka. Holduji hodně pálivému jídlu, tak jsem si občas koupila lays jalapeno a pokaždé jsem měla špatné svědomí, že ubližuju tělu. Když jsem slyšela, že babička každý den, byla jsem v šoku.
:D až mi bude 85, tak budu jíst a pít, na co budu mít chuť. I kdyby ty brambůrky babička denně zapíjela škopkem, tak má dost hezký věk, aby si nemusela hrát na zdravé stravování :D jsem v šoku, že ty jsi v šoku :D bože, nech babičku být
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
12.5.20 09:04
@Anonymní píše:
Zdravím takhle po ránu,nedávno jsem se dozvěděla, že moje babička (85 let) kupuje ve velkém strážnické brambůrky ( jenom ty strážnické, jiné nechce, takže oříškama to neošidíme). Přiznala, že je pojídá každý den 8o Začalo to asi někdy před Vánoci. Mám docela obavy o její zdraví. Léčí se se štítnou žlázou a pohybuje se na hranici s cukrovkou. Snažili jsme se jí vysvětlit, že brambůrky nejsou zrovna zdravá svačinka. Pojídat každý den brambůrky? Co to asi udělá se srdcem atp. Docela mě to překvapuje, protože babička donedávna sbírala ledasjaké bylinky, vařila si z toho čaje a i nás prosila, ať ji u nás něco nasbíráme. Naopak děda byl vždycky na maso a hodně na sladké, docela dost velkou nadváhu, něco nad 100 kilo, ale zničeho nic otočil, vynechal ve stravě maso a sladké a teď jede na ovoci, zelenině, smoothie a tak, podařilo se mu zhubnout na 80 kg a drží se. Nějak si vyměnili role, ale to není pointou tohoto příběhu. Spíš už moc nevím, co mám ještě dělat, abych babičce od tohoto nešvaru pomohla. Nebo je lepší nechat to tak? Já sama si pochutnala na chipsech tak párkrát do roka. Holduji hodně pálivému jídlu, tak jsem si občas koupila lays jalapeno a pokaždé jsem měla špatné svědomí, že ubližuju tělu. Když jsem slyšela, že babička každý den, byla jsem v šoku.

Prosím tě, nech ji být a starej se o sebe. Když i to chutna, tak ať to jí. Nebo chceš mít radši doma babku, ktera srka smoothie brčkem?!
To já radši tu, která baští chipsy 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
12.5.20 09:09

:roll: :roll: :roll: Nech ji v klidu žít a dožít. Moje babi celý život jedla spoustu zeleniny, hlídala si váhu, jedla malé porce. Pak ji našli raka a do roka zemřela. Naštěstí ten poslední rok života si užila - milovala měchurky, které si celý život odpírala, a tak si aspoň ten konec pořádně osladila :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150017
12.5.20 09:11
@Florimo píše:
@Hanka1 jeee o te valecne generaci jsem od babicky taky poslouchala :D maso, vejce tucne, slane sladke :D nedej boze ze by snedla ryzi nebo nejake ty novoty :mrgreen:
Anonymni:
babicku nech na pokoji, dokud je chut tak je to dobry. Horsi je kdyz chut zmizi :( Babicce nejake bramburky kup a dejte si spolu :)

Ale to je fakt! To jsem si uvědomila, že moje babička nikdy nevarila rýži nebo těstoviny…to bylo samý zelí, domácí knedlíky, kynuté buchty, kynuté záviny…no jo, holt prožila dvě světové války, vychovala deset dětí a teprve v důchodu si dopřála pořádné jídlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16006
12.5.20 09:17

Brambůrky žerou bohužel i děti. V 85 bych to neřešil. Naopak, až mi bude 85, tak já je budu žrát taky, ještě si naliju něco páleného a několikrát destilovaného a zapálím si dýmku. Doufám, že nikdo z mých potomků nebude takový postih, aby to řešil na emiminu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
12.5.20 09:23
@Anonymní píše:
Šmajra, doprej ji.. To ji budeš v 85 peskovat jak malé děcko? Nech ji být, ať si užívá radosti žití…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
12.5.20 09:27
@Florimo píše:
@Hanka1 jeee o te valecne generaci jsem od babicky taky poslouchala :D maso, vejce tucne, slane sladke :D nedej boze ze by snedla ryzi nebo nejake ty novoty :mrgreen:
Anonymni:
babicku nech na pokoji, dokud je chut tak je to dobry. Horsi je kdyz chut zmizi :( Babicce nejake bramburky kup a dejte si spolu :)

presne tak - babicce zmizela chut k jidlu a do tydne uz tady s nama nebyla a navíc ona si nejvic pochutnala na obycejnem chlebu s maslem a bílym kafem :srdce: :*

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
12.5.20 09:31

@marra2 @Anna766
babicka varila testoviny a ryzi psovi a zbytky házela slepicim.

Jinak domaci bramborove a houskove knedliky a doma vypestovane brambory. A všechna jidla z brambor, jeji bramborove placky a skubanky byly famozni….

Ryzi nemela rada, pry ma po ni cele odpoledne zizen a to si ještě pamatuju komunistickou rejzi v pytliku, která se před uvarenim musela probrat a vyndat z ní kamínky…mozna proto ji nerada varila a jedla a uprimne, ja ryzi prisla na chut az zacly varne sacky nebo ryze z vietnamských bister plus sushi ryze…

• Citovat
  • Upravit
150017
12.5.20 09:36

@Hanka1 ty jo já babičku snad rýží ani kolínka jíst nikdy neviděla.
A to kafe, to klasické nepila vůbec, to měla jen pytlík mleté pro návštěvy. Sama pila jen meltu s mlékem, mléko si nosila z kravina.
Pardon zakladatelce za OT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17019
12.5.20 10:43
@Anonymní píše:

Ahoj,

babička má svůj věk, co ji tak nechat o sobě rozhodovat samotnou a nějakou tu radost na tom světe ji ještě nechat? :think: Jo jsou to prázdné kalorie, je to mastné a v nějaké plynové atmosféře, aby se to nekazilo a neztratilo svoji křupavost… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
12.5.20 10:46
@Anonymní píše:

Ty vole vždycky mě dostává „dieta“ pro lidi 70+, proboha dopřejte jim všechno :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
769
12.5.20 11:03
@Kelsey píše:
@neumisa
Ja taky horcicove a vsechny syrove a cibulove prichute. Deti miluji pizza prichut.
Co mi tady chybi, tak je octova prichut. Tu maji v UK.

:mavam: Octové brambůrky mají v Lidlu. A moc dobré. Taky jsou u nás pravidelně vyprodané. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.5.20 11:25

Rozumím vám

Úplně vám rozumím, ale asi s tím nic neuděláte. Můj táta odešel zhuntovaný, krmil se průmyslově zpracovávanými potravinami (nevědomky celý život). Starost o něj v posledním době byla obrovská. Myslím, že se na tom podepsalo nezdravé jídlo. Člověk ani netuší, co všechno to může v těle způsobit. Držím vám palce, ale bohužel s tím asi nic neuděláte. Možná zkusit ji navrhnout nějakou zdravější alternativu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí