Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Mala.ještěrka nikdy jsem je tam nezahledla. Treba se mi nekdy postesti.
@Anonymní píše:
@mariebrezinDíky moc. Asi to tu vyznělo tak, že chci babi nějak moc buzerovat zdravou stravou a kecat jí do toho, ale to ne. Spíš se bojím, aby ji každodenní konzumace nějak moc neublížila. Proto jsem se i ptala, jestli něco podniknout nebo nechat být. Nechci být otravná, ale ani ne úplně lhostejná vnučka.
Buď ráda že ji chutná ![]()
Moje babička poslední roky jedla neustále brambůrky a cucavé bonbóny, případně různé sušenky a ráda to zapíjela sladkou limonádou. A nejvtipnější na tom bylo, že měla mnohem lepší výsledky z krve než moji o generaci mladší rodiče. Takže bych ji nechala být, ať má aspoň trochu radosti, případně bych jí něco dobrého co má ráda koupila, je fajn že jí chutná… ![]()
Když se babička dožila ve zdraví 85 let, tak už fakt může jíst cokoli
@hani28 píše:
Tak si predstav ze v UK ma vetsina lidi bramburky skoro denne, takove ty mini baleni, je to bezny obed do prace, sendvic a chipsy. Ziju v UK a pracuju v domove duchodcu, kde jsou lidi 85-98 let, vetsina nad 90, a nekolikrat denne pijou kafe, caj, k tomu susenky, i ty chipsy, moucnik po obede i po veceri. A co jako. Babicka uz vychovala deti, starala se o vas vnoucata (mozna i pravnoucata?) tak at se rozhodne sama co chce jist, trocha bramburek ji neublizi.
Ty jo, ted jsem si vzpomnela, ze jsem je v UK dostala k veceri. Presne to minibaleni a davalo se to do toustu. Platek toustaku, nejaka sunka nebo syr, na to salat, par bramburku a priklopit toustakem. Kazdy dostal svuj balicek bramburek, ostatni bylo uprostred stolu, salat v mise uz namichanej a kazdej si toust poskládal, jak chtel. Bylo to hrozne dobry a krasne to v tom toustu krupalo
jak jsem na to mohla zapomenout
![]()
Octové brambůrky z Anglie v malém pytlíčku taky znám a jsem docela ráda, že u nás nejsou, protože jsou neskutečně dobré
@Anonymní píše:
@mariebrezinDíky moc. Asi to tu vyznělo tak, že chci babi nějak moc buzerovat zdravou stravou a kecat jí do toho, ale to ne. Spíš se bojím, aby ji každodenní konzumace nějak moc neublížila. Proto jsem se i ptala, jestli něco podniknout nebo nechat být. Nechci být otravná, ale ani ne úplně lhostejná vnučka.
Aspon to je fakt z brambor. Tak ji zkus udelat domaci na kvalitnim oleji a min osolit. At mas klid. Recept neznam, ale znami je doma delali, byly moc dobry.
Neco jsem nasla, treba si vyberes a babi budou chutnat.
https://www.google.com/search?…
@Kfětoslava píše:
Octové brambůrky z Anglie v malém pytlíčku taky znám a jsem docela ráda, že u nás nejsou, protože jsou neskutečně dobré
Octovy Pringels, mnaaaam ![]()
Jinak jsou k dostani v Marks&Spencer. Ty jejich.
Babička má skoro 87, děda 97 a oba sežerou na co přijdou. Babička pořád denně vaří, tak jak je naučená, čili taková obdoba Rettigové. Všechno na sádle, do polívek jíška pochopitelně taky na sádle, libový maso podle dědy není maso, on jí v podstatě lůj. Nikdy by mě nenapadlo do toho vrtat ![]()
Jestli se doziji 85, tak budu stastna, kdyz budu vedet, co to bramburky jsou, kam jsem je dala, ze je mam cim kousat, ze vidim, co jim, ze cely sacek nerozsypu a trefim se do pusy, ze mi je nikdo nevezme a ze se pri jezeni nepo… ![]()
Hodne starych lidi je pricetnych a svepravnych. Nekdy me prekvapuje, jak se k nim lidi chovaji jako k malym detem, nad kterymi musi byt dohled. A nejen ke starym. Casto vidim, jak se dospele deti ke svym rodicium chovaji, jako by si vymenili role ![]()
@mariebrezin píše: Úplně vám rozumím, ale asi s tím nic neuděláte. Můj táta odešel zhuntovaný, krmil se průmyslově zpracovávanými potravinami (nevědomky celý život). Starost o něj v posledním době byla obrovská. Myslím, že se na tom podepsalo nezdravé jídlo. Člověk ani netuší, co všechno to může v těle způsobit. Držím vám palce, ale bohužel s tím asi nic neuděláte. Možná zkusit ji navrhnout nějakou zdravější alternativu…
V 85 letech? Nove zalozeny profil? Nebuds ty zakladatelka diskuse? ![]()
@Anonymní píše:
Tak buď normální vnučka a nekecej jí do toho ![]()
Hele, moje babi si každý ráno dává stamprdli slivovice. Taky si nemyslím, že je to nalačno dobrý, ale přece jí do toho nebudu kecat.
Je dospělá a svéprávná. Jestli máš starost o babičku, tak ji s něčím pomoz, nákup atd. To určitě ocení víc, než zásah do stravovacích návyků ![]()
@Paní Harringtonová píše:
Ty jo, ted jsem si vzpomnela, ze jsem je v UK dostala k veceri. Presne to minibaleni a davalo se to do toustu. Platek toustaku, nejaka sunka nebo syr, na to salat, par bramburku a priklopit toustakem. Kazdy dostal svuj balicek bramburek, ostatni bylo uprostred stolu, salat v mise uz namichanej a kazdej si toust poskládal, jak chtel. Bylo to hrozne dobry a krasne to v tom toustu krupalojak jsem na to mohla zapomenout
![]()
Mnam, ja si zas pamatuju, ze moje netere a synovec v zahranici ve skole tam deti bezne dostavaly tyhle male pytlicky bramburku ke svacine, aby si ve skolnim bufetu/automatu nekupovaly pak velka baleni…
Dite dela domaci bramburky - skrabkou tenke platky na plech na pecici papir, potrit olejem a pripadne posolit a dat do trouby, jsou moc dobre…
@Anonymní píše:
@Hanka1Ahoj, myslela jsem si, že tomu nikdo nebude věřit, ale opravdu nejsem troll. Však já nechci, aby se babička nějak omezovala nebo ji do toho ještě kecat, ale nevím, jestli už každý den není moc a ano, uvědomuju si, že je to asi dost přiblblý dotaz. Jenže babička mi není lhostejná, tak bych ráda pomohla, ale zase bych to nerada přehnala. Mám trochu obavy, co by každodenní konzumace brambůrku mohla napáchat se zdravím.
Když jsem byla malá a nemocná, chodila mě hlídat, zpívala mi a vyprávěla pohádky. Když jsem udělala průšvih, zastala se mě jako každého v rodině. Pro každého si našla milé slovo. Má pochopení. Je to nejhodnější člověk, kterého znám.
Tak tenhle věk je startovní čára na to, aby si konečně dopřávala co chce v neomezeném množství… Větší skody napáchalo těch 85 let celkově…Nech ji být, lepší infarkt, než Alzheimer, věř mi, vím, o čem mluvím. Kdyby se tolika dožila moje milovaná bábinka, sama bych jí ty brambůrky kupovala
![]()
Díky moc. Asi to tu vyznělo tak, že chci babi nějak moc buzerovat zdravou stravou a kecat jí do toho, ale to ne. Spíš se bojím, aby ji každodenní konzumace nějak moc neublížila. Proto jsem se i ptala, jestli něco podniknout nebo nechat být. Nechci být otravná, ale ani ne úplně lhostejná vnučka.