Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Zumpa píše:
Brambůrky žerou bohužel i děti. V 85 bych to neřešil. Naopak, až mi bude 85, tak já je budu žrát taky, ještě si naliju něco páleného a několikrát destilovaného a zapálím si dýmku. Doufám, že nikdo z mých potomků nebude takový postih, aby to řešil na emiminu
@zrnko píše:
Jestli se doziji 85, tak budu stastna, kdyz budu vedet, co to bramburky jsou, kam jsem je dala, ze je mam cim kousat, ze vidim, co jim, ze cely sacek nerozsypu a trefim se do pusy, ze mi je nikdo nevezme a ze se pri jezeni nepo…
Hodne starych lidi je pricetnych a svepravnych. Nekdy me prekvapuje, jak se k nim lidi chovaji jako k malym detem, nad kterymi musi byt dohled. A nejen ke starym. Casto vidim, jak se dospele deti ke svym rodicium chovaji, jako by si vymenili role
@Anonymní píše:
Zdravím takhle po ránu,nedávno jsem se dozvěděla, že moje babička (85 let) kupuje ve velkém strážnické brambůrky ( jenom ty strážnické, jiné nechce, takže oříškama to neošidíme). Přiznala, že je pojídá každý denZačalo to asi někdy před Vánoci. Mám docela obavy o její zdraví. Léčí se se štítnou žlázou a pohybuje se na hranici s cukrovkou. Snažili jsme se jí vysvětlit, že brambůrky nejsou zrovna zdravá svačinka. Pojídat každý den brambůrky? Co to asi udělá se srdcem atp. Docela mě to překvapuje, protože babička donedávna sbírala ledasjaké bylinky, vařila si z toho čaje a i nás prosila, ať ji u nás něco nasbíráme. Naopak děda byl vždycky na maso a hodně na sladké, docela dost velkou nadváhu, něco nad 100 kilo, ale zničeho nic otočil, vynechal ve stravě maso a sladké a teď jede na ovoci, zelenině, smoothie a tak, podařilo se mu zhubnout na 80 kg a drží se. Nějak si vyměnili role, ale to není pointou tohoto příběhu. Spíš už moc nevím, co mám ještě dělat, abych babičce od tohoto nešvaru pomohla. Nebo je lepší nechat to tak? Já sama si pochutnala na chipsech tak párkrát do roka. Holduji hodně pálivému jídlu, tak jsem si občas koupila lays jalapeno a pokaždé jsem měla špatné svědomí, že ubližuju tělu. Když jsem slyšela, že babička každý den, byla jsem v šoku.
Co si vůbec dovoluješ ji chtít přesvědčovat, aby ty brambůrky nejedla. Má úctyhodných 85 let a Ty ji jsi tak trapná, že ji chceš převychovat nebo co, starej se o sebe a neotravuj slušné lidí.
Naše babička zemřela ted v lednu měla 91 a ty samé si kupovala taky, ne asi každý den, ale měla ten balíček doma a pořád něco uzobávala..
jako nenepadlo by mě to řešit.. V duchu jsem si říkala, že by tam mohla mít něco jiného, ale nějak to řešit s ní a okolím..
Takto něco pořád řešila její dcera, až ji utrápila.. Pořád, to nejez, to nepij, to jez, to pij, to nenos, dávej si jiné ponožky, ty táhnou gumkou, a pořád něco… ke konci života s zní byla uplně utrápená, a jak jsem ji nikdy neviděla sprostou, tak jednou se tak zhroutila s tím, že má 90 let, co ´je na obtíž, sama se nají, sama se snaží obléct, má v životě jedinou radost, že si dá na co má chut- obleče, ponožky, co má ráda..
takže bych fakt nechala tyto staré lidi,, žít…
@Anonymní píše:
@mariebrezinDíky moc. Asi to tu vyznělo tak, že chci babi nějak moc buzerovat zdravou stravou a kecat jí do toho, ale to ne. Spíš se bojím, aby ji každodenní konzumace nějak moc neublížila. Proto jsem se i ptala, jestli něco podniknout nebo nechat být. Nechci být otravná, ale ani ne úplně lhostejná vnučka.
Mě to vůbec tak nevyznělo a jsem 100% pro, že člověk by měl dělat max proto, aby mu nezačalo selhávat všechno možné. Ono totiž stačí pár „mini problémů“, na každý pak dostane u doktora prášek a pak se to celé sesype jako domeček z karet. Tohle nezlehčuju… Pije babička ještě bylinkové čaje, hýbe se trochu? Jí zdravé věci, zeleninu? Pije vodu, neslazené čaje? Pokud aspoň něco z toho jo, tak to nebude tak špatné. Blbý je, že tou výraznou slanou chutí ji spoustu zdravých věcí může přijít bez chuti.
@mariebrezin Já myslím, že ve svém věku už může jíst pouze to, na co má chuť a pokud nechce jíst zdravě, pak se na to může z vysoka…
Spousta lidí v tomhle věku si slintá na límec, tahle paní je svéprávná a chutnají ji brambůrky, no a co? ![]()
@mariebrezin píše:
Mě to vůbec tak nevyznělo a jsem 100% pro, že člověk by měl dělat max proto, aby mu nezačalo selhávat všechno možné. Ono totiž stačí pár „mini problémů“, na každý pak dostane u doktora prášek a pak se to celé sesype jako domeček z karet. Tohle nezlehčuju… Pije babička ještě bylinkové čaje, hýbe se trochu? Jí zdravé věci, zeleninu? Pije vodu, neslazené čaje? Pokud aspoň něco z toho jo, tak to nebude tak špatné. Blbý je, že tou výraznou slanou chutí ji spoustu zdravých věcí může přijít bez chuti.
Uvědomte si, že tito lidé zažili válku a kolikrát i hlad. Nezažili ten luxus jako my, že máme vše naservirovane pod nosem v Marketu a všeho dostatek. Teď jsou spokojeni, že mají dost všeho, co potřebují. Nechte je žít, proboha. Urcite nejí jen Brambůrky od rána do večera.
@Rachel_cz píše:
Uvědomte si, že tito lidé zažili válku a kolikrát i hlad. Nezažili ten luxus jako my, že máme vše naservirovane pod nosem v Marketu a všeho dostatek. Teď jsou spokojeni, že mají dost všeho, co potřebují. Nechte je žít, proboha. Urcite nejí jen Brambůrky od rána do večera.
Myslim, ze to s válkou nema zas tak moc spolecnyho…
@Paní Harringtonová píše:
Myslim, ze to s válkou nema zas tak moc spolecnyho…
Možná jo, možná ne…moje babička je už 20 let na pravdě boží a když jsem byla holka, tak jsem si všimla že vždycky, ale opravdu vždycky jedla maso až na konec. Snědla přílohu, třeba zelí nebo co bylo a až nakonec si vzala maso do ruky a téměř s rozkoší ho pomalu jedla. Ptala jsem se jí už jako teenager proč to dělá. Tak mi řekla, že jako dítě ho neužila, tehdy se maso dávalo jen živitelům rodiny, otci, nejstaršimu synovi, mužovi…pak se vdala a měla jedno dítě za druhým, takže maso dostával muž, poté nejstarší synové…prostě takhle, zažila dvě války, takže když už měla důchod jen pro sebe, klid, možnost si koupit všechno, děti jí dopřávaly, společného něco to mít může.
@Anna766 píše:
Možná jo, možná ne…moje babička je už 20 let na pravdě boží a když jsem byla holka, tak jsem si všimla že vždycky, ale opravdu vždycky jedla maso až na konec. Snědla přílohu, třeba zelí nebo co bylo a až nakonec si vzala maso do ruky a téměř s rozkoší ho pomalu jedla. Ptala jsem se jí už jako teenager proč to dělá. Tak mi řekla, že jako dítě ho neužila, tehdy se maso dávalo jen živitelům rodiny, otci, nejstaršimu synovi, mužovi…pak se vdala a měla jedno dítě za druhým, takže maso dostával muž, poté nejstarší synové…prostě takhle, zažila dvě války, takže když už měla důchod jen pro sebe, klid, možnost si koupit všechno, děti jí dopřávaly, společného něco to mít může.
Dobre, moje babicka taky mela „valecny postizeni“, co se jidla tyka.
Ale takhle blbe spojit valku a bramburky…
Zazila jsem valku, byl hlad, tak si dam jedny Strážnický bramburky denne… ![]()
To je takovy usmevny.
Pani chtela dramaticky zapusobit ![]()
@mariebrezin píše:
Zakladatelka nech toho, je trapný psát si sama se sebou
![]()
@Rachel_cz píše:
@Paní Harringtonová když myslíteRozmlouvat vám to nebudu…
Jen to ne ![]()
Moje i manzelova babicka jedly same tucne maso a slehacku, maslo apod z duvodu, ze v detstvi a za valky to nemely, tak proc ne? Ani jedna babka napriklad po revoluci nevzala do huby margarin Rama (a ze to byl diky reklame po revoluci hit), pry takovy hnus si za valky musely mazat na chleba nedobrovolne, pac masla bylo malo.
To same hysterie v devadesatkach o tom, ze klasicka vejce maji hodne cholesterolu. Babicka si hodila vzdy dve na panev a k tomu trochu anglicke slaniny a dozila se skoro 95 let.
Z mas mela nejradeji veprove pekne i s poradnym kusem tlusteho, pamatuju se, ze v detstvi se mi z toho navalivalo, ja jedla a jim jen libove…ona si pochutnala na bucku a tak bych mohla pokracovat…
@Paní Harringtonová píše:
Dobre, moje babicka taky mela „valecny postizeni“, co se jidla tyka.
Ale takhle blbe spojit valku a bramburky…Zazila jsem valku, byl hlad, tak si dam jedny Strážnický bramburky denne…
To je takovy usmevny.
Pani chtela dramaticky zapusobit
Myslela jsem to tak všeobecně, ne jen to, jestli zdlábne babča pytlík strážnických denně.
Apropó, dnes při nákupu v Kauflandu jsem viděla v akci Strážnické brambůrky a tato diskuze se mi připomněla. Nekoupila jsem je. Takovou mám silnou vůli.